vineri, 19 martie 2010

Si totusi, care sunt riscurile în timpul utilizării slingului cu inele? I

Aceasta e întrebarea pe care am primit-o zielele trecute într-un comentariu aici, pe blog, şi pentru al cărei răspuns mă pregăteam de câteva zile. E destul de lung aşa că luaţi-vă un măr, o atenţie şi pregătiţi-vă.

Am să încep cu o mică paranteză, sau, să zicem introducere.
În ţările dezvoltate care au reintrodus conceptul de Babywearing în ultimii (zeci de) ani au existat şi o serie de studii adiacente, făcute de specialişti. Studii privind purtatul copiilor în diferite tipuri de eşarfe sau alte dispozitive traditionale (de exemplu un fel de mase de înfăşat specifice, dacă nu mă înşel, amerindienilor). Studii privind poziţia copiilor în diferite tipuri de port-bebe-uri, de la eşarfe la marsupii. Studii privind influenţa modului şi timpului de purtare asupra ataşamentului dintre părinte şi copil.

Plecând de la acest gen de studii şi de la recomandările unor neonatologi, pediatri, ortopezi şi nu numai, în aceste ţări (Germania, Marea Britanie, Statele Unite ş.a.) au apărut din ce în ce mai multe persoane specializate în Babywearing. Se ţin cursuri pentru părinţi dar şi pentru personal medical iar în multe ţări conceptul de babywearing se bucură de o recunoaştere îmbucurătoare.

După cum ştiţi, la noi este totul destul de nou, şi, până nu demult, destul de 'underground'. Motiv pentru care părerile unor specialişti în domeniu sunt imposibile, iar cele ale unor medici lipsesc cu desăvârşire. Mint, nu lipsesc cu desăvârşire însă nu sunt 'declarative'. Mămicile care au cumpărat slingurile mele au primit atât feedback pozitiv de la pediatrii copiilor, cât şi negativ, însă lucururile au rămas la acest nivel. Nici un medic nu a încercat să-şi facă auzită părerea în nici un fel.

Din acest motiv, toate afirmaţiile pe care le voi face în acest post, nu au nici o contraindicaţie sau susţinere din partea cadrelor medicale din ţara noastră. Şi cum articolele şi studiile la care am făcut referire mai sus, cele care susţin Babywearingul, sunt traduse în foarte mică parte în română (cu mii de mulţumiri Attachment Parenting România), iar majoritate conţin termeni de specialitate - care, vă spun cu mâna pe inimă, depăşesc nivelul de anatomie de liceu, punctul cel mai înalt la care am ajuns :) - mă voi rezuma la a răspunde întrebării din titlu, şi nu numai, ca de la părinte la părinte si nu ca de la specialist la specialist.

Toate studiile de specialitate (cele care au fost publicate şi pe internet vor primi linkurile aferente) vor fi prezentate într-un alt articol şi, în funcţie de dispoziţia copilului şi de vremea de afară, voi traduce în viitorul apropiat şi declaraţia de presă a BIB- Babywearing International Birgmingham (organizaţie non-profit).

Să vedem, deci, care sunt riscurile în timpul utilizării unui sling şi care sunt lucrurile de care trebuie să ţineţi cont atunci când îlfolosiţi.


Primul lucru care trebuie ştiut în cazul oricarei esarfe port bebe este că aveţi nevoie de mai mult sau mai puţin timp pentru a va obişnui cu ea. Acest timp depinde foarte mult de îndemânarea dumneavostră dar nu ar trebui să depăşească o săptămână. La început, orice eşarfă este mai dificil de folosit decât un marsupiu obisnuit. Eşarfele port bebe permit mai multe poziţii pentru copil decât un marsupiu clasic, mai multe tipuri de legare, în funcţie de tipul de eşarfă, şi mai multe reglaje. Fiecare din aceste aspecte cere o perioadă de acomodare. Dacă părintele nu este sigur pe el, este o idee foarte bună sa exerseze folosirea eşarfei cu o păpuşă, până se obişnuieşte un pic cu toate reglajele.

Voi vorbi în cele ce urmează doar despre slingul reglabil. Am ales acest tip de sling pentru că este cel mai des folosit, cu cea mai lungă durată de viaţă (din prima zi până când copilul nu mai doreşte să fie purtat, în orice anotimp, de orice persoană, indiferent de constituţie) şi pentru că este prima mea recomandare în cazul unui nou-născut. Veţi vedea pe parcurs şi de ce.

Să luăm cazul unui nou-născut. Acesta are ca poziţie preferată, cel puţin în primele luni de viaţă, poziţia fetală. Spatele e arcuit în forma unui C, picioruşele sunt strânse sub burtică, încrucişate sau nu. Pozitia preferată a copilului este foarte importantă pentru că este acea poziţie pentru care el e pregătit şi pe care corpul său o poate suporta.

