sâmbătă, 15 mai 2010

De ce costă atât un sling

Asta pentru că voiam de ceva timp să povestesc, dar Ioana, cu ultimul comentariu la postul trecut, mi-a dat avântul.


În primul rând, ca să îi răspund, de ce costă slingurile 'Poartă-mă!' atât de puţin comparativ cu cele 'din afară'.
Ştiu că atunci când vezi două produse simliare, iar unul e la jumătate de preţ, nu poţi să nu te întrebi cu ce e mai prost. Hai, 10-20 de lei, mai merge, dar chiar la jumătate? Trebuie să fie un şpil. Şi e. Mai jos aveţi 6 motive pentru care slingurile mele sunt mult mai ieftine decât altele.

  1. Nu vând prin retaileri. Deşi poate părea că aceştia câştigă bani simpli, nu e aşa. Până la urmă, 99% din produsele pe care le cumpărăm, sunt de la retaileri. Pentru multe din lucrurile pe care le cumpărăm pur şi simplu nu există varianta de a cumpăra de la producător. Iar un produs vândut prin retaileri înseamnă mai scump de două ori. O dată pentru ca trebuie să îi oferi un câştig pentru timpul şi materialele proprii investite (angajaţi, spaţiu, publicitate...), a doua oară pentru că nu îi poţi oferi un produs pe care tu însăţi îl vinzi mai ieftin. Deci mai scump de oriunde l-ai lua. +30-100%
  2. Nu sunt plătitoare de TVA . Cel puţin nu până ating plafon impus de stat. Şi, cel putin deocamdată, mă bucur că nu am ajuns acolo. +18 %
  3. Produc în România. Adică nu plătesc transporturi internaţionale (mai puţin pentru inele). Dacă la un pacheţel finuţ, transportul nu e extraordinar de costisitor, a produce ţesături în alta ţară înseamnă transport cu tirul. Pe lângă faptul că mă bucur enorm că pot produce în România şi sper din suflet să reuşesc să fac şi inele aici, treaba cu tirurile nu mă coafează deloc.
  4. Nu plătesc TVA la transporturile internaţionale. În caz că nu ştiaţi, taxa pe valoare adăugată se adaugă şi taxelor de transport. adică după ce că dai x pe produs şi încă 30-50% pe transport, mai pui încă 18% TVA pentru produs şi 18% pentru transport
  5. Nu vând produse organice. Asta se întâmpla din două motive. Unu: consider că, atât timp cât majoritatea părinţilor nu îşi permit hăinuţe organice (şi aici mă refer la body-uri, maieuri şi celelate haine care vin în contact direct cu pielea copilului), nu au nevoie de slinguri organice. Şi doi: pentru că România nu produce bumbac organic (ba se pare că şi cel ne-organic e pe terminate şi nimeni nu mai produce) şi nici măcar nu importă fire din bumbac organic. Variantele ar fi să cumpăr o tonă de fire :))) sau să produc materialul în afară. Momentan - pas. +50 - 200%
  6. Nu în ultimul rând pentru că încă mă plătesc prost :). Pentru că am început această afacere de drag şi nu pentru a îmi asigura o sursă de venit care să îmi permită să mă întreţin singură.
La preţul de 120 lei, adăugaţi cele de mai sus şi săriţi lejer peste 200 lei.






Acum, partea a doua, de ce costă atât de mult.

Ştiu că pentru unii un sling parte foarte scump. 2m de material, tăiaţi în două pe lăţime şi două inele. Ceea ce este mai mult decât corect atunci când faci un sling. Atunci când faci câteva sute, lucrurile se schimbă.

