luni, 14 mai 2012

Mai multe despre Luna

In primul rand, va multumesc tuturor celor care mi-ati povestit experienta voastra cu Luna. Exista si acum10 Luna in plimbare prin tara, si vor ramane mereu disponibile pentru testare in mai multe locatii pe care le voi anunta la inceputul lunii iunie.
Revenind la multumiri, voiam sa va spun ca feedbackul vostru v-a ajutat foarte mult si, desi eram convinsa ca am gasit varianta ideala, datorita observatiilor voastre am mai facut doua mici schimbari. Si tot pentru cele care au testat sa cumparat Luna, postul asa e locul perfect daca vreti sa spuneti ceva despre experienta voastra :)


Dar hai sa va povestesc mai pe larg.

Mai intai, despre materiale

Acum cateva luni, cand am anuntat venirea Luna, imi amintesc foarte clar ca una dintre voi mi-a spus ca, daca as reusi sa fac ceva la fel de comod pentru parinte ca un SSC si la fel de mulat pe bebe ca un sling, atunci as face produsul perfect. Nu am facut intocmai, insa va explic imediat ce si cum.

Spre deosebire de alte SSCuri, Luna este facut din bumbac tesut diagonal. In general, canvasul este tesatura preferata pentru rucsacuri si alte produse care trebuie sa fie foarte rezistente, si am intalnit-o foarte des si la port-bebe-uri clasice si la multe SSCuri. Insa materialul Luna seamana mai mult cu cel al wrapurilor. Corpul Luna se muleaza bine pe copil, il 'imbraca' altfel, lucru la care am tinut foarte mult avand in vedere faptul ca un SSC, prin constructia sa, permite reglaje mai putine decat o esarfa.

Twill
[comparatia intre poze nu e foarte graitoare pentru ca sunt poze la scara diferita, insa diferenta e vizibila oricum]

De fapt, prima oara cand am observat asta a fost la MeiTai-uri, motiv pentru care Luna este facuta din exact acelasi material ca ultima generatie de MeiTai-uri. Daca cumva va intrebati de ce nu are acelasi material ca wrapurile, adica dublu diagonal, va voi povesti mai pe larg atunci cand va arat noile WrapTai-uri, undeva spre sfarsitul verii.
Canvas

Pana atunci, pot sa va spun ca m-am bucurat tare mult ca 9 din 10 (asa, ca la reclamele TV :D) mamici care au testat pana acum au observat diferenta fata de alte SSCuri sau MeiTai-uri, din punct de vedere al modului in care materialul imbraca copilul.


La ce varsta poti purta Luna

Am mai spus asta si cu alte ocazii, insa o spun si aici: Luna e gandita pentru copiii mai mari. Desi materialul de muleaza bine pe copil, Luna nu va sustine spatele unui bebelus la fel ca un sling sau wrap. Din contra! Luna e gandita sa ofere, unui copil mai mare, locul de care are nevoie. Sa se poata misca, sa se uite dupa cai verzi pe pereti sau dupa prima pisica, si sa poata face toate astea pastrand centrul de greutate cat mai aproape de cel al mamei.

luna-gri-geometric-01
Luna cu bebe de 1 an si 8 luni


Poate fi purtata si cu un copil de 5-6 luni, insa cel mai comod se va simti in ea un bebe de 7-8 luni. Bineinteles, nimic nu e batut in cuie, pentru ca un bebe de 5 luni poate arata ca unul de 8 si invers, iar graficele de crestere sunt foarte generoase intre prima si ultima percentila. Cel mai important este ca el sa isi poate sustine singur spatele, deoarece Luna nu ofera acelasi suport, pe jumatatea superioara a spatelui, ca un sling sau wrap.

Desi, teoretic, copilul ar trebui sa aiba minim 60 cm inaltime, pentru ca baza Luna sa ii sustina piciorusele de la genunchi la genunchi fara sa il forteze sa departeze piciorusele mai mult decat e necesar, practic lucrurile iar nu sunt batute in cuie. Zona care intra in contact cu pulpitele copilului este matlasata si se pliaza foarte usor, deci baza corpului se ingusteaza singura cu cativa centimetri, fara ca sugarul sa fie deranjat de asta. Cu toate astea, 60 cm ar fi o inaltime minima deoarece corpul Luna este destul de inalt..