În avertizarea CPSC se vorbeşte despre poziţia în formă de C care trebuie evitată. Acest lucru se referă la poziţia întregului corp, inculzând capul, deci cu bărbia lipită de piept, caz în care copilul respiraţia copilului este îngreunată. Poziţia în formă de C a spatelui este însă una corectă, fiind cea pentru care e pregătit un nou-născut. De fapt, el are nevoie de luni bune, 4-5-6-7 pentru a putea să îşi susţină spatele drept. La fel cum copilul nu trebuie ajutat să stea singur în funduleţ, el nu trebuie ajutat nici să îşi ţină spatele drept pentru simplul motiv că, în acest moment, nu e pregătit pentru asta.

1. Poziţia în sling trebuie aleasă respectând poziţia preferată a copilului atunci când îl ţineţi în braţe.

Foarte mulţi copii nu agreează poziţia culcat, majoritatea din cauza refluxului. Copiii cu reflux au nevoie de cât mai mult timp ridicaţi, pentru a elimina uşor aerul şi pentru a nu le ajunge laptele regurgitat din nou în guriţă sau, mai rau, în căile respiratorii, adică pe nas. Din acest motiv, dacă unui bebeluş nu îi place să fie ţinut în braţe culcat sau semi înclinat, nu ar trebui să folosiţi această poziţie nici în sling. Există cazuri în care copilul are reflux şi lăpticul nu ajunge niciodată afară, însă îl deranjează în mod constant. Copilul nu va accepta poziţia semi înclinată dar este posibil să nu vă dea suficiente indicii pentru a realiza că este vorba de reflux. Dacă nu acceptă această poziţie, cel mai bine e să îl credeţi pe cuvânt şi să îi respectaţi dorinţa.

În afară de poziţia copilului, trebuie să încercaţi să îl purtaţi în sling în aceeaşi poziţie în raport cu corpul dumneavostră. De obicei asta se traduce prin suficient de sus pentru a îl putea pupa oricând.

Ce se întâmplă dacă nu faceţi asta?
Dacă nu respectaţi dorinţa copilului.
Cel mai probabil copilul nu va coopera atunci când doriţi să îl puneţi în sling, deci nu veţi reuşi s-o faceţi corect şi în siguranţă. Un copil suparat se va zbate, încorda sau întinde şi în nici unul din cazuri nu veţi putea monta slingul. Sau o veţi face prost, făra ca bebeluşul să aibă susţinerea necesară.
Dacă acesta are o afecţiune pe care nu aţi descoperit-o încă este posibil ca, forţandu-l să sta într-o poziţie în care nu se simte confortabil, să îl înrautăţiţi această afecţiune.


2. A doua regulă atunci când folosiţi slingul este ca bebeluşul să fie treaz, vesel şi odihnit şi părintele care îl poartă la fel.

Un bebeluş vesel este relaxat iar aranjarea slingului se poate face foarte uşor.

Ce se întâmplă dacă nu faceţi asta?

În primul rând, o mamă stresată va avea bătăile inimii mai rapide, va transpira mai repede şi va avea mai puţină rabdare. Toate aceste lucruri sunt resimţite de bebeluş care poate deveni şi el mai agitat, mai plângăcios sau mai necooperant. Atunci când sunt suparaţi, majoritatea copiilor se încordează, se întind sau se zbat. Oricare din aceste reacţii ale bebeluşului vor duce la imposibilitatea de a îl aranja în sling.
Chiar dacă sunteţi nerăbdătoare să încercaţi slingul sau aveţi mare nevoie de el tocmai în aceste momente, credeţi-mă pe cuvânt şi nu încercaţi să îl aranjaţi în exact acel moment. Personal, pot pune un sling în mai puţin de 10 secunde un copil de orice vârstă, chiar şi în cele mai dificile poziţii, chit că e vorba de nou-născut sau copil peste 2 ani. Nu pot pune niciodată în sling un copil care nu doreşte asta.

Dacă bebeluşul doarme profund, e posibil ca el să nu reacţioneze atunci când .îl deranjaţi cu ceva, mai ales în cazul unui nou-născut. Nu e momentul cel mai potrivit să faceţi diferite manevre cu slingul pentru că s-ar putea ca bebeluşul să nu reacţioneze la disconfort. Scopul este să îl purtaţi în siguranţă, nu doar să îl aveţi la piept în timp ce faceţi diverse activităţi.

Luaţi-va timpul necesar şi prezentaţi-i copilului ‘minunea’ :) atunci când e odihnit şi vesel, daţi-i ocazia să vadă singur cât de bine se simte acolo atunci când e relaxat şi va accepta cu plăcere apoi să fie purtat în sling oricând.


