sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Un pic (mai mult) despre cupa menstruala

Antescriptum.
Am primit, gratis, o cupa menstruala Iris, de la Bianca, aka Mamica Bio, aka mama de Organik.ro, in ideea ca, daca imi place, sa scriu pe blog despre ea. Am acceptat pentru ca ma gandeam de mult timp la ea, insa, dupa ce am folosit-o, i-am spus Biancai ca as prefera sa i-o platesc si sa ramana asa, sa nu mai scriu despre cupa. Pentru ca nu mi-a placut suficient cat sa las un review despre ea. 

Apoi mi-am dat seama ca greseam teribil. M-am amarat de prea multe ori citind reviewuri nesincere. Sau citind postari platite scrise cu o aparenta inocenta menita sa mascheze beneficiile din spatele lor. Pentru ca a lasa un review nu inseamna automat o postare plina de floricele si inimioare :D.
 Asa ca astazi am decis sa scriu un review ‚de-adevaratelea’. Adica parerea mea sincera despre acest produs. Cu bune si mai putin bune. Sau, ca s-o zicem pe sleau, ca tot vorbeam despre asta, cu bune si cu rele :).

Si nu, Bianca nu a fost de acord sa ii platesc cupa.


Parerea mea proprie si personala :), despre cupa menstruala. Iris, ca pe asta am incercat-o, insa, sincer, ma indoiesc ca sunt atat de multe diferente intre ele.

Mai intai, informatiile de baza.
Ce este cupa menstruala?  
Este o ... cupa :), din silicon, folosita, in perioada de menstruatie, in locul tampoanelor sau absorbantelor.

Un pic despre experienta mea cu celelate variante si de ce am vrut sa o incerc.

  • Tampoane nu am putut folosi niciodata, si din cauza modului de folosire dar, cel mai mult, din cauza scoaterii lor. Daca ati folosit, stiti despre ce vorbesc. Nu mai insist cu detalii. Daca nu stiti, mai bine :).
  • Absorbantele de unica folosinta ma enerveaza crunt din cauza gelurilor si a plasticului care vine in contact cu pielea. De luni de zile caut firme noi, in incercarea de a scapa de omniprezentul si iritantul always. N-am gasit nici o varianta care sa faca fata la ovarul meu stang si omnipotent :)), cu cel drept sunt ok, deci o data la doua luni folosesc absorbante cu care ma inteleg acceptabil, atat timp cat nu folosesc doua zile la rand aceeasi firma. [Ati vazut ca multe au ultimul strat 'cotton like'? Adica nu din bumbac, ci doar, chipurile, seamana. Apropo de marketing...]
  • Am luat in calcul si varianta absorbantelor refolosibile. Vreau sa-mi fac de mai bine de 1 an. Evident, n-am apucat. Si, sincer sincer, ideea de a le spala sau a le lasa la inmuiat sau in punguta, ca pe scutecele refolosibile, nu ma incanta deloc. Nu zic inca hop, pentru ca nu le-am incercat, insa, daca astept sa am timp sa imi fac, e foarte posibil sa mai dureze un an-doi :).


Sincer, inca nu sunt convinsa ca ceva ce trebuie sa iasa, ar trebui sa stea inauntru. Si aici ma refer si la tampoanele interne. Insa, avand in vedere ca e vorba de cateva ore, si ca [] cupa menstruala nu absoarbe, nu combina cu alte substante si nu lasa reziduuri, nu stiu cat de rau ar putea fi. Eu una am decis sa trec peste acest aspect si sa accept faptul ca o cupa menstruala nu poate face rau din acest punct de vedere.

___________________________________

Acum, despre ce ar trebui sa faca cupa. Am sa iau direct din textul scris de Bianca, ocazie cu care iar mi-a stat ceva in gat pentru ca l-am gasit copiat, cu copy/paste si in alta parte. Revenind:


1. Cupa menstruala este mai sanatoasa, nontoxica (nu predispune la sindromul socului toxic), nonalergica
Pe primele doua pot doar sa le cred, despre nonalergica pot sa spun cu mana pe inima ca, pentru mine, asa e. Din punctul asta de vedere nu am de ce sa ma plang, din contra. Am facut alergie, mai ales pe timp de vara, la cam toate absorbantele posibile. E drept, nu am incercat cupa vara, dar nici nu vad cum as putea face alergie la ea :)

2. Se poate refolosi de nenumarate ori pe o perioada de 10 ani
3. Este economica, mai ales datorita reutilizarii ei – investitia itnitiala se amortizeaza in cca 4 luni de utilizare , iar durata de viata este de 10 ani
Aici nu am prea multe de spus, calculele le puteti face singure iar despre durata de viata nu pot baga mana in foc, insa mi-e imposibil sa cred ca nu dureaza atat. Insa daca tot faceti calcule, faceti ca mine, si intrebat-va cat costa tampoanele sau absorbantele pentru nu 10, ci 5 ani. Sau 1. Si apoi ganditi-va un pic la cat gunoi inseamna asta. Eu am facut exercitiul asta pentru ca mi-au venit in minte discutiile despre scutece refolosibile.