  1. Cel mai important lucru de luat în calcul este valoarea timpului propriu. Atunci când faci un sling, îl poţi face atunci când copilul doarme. Atunci când faci 10, nu mai merge. Atunci când, pe lângă cele 10, sunt şi 10 facturi, minim 10 mailuri (în varianta utopică în care, din 10 viitori purtători nici unul nu te intreabă nimic :))), 10 seturi de instrucţiuni şi 10 colete, copilul suferă. Oricum ai lua-o şi oricum ai spune-o, este un timp rapit de la propriul copil. Unul care nu se mai întoarce. Şi pe care am impresia că nu îl vând la un preţ corect :( Şi dacă 10 slinguri odată nu sunt o nenorocire, căci copilul se poate juca în parc cu tata (deşi fără tine), atunci când e vorba de 10 slinguri la fiecare 3 zile, sau în fiecare zi, sau 30 de slinguri deodată, în scurt timp opţiunile cu tata, bunica, mătuşa se termină. Cel puţin în cazul meu, când copilul nu (va) merge la grădiniţă.
  2. Contribuţii la stat. Iar, dacă îţi faci singură un sling, faci unul cadou, sau faci bişniţă, statul n-are nici o treabă cu tine. Cel puţin până află :)). Însă altfel, dările pentru stat nu sunt deloc neglijabile. Impozitul pe profit/TVA-ul, impozitul forfetar şi sigur mai sunt multe chestii mici pe care le-am uitat.
  3. Angajaţii. Poate fi unul singur, pot fi mai mulţi. Pentru fiecare însă, există un număr impresionant de taxe şi impozite. Adaugate la un salariu decent. Plus un contabil. Din nou, acest punct lipseşte cu desăvârşire atunci când îţi faci singură un sling.
  4. Materie primă. Pentru un singur sling făcut, costurile sunt mici, câţiva metri de aţă, 2 m de material. o pereche de inele. Pentru cantităţi mai mari, pe lângă investiţia iniţială deloc neglijabilă (căci fabrica nu îţi ţese 2 metri de material, nici 20, nici 100, poate 1000) apar însă alte probleme, ca transportul şi depozitarea pentru câteva mii de metri de ţesătură, câteva zeci de kg de aţă şi alte kg de inele.
  5. Întreţinere. Atunci când faci un sling, nu simţi nimic la factură :). Sunt câţiva lei care nu fac nici o diferenţă. Când cantităţile se schimbă, acei câţiva lei devin mult prea mulţi pentru a nu fi luaţi în calcul. Numai curentul consumat de două (zic aşa, un mimin, surfilat şi cusut) maşini industriale şi cele 9 becuri şi neoane aferente se ridică la o sumă deloc neglijabilă.
  6. TVA. Pentru neplătitorii de TVA, acest lucru se traduce prin faptul că TVA-ul plătit pe materiale şi utilaje NU este recuperat în nici un fel, nici de la stat, nici de la clienţi. Adică este un cost în plus şi atunci când vrei să vinzi prin retaileri (de două ori) şi atunci când produci.
  7. Întreţinerea sau înlocuirea maşinilor. Nu vorbim de o Camelia. Deşi e o maşină foarte bună (chiar e! Şi Ileana, şi toate Singer-urile vechi pe care le-am 'întâlnit'), nu este una industrială şi se poate repara lejer fără să ai mari cunoştinţe în domeniu. Pentru maşinile industriale, însă, lucrurile se complică un pic, al fel şi găsirea pieselor de schimb şi înlocuirea lor, nu mai vorbesc de oamenii pricepuţi să facă asta, greu de găsit şi costisitori. Plus ca, la un moment dat, îţi doreşti ceva mai bun :).
  8. Alt fel de consumabile. Sunt sigură că au un nume în explicaţiile de specialitate, însă eu n-am ştiut cum să le zic. E vorba de un calculator bun, care să îţi permită să comunici ok cu clienţii, de un site care necesită cheltuieli lunare, de un aparat foto care să îti pună produsele în valoare, sau măcar să le arate aşa cum sunt (primul pe listă :) ), de tone de hârtie (ce bine că am scos facturile printate pentru persoanele fizice :) ), manechine, casă se marcat şi alte multe multe nimicuri care se tot adună.



Şi aş vrea să mai clarific ceva apropo de ce spunea Ioana în comentariul care m-a pornit :). Există şi oameni care vor să se îmbogăţească peste noapte din Babywearing. Există Infantino, mult blamată de comunitatea de BW din State pentru slingurile tip geantă despre ale căror probleme au fost informaţi de foarte mult timp şi nu au făcut nimic. Şi pentru mei-tai-urile copiate după o WHAM din state, fabricate în China şi vândute la jumătate de preţ. Şi există şi mame care lucrează acasă care îşi vând timpul foarte preţios şi lucrează foarte prost. Şi culmea, care sunt foarte apreciate. (Nu înceteze să mă uimească o mămică din state care face wrap-tai-uri din wrapurile clienţilor, foarte! încântaţi şi care nu are nici măcar două cusături paralele - paralele. Şi din pacate nu e singura). Însă asta nu ţine atât de mult de preţ.

Totuşi, majoritatea afacerilor începute de mame, în lumea BW, sunt făcute cu drag şi cu pasiune. Cel puţin până începe să te doară capul :))). Diferenţele enorme sunt date de ce v-am povestit mai sus. Evident, şi calitatea are un rol important. Însă, între toate cele de mai sus, calitatea este cea care schimbă cel mai puţin preţul. (Şi acum nu mă refer deloc la made in China care dă calculele complet peste cap)
Diferenţa între preţurile materialelor mai bune sau mai puţin bune calitativ este destul de mică între materialele făcute, nu cumpărate. Diferenţa între un material făcut special pentru slinguri şi unul cumpărat, este tot mică. Singurele variante în care poţi recunoaşte calitatea unui sling este fie să îl încerci, fie să ai încredere în cel care ţi-l vinde. Acesta e motivul pentru care calitatea nu a intrat la nici una din liste, nici la aşa scump, nici la aşa ieftin.