3. A treia regulă se referă la contactul vizual permanent.

De cele mai multe ori, atunci când bebeluşul are un disconfort, îl semnaleaza într-un fel. O poate face prin sunete, prin mişcări, sau prin expresie. Atât timp cât îl puteţi vedea mereu, puteţi recepta semnalele unui disconfort la timp şi puteţi preveni momentele dificile. In plus, în special la primul copil, învăţaţi mult mai uşor şi mai repede să îl înţelegeţi.

Ce se întâmplă dacă nu faceţi asta?
Dacă bebeluşul doarme profund este posibil ca el să nu vă poată semnala o problemă, să zicem căciuliţa care i-a aluncat pe faţă şi îi acoperă nasul, făcându-l să respire mai mult aer expirat şi mai puţin oxigen.
Sunt cunoscute cazuri de moarte subită a sugarului însă acest lucru nu se întâmplă niciodată sub privirea directă a părintelui.


4. Căile respiratorii libere.
Este foarte important ca nasul copilului să nu fie niciodată acoperit.
În cazul bebelusilor care nu îşi susţin capul singuri, slingul oferă suport exact cum o face şi mâna părintelui: pe jumătatea inferioară a capului. Este mai mult un sprijin şi nu trebuie să acopere capul copilului sau să-l imobilizeze

Ce se întâmplă dacă nu faceţi asta?
Pe lângă riscul evident al sufocării există posibilitatea de care am vorbit mai sus, ca bebeluşul să respire aerul expirat, bogat în dioxid de carbon şi mai puţin oxigen, în funcţie de cât de acoperit este..

5. Reglarea uniformă a slingului
Din cauză că nou-născutul nu are muşchii spatelui suficient de dezvoltaţi pentru a şi-l sustine sigur, el are nevoie ca slingul să îi susţină uniform fiecare zonă a spatelui. Avantajul slingului cu inele faţă de orice altă eşarfă port-bebe sau marsupiu este că permite tensionarea uniformă pe absolut fiecare bucăţică de pe spatele copilului. Imaginaţi-vă că îl tineţi în braţe cu degetele aranjate echidistant şi presiune egală. Cam asta puteţi şi ar trebui să faceţi cu un sling reglabil. Şi acesta este principalul motiv pentru care eu recomand slingul reglabil în cazul nou-născuţilor.

Ce se întâmplă dacă nu faceţi asta?
Dacă slingul este pus destul de corect dar nu perfect uniform, este posibil ca bebelusul să alunece într-o poziţie semi înclinată sau ca coloana sa să nu mai stea dreaptă ci să se încline de la un anumit punct (cel în care slingul este slab). Pe termen scurt acest lucru nu ar trebui să producă probleme fiind similar purtatului în braţele părintelui, dar este mult mai confortabil pentru copil să îl sustineţi uniform şi este un lucru foarte uşor de obţinut cu un pic de atenţie.


In afară de aceste recomandări, există o serie de reguli pentru fiecare poziţie în parte.
Din cauză că pe site nu se pot lăsa comentarii şi pentru blog este prea lunga postarea, am împărţit-o în două şi o voi publica şi pe a doua imediat.

4 comentarii:

  1. Buna ziua,
    doresc sa comand un slim reglabil. Nu vad cum se poate comanda. As dori un nr de tel daca se poate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Toate comenzile se fac pe www.sling.ro. Gasiti acolo si contact si tot ce va poate interesa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna,

    Am un sling cu inele de la tine si cu toate ca il folosesc de cateva luni tot mai am ceva probleme. De ex., in momentul cand vreau sa trag de marginea inferioara (partea care vine sub fundulet) tot materialul din zona inelelor isi strica forma, adica nu mai stau cutele frumos aranjate si vin unele peste altele. Astfel ca, in momentul urmator daca vreau sa trag de o cuta din mijlocul materialului, se trage toata esarfa (in zona inelelor fiind materialul bucata peste bucata si nu cuta langa cuta). Sper ca am fost suficient de explicita.
    Merci,
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina,
      ideal e sa pornesti cu slingul nu prea larg, tocmai ca sa nu ai mult material de tras si sa nu ti se dea totul peste cap. Daca pornesti cu el suficient de stramt dar tot ti se pare greu la ultima parte, incearca sa tragi numai cate 2-3 cm deodata si din fasii una dupa alta. Adica iei primii 10 cm [pe latimea materialului, in partea de langa capul copilului, de ex] apoi pe urmatorii 10 cm, apoi pe urmatorii, dar consecutiv. nu tragi primii 10 si apoi ultimii 10, intelegi ce zic?

      Ștergere

Primesc cu drag orice comentarii, mai putin spam. Incerc sa raspund cat de repede.
Comentariile la posturile mai vechi de 14 zile sunt moderate si vor aparea pe blog cu o usoara intarziere.