4. Este foarte confortabila, poate fi folosita la petreceri cand va imbracati in haine pretentioase care nu v-ar permite purtarea tampoanelor, la mare in costum de baie, in timp ce inotati etc. Persoanele care o folosesc au declarat “ca nu se simte”
Daca este un moment in care eu una consider cupa indispensabila, e exact la mare. Nu stiu altii cum sunt :), insa eu una am avut norocul ca cel putin in ultimele 5 dati in care am mers la mare sa fiu in exact acea perioada. Si daca e un lucru pe care il pot spune cu mana pe inima despre cupa menstruala e ca, daca o pui bine, este absolut imposibil sa existe accidente. La petrecere, in 'haine pretentioase' :), la piscina, la mare, in costum de baie, in orice vreti voi, nu ai cum sa te patezi cand folosesti cupa. Din punctul asta de vedere eu i-as da 6 stele din maximul de 5 posibile :).

Pe de alta parte, despre partea cu nu se simte, eu una nu sunt inca sigura. Este foarte posibil si foarte probabil sa fie vorba de un pitic propriu si personal, insa de fiecare data cand m-am gandit la ea, am simtit-o. Si nu de bine. As putea spune ca si un oaresce disconfort. Zic de pitic, insa, pentru ca atunci cand m-am luat cu altele si am uitat, n-am stiut nici ca e acolo si nici ca sunt in acea perioada. Deci, repet, e foarte posibil sa fie piticul propriu. Bine, asta dupa ce am taiat codita care imi dadea senzatii tari la fiecare metru parcurs :)))) Dar despre asta in alta poveste :)))


5. Este usor de sterilizat
Nu zic nu, o arunci intr-un ibric si o pazesti cateva minute. Nu pot sa zic ca-mi place in mod deosebit, mai ales ca apa fierbe muuult mai greu cand stai sa o astepti si eu nici nu beau cafea. Stiu, ce-are primaria cu prefectura, insa eu, ca nebautoare de cafea, nu prea stau sa astept dupa chestii pe foc. Nu, nu mananc nici oua fierte si nici cremvusti :D. Deci nu-mi place, dar nici nu-i un capat de tara.


6. Mult mai igienica, nu lasa fibre precum tampoanele, previne mirosurile neplacute si va confera siguranta mai mare fata de tampoane sau absorbante care in anumite pozitii ale corpului pot lasa sangerarile sa va pateze hainele
Clar, da! Fata de tampoane, nu incape comparatie. De accidente am mai zis mai sus, e absolut imposibil sa te patezi daca folosesti o cupa pusa bine.

Insa ce cred eu ca ar trebui strigat in gura mare si a fost unul din primele lucruri pe care le-am observat dupa ce am reusit s-o pun bine :), este ca nu exista miros. Citisem despre asta, despre faptul ca mirosul apare din cauza substantelor folosite de tampoane si absorbante, ca practic sangele este steril, e pur si simplu curat, insa nu mi-am imaginat niciodata ca poate fi o diferenta atat de mare. Nu exista nici un fel de miros! Ceea ce ma face sa ma intreb iar ce o fi in gelurile alea din absorbantele de unica folosinta. Cred ca prefer sa nu stiu :-S.

7. Nu întrerupe capacitatea proprie de lubrifiere a vaginului si nici nu usuca mucusul membranei vaginale 
8. Nu provoacă umiditate, nu declanseaza candidoze vaginale, cistita
Nu as vrea sa intru in foarte multe detalii, insa mi-am amintit cat ma chinuiam cu scosul tampoanelor in liceu, cand le-am incercat prima oara. Brr! Eu una nu am observat nimic in neregula din punctul asta de vedere. Nu pot sa spun cum e la altii, insa pentru mine e ok, din acest punct de vedere, nu am observat nici o schimbare.

9. Poate fi folosita in timpul practicarii sportului.
Habar n-am :). Sunt asa sedentara incat nici nu indraznesc sa-mi dau cu parerea.

_________________________________________


Bun, acum despre partile mai putin bune. Bianca le-a trecut la dezavantaje si trebuie sa spun ca, in mare parte, sunt de acord cu ea. Greu, domn'le, greu :)


1. desi cupa exista de aproape un secol, noua ni s-a putea parea ciudata ideea introducerii unei “palnii” in vagin; la primul contact probabil starneste aceeasi reactie pe care o starneau candva lentilele de contact, prin prima ideii de a “introduce” ceva; in timp insa, aceste reactii s-au depasit si utilitatea prodului s-a facut evidenta.
Am povestit mai sus de piticul meu. E al meu si mi-l asum, nu indraznesc sa spun ca e universal valabil, insa mie si acum, dupa vreo 6 luni, imi e greu sa o folosesc in prima zi. Trebuie sa ma lovesc iar de problemele absorbantelor ca sa reusesc sa o folosesc. Pur si simplu 'nu-mi vine'. Dar, recunosc, e mai usor cu ea.


2. trebuie sa deprinzi  introducerea si folosirea corecta; de aceea la inceput este indicat sa folosesti si absorbante externe in paralel, pentru ca fixarea incorecta se soldeaza cu scurgeri; sunt insa si persoane care afirma ca toate aceste “avertizari” nu-si au rostul, intrucat au reusit sa o foloseasca facil si corect inca de prima data. 
O, aici ar trebui sa scriu un roman. Mi s-a parut atat de greu pana am invatat! Una la mana, cupa e mult mai mare decat imi imaginam. De fapt, nu e ca mi-o imaginam eu cumva, ci ca era sa lesin cand am vazut-o :))). Ce fac eu cu asta, de fapt?