Până una alta, preţurile mele sunt cele de pe site. Consider că sunt nişte preţuri corecte şi sper din suflet ca şi vouă să vi se pară la fel şi, mai mult, să vă inspire să le încercaţi :)





P.S. Mă bucur foarte mult că şi la noi se înmulţesc retailerii pentru produse de purtat copilul. Pe lângă faptul că sunt oameni care îşi permit să cumpere la un preţ mai mare, şi atunci au mult mai multe opţiuni, sunt tot mai multe mame care îşi vor permite să lucreze de acasă, aproape de puii lor :)

8 comentarii:

  1. Ei, Diana, eu as mai adauga ca un marsupiu costa la fel de mult, daca nu mult mai mult decat un sling si nu la fel de practic, ca sa nu vorbesc ca nu e indicat.
    Dap, mie mi-a plcut felul ingrijit in care lucrezi. Cand am luat mei-tai-ul nu am stiut ce iau si am fost super incantata de cum arata (mult mai bine decat in poze:)).

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bun articol! POate ca trebuia sa-l fi scris mai demult! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ana,
    În general lumea nu compară slingul cu marsupiul. Şi e tare amuzant câtedată când văd unii oameni aşa stresaţi ..vai? ăsta rezistă până la 15kg? a, păi atunci iau din ăla de 18. În condiţiile în care un marsupiu e până pe la 10 şi de după 3 luni şi pe care l-ar lua oricum şi mai scump. Însă atunci când e vorba de ceva nou...şi mai e şi simplu...:-S

    Vezi de ce nu se vede bine mei-tai-ul? Mai e de investit la punctul 8 :) Şi la site şi la camera foto. :P


    Mama lu' Ilana
    Dacă ai ştii câte am în minte...şi nu apuc să povestesc tot ..:(

    RăspundețiȘtergere
  4. Scumpe?
    De unde ai scos lucrul asta?
    Adica ma duc la piata si vin cu trei, pardon 4 plase pe care am dat tot 120 ron si pe care le mananc in 3 zile...si nu merita sa investesc in copilul meu?
    Ba sa am pardon!
    De cand am luat mei-tai-ul numai in el am purtat copilul, spre marea cracanare de ochi a lumii din jur.
    O data sau de doua ori am mai laut carutul , pentu simplul motiv ca era prea mult de carat cu plasele si le-am indesat in cos.
    Punct.
    Pledoaria mea.
    Investiti in copii vostri. Sunt singurii care conteaza!

    RăspundețiȘtergere
  5. Preturile "bebelucrurilor" pe care le faci sunt mai mult decat corecte. Cine nu crede ar trebui sa incerce sa faca un sling: cu material, inele care sa se potriveasca si care sa nu treaca unul peste celalalt in timp ce il pui sau sa nu se indoaie si sa risti sa-ti scape copilasul, cu mii de explicatii date celei / celui care trebuie sa-l coase etc., ajungi la aproape acelasi pret. In plus, tu ai amintit numai timpul pierdut in defavoarea lui d, dar pe jumatatea ta si pe ceilalti apropiati nu i-ai pus la socoteala? Ca sa nu mai spun de timpul pentru tine...
    Eliza

    RăspundețiȘtergere
  6. da; sunt scumpe daca te gandesti ca e o bucata de material...(desi poti da tot atat pe o esarfa normala pe care s-o porti doar de cateva ori..)
    dar daca te gandesti ca e o alternativa multa mai buna la carucior...atunci e chiar ieftin!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Exista investitii care merita facute indiferent de cost. Si sincer sling-ul nu e scump. Al meu l-am comandat anul trecut cand eram in concediu in Romania pentru ca imi cedau bratele in a purta in copil de 1,5ani bolnav si marait. Si l-am purtat in el cam 1 saptamana acolo si inca una aici la intoarcere. Ghici ce NU va lipsi din bagajul meu pe care ma apuc sa il fac intr-o saptamana? Slingul! Copilul are intre timp 2,5 ani, e independent, alearga si merge cu bicicleta fara pedale dar... pentru minutele in care vrea sa isi refaca fortele la mine in brate voi avea sling-ul in geanta! Multumesc!
    Si da, desi contrazic prima afirmatie din comentariu.... nu mi-am luat sling imediat dupa ce am nascut din motive de costuri, aici pare un mic lux sa cumperi un sling. De asta am cumparat unul de la tine. Eu zic sa incerci sa faci profitabila afacerea si atata vreme cat inca isi va mai putea lumea permite sa il cumpere fara sa isi rupa efectiv de la gura -o sa fie foarte bine pentru ambele parti.

    RăspundețiȘtergere

Primesc cu drag orice comentarii, mai putin spam. Incerc sa raspund cat de repede.
Comentariile la posturile mai vechi de 14 zile sunt moderate si vor aparea pe blog cu o usoara intarziere.