joi, 1 martie 2012

Ce stiu eu despre vatelina

Pentru ca, dupa ce termin nebunia cu SSC-urile, voi reveni la chestii mici si simpatice de facut, si pentru ca m-ati intrebat de prea multe ori si eu m-am saturat sa scriu aceeasi lucruri pe mail :), am zis sa pun aici. Sa fie :).

Inainte de toate trebuie sa va spun ca si informatiile mele despre vatelina sunt destul de putine. Nu stiu multi termeni tehnici si nici macar nu am pretentia sa stiu foarte multe despre vatelina, despre procesul de productie sau despre tehnici de productie, pentru ca lucrez de prea putin timp cu ea, insa va pot spune experienta mea cu cele cateva tipuri de vatelina pe care le-am incercat.

Pana acum, la paturici si alte proiecte mici, am incercat mai multe tipuri de vatelina, de la noi si de la 'ei' :)). Sa le luam pe rand:



1. Vatelina din fibre sintetice

Am incercat doua tipuri complet diferite. 

1.1. Una romaneasca, luata de la magazinul acela micut de  langa Cocor [pe langa Himalaya], groasa si foarte 'aerata'. Din toate, cred ca asta mi-a placut cel mai putin. 
  • Daca materialul paturicii nu era suficient de gros sau de dens [desi am incercat si cu materiale foarte bune, acel quiting cotton american], firele de vatelina ieseau prin tesatura, dupa primele spalari. 
  • Trebuie matlasata foarte des, ca sa nu aveti probleme mai tarziu, adica sa faca cocoloase inauntru. Si cand spun foarte des, vreau sa spun free-motion. Da, atat de des :).
  • Ulterior am aflat ca sunt doua tipuri de vatelina, in genul asta, una speciala pentru paturici/ paturi/ pilote, cu proprietati termice bune, si una folosita la saltele, deci mai putin eficienta la capitolul incalzire. Nu stiu ce am folosit eu, insa sigur nu avea nici o legatura cu tinutul de cald. O sa presupun ca era cea pentru saltele :)
  • Partea cu facutul sandwich, adica bagat si fixat intre cele doua materiale exterioare a fost iar destul de chinuitoare. Din cauza faptului ca era foarte groasa dar nu si foarte densa, atunci cand am pus stratul de deasupra si am incercat sa prind in ace, totul era ca o placinta grasa necoapta bine :D. N-am murit din asta :), dar nici n-am mai incercat a doua oara. Pur si simplu nu a meritat efortul.
  • Cel mai nasol, insa, e faptul ca lasa ingrozitor de multe scame in masina. Am curatat locuri in care nu as fi banuit in veci ca pot ajunge scame, intr-o masina de cusut. 
  • Mare plus: nu intra aproape deloc la apa, deci nu va deforma nicicum produsul finit.
Concluzie: eu as zice pas pentru paturici. Pentru proiecte mici insa, eventual chestii pe care nu le folosesti foarte des [adica mult spalat] cred ca e foarte ok. Daca sunteti fani 'wall hangings', sau pentru o perna decorativa [nu una pe care sa si dormi], o curea de aparat sau mai stiu eu ce proiect micut, e o varianta buna de luat in calcul, mai ales ca pretul e undeva in jur de 7 lei/m. 



1.2. Vatelina de la 'ei'. Quilter's Dream Poly
Un vis! Serios! Daca nu as stramba din nas cand aud de poliester, asta ar fi vatelina mea preferata. Am luat-o din State, de la un magazin on line [nu ma intrebati care, ca nu mai stiu]. 
  • Se matlaseaza pana la 12" distanta intre linii, adica vreo 30 de cm si nu face nici urma de cocolos la spalat. 
  • E foarte subtire, chiar si cea mai groasa [au mai multe variante de grosime, eu am avut-o pe cea medie], se prinde perfect de material atunci cand faci quiltul, se intinde frumos de tot, ce mai, un vis. You won't belive is poliester, dupa cum zic si ei :D.
  • Scame la minim, nu iese prin tesatura. 
  • Nu e foarte calduroasa, dar mai calduroasa decat prima varianta.
Concluzie: As iubi-o cu toata inima daca  n-ar fi poliester. Marele dezavantaj e ca la noi nu se gaseste si ca, din nefericire, mai nou aproape toate ofertele cu free shipping nu se mai aplica la vatelina. Of!


1.3. Nu e chiar vatelina, dar se poate folosi in loc de: polar. Sau fleece. 

  • Se intinde usor, insa cateodata prea usor fiindca polarul e, de fapt, un tricot, si are elasticitate pe cel putin o directie. 
  • Se prinde f usor de material, ba se si calca, spre deosebire de vatelina din poliester, deci are un mare plus din punctul asta de vedere. 
  • Nu lasa aproape deloc scame, deci iar e super.
  • Uimitor pentru mine a fost faptul ca e cea mai putin calduroasa dintre toate. 
Concluzie: un mare da, daca stii sa o intinzi bine si nu vrei ceva calduros. In plus, o paturica de polar de la Ikea incepe de la vreo 10 lei, deci si pretul e unul bun.


2. Vatelina din bumbac.

2.1 Vlieseline. E o vatelina din bumbac, fabricata in Europa. E singura vatelina din bbc pe care am incercat-o si nu mi-a placut deloc. Dar deloc. 