Cele douasutepatruzecisinoua de feluri de a o impaturi nu m-au ajutat foarte mult, sincer. Eu o pliam, ea se desfacea, eu o puneam in forma de inima, ea se facea Z... o sa vedeti voi daca ajungeti vreodata la momentul asta :))). Deci va spun cu mana pe inima ca daca dadeam banii pe ea, o aruncam dupa primele douazecisisase de incercari de pliere :))) Si as zice ca nu-s tocmai cea mai neindemanatica persoana.

Dupa ce am reusit s-o pliez, a inceput cealalta distractie. Cand trebuia sa se desfaca, nu se mai desfacea.
Bun, deci, pentru mine, toate 'avertizarile' alea au fost prea putin :D. O fi fost si stresul, nu stiu, insa va spun ca de fiecare data cand o folosesc, am emotii :D.

3. extragerea ei se spune ca ar fi o operatiune oarecum delicata, dar care se deprinde cu timpul; am citit ca daca te stresezi/panichezi la momentul decisiv, e posibil ca muschii sa se contracte si …..mai bine te duci sa faci o plimbare, o baie, te calmezi si reiei operatiunea “extractia”. Relaxarea muschilor vaginali este cheia pentru inlaturarea cupei fara probleme, trebuie doar sa cauti o pozitie in care te simti comoda si sa urmezi instructiunile.
Din nou, da! A fost cel putin ciudat prima oara, si de fapt de fiecare data cand eram pe fuga, sa scap repede... scapa daca poti :). Cu cat sunt mai stresata, cu atat mai putin sanse am sa scot cupa. Ea, saraca, nu are nici o vina, insa daca nu te relaxezi nu ai cum sa scapi de ea. Insa as vedea-o mai mult ca pe o chestie pe ca pe care trebuie sa o citesti inainte si sa ti aduci aminte de ea la momentul potrivit, nu stiu daca as pune-o la dezavantaje. Pe de alta parte, in afara de relaxare, problema mai mare mi se pare chiar la scoatere, la mine ea se de-pliaza cand ti-e lumea mai draga, adica pe la jumatea drumului. Noh, daca o sa aveti, sa va aduceti aminte de asta si o sa intelegeti :)

4. golirea ei trebuie facuta la cateva ore, iar daca esti la birou sau in oras e greu sa gasesti intimitatea necesara spalarii si reintroducerii cupei intr-o toaleta publica. In functie de fluxul menstrual, golirea se face la 4-12 ore. Daca nu exista posibilitatea spalarii imediat, se poate folosi un servetel curat, insa de indata ce este posibil, trebuie spalata cu apa si sapun.
Iar de acord! Pe cat de incantata sunt ca e imposibil sa te patezi folosind cupa, pe atat de speriata sunt de ideea de a o schimba altundeva decat acasa. Nu am incercat, nu ma vad carand sticla de apa in geanta si nici folosind toalete de mall, cele in care nu exista chiuveta in acelsi loc cu buda. Insa daca stiu ca stau plecata cateva ore de acasa, sunt infinit mai linistita cu cupa decat cu absorbantele. Mai ales in zilele cu flux serios.


_________________________________

Cam atat despre ce spune Bianca, ce as mai adauga eu:

Eu am avut un soc, stiind cat de greu imi era cu absorbantele de noapte [deci cele mai mari], care se umpleau vazand cu ochii, sa vad ce se intampla in cupa. Care e de fapt volumul. Sincer, mi-a picat fata. Nici dupa 6 ore in ziua cea mai rea, cupa nu era plina. Ok, e vorba si de cum te asezi, de pozitia in care stai... insa in aceleasi 6 ore, intr-o zi in care as fi folosit absorbante, foloseam lejer 3. Timp in care cupa nu se umple. Deci nu-s asa defecta cum credeam? :)

_________________________________

Bun, dupa toata poliloghia de mai sus, un rezumat:

Este foarte clar ca o cupa menstruala are avantaje si dezavantaje. Fiecare ar trebui sa le cantareasca pe amandoua, atat cat poate fara sa o foloseasca :), si sa sa decida pentru ea.


Dupa mine, cupa menstruala este, ca de altfel orice folosesti in aceasta perioada, o chestie extrem de personala. Am incercat cat am putut sa ofer parerea mea si sa fie clar ca aici e vorba de mine, de corpul meu, de experientele mele si de recomandarile mele.
Si da, am facut asta pentru ca eu cred ca ar trebui ca [] cupele menstruale sa fie popularizate mai mult, pentru ca au, intr-adevar, o serie de avantaje care nu se intalnesc la nici unele din celelalte produse 'concurente'.


Pentru mine, daca ar fi sa o cumpar acum, avand experienta ultimelor luni cu ea, cel mai probabil nu as cumpara-o. Insa 99% sigur mi-s lua-o la vara, cand, tot pentru mine, partile bune le-ar bate la fund pe cele mai putin bune :)). Adica sa poti sa te imbraci vara cu orice vrei fara sa stai stresata? Come on, cine rezista la asa ceva? :))))

As recomanda-o fara retinere oricui foloseste tampoane interne. Daca nu te deranjeaza sa folosesti tampoanele, nu are cum sa nu iti placa cupa. Nu exista nici un risc de patare, nu usuca, aluneca foarte usor la scoatere, nu isi schimba volumul si e la fel nasol de schimbat ca si un tampon :))).

Daca e vorba de o persoana care foloseste absorbante, as intreba-o ce asteapta de la cupa si daca e ok cu ideea de purta ceva in interior. Eu, se pare, nu prea sunt pregatita pentru asta. Imi place cupa, dar, cum am spus si mai sus, nu ma simt mereu in stare sa o folosesc. Daca esti pregatita pentru asta, cred, sincer, ca poate fi o schimbare foarte buna.




Daca aveti orice intrebari sau pareri despre cupele menstruale, aici sunt :).

49 de comentarii:

  1. Diana, eu mi-am luat achizitionat cupa cu mare entuziasm si cu multa determinare sa invat sa o folosesc, insa am fost dezamagita... din pacate.
    O simt mereu, chiar daca am schimbat pozitia ei, iar la scoatere am o durere destul de mare. Sa nu mai spun ca m-am patat de fiecare data, adica si la inceputul menstruatiei si spre final. Si zau ca m-am straduit sa o pun cum trebuie. Eu mi-am comandat-o din Anglia, atunci cand nu se gasea inca in Romania. Acum se joaca fiica-mea cu ea (bineinteles ca am sterilizat-o dupa folosire :)), nu stiu, poate sa ii mai dau o sansa... marimea e cea potrivita, adica cea pentru o femeie care a nascut natural. NU vreau sa-i fac reclama negativa, departe de mine gandul asta, nici macar nu-mi pare rau de banii pe care i-am dat, doar ca as vrea sa o pot folosi si nu-mi iese ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stefania, am zis, nici eu nu sunt 100% impacata cu ea. Pe mine m-a ajutat mult un filmulet [l-am cautat dar nu-l mai gasesc] cu o tipa cu un tub transparent, care arata cam cum ar trebui sa o folosesti. Ideea era ca nu poti sa incerci sa o pui vertical, pt ca vaginul nu e asa. Ea trebuie introdusa inclinat cumva.
      Si am scris si eu mai sus, mi-a luat mult sa reusesc sa o fac sa se desfaca bine. Pur si simplu, odata ajunsa inauntru, nu se de-plia. Pana la urma cred ca am impachetat-o in S, asa se desfacea cel mai usor. La celelate variante, deloc.
      Si cu scosul, eu am observat, la mine, ca trebuie sa o imping. Si sa fiu fooooarte atenta exact cand o scot, o tin cumva cu ambele maini, sa nu se desfaca de tot cand e jumate afara. Deci cumva pe ultima suta de metri :) o pliam usor, ca sa poate iesi mai mica. Oare se intelege ceva ? :D

      Ștergere
    2. Stefania, ai taiat stemul, ai pozitionat-o cat de jos se poate? Banuiesc ca la Moon Cup te referi...

      de asemenea, este posibil ca cervixul tau sa fie foarte jos, si cupa sa stea in afara cupei, sau cupa sa stea pe el, ceea ce nu ar fi OK.

      incearca urmatorul lucru: intoarce cupa pe cealalta fata, si vezi daca o poti folosi asa, daca o mai simti. Multe femei de prin afara o folosesc asa si sunt multumite.

      Ștergere
    3. http://www.youtube.com/watch?v=qLPBZz3uJEg Aici gasesti filmuletul

      Ștergere
    4. filmuletzul cu tubul transparent http://www.youtube.com/watch?v=qLPBZz3uJEg

      Ștergere
  2. multumesc pentru review, Diana. eu chiar intentionez sa achizitionez una si ma asteptam la unele probleme de care te-ai lovit tu (desi inca nu sunt convinsa ca eu nu voi avea pb pe timpul noptii si dimineata); si, sincer, eu nu vad nimic negativ in review, doar sincer (ca banuiesc ca, asa ca si mine, mai toate si-au pus problemele respective - da', incape? da', doare? da' cum e cu sterilu?)
    la accidente ma astept oricum si o perioada voi merge "mixt", in schimb, nu ma gandisem ca se poate intampla sa "sara" in drum spre "exit" ... thx for the tip! voi fi mai atenta ...
    nu am folosit cele interne si ma astept sa imi ia cateva luni sa ma obisnuiesc cu ea :) - daca m-as hotari sa exersez bineinteles doar in perioada respectiva a lunii - ma ajuta mult sa stiu ca, daca mi s-ar intampla, nu as fi singura si ca tine mult si de indemanare si obisnuinta (cam ca la wrap cand era sa renunt din motive de "nu ma pricep")

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. atunci te astept dupa, sa vedem ce probleme mai pot aparea :)))).

      Ștergere
  3. Nu am incercat cupa, dar sunt reticenta pentru ca mi se pare nefiresc ca sangele menstrual sa ramana acolo atat timp. Un alt aspect la care ma gandesc: nu stiu cat de sanatos e materialul (silicon) chiar daca este non-alergic sau daca in timp n-ar putea provoca rani pe colul uterin.
    Tampoane nu am incercat niciodata pentru ca, la fel, nu-mi place ideea ca sangele sa ramana acolo ore intregi si sunt neigienice (spre exemplu nu le-as putea schimba cand sunt la serviciu), iar de la absorbante am inceput sa fac alergie la un moment dat .
    Prin urmare am ramas la clasica vata (bumbac 100%) cu care ma impac cel mai bine (de voie, de nevoie) daca "impachetez" cum trebuie acolo. :) Primele 2 zile trebuie sa am grija mai mare si schimb des, dar asa mi se pare natural sa trec prin aceasta perioada, chiar daca nu e cel mai comod.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, si eu, dupa cum am si zis, am retinerea asta. m-am mai relaxat un pic dupa ce am folosit cupa si am vazut despre ce cantitati e vorba si de faptul ca nu exista mirosuri, deci nu era asa rau cum imi imaginam eu :). insa m-am gandit si la somn. daca stau nemiscata cateva ore, in pat, problemele apar la ridicare. deci, teoretic, tot inauntru ramane. si totusi, nu sunt 100% convinsa ca e bine :D
      la vata m-am mai gandit si eu, dar tare nu-mi vine s-o incerc iar. imi amintesc de perioada fara absorbante si, sincer, nu e cea frumoasa din viata mea :D. dar cred ca o sa-i dau o sansa iar. cred... :D

      Ștergere
    2. volimte, sangele nu intra in contact cu aerul , deci nu se oxideaza, el ramane in cupa. mai putin in situatia in care te decizi sa faci roata sau mai stiu eu ce giumbuslucuri. ca alternativa, poti sa o golesti si o data pe ora, ca sa fii sigura :)

      apoi cupa menstruala NU sta pe colul uterin. Ea se positioneaza cat de jos se poate in vagin, asa incat sa nu se simta. asta este si un avantaj al cupei menstruale, faptul ca ea nu jeneaza colul uterin. Daca ai un col uterin foarte coborat (asta iti poate spun eventual medicul tau ginecolog), atunci poti cauta o forma de cupa mai putin adanca.

      nu mi se pare ca sunt neiginenice, eu am mereu in geanta o sticluta cu apa plata curata si servetele dezinfectante, si am reusit sa ma descurc cu ele si in oras, si la mare. E drept ca e cel mai comod acasa pt mine, pt ca am un flux extrem de abundent, trebuie sa o golesc la 1-2 ore in primele zile.

      Ștergere
  4. Eu ma gandeam de mai mult timp sa-mi cumpar una, dar tot gravida, tot alaptand n-am apucat. Multumesc pentru reviewul sincer, pe mine ma duce spre Da, eu sunt din categoria tampoane interne, deci e posibil sa-mi placa. Nasol e ca sunt si din categoria neindemanatice

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chiar nu stiu ce sa zic cu indemnarea. poate tu ai unde n am eu :)))

      Ștergere
  5. Mersi mult pentru review, e primul pe care-l citesc despre cupa menstruala care sa-mi raspunda la toate intrebarile. Si nu stiu cum de nu am facut legatura pana sa citesc blogul tau, intre tampoane interne si candida. Care la mine revine suparator de des... Absorbante refolosibile am incercat, au fost cel mai potrivite in perioada de lauzie. Pentru primele zile de mestruatie n-au facut fata absolut deloc, le schimbam la 1-2 ore. Dar mi-au fost bune pentru prevenirea micilor accidente, in ultimele zile sau combinate cu tampon intern. Am in proiect un tipar pentru absorbante refosibile tanga, pe gustul meu :), dar cu un strat protector exterior, ca la scutece. Daca ma mobilizez, poate il si termin :D
    Inca o data, mersi pentru review-ul sincer si detaliat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am lesinat :D tanga refolosibile cu protectie? you're too cool :))))

      Ștergere
    2. si eu am avut destule episoade de candida, din pacate, dar de cand cu cupa menstruala parca am trecut si peste asta. Nu mai spun de lipsa uscaciunii deranjante si a problemelor de bagare/scoatere a tampoanelor interne absorbante..

      Ștergere
  6. Deci ai scris, felicitari! :) Multumesc si eu pentru review, foarte complet si detaliat, la aceleasi probleme ma gandeam si eu, am picat numai din scaun cand am citit ca trebuie pliata. Wow, asa mare este, dar ce-i, camion? :)

    Lixa: daca-i tanga, chiar nu mai ai nevoie de protectie, la cat de ingust este tanga.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mai, e mare, dar nu-i mare. dar mai mult e :))))) sunt mai multe filmulete pe youtube, acolo vizualizezi mai bine. dar sa stii ca pliata e un pic mai mare decat un tampon, in partea de sus, unde are guler :)

      Ștergere
  7. Cat costa "minunea" asta si de unde se poate achizitiona?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andra, e un link micut la inceputul postului :). A mea e de la organik.ro, iris cup.

      Ștergere
  8. Si eu am iriscup. De cand am folosit-o prima data nu ma mai despart de ea. Cel mai probabil eu am avut norocul incepatorului, pentru ca am reusit din prima cu toate: pliere, introducere, comfort, tot. De cand o folosesc, poate o data sau doua m-a incomodat, in sensul ca se tot misca codita aia si ma cam "zgaria". In rest, jos palaria! O am de aproape un an si inca nu m-am saturat de ea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adiana, deci tu o folosesti cu coada lunga? Doamne ce senzatii am avut cu ea :))))))

      Ștergere
    2. am taiat-o intre timp :)) acum e ok.. dar tot am lasat putina "codita" sa am de ce apuca

      Ștergere
  9. Si eu tot la clasica vata am ramas,este cea mai confortabila chiar daca ma mai patez uneori. Daca sunt plecata de acasa folosesc tampoane interne. Eu ma simt foarte rau in perioada menstruatiei si gandul de a-mi provoca si eu disconfort suplimentar ma sperie din start.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Roxana, eu mareturisesc cu mana pe inima ca din primavara trecuta, de cand folosesc MoonCup (alta firma de cupe menstruale), nu mai am nici un disconfort de tip dureri abdominale, dureri de spate sau mai stiu eu ce. Singurl disconfort este un flux foarte abundent in primele zile, dar n uare nimic de-a face cu cupa menstruala :). Eu zic ca nu ne strica si putin mai mult confort in aceasta perioada a lunii :). Personal, nu as mai folosi nimic nimic altceva :) Me Love Menstrual Cups :-)

      Ștergere
    2. Te cred ca-ti place ;)). La urma urmei, fiecare face cum se simte confortabil.
      Numai o observatie as vrea sa fac: durerile abdominale nu cred ca au legatura cu ce folosim in perioada de menstruatie (de exemplu, pe mine incepe sa ma doara un pic inainte de a aparea, cu cateva ore inainte). Iar cine are dureri mari-mari, e posibil sa fie din cauza endometriozei (eu aveam dureri insuportabile care-mi treceau numai cu calmante si-am scapat de ele dupa ce-am facut o operatie acum vreo 4 ani; acum ma doare doar putin de tot in prima zi, nu se mai compara cu ce era inainte :|)

      Ștergere
    3. NU neg ca asta ar fi cauza si anume endometrioza, doar remarc coincidenta disparitiei acestor dureri. Ceea ce este minunat :)

      Ștergere
    4. Diana, sa stii ca am reflectat si s-ar putea sa ai dreptate in ce priveste marimea: poate pur si simplu ti se potriveste S! Stiu ca producatorul da niste guide lineuri de alegere a marimii,pe care si eu le-am luat adliteram. Dar sa ma ierte D-zeu, asta e ultimul loc in care poti sa aplici standarde... Cred ca o sa-mi reconsider pozitia si o sa adaug si pe site treaba asta, ca un sfat in privinta alegerii marimii : ALEGE CUM SIMTI :)). Zilele trecute i-am trimis unei prietene cupa S, doar pentru ca nu aveam L pe stoc. Fata a nascut natural acum 4 luni, deci teoretic nu se punea problema de S. Dar, ea a fost increzatoare ca asta i se va potrivi ... si ii vine perfect si se simte foarte ok cu ea.

      Ștergere
    5. Bianca, sa stii ca si eu m am tot gandit la asta. La vara ma inscriu la un S :)

      Ștergere
  10. Buna diana,

    Iti multumesc pentru review, m-ai ajutat sa ma hotarasc sa nu cumpar aceasta cupa :).
    Am citit ce ai scris de absorbante... Eu nu mai folosesc de mult timp Always si de asta mi s-a parut putin ciudat cand am citit de "mirosuri". Eu nu am problema asta cu absorbantele. Am folosit mult timp Bella albastre, pe care le recomand din inima. Au suprafata fina, nu par a fi plastifiate. Nu irita, nu miros si protejeaza foarte bine. Acum, de fitze sau nu, folosesc Natracare. Sunt ecologice (deci prietenoase cu mediul) si au o suprafata foarte placuta. Bineinteles ca nu irita si nici nu miros in vreun fel. Absorbantele le folosesc doar in zilele cu flux abundent (deci maxim 3 zile), in rest folosesc si eu vata si ma declar foarte multumita de combinatia asta. Am fost surprinsa sa vad aici pe blog ca mai exista persoane care folosesc vata, bine ca nu sunt ultima ciudata! :)
    Eu va recomand asadar absorbantele Bella (albastre) sau Natracare si vata in zilele cu flux redus. Sper ca am putut fi de folos :), numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  11. Adaug comentariul pe care l-am pus pe kiddyshop la subiectul asta:)

    Eu am folosit o cupa menstruala.

    Mi-am luat Lunette si am fost extrem de emotionata cand am primit-o.
    Dupa gandul "eu cum baga asta in mine" m-am ambitionat si in 2-3 zile am ajus sa o pun si scot aproape la perfectie.
    Desi la inceput am simtit-o, dupa cateva zile era ca si cum nu ar fi.
    S-a terminat ciclu, m-am laudat cu noua mea descoperire la toate prietenele si dupa cateva zile am facut o mega infectie urinara.
    Sange, antibiotice, plans la gandul ca trebuie sa merg la baie.

    Mi-am revenit, am facut pauza o luna si am decis ca sigur m-am bruscat eu prea mult prima data sau ca tija a intrat in contact cu uretra. Am incercat din nou, de data asta doar in timpul noptii dupa ce am fiert cupa. Am folosit-o cu succes 2 nopti si dupa o saptamana am facut IARA infectie urinara, la fel de urata.

    Trebuie sa specific ca eu m-am folosit de un lubrifiant nou si (se pare ca f bun) ca sa o introduc.

    Nu stiu daca infectiile au fost de la cupa sau de la lubrifiant.
    Dar nu l-am mai folosit pe niciunul.

    In schimb am o prietena care foloseste mooncup cu mare succes de mai bine de jumatate de ani. Fara probleme si cu mare fericire.

    M-am consultat cu doctorita mea si din punctul ei de vedere, nimic care tine menstra inauntru nu este natural. Aici parca sunt de accord cu ea, dar inca mai tin cupa. Mai este valabila 10 ani, cine stie?! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alexandra,
      si eu am aceeasi retinere, de fapt am spus si in post, vizavi de faptul ca totul ramane inauntru. deci aici nici eu nu-s convinsa.

      Insa treaba cu infectia urinara mi se pare ciudata tare. Eu am mai folosit cupa, nu mereu o sterilizez intre luni, si tot n-am patit nimic de genul asta.

      Mie nu-mi place insa deloc ideea de a o folosi noaptea. Da, e clar foarte comod, ca nu exista nici un risc de patare, dar prefer sa o folosesc numai in timpul zilei. Nu stiu de ce, asa mi se pare normal. Adica o folosesc cand stiu ca e nasol rau daca exista accidente. Noaptea nu-i asa rau :D

      Ștergere
    2. Am citit undeva tot pe internet , ca cupa poate apasa pe uretra ,deci problema ta Alexandra nu cred ca a fost din cauza nesterilizarii cupei .

      Si da Diana ,a folosi cupa pe timp de noapte e ciudat oarecum datorita pozitiei corpului care sta aproape pe orizonta ceea ce determina si lichidul menstrual sa stea altfel (intoarce un pahar aproape pe orizontala cu apa ,cam asa e si la cupa zic eu ) .

      Ștergere
  12. Chestia este ca nu am mai facut de 20 de ani infectie urinara si am facut acuma de doua ori, fix in lunile in care am folosit cupa+lubrifiant.

    E prea mare coincidenta. Careva trebuie sa fie de vina. Nu zic ca nu sunt extraordinare, dar pentru mine se pare ca nu merg :)

    La mine noaptea e mai greu, ma irita faptul ca trebuie sa rotesc pozitiile ca sa nu supraincarc o parte a absorbantului.

    Si eu folosesc Bella, e in toate magazinele mari. Dar mai nou si Bella ma irita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Una la mana, sa stii ca sunt moderate comentariile doar pentru ca e un post mai vechi :).

      Asa, doi la mana, cred ca in locul tau as incerca sa le folosesc si separat, o data lubrifiantul, o data cupa simpla. La diferenta de o luna intre ele. Macar asa stii exact care e problema.

      Asta pentru ca zici ca vrei sa o pastrezi, stiu ca unii producatori [daca nu toti] iti dau banii inapoi daca renunti la cupa dupa 3 luni, parca. Parca :)

      Ștergere
    2. mai mult ca sigur este acel lubrefiant! nu are cum sa fie de la cupa (material) chiar si peste noapte daca stai cu ea, nu cauzeaza corpului. eu am un ciclu ff abundent si foloseam vata, aveam si ff multe cheaguri, care uneori ramaneau peste noapte inauntru si doar cand ma ridicam ieseau si nu am facut niciodata infectii....acum cu cupa este super ok!

      Ștergere
  13. Nu ma deranjeaza moderarea, dar momentan nu am ce "comenta" la posturi mai noi :).

    Da, asta vreau sa fac, sa le separ. Dar mi-i asa o groaza. Nu vreau sa ma chinui singura :(

    Au trecut 3 luni de muuult :) oricum,cred ca as vrea sa o mai incerc, dar nu inca.

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu folosesc mooncup de un an.sunt foarte incantata de ea. Cel mai mult uram absorbantele pe timpul verii cand ma iritam,era oribil. Cand mi am pus o prima oara nu reuseam deloc,m a durut,imi venea sa plang de nervi ca nu mi iese si o simteam tot timpul,dar cum scrie si pe instructiuni iti ia cam 2-3 cicluri sa te obisnuiesti. Eu la a doua menstruatie reuseam sa o pun cum trebuie. Intr adevar ca se mai scurge cateodata,dar folosesc absorbante zilnice. Sunt cea mai fericita cu ea. Este ca si cum menstruatia a disparut din viata mea. O golesc doar acasa pt ca este destul de incomod in toalete publice.este prea tare. V o recomand

    RăspundețiȘtergere
  15. http://www.youtube.com/watch?v=qLPBZz3uJEg

    fetele uitati aici filmuletul in care arata cum trebuie introdus,sper ca va fi de ajutor

    RăspundețiȘtergere
  16. http://www.youtube.com/watch?v=qLPBZz3uJEg

    uitati filmuletul in care arata cum se introduce,sper ca va e de ajutor

    RăspundețiȘtergere
  17. Salutare !Am citit cu atentie acest review referitor la cupa menstruala si am notat urm fraze....la punctul 1:'' E drept, nu am incercat cupa vara, dar nici nu vad cum as putea face alergie la ea :)'',apoi un pic mai jos la punctul 4 :'' Nu stiu altii cum sunt :), insa eu una am avut norocul ca cel putin in ultimele 5 dati in care am mers la mare sa fiu in exact acea perioada.''.Hotaraste-te,ai folosit cupa vara sau nu?Din pacate parerea sincera despre cupa menstruala,am aflat-o de la comentarii.Eram hotarata sa-mi cumpar aceasta cupa...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca azi sunt intr-o zi foarte buna daca ti-am publicat comentariul. Da, in ultimele dati la mare, am prins fix perioada cu pricina, insa fara sa fi incercat cupa la momentul ala. Data viitoare poate reusesti sa te semnezi, zic :)

