duminică, 2 octombrie 2011

Sfaturile mele pentru mamele care vor sa lucreze acasa

Ma bucur din suflet cand vad ca nu sunt singura. Si nu pentru ca sufeream eu de singuratate :)), ci pentru ca imi dau seama ca sunt tot mai multi parinti cu valori apropiate de ale mele, tot mai multe mame care ar face orice sa nu trebuiasca sa se rupa de pui, sa se intoarca la programul ala batut in cuie si care incearca sa isi ia inima-n dinti si viata-n propriile maini si sa mearga mai departe altfel.

Asa ca, cum ma tot foiam eu azi noapte de la nunta din hotelul din spatele blocului, am zis sa pun pe hartie ce stiu eu acum. [Am mai pus si mai demult, sa zicem ca am mai crescut :)]

1. Gadeste-te ce vrei.
Poate pare evident, dar nu-i asa simplu :). Ar trebui sa iti fie foarte clar daca vrei ceva din care sa traiesti, eventual bine, sau ceva care sa iti permita sa mai stai 1 an acasa cu puiul. Sau ceva care te motiveze, daca banii nu sunt o problema.

Daca vrei sa traiesti din asta iti trebuie minim minimorum un plan realist, de fapt unul pe terment scurt si unul pe termen mediu/lung.
Asta se traduce prin multe calcule referitoare la bani :D. Fa-le!


2. Cauta ceva care iti place.
Intotdeauna, sansele de a face bine un lucru care iti place sunt mult mai mari comparativ cu sansele de a face bine un lucru care nu iti place. Si pana la urma vorbim de afacerea ta, deci e destul de evident ca ar trebui sa iasa bine. Nu mai spun sa iti faca placere.

Degeaba am descoperit o super piata pentru carnati daca eu sunt vegetariana. Zic :)
[Apropo de asta, nu pot sa uit cat de prost m-am simtit la decernarea premiilor Hotnews pentru concursul de acum... mult timp, cand cei de pe locul II au adus multe produse de-ale lor si eu nici nu ma puteam uita. Oamenii produceau si vindeau carnuri si venisera cu un cos mare cu produse din carne [carnati, slana, sunca, etc] iar eu efectiv nu ma puteam uita in partea aia si nu stiam cum sa fac sa nu mai simt mirosul. La revedere bune maniere :))), probabil am parut o nesuferita jumate :)))]


2. Cauta ceva ce stii.
A incepe o viata de WAHM e greu, mai greu decat a incepe ceva pe cont propriu fara copil. Orice activitate ai face, timpul e limitat. Nu iti permiti sa incepi ceva de la zero, trebuie sa ai un mic avanataj, minim un pas care e facut deja.
Degeaba sunt sigura ca energia eoliana e viitorul si mi-ar permite tot ce-mi doresc stand acasa, daca eu nu mai tin minte care e forta centrifuga si care e centripeta :). [fapt real :D]

Eu una nu as fi indraznit sa ma apuc de asa productie daca nu as fi fost 100% sigura pe abilitatea mea de a face ceva [croi, coase...] si daca nu as fi stiut ce inseamna o fabrica. Norocul meu ca multi ani am trait exclusiv in haine facute de mine [si-am trait bine :)))] iar anul de facultate pe care l-am petrecut partial in fabrici din tara [faceam un soi de CTC pentru engleji] mi-a fost de un incredibil ajutor. Orice experienta in domeniul de care vrei sa te apuci e un pas urias atunci cand ai un bebe acasa.


3. Cauta o nisa.
Acum vreun an, sa tot fi fost vreo 10 mamici care au inceput toate, in relativ acelasi timp, cosmetice de casa. Cu tot dragul fata de multe din ele, era imposibil sa alegi. Aceleasi lucruri care te-ar fi facut sa cumperi de la o WAHM iti faceau acum imposibila aceasta misiune :). In plus, aglomeratia mare in aceeasi zona iti da, evident, sanse mult mai mici de reusita. Sa nu uitam ca, in acest domeniu, de exemplu, pe langa celelalte WAHM mai sunt, deja, cativa producatori locali [deci daca te gandesti sa cumperi romanesc sansele scad si mai mult] plus o gramada de producatori de renume din afara tarii, importati si la noi, cu acelasi gen de produse [aka sanse si mai mici].


