duminică, 21 martie 2010

Si totusi, care sunt riscurile în timpul utilizării slingului cu inele? II

Aceasta e întrebarea pe care am primit-o zielele trecute într-un comentariu aici, pe blog, şi pentru al cărei răspuns mă pregăteam de câteva zile. E destul de lung aşa că luaţi-vă un măr, o atenţie şi pregătiţi-vă.

Partea I - Riscurile în timpul utilizării Slingului cu inele I - reguli generale.

Pe lângă cele 5 recomandări din prima parte, există o serie de reguli specifice fiecărei poziţii. Personal recomand doar 3 poziţii - burtică-pe-burtică, pe şold, poziţia pentru alăptare- deşi consider ca două sunt arhisuficiente - burtică-pe-burtică, pe şold. Am ales ca în instrucţiunile scrise să prezint, cu această menţiune, toate poziţiile, tocmai pentru a fi sigură că ,dacă doriţi să încercati altă poziţie, să o faceţi corect.

Cea mai simplă poziţie, şi cea pe care o recomand pentru copiii până în 3-4 luni, este burtica-pe-burtică. Este poziţia preferată de cei mai mulţi nou-născuţi şi e cel mai uşor de obţinut. În plus faţă de cele 5 reguli de mai sus, trebuie să fiţi atenţi la aranjarea slingului în partea inferioară şi la susţinerea capului în cazul nou-născuţilor.

Spuneam că poziţia pentru care un nou-născut este pregătit este cea fetală, cu genunchii strânşi sub el, deci funduleţul mai jos decât genunchii. În sling trebuie să aveţi grijă ca bebeluşul să stea în aceeaşi poziţie pentru că altfel nu puteţi aranja partea inferioară a slingului astfel încât copilul să nu alunece. Slingul se desfăşoară pe ceafa copilului, pe spatele său, pe sub funduleţ şi pe spatele pulpelor, până la genunchi. În acest caz, marginea inferioară a slingului va fi în spatele genunchilor copilului, mai sus decât fundul său, făcând imposibilă alunecarea copilului din sling.

Atunci când copilul e ţinut în braţe, el îşi întoarce singur capul într-o parte sau în alta, pentru a putea respira uşor şi pentru a îşi odihni capul de părinte. La fel trebuie procedat şi cu slingul în cazul nou-născuţilor care nu îşi susţin capul. Capul copilului poate fi susţinut de sling în jumătatea inferioară, însă el trebuie mereu orientat într-o parte şi nu lipit de părinte, pentru a putea respira uşor şi pentru a avea flux constant de aer proaspăt.


Din poziţia burtică-pe-burtică se poate trece foarte uşor la poziţia pentru alăptat - înclinat, cu capul opus inelelor.
Această poziţie trebuie folosită numai după ce copilul ştie să prindă sânul bine şi suge corect iar mama este obişnuită cu alăptarea. Toate cele 5 reguli sunt valabile şi în acest caz. Capul copilului trebuie doar sprijinit de marginea slingului şi nu acoperit şi, în cazul sânilor mari, e nevoie de atenţie sporită. In acest caz, chiar şi fără sling, mama trebuie să sustină sânul atunci când copilul suge, pentru a îl ajuta.

Dacă mama nu este obişnuită cu alăptatul, chiar dacă are contact vizual cu bebeluşul, există riscul ca ea să nu îşi dea seama dacă copilul înghite şi aer în timpul suptului sau dacă simte nevoia să ercuteze, caz în care copilul se poate îneca. Chiar dacă şi mama şi copilul sunt obişnuiţi cu alaptarea însă nu există contact vizual, caile respiratorii ale copilului pot fi astupate de sânul mamei iar mama poate confunda lipsa suptului bebelusului cu somnul şi nu ceva mai grav. Din acest motiv, această poziţie se foloseste exclusiv pentru alăptare, după terminarea căreia puteţi reveni la poziţia iniţială.