      Ștergere
  18. Buna, daca te intereseaza alt fel de absorbante ti le-as recomanda pe cele de la Tiens, sunt foarte bune si te simti mereu uscata, plus multe alte beneficii.. uite aici un clip de prezentare:
    http://www.youtube.com/watch?v=WXZkGY88qwU

    RăspundețiȘtergere
  19. Am si eu o curiozitate mai indiscreta probabil dar tot subiectul e mai intim asa ca o sa-mi permit sa incerc ,poate cineva imi va raspunde .
    Cine foloseste a cupa , cand o scoateti an observat din mai multe comentarii ca poate fi neplacut ca si senzatie .Cat de neplacut e ?
    Chestia e ca la mine himenul e cam intact adica intrarea/iesirea cam mica .Am inteles ca se poate folosi si in cazuri de astea :D dar cu un mic risc (sper sa nu ajung sa zic ca am fost deflorata de o cupa mesntruala totusi -_- )avand in vedere ca e intradevar marisoara ca si diametru ,cea mai mica e de 40 mm .AM inteles ca se pliaza la introducere dar cand o scooateti e un pic pliata ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E neplacut pt ca 1) iti vine sa o scoti verticala, cad de fapt ar trebui sa fie la fel ca atunci cand o introduci, adica inclinata, si 2) pt ca trebuie sa o pliezi si la scos, si de cele mai multe ori 'buza' aia de sus se de-pliaza exact cand ti-e lumea mai draga.

      Ștergere
  20. Eu inteleg ca si tampoanele si cupele au fost create de femei.

    Inteleg si ca unele femei au alte dimensiuni decat altele.

    Si ca traim intr-o societate in care ceva ultra natural, cum e menstruatia (daca nu e natural, inseamna ca deh, toate femeile inter 13 si 55 de ani sunt...hm...) trebuie sa fie ascuns cu orice pret si doamne fereste sa apara vreo picatura de ceva pe undeva. De aia am ajuns si eu aici pe blog. Lol.

    Totusi.

    E normal ca avginul unei femei care nu a nascut sa fie stramt. Cartea de anatomie se cam contrazice pe ici pe colo - cica zona genitala e super plina de nervi, dar ar trebui sa poti avea ceva in vagin si sa nu-l simti. Cam da cu virgula.

    Eu zic ca nu e niciun pitic - e normal sasimti ca ai ceva in interior. Da, se poate sa te iei cu altele si pur si simplu sa ignori ca se simte ceva, dar nu e nimic in neregula cu tine daca simti. E chiar OK.

    Eu am incercat tampoanele interne cele mai mici pe care le-am gasit pe piata. Le-am pus mai in interior, mai in exterior,l-am rugat odata si pe sotul meu sa ma ajute la introducere, ca de, are degetele mai lungi. Nope, nu exista niciun loc in vagin unde sa nu se simta.

    si da, cand trebuie scoase..e distractiv. Asa ca le port doar cand nu exista alta posibilitate, gen mare/piscina.

    Acum stau la indoiala intre o cupa si absorbantele refolosibile - cele care se spala.Stiu ca nu suna amuzant spalatul, dar...decat introdus in corp...Nu am in plan sa nasc curand, deci nu am motive sa devin mai larga. Lol

    Sfatulmeu, cae stiti ca aveti probleme cu tampoanele, asta e, folositi ceva doar can e musai..si in rest externe :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,

      Eu mi-am cumparat cupa de cateva luni de pe un magazin online din Romania si sunt foarte multumita. Nu ma patez, nu o simt, nu miroase nimic, nu ma doare cand o scot si cand o pozitionez. O schimb doar acasa, dimineata si seara inainte de culcare.

      Inainte sa o cumpar m-am informat ca lumea si am gasit studii din strainatate facute pe femeile care folosesc cupa menstruala de ani buni. Am zis ca daca strainezele o folosesc in siguranta si feedback-ul pozitiv este foarte mare, am zis ca nu are sens sa imi fac mai multe probleme decat are lumea deja. Am incercat-o si sunt bucuroasa pentru alegerea facuta. Nu stiu daca merge la toata lumea, dar pentru mine este o inventie geniala.

      Ștergere
  21. Am cumparat, am folosit 4 luni la rand, si acum renunt. dupa fiecare menstruatie am facut candidoza si nu mai suport. nu e pt mine...inainte sa va cumparati, consultati va cu ginecologul vostru!!!!!!...al meu mi a zis ca oricat ai avea grija, manevrarea atat de frecventa a obiectului in si din vagin antreneaza tot felul de microbi si bacterii ce duc la diferite pb, precum am eu. mi am dorit sa fie ok, caci mi a placut sa nu mai port absorbant, dar sunt prea putine beneficii...repet, pt mine. Acum urmeaza sa mi fac analize mai amanuntite (multitest) sa vedem sa nu fie pb mai mari...gen streptococ B, stafilococ auriu, etc...sanatate va doresc si vorbiti cu dr vostru daca vreti sa achizitionati asa ceva! nu o faceti de capul vostru, cum am facut eu!

    RăspundețiȘtergere

Primesc cu drag orice comentarii, mai putin spam. Incerc sa raspund cat de repede.
Comentariile la posturile mai vechi de 14 zile sunt moderate si vor aparea pe blog cu o usoara intarziere.