sâmbătă, 26 martie 2011

Lavete refolosibile


Suficient de moi, cat sa le poti folosi pe fundul unui bebelus.
Suficient de aspre, cat sa faca fata la orice.
Suficient de colorate cat sa te imbie.

Intr-un mult asteptat sfasit, le-am gasit :)

Cand d era mic nu auzisem niciodata de scutece lavabile. Sincer vorbind, si daca as fi auzit, nu sunt 100% sigura ca le-as fi incercat, desi balanta inclina spre da. Ce am incercat, insa, a fost sa nu folosesc servetele umede. Imi amintesc ca la un moment dat am incercat sa folosesc vata umeda, insa era tare incomoda. Apoi scutecele de finet dar si alea erau incomode pentru ca erau mari si pentru ca nu faceau mereu fata. Recunosc ca pana la urma nu m-am mai stresat, puteam sa incerc mai multe, