luni, 11 octombrie 2010

International Babywearing Week - ZIUA a 5-a

Astazi e ziua wrapurilor. Nu orice wrapuri ci, cum zice d, nici lungi, nici scurte, potrivite :)

Un wrap lung inseamna un wrap de 3,9 - 5.2, cu care puteti face toate legaturile posibile. O mamica miniona are nevoie de 3,9m pentru a face cea mai complicata legatura, cea in care pste copil vin 3 straturi de material, unul orizontal si doua in cruce, copilul stand in fata. De unde si numele, Front Wrap Cross Carry, FWCC. Un tata mai solid are nevoie de 5,2 pentru acelasi lucru. Peste copil vin 3 straturi de material iar greutatea se distribuie pe ambii umeri, spate si talie (sau torso, in functie de cum e legat)

Un wrap scurt inseamna in wrap de 2,2 - 2,7, cu care oricine poate face cea mai simpla legatura cu wrapul, pe sold, exact ca in sling dar cu nod in loc de inele. Cu un singur strat de material peste copil, greutatea se distribuie pe un umar si spate. Se mai numeste si legatura rezobo sau wrap rezobo/rebozo, pentru ca asa se purtau copiii in Mexic, unde paturicile folosite la purtat aveau acest nume.

Si ajungem la wrapul potrivit :). El are undeva intre 3 si 3,5 si poti face cu el legaturi cu 1 sau 2 straturi de material peste copil iar greutatea poate fi distribuita pe un umar, spate si talie sau pe ambii umeri si spate. Poate fi folosit pentru purtatul pe sold cu unul sau doua straturi peste copil ( greutatea distribuita pe un umar si spate sau un umar, spate si talie), pentru purtatul in fata sau spate gen rucsac (greutatea pe umeri si spate sau umeri, spate si torso). In instructiunile pe care le primiti cu wrapul, o sa gasiti urmatoarele legaturi pe care le puteti face la lungimea asta:
  • pe sold simplu- cu nod alunecator sau nu - greutatea pe un umar si spate;
  • pe sold - cool hip carry - CHC - greutatea pe un umar, spate si talie (si asta chiar e cool, va zic :) )
  • pe sold - hip cross carry - HCC - greutatea pe un umar, spate si talie
  • seminclinat rebozo - greutatea pe un umar si spate
  • gasiti KC, cangaroo carry, pe care o puteti adapta ca un rucsac in fata. 1 strat peste bebe, greutate pe ambii umeri, spate si talie.
  • in spate rucsac - greutate pe umeri si spate sau umeri, spate si talie;
  • in spate - rebozo - greutate pe un umar si spate
  • pentru mamele micute - seminclinat cross carry SCC
  • pentru mamele micute FCC - front cross carry in fata, cu wrapul incrucisat peste bebe, fara partea orizontala. Greutatea se distribuie pe ambii umeri, spate si talie, insa merge numai la copiii care isi tin spatele.

Wrapurile pe care le puteti cumpara astazi, 11 oct, pana la ora 24.00, sunt EST si NORD, de 3,5m, adica potrivite :), pentru 92 de lei. Pretul include transportul prin curier. Daca reusesc, pun si poze cu pozitiile in noaptea asta. Daca nu, nu :D

6 comentarii:

  1. As avea o intrebare legata de wrapul EST/NORD: pe site la 'Tipuri de esarfe' recomanzi acest tip de wrap pentru bebeii de peste 1 an, insa la descrierea produsului scrie ca poate fi folosit inca de la nastere... Este greu de folosit, il recomanzi pentru nou-nascuti?

    Scuze daca nu am intrebat unde trebuia, daca e nevoie sterg postul...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu e nici o problema cu intrebatul, la postul cu concursul incercam sa imi fac viata un pic mai usoara :)

    Nu gasesc unde am zis de la 1 an, da-mi, te rog, un link, sa verific. Nu e deloc greu de folosit, se inmoaie imediat, de fapt majoritatea sunt deja inmuiate pentru ca nu au stat pe balot si impachetate si tot mutate dintr-o parte in alta.

    Sincer, sincer, eu una il vad cu un bebe maricel, obisnuit deja cu purtatul, ca sa incerci tot felul de legaturi la care nu mai ai nevoie de tot wrapul ala lung. Nu stiu daca un wrap mai scurtut ar fi cea mai buna varianta pt bebe mic.

    ADica, noh, am vazut gramezi :D de bebei mici in wrapuri scurte (la ei, nu la noi) insa nu cred ca ar fi prima mea optiune pt bebe mic :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Hai ca am si recitit si am apucat sa incep primele 3 propozitii cu Nu @-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Saru'mana mult pentru raspuns.

    Uite aici am citit eu: http://www.sling.ro/descriere/slingurile-poarta-ma/ in sectiunea Wrapurile Poarta-ma!, Wrapuri neelastice. Insa se prea poate sa ma fi incurcat eu in categorii si sa fi inteles gresit informatia - se intampla la incepatoare :))

    Atunci intuiesc bine ca pentru bebici pitici (nou-nascuti) ar fi cel mai ok sa incerc un sling reglabil? Daca da, astept cu infiorare promotia de maine, poate poate imi surade norocul :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Mda, io eram aia @-) Tre' sa modific...

    Eu una sunt 100% pt slinguri reglabile la nou nascuti, pentru ca se aranjeaza cel mai bine peste spatele copilului. Insa sunt si parinti care prefera wrapul,li se pare mai usor de pus decat slingul (n-am sa inteleg niciodata cum :D )

    RăspundețiȘtergere
  6. Uite un client intarziat care intra gafaind in magazin! Mai aveti wrap-uri numa' bune? As vrea si eu unul pentru fetita mea...Culorile le stabilim pe mail, nu? Multumesc! Mirela.

    RăspundețiȘtergere

Primesc cu drag orice comentarii, mai putin spam. Incerc sa raspund cat de repede.
Comentariile la posturile mai vechi de 14 zile sunt moderate si vor aparea pe blog cu o usoara intarziere.