luni, 3 octombrie 2011

002 - Protectii bretele Mei Tai {Chestii de facut in timpul liber}

Nu mai zic cu voce tare, dar planul era sa fie un tutorial pe saptamana. Oricum saptamana viitoare pica, pentru ca serbam altfel, dar sper ca de data asta sa ma tin de treaba, mai ales ca sunt cu 4 tutoriale in avans.

Si tot in avans ca zic ca Elena, de la Fabrix.ro, s-a oferit sa ne motiveze cu ceva bun. Asa ca la un moment dat, cel mai probabil dupa International Babywearing Week [aici am povestit de program, aruncati un ochi daca n-ati apucat, iar aici aveti detalii despre atelierul de vineri, cel in care o sa va arat cum puteti sa va faceti singure ceva de purtat], o sa avem niste materiale absolut demetiale de dat. Pana atunci puteti sa aruncati un ochi pe siteul Elenei sa va desfatati :D


Bon, deci ce facem azi. Facem acele 'sucking pads'. Daca bebe suge de rupe bretelele de la MT/SSC, aceste protectii sunt o varianta buna pentru simplul motiv ca nu veti spala MT/SSC-ul dupa fiecare purtare, in timp ce protectiile sunt detasabile si le puteti arunca oricand in masina.

Ce va trebuie:

  • cateva bucatele de material de grosime medie -> subtire.
  • un pic de vatelina sau polar
  • max 50cm de arici/velcro
  • masina de cusut/ac si ata
  • centimetru
Eu am ales material mai subtire si umplutura [polarul se gaseste pe toate drumurile], o data pentru ca aveam niste bumbac organic [cel cu elicoptere], inca o data pentru ca e foarte moale, si pentru ca, noh, sunt in faza de 3 straturi :). Puteti folosi si material mai gros fara umplutura, pasii sunt aceeasi.

Pasul 0 - Masurati bretelele.



Ale mele au fix 20 cm. Protectiile se vor suprapune, asa ca pe langa cei [20 cm+rezerve] latime, am mai pus vreo 7 cm pentru suprapunere. Adica 29cm in total.
Am ales sa aiba 15 cm inaltime, deci 17 cm materialul, cu tot cu rezerve. Daca vreti mai mult sau mai putin, procesul e acelasi. 

Pasul 1. Taiati materialele


Pentru fiecare protectie aveti nevoie de 3 bucati de material, 17 x 29 cm dupa masuratorile mele. In poza vedeti fata - maro cu elicoptere, dosul - albastru, vatelina - bej.

Pasul 2. Faceti un sandwich


Materialele de fata si dos se pun unul peste celalalt, fata la fata. Vatelina/polarul se pun peste una din ele, nu conteaza care.

Pasul 3 - Inchideti

Ideea e sa inchidem si sa intoarcem totul pe fata. 
Fixati in cateva bolduri sau ace de siguranta, sa nu alunece straturile. Lasati o parte deschisa, pe latura scurta, cat sa va ajunga sa intoarceti prin ea. Nu uitati sa intariti la capete pentru ca atunci cand intoarceti, pe acele cusaturi va fi destul de multa presiune.


 Daca materialul e foarte gros, sau doar asa va place mai mult [ca mie], puteti rotunji un pic capetele. Eu am folosit o papiota mare pentru cerc, si musai crestate marginile dupa.



Prin gaura lasata, intoarceti toata smecheria pe fata. Printre cele doua materiale fata/dos, evident :)


 Necalcat o sa arate cam asa. 


Aranjati frumos rezervele inauntru si calcati-le si pe ele.


Apoi trageti un tighel pe margine, inclusiv pe unde aveati deschis. Ar trebui sa trageti la mai putin de 1 cm, ca sa puteti prinde si rezervele in cusatura.


Pasul 4 - Atasati ariciul

Impachetati protectia exact asa cum va asta ea pe bretea. Calcati sau presati un pic cu mana pentru a sta in pozitie.

La ochi :), alegeti mijlocul partii suprapuse. Puneti cate un bold pe fiecare strat, pentru a avea mijlocul marcat si atunci cand despachetati protectia. Pe acest mijloc veti prinde ariciul.