La extrema cealalta, Luna poate fi purtata pana la cca. 20 kg. Greutatea in sine nu e problema, putini copii sub 2 ani ajung la 20 kg, insa ca si limita superioara as tine cont mai degraba de varsta copilului. Undeva in jurul varstei de 2,5-3 ani, copiii mai inalti nu se prea mai simt confortabili purtati si nici mamele, problema fiind lungimea picioruselor.


Cine poate purta Luna

Am incercat sa fac un SSC pentru mame, care sa se potriveasca pentru cat mai multe conformatii. Exista insa o limitare: mamicile cu mai putin de 1,50 cm inaltime si mai putin de 45 kg ar trebui sa ma contacteze inainte, pentru a vedea daca centura din talie le este potrivita sau e prea larga.

Normal, Luna poate fi purtata si de tati, insa tatii solizi, in general de peste 95 -100 kg, pot avea nevoie de curelusa extra pentru a mentine bretelele distantate atunci cand poarta Luna cu bretelele paralele.

Bunicii sunt si ei la liber, atat timp cat se incadreaza in cele de mai sus :). La fel si frati, surori, bone si cine mai doreste :D


Cum poti purta Luna

Luna se poate purta si in fata, si in spate. Ca de obicei, eu recomand purtatul in spate mai incolo, dupa varsta de 1 an. Asta nu va opreste sa va purtati copilul in spate si mai devreme, insa e exclusiv alegerea voastra. Din toate modalitatile de a purta copilul in spate, daca ar fi s-o fac inainte de 1 an (dar dupa 6 luni) as alege Luna. Pentru ca e cel mai usor de pus, cu spatele suficient de inalt pentru a impiedica copilul sa se lase prea mult, si cu cele mai mici riscuri de a gresi ceva.

luna-negru-buline-04

Luna se poate purta si pe sold. Eu una, insa, nu as alege varianta asta. A purta un SSC pe sold mi se pare una din cele mai incomode variante din cauza bretelelor subtiri si a faptului ca, din cauza pozitiei, si sub greutatea copilului, ele se ridica destul de mult spre gat, exact ca la un sling purtat incorect. Normal, intre un sling pus prost si o Luna pusa bine, a doua varianta e mai comoda :) 


Ce are Luna asa special

In afara de faptul ca e frumoasa rau, oricare ar fi ea :D (cioara, puii... stiti povestea), Luna are cateva lucruri care o fac speciala.

* Luna are pense generoase ascunse intre panouri, cel colorat si cele uni. Acest pense gandite si ras-gandite de foarte multe ori :) ofera un loc perfect funduletului copilului. De la 6 luni la 2 ani, orice copil va avea genunchii un pic mai sus decat fundul, pastrand astfel pozitia picioruselor in forma unui M, la fel ca si un sling sau MeiTai. Cu toate acestea, M-ul este mult mai putin adanc decat la un sling, de exemplu, pentru simplul motiv ca, odata ce creste, mai ales dupa varsta de 1 an, bebe nu mai e atat de interesat in a sta foarte ghemuit. Pozitia lui preferata ramane cu genunchii mai sus decat fundul, de fapt si adultii se simt mai bine asa, insa cu o diferenta de inaltime nu atat de mare.

*Luna are o centura, in talie, groasa, mai groasa decat ati crede, insa foarte usoara si nici prea rigida, nici prea moale. Centura, care mi-a pus cele mai mari probleme, se aseaza perfect si pe mamele mai slabe si pe cele mai putin slabe :D si preia excelent greutatea copilului.

*In functie de greutatea copilului si de locul necesar lui (cei mai zvapaiati au nevoie de mai mult loc sa se foiasca :D), puteti prinde bretelele incrucisate sau paralele atunci cand purtati copilul in fata. In cazul in care prindeti bretelele paralele, Luna e mai putin comoda insa copilul sta mai apropiat de mama. Asta e necesar in general pentru un copil mai mic, iar atunci nu aveti nevoie, in general, de bretelele incrucisate.

*Bretelele sunt moi si foarte grase :), extrem de comode.

*Toate cataramele au dubla ajustabilitate. Adica, atunci cand purtati copilul in fata, e mult mai usor sa trageti de curelusa care este prinsa de corp, si puteti face asta lejer. Atunci cand purtati copilul in spate, trageti de curelusa care este prinsa de bretea, din nou, o operatie foarte usoara.

*Capetele de la absolut toata curelusele se pot strange si prinde cu un elastic pentru a nu atarna.

*Este foarte foarte usoara. La 560 g, Luna e mai usoara decat un MeiTai si mai usoara decat majoritatea wrapurilor.

*In Luna se poate alapta. E suficient sa largiti un pic bretelele de pe umeri, pentru un copil mai mic, sau si centura din talie, pentru un copil mai mare.

luna-negru-grena-01 

   

 Ce accesorii are Luna

Luna vine in varianta simpla: un SSC si atat. Nu am gasit nici un motiv pentru a include in pret o serie de accesorii care poate va trebuie, poate nu. Asa ca, daca va hotarati, faceti o investitie mai mica la inceput si, numai daca aveti nevoie, va cumparati, atunci cand aveti nevoie, diverse accesorii

Dintre toate accesoriile, dupa parerea mea, acestea sunt cele mai utile. Luna se poate spala la masina fara probleme, insa, ca orice produs realizat din materiale naturale, cu cat va fi spalata mai des, cu atat va imbatrani mai repede. Normal, nu e cazul sa spalati Luna o data la 3 luni, ca sa arate bine cat mai mult timp :D, insa daca bebelusul suge bretelele zilnic, nu e cel mai indicat sa spalati Luna in fiecare zi.

Exista insa si alternative mai ieftine decat protectiile gata facute:
-puteti folosi o batista sau un material innodat de bretele, pe care sa il scoateti seara si sa il bagati la masina
-puteti folosi o pereche de jambiere
-puteti folosi partea superioara de la o pereche de sosete (noi :D)

Se prinde foarte simplu de o bucatica de velcro pitita in corpul Luna, iar de bretele se agata cu catarame. Ceea ce inseamna ca o puteti regla foarte simplu, la fel ca toate celelalte catarame.

Am incercat mult timp sa gasesc o solutie la impachetat, cautand saculetul perfect. Insa intotdeauna, in saculet, Luna se desfacea si era mai greu de scos. Sau nu o puteam impacheta suficient de bine cat sa intre inauntru. Asa ca solutia cea mai simpla si la indemana pe care am gasit-o a fost o curelusa. Vedeti mai jos cum se impacheteaza super usor o Luna. Si da, se poate folosi pentru orice MT sau SSC.

Se prind cu arici, foarte usor, de baza Luna. Vin in 3 marimi, mini (cat baza de inalt, incap chei, bani si card), midi (mai adaugati un telefon) sau maxi (intra chiar si un scutec textil si un mic pachet de servetele).

Desi Luna sustine foarte bine si piciorusele unui copil de 1,5-2 ani, e posibil ca, daca bebe e mai inaltut, sa aiba nevoie de acesti suporti. Se ataseaza foarte rapid de bretele si se regleaza la inaltimea dorita si se si scot usor.


ad-5760 (Large)

Cam asta ar fi totul despre Luna :). Dupa cum spuneam, daca ati testat sau cumparat Luna si credeti ca ceva din ce am spus mai sus nu e corect sau complet, va astept comentariile. La fel si daca aveti orice intrebari. 


Pentru cei care nu stiu despre ce e vorba, Luna se gaseste pe Poarta-ma, la KiddyShop, si la Pravalia Parintilor. Si din iunie, in Bucuresti, Cluj, Timisoara si Brasov, pentru testat oricand va doreste inimioara :).

7 comentarii:

  1. Noi am primit Luna gratie unui concurs de la TVR si sunt tare incantata de ea. E frumoasa, moale si subtire, iar David (10 luni) se simte bine in ea, mai ales pentru ca vede cu usurinta in jur peste bretele, lucru care la Manduca era mai greu.
    Distribuie greutatea foarte bine, iar mie imi place faptul ca e subtirica pentru ca il mangai si il imbratisez pe micut cu usurinta.
    Singurul inconvenient pentru noi este faptul ca daca adoarme, Luna nu ii sustine capul. Probabil pentru asta ar trebui sa iau gluga extra.
    Dar in rest, e minunata. Bravo!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte fain articolul. E super luna. Cred ca imi place mai mult decat manduca. :) Mersi ca mi-ai dat posibilitatea sa o testez.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. as vrea si eu sa o testez, desi mi-e frica sa nu ma indragostesc de ea si sa nu reusesc sa-l conving pe sot s-o cumpar. Am deja wrap, sling, mei tai, si toate au parti bune si mai putin bune. Luna pare sa aibe doar bune pana acum