4. Fa calcule.
Daca iti este mult prea greu, e posibil ca ideea de afacere proprie sa nu fie cea mai buna idee :). Sau ia-ti barbatul si pune-l la munca. Sau mama. Sau o prietena. Daca nu poti face un plan pe termen scurt si unul pe termen lung, sansele sa ai o afacere care sa iti si permita sa traiesti [macar partial] din ea, scad considerabil.

Gandeste-te daca vrei sa lucrezi legal sau nu. Daca alegi prima varianta [recomand :)], calculeaza cu muuuulta atentie forma legala pe care o adopti. Diferentele intre SRL, cu TVA si fara, Micro si PFA sunt uriase si pot functiona in avantajul tau sau nu. Si, credeti-ma, e clar de preferat sa da :).


O greseala pe care si eu am facut-o, si pe care am vazut-o in atat de multe locuri,  a fost sa incerc sa mentin cel mai mic pret posibil. Desi destul de ok din punct de vedere al cumparatorului[exceptandu-i pe cei care vor crede ca e ieftin inseamna prost], acest lucru iti face tie rau. Trebuie sa te intorci la pasul 4 si sa recalculezi, la sange, tot.

Daca dupa ce lasi statului un TVA, un impozit pe profit, niste dividente :), adica fix jumate din ce incasezi ca SRL, si dupa ce iti scazi toate cheltuielile, ce iti ramane tie nu iti asigura un salariu minim, atunci undeva ai gresit la calcule.

Si daca, vorba cuiva drag, vinzi la pret de dumping :), in momentul in care iti dai seama ca nu mai poti si trebuie sa maresti preturile, exista marele risc sa nu mai cumpere nimeni de la tine pentru ca au impresia ca stiu 'cat valoreaza' produsul tau si au impresia ca sunt pacaliti daca dau mai mult.

Evident, la extrema cealalta [si pe asta am vazut-o], a vinde un produs cu o manopera de 2 lei, si o implicare de 2 bani la pret de cel mai smcher specialist in domeniu nu iti va asigura un trai lung.



5. Vinde-te.
Ei bine, oricat de urat ar suna, trebuie sa te vinzi. Ma rog, nu pe tine, nu zici nimeni sa te prostituezi :), insa trebuie sa iti vinzi produsele, oricare ar fi ele. Gandeste-te cui vrei sa vinzi, cum ajungi la acei oameni si cu cat te vinzi. Degeaba faci, sa zicem, bijuterii dementiale unicat, la preturi uriase perfect justificate, daca nu ai cum sa ajungi la clasa sociala care ar trebui sa iti cumpere produsele.

Cand te gandesti cui sa vinzi, ideal ar fi sa incerci o alta categorie decat cei care sunt pe piata. Daca te bazezi pe clientii altora, e posibil sa nu fie cea mai buna idee.

Ca sa ajungi la ei, la clientii tai, iti trebuie iar mijloace. Sa faci un site sau sa iesi cu taraba in drum nu e suficient. Trebuie ca lumea sa ajunga la siteul tau, si oamenii sa stie ca ai taraba acolo. Daca iti pui taraba langa alte 20 care sunt acolo de ieri, sansele sunt minime.


6. Fii tu!
In orice ai face, cu placere sau nu, e important sa fii tu insati. Toate informatiile pe care le dai, da-le tu. Ok, te inspiri, citesti studii, le prezinti. Dar cand spui/faci ceva, fa-o cu resursele tale. E foarte important sa te individualizezi si nu poti face asta fiind bucatele din altcineva. Spune-ti propria parere, nu iti fie teama sa fii diferita sau prea la fel. Atat timp cat esti tu, lucrurile merg cel mai bine.