Pe latura exterioara [din foto de sus], cea cu boldul alb, o desfaceti si, pe interior [materialul albastru] trageti o linie cu creta/creion la distanta marcata de bold.
Pe latura interioara, cea cu boldul mov, nu o mai desfaceti, marcati direct pe materialul extrerior, in cazul meu elicopterele.


Acum aveti doua variante:
1. puneti cate o banda de arici de sus in jos, pe ambele linii trasate, si aveti o inchidere fixa.
2. pentru ca eu nu voi folosi aceste protectii, ci le voi face cadou, am decis sa fac o inchidere care sa permita ca aceste protectii sa fie folosite pe diferite MT-uri, SSC-uri, pentru ca nu stiu ce va avea destinatarul, poate are mai multe :). Asa ca am pus o dunga verticala de arici, si pe latura cealalta am pus orizontale.



Deci, pe dunga trasata cu creta, pe fata cu elicoptere, am cusut o fasie verticala de arici. Centrat pe dunga de pe dos am pus 3 bucatele de scai orizontale. La ochi :). Si la un ochi prost pentru ca cel din mijloc nu e pe mijloc. Who's gonna know :))))

Desfacute, arata asa [in dreapta nu se vede foarte bine din cauza printului, dar puteti da click pe poza sa o vedeti mai mare]:


 Nu mai aveti decat sa taiati atele si sa repetati toata povestea pentru protectia doi si aveti cel putin un zambet :)


Daca aveti intrebari sau nelamuriri, va astept cu comentarii.


P.S. Banuiam, dar acum imi e clar. Cu o masina casnica, sansele de a reusi sa le faceti sa arate perfect sunt minime. Presiunea piciorusului la masinile casnice e mult mai mica decat la cele industriale. Asta se traduce prin faptul ca, la grosime mare si tighel in varf [cand trageti tighelul pe fata dupa ce ati inchis si intors], materialul aluneca un pic, si pur si simplu nu vor iesi toti pasii perfect in linie. Asta pentru avansati, sa stiti sa nu va invinovatiti daca nu iese perfect. La nesimtit de scumpa mea masina casnica si la experienta me [scuzati lipsa de modestie] a fost imposibil sa iasa perfect. La masina industriala sta cu totul altfel treaba.
Avand in vedere ca nu produceti in masa :) si ca copilu' nu obisnuieste sa se uite cu lupa, eu zic ca merge :)

6 comentarii:

  1. Diana, arata minunat:) O sa imi cumpar si eu o masina de cusut, deocamdata nesimtit de ieftina.

    Pup

    RăspundețiȘtergere
  2. cred ca ma apuc sa fac si eu, dar pentru scaunul de masina ca si protectii la umeri... cred ca tr sa le fac mai groase. multumesc pentru descrierea detaliata. pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Andreea,
    nesimtit de ieftina e cea mai buna varianta :D

    Raluca,
    poti sa pui mai multe straturi de polar sau... stii saltele alea de yoga? 12 lei la decatlon. faci cam 100 de protectii din una :D. pt scaunul de masina, nu de ros

    RăspundețiȘtergere
  4. woaaaa, deci imi fac si eu, chiar daca nu are cine sa le suck. Le pun la centura de la masina :)

    RăspundețiȘtergere
  5. oao, saptaman trecuta ma cumparat un ssc si fica mea, Maya a inceput deja sa-i roada bretelele (ne iasa dintisorii :))
    Am vazut aceste protectii in comert dar am zis ca avand in vedere ca ma descurc cu cusutul as face eu o pereche. Zilele acestea m-am tot gandit cum ar trebui sa le fac si hop am vazut postarea ta...
    Multumesc pt. ajutor a venit la fix :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Tare nice,acum caut si eu un model d masina d cusut, dar sunt cam in ceata.

    RăspundețiȘtergere

Primesc cu drag orice comentarii, mai putin spam. Incerc sa raspund cat de repede.
Comentariile la posturile mai vechi de 14 zile sunt moderate si vor aparea pe blog cu o usoara intarziere.