Aceasta este o poziţie pe care personal o găsesc necesară doar în anumite cazuri şi numai când mama are în grijă mai mulţi copii. In primul rând alăptarea este un moment deosebit în viaţa unui cuplu mamă-copil şi ar trebui să fie privit ca atare. În al doilea rând, în timpul alăptării, atât mama cât şi copilul trebui să se simtă cât mai confortabil, lucru care e mult mai uşor de obţinut într-un fotoliu/ canapea/ pat sau pe o bancă decât în picioare, în sling. Dacă puteţi alapta în orice altă poziţie mai simplu, nu ezitaţi să o faceţi.

Cel mai dificil de obţinut, în sling, este poziţia înclinat, cu capul spre inele sau opus inelelor, diferită de poziţia pentru alăptat.
Pentru acestă poziţie este foarte important ca bebeluşul să fie aşezat ca într-un hamac, adica nu paralel cu marginile materialului ci în diagonala sa. Aceleaşi 5 reguli ramân valabile, cu deosebită atenţie pentru sprijinirea capului bebeluşului şi nu acoperirea sa şi cu menţiunea că între bărbia copilului şi pieptul sau trebuie să fie mereu loc de două degete. Copilul trebuie orientat cu faţa şi tot corpul în sus, şi nu spre mamă, ca în cazul poziţie pentru alăptat.

Personal nu recomand această poziţie pentru că este destul de dificil de obţinut de către o persoana fără experienţă cu slingul, mulţi copii nu o agreează (nu pot eructa în această poziţie şi trebuie să semnaleze disconfortul pentru a putea fi repoziţionaţi, acest lucru însemnând şi trezitul din somn atunci când este cazul) şi poate fi folosita pentru o perioada foarte scurtă de timp – în raport cu durata de viaţă a slingului- maxim 3 luni.

Aceasta este poziţia în care, dacă bebeluşul nu este pus corect, puteţi obţine aceeşi poziţie a copilului ca şi în slingurile de tip geantă. Dacă încercaţi să puneţi copilul paralel cu marginile materialului, adică exact ca într-un sling geantă, veţi obţine acelaşi lucru: un copil cu bărbia lipită de piept, lucru ce îi îngreunează respiraţia. Spre deosebire de un sling geantă, însă, un sling reglabil vă permite să obţineţi poziţia corectă. Şi, după cum spuneam în postul anterior, din acest punct de vedere, prevederile CPSC sunt mai mult decât binevenite. Nu doar producătorii de slinguri tip geantă ar putea fi obligaţi să îşi retragă produsele de pe piaţă (sau să fie interzise sub 4 luni) ci şi producătorii de eşarfe port-bebe care fac acest lucru din considerente exclusiv financiare şi care nu oferă instrucţiuni corecte sau asistenţă ulterioară, ar putea fi obligaţi să o facă.

Poziţia cangur - cu faţa în afară.
Deşi majoritatea marsupiilor clasice oferă această alternativă, mai multe studii susţin că această poziţie nu este de preferat, în primul rând pentru că mama nu poate recepta semnalele de disconfort ale copilului decât prea târziu, când acesta este deja nervos. În plus, copilul nu se poate refugia atunci când stimulii exteriori devin suprasolicitanţi.

Din punct de vedere al poziţiei corpului bebelusului, această poziţie în sling este superioară celei obţinute în marsupiu clasic, dar inferioară cele în poziţia pe şold.

Personal nu o recomand. Pentru copiii purtaţi în sling de mici, această poziţie nu este necesară. Atunci când copilul începe să dorească să vadă mai mult în jur, el poate fi mutat din poziţia burtică-pe-burtică spre şold, din ce în ce mai mult, pentru a vedea tot mai mult în jur.
În cazul în care copilul a fost purtat în marsupiu clasic cu faţa în afară, sau în braţe, în aceeaşi poziţie, cel mai probabil va dori şi în sling acelaşi lucru, caz în care folosirea acestei poziţii este justificată. Cu toate acestea, poziţia pe şold este recomandabilă, în special pentru periade mai îndelungate.

Poziţia pe şold.
Este poziţia mea preferată şi cea mai recomandată peste 4 luni; se poate folosi în orice moment şi este ideală pentru copiii care vor să vadă mai mult în afară. Toate precauţiile necesare poziţie burtică-pe-burtică sunt valabile şi în acest caz.