No bun, astea mi-au venit aseara, in timpul nuntii tiganesti cu multa muzica data mult prea tare pentru amaratele mele de ferestre. Daca ma mai loveste ceva la urmatoarea nunta, revin :)

6 comentarii:

  1. Perfect. E cam ce am scris si eu acum ceva vreme, ceea ce inseamna ca avem dreptate :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am uitat sa zic cat m-au ajutat scurtele noastre discutii despre cum e sa fii WAHM, cand mai aveam putin si ma dadeam cu capul de perete :) Thank you :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Pot sa adaug si eu o etapa (as vedea-o ca a treia la tine pe lista) - identificarea tuturor operatiilor sau fluxul tehnologic cum se numeste el in industrie. Adica e degeaba ca tu stii croitorie daca de ex. nu ai spatiu sa depozitezi materialele, sau nu stapanesti o limba straina suficient cat sa cauti/negociezi/cumperi on-line materiale sau stiu eu cate alte chestii intervin in fluxul tau, inainte de a gasi nisa si de a face calculele. Iar la calcule eu as pune doua variante de calcule, unul al tau cu lucrurile clare si al doilea cu worst case scenario. Acum trendul e cu "sa gandim pozitiv" dar la cate firme se inchid anual se pare ca nu ajuta prea mult gandirea, fie ea si pozitiva.

    De acord cu tine ca nu poti face nimic intr-un domeniu pe care nu-l stapanesti iar de salariul minim... Nu stiu cum ar trebui calculat, oricum nu pornind de la cel al vechiului job.

    Si ar mai fi ceva - gandirea pe termen lung, cum o sa dea in cv-ul tau perioada de WAHM. Adica daca meseria ta de baza e una in care lucrurile se schimba destul de rapid si sa presupunem ca in 3 ani afacerea n-o sa-ti mai dea recompensele asteptate ce vei face? Esti pregatita s-o iei de la zero (nu numai cu invatatul ci si cu salarizarea)?

    Merci mult de sinteza, aveam nevoie s-o vad undeva negru pe alb :).

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte, foarte util!
    un alt interesant post pe care l-as putea citi de la tine, cu ocazia urmatoarei nunti in cartier, se-ntelege :), ar fi unul care sa trateze dezavantajele si beneficiile, sub toate aspectele, ale WAHM-ului. adica ce ar implica, in fapt, planurile 'pe termen scurt' si 'lung', ref la toate aspectele posibile.
    ca, pt a fi wahm, trebuie intai si intai sa ai oameni pe langa tine, unii perfect si sincer dispusi sa te ajute ca lucrurile sa functioneze chiar ca intr-un stup .. sau cel putin sa tinda inspre acolo. sa poti sau sa iti permiti sa trasezi sarcini si astea sa fie implinite fara resentimente si orgolii. adica, spre ex, daca n-ai cu cine lasa copilul ORI DE CATE ORI AI NEVOIE, totul, dar absolut toul, incepand cu nervii 'tai', se poate rasturna pe neasteptate! uite asa, pac, intr-o secunda! e incredibil de frustrant sa ai treaba, chestiuni urgente de solutionat si copilul sa traga de tine sau sa planga ca te vrea.
    am observat, tot pe propria-mi barba, ca acasa esti mai prins si muncesti mai mult decat oriunde - asta mai ales daca esti genul perfectionist si, iarasi, mai ales daca faci ceea ce te pasioneaza; efectivMUNCA TE PRINDE! si atunci, in cazul meu, ajunsesem sa am mai putin timp pt copil decat daca as fi plecat la un part-time si nu rareori chiar la un full-time la un job in capatul celalalt al bucurestiului (aici intra si drumul in calculcul ). da, la mine totul s-a calculat in termeni de timp si am ajuns la concluzia ca e de preferat - bineinteles, tot in contextul meu - sa spun nu WAHM- ului.
    sa fie proasta organizare? nu stiu.

    RăspundețiȘtergere
  5. gratioasa
    ai mare, mare, incredibil de mare dreptate. hai ca mai am nunti pana la jumatatea lui noiembrie :))), asa ca ma linistesc cu IBWW si promit ca mai discutam pe tema asta

    RăspundețiȘtergere

Primesc cu drag orice comentarii, mai putin spam. Incerc sa raspund cat de repede.
Comentariile la posturile mai vechi de 14 zile sunt moderate si vor aparea pe blog cu o usoara intarziere.