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa vedem.. foarte ergonomica, Luna, clar. Eu am 1,60m si raaaareori depasesc 45kg. deci mica-mica. cu toate astea, n-am avut probleme in a regla Luna perfect - am intalnit SSC-uri care imi erau largi in talie - neplacut, pentru ca am si probleme cu coloana, iar cureaua stransa perfect in talie era esentiala.
    Bretelele - foarte foarte faine; am uitat sa testez bretelele puse in crucis, dar .. data viitoare. Ma intreb insa daca nu as transpira cam tare la burta vara - bine, fetita este de fapt la varsta la care ar trebui s-o port in spate, daca mai gasesc energie si putere s-o port (ii place maxim sa alerge si sa mearga singurica, ceea ce ma scuteste de remuscari ca n-o port atit cat as vrea...)
    Sub genunchii ei Luna se intinde milimetric - ajunge exact de la un genunchi la celalalt, formand o sustinere foarte buna; nu stiu daca s-a nimerit, sau a facut Diana niste calcule atit de precise. Tot sub genunchii fetitei am gasit o zona mai moale, ca sa nu 'taie' piciorusul - mare plus.
    Sa nu mai spunem de materiale - am primit o Luna cu buline verzi, frumoasa, domnule, ce sa mai. Sigur, eu tot visez la un SSC cu Echino, dar deh.. visez.
    Ce-ar mai fi? Asa: n-am reusit sa scot manutele fetei deasupra bretelelor, dar e drept ca nici n-am testat-o foarte mult, am scos-o doar la doua plimbari foarte scurte.

    Cam atit reusesc sa imi aduc aminte, daca ma mai fulgera vreun gand, il voi scrie aici.

    Ma bucur c-am avut ocazia de a "pune mina" pe Luna; la urmatorul bebe voi sti mai multe despre toate metodele de purtare, cat si despre produsele de pe piata. Desi sunt ferm convinsa ca pina atunci Diana va mai inova ceva. N-am dubii in privinta asta ;)
    Multumesc pentru oportunitate!

    RăspundețiȘtergere
  5. Fetita mea are 2 ani si noua luni, e micuta de statura, are 93cm si 13 kg. Pana pe la 18 luni am folosit cu mult succes wrapul si slingul cu inel, dupa aceea nu mai avea rabdarea de a sta pana infasuram eu wrapul.
    Insa, a ramas cu dorinta de a fi purtata in brate, mai ales la un drum mai lung, gen cumparaturi sau mers la bunici.

    Intrebarea mea este in ce masura pot utiliza Luna pentru ea sau ce alta modalitate de purtare imi recomandati atunci cand oboseste?

    Tati utilizeaza un rucsac special pentru copii de la Deuter, insa pozitia corpului nu e tocmai buna, desi pe munte s-a dovedit de neegalat. Pentru mine, rucsacul e urias, eu am 1,57 cm si 50 kg.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu vad de ce nu ar merge :). Cel mult poti sa-i iei si curelele pentru picioruse, in cazul in care nu ii sustine piciorusele chiar pana la genunchi.

      Din ce oras esti? Ma gandesc ca poate gasim pe cineva care sa iti dea sa incerci Luna lui :).

      Altfel, si cu wrapul ar trebui sa mearga, dar, in general, la varsta asta, nu mai au ei rabdare cu wrapul. Daca ai mai fi avut un bebe mic, atunci sigur era interesant wrapul folosit cu cel mic :D

      Ștergere
    2. Merci mult pentru raspuns! Suntem din Bucuresti. Mi-ar placea sa-l testam inainte, in masura posibilitatilor existente.
      Cu siguranta i-ar fi placut wrapul daca venea un bebe mai repede. :)

      Ștergere

Primesc cu drag orice comentarii, mai putin spam. Incerc sa raspund cat de repede.
Comentariile la posturile mai vechi de 14 zile sunt moderate si vor aparea pe blog cu o usoara intarziere.