  • E [un pic prea] subtire [pentru gusturile mele] si destul de rara, de fapt e cumva stratificata, e destul de greu de explicat in cuvinte iar pozele mele nu-s nici pe departe atat de reusite incat sa vedeti vreo diferenta intre ele. 
  • Se lipeste foarte bine de material si ajuta mult la facut sandwichul, insa e ingrozitor de aspra. Aspru in genul ala de material de plastic in care iti agati toate unghiile si cuticulele chiar daca tocmai ai iesit de la cosmetica. 
  • Nu e ieftina dar nici foarte scumpa, 28 lei/m. Intra frumos la apa, nici prea mult, nici prea putin, cat sa increteasca usor materialul si sa dea quiltului 'pufosenie' :D.
  • Nu se calca, mie mi s-a lipit de fier intr-o veselie. Chiar am banuit-o ca ar fi poliester, la un moment dat, tocmai din cauza asta si dupa cum mi se agata de maini, insa nu, chiar e bumbac.
  • Nu am gasit specificatii despre matlasat, insa la 4-5" [10-13 cm] cat folosesc eu de obicei, s-a comportat foarte bine.

Concluzie: odata finalizat produsul, se comporta foarte bine, insa, pentru mine cel putin, a fost un chin sa lucrez cu ea in forma bruta. As recomanda-o pentru paturici, sau orice alte proiecte mai mici, la fel si pentru paturi mai mari, insa cu o cutie de crema de maini la indemana, pentru inainte si dupa :)


2.2. Vatelina romaneasca, primita de la Elena de la Fabrix.ro, de la o firma romaneasca care intre timp nu mai produce acesta vatelina. Nu-i stiu numele, mai stiu persoane care o folosesc [Cristina, Irina,daca aveti timp si chef lasati un nume in comentarii] si care au fost multumite de ea.

  • Foarte aproape de idealul meu, ma gandeam serios sa imi fac un stoc de la ei, insa n-am avut noroc si, iata, nu se mai produce, deci am ratat si trenul asta.
  • O vatelina moale, fina, placuta la atingere, care se lucreaza foarte frumos si lasa un numar rezonabil de scame in masina. 
  • Dupa spalare se tine bine, nu face cocoloase, intra la apa cat sa dea pufosenia cu pricina insa fara sa deformeze mult produsul final.
  • Mare minus: desi din bbc, nu se calca. 
  • Mare minus doi: nu intotdeauna densitatea e aceeasi.  La fiecare 1-1,5m, gaseam cate o bucata mai rara. Nu ceva mare, insa suficient cat sa-mi dea peste cap aranjamentul 'in pagina' :).
  • Nu am gasit pe nicaieri specificatii despre matlasat insa, la cum folosesc eu, a mers foarte bine.

Concluzie: bravo, Romania! Pacat ca nu se mai face. Daca stiti pe cineva care are, si vrea sa si dea, luati-o cu incredere, merita! Eu am cumparat-o cu 15-20 lei/m si a meritat.


2.3. Vatelina de bumbac 'de la ei' :). Aici voi pune doua, Quilter's Dream si Warm& Natural
Si nu am decat cuvinte de lauda. Sunt, de departe, cele mai tari feluri de vatelina cu care am lucrat vreodata. Diferentele intre ele sunt practic insesizabile, de asta le scriu impreuna.

  • Se calca! Si e atat de usor sa lucrezi cu o vatelina care se poate calca! Mereu imi raman urme de la cum a fost impachetata si, cu un copil si-o pisica in casa, imi e imposibil sa o las pe undeva intinsa 1-2 zile, sa iasa cutele. 
  • E moale, fina, placuta la atingere, nu agata, insa se prinde imediat de material atunci cand asezi straturile.
  • Nu lasa multe scame.
  • Se poate matlasa la 8" [20cm] si nu face cocoloase la spalat. 
  • Desi e foarte subtire si usoara, e cea mai calduroasa vatelina cu care am lucrat. Ei dau un R=3,8, habar n-am ce inseamna, insa e clar calduroasa :)
  • Intra la apa dar exact cat trebuie pentru 'pufosenie'.
Concluzie: mi-a placut atat de mult incat ultima oara am luat 3 cutii :D. Momentan o parte sunt pe breslo, pentru ca am luat, totusi, foarte multa :D. Dar da, e perfecta! As recomanda-o fara ezitare pentru paturici- paturoaie :D, la fel si pentru orice fel de proiect, oricat de mic. Pur si simplu e o placere sa lucrez cu ea. 


Dar cum sunt mereu in cautare de variante, daca ati folosit alt fel vatelina si imi puteti face o recomandare, please do. M-as bucura tare mult sa gasesc, pentru viitor, ceva mai usor de cumparat si, de ce nu, mai ieftin. Desi, am zis, in ochii mei, ultima e varianta perfecta. :)

2 comentarii:

  1. Diana, legat de interiorul la o paturica. Eu am o paturica veche de-a sotului din lana de camila. Crezi ca e ok sa o folosesc in loc de vatelina?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sincer sincer sincer :), n am auzit niciodata, n-am incercat, nici macar nu cred c-am pipait. dar daca se tine bine si se mai si coase... nu vad de ce nu. :)

      Ștergere

Primesc cu drag orice comentarii, mai putin spam. Incerc sa raspund cat de repede.
Comentariile la posturile mai vechi de 14 zile sunt moderate si vor aparea pe blog cu o usoara intarziere.