Poziţia în spate.
Deşi unii producători declară că această poziţie poate fi folosită după 6 luni ale copilului, eu nu recomand acestă poziţie deloc. Dacă părintele doreşte totuşi să poarte copilul în spate în sling, acest lucru trebuie făcut numai după ce si părintele şi copilul sunt obişnuiţi cu purtatul în sling.

Spuneam mai sus că, dacă bebeluşul este vesel, odihnit şi fericit la primele încercări ale slingului, el va fi mai mult decât cooperant atunci când mama doreşte să folosească slingul. În plus, experienţa părintelui este necasară atunci când doreşte sa poziţioneze slingul în spate deoarece, chiar şi folosind o oglinda, sunt unele lucruri de care nu îşi poate da seama exact neavând experienţă. De exemplu: dacă materialul slingului nu este întins bine pe spatele părintelui, atunci când copilul este purtat în faţă sau pe şold, în mers, materialul se va întinde sub greutatea copilului şi acesta va coborî cu câţiva centimetri. Atunci când copilul este în faţă părintele îşi dă seama foarte repde şi poate face reglajele necesare imediat. În cazul în care copilul stă în spate, un părinte neexperimentat nu îşi va da seama şi slingul poate ramâne prea larg.
Ca ultimă măsură de precautie, copilul pus în spate trebuie sa aibă minim un an, să poate merge singur (să aibă un simţ al echilibrului) şi să poată comunica părintelui un eventual disconfort.



Eşarfele port-bebe nu sunt atât de simplu de folosit ca un marsupiu clasic. Este nevoie de un pic de timp pentru a vă obişnui cu folosirea slingului sau a oricărei eşarfe. Există greşeli care se pot face, existe pericole la care se pot supune, părintele sau copilul, nepurtând slingul corect sau angajându-se în activităţi periculoase în timp ce îşi poartă copii. Acest lucru este însă valabil pentru orice marsupiu şi, de fapt, pentru absolut orice lucru achiziţionat, în momentul în care nu este folosit cum trebuie.

Partea bună este că, folosite corect, slingurile oferă copilului purtat cea mai bună poziţie, adică aceea pentru care el este pregătit în acel moment, fără să îl forţeze în nici un fel.
În plus, părinţii beneficiază de o excelentă distribuţie a greutăţii copilului asupa propriului corp şi de o libertate de mişcare la orice oră, fără să fie nevoie să îşi îndepărteze copilul.


Voi încerca să completez acest post cu poze cât mai curând.

P.S. Toate ce am povestit mai sus este cuprins în setul de instrucţiuni care vine o dată cu slingul.

5 comentarii:

  1. Foarte bun articolul, multu'.
    Da-ne si poze, te rog! (eu una nu pricep decat din poze)

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna,stii ca slingul cu inele m-a facut o mamica si mai fericita!...Isabella pe 1 face un an si slingul e favoritul nostru ca mijloc de transport.Multumim

    RăspundețiȘtergere
  3. Am ajuns intamplator pe acest site.stau de doua ore si citesc si vizionez poze.par intr-adevar grozave aceste slinguri,dar sa-mi fie iertata ignoranta mie tot imi trece prin cap o treaba si nu ma pot abtine sa nu intreb.Exista vreo posibilitate sa-ti cada copilul de acolo?La modul sa alunece...

    RăspundețiȘtergere
  4. anonim
    scuze pentru intarziere, mesajele la subiectele vechi sunt moderate.

    Daca faci totul ca la carte (porti copilul corect si nu impotriva vointei lui), nu, copilul nu va aluneca.

    Daca insa incerci sa il tii acolo atunci cand el nu vrea, cand se zbate, plange, se lupta...atunci da, poate iesi din sling.

    Slingul nu e solutia universala pentru orice. Insa pentru ceea ce e el facut (sa ai copilul aproape cand amandoi va doriti asta), e perfect :)

    RăspundețiȘtergere

Primesc cu drag orice comentarii, mai putin spam. Incerc sa raspund cat de repede.
Comentariile la posturile mai vechi de 14 zile sunt moderate si vor aparea pe blog cu o usoara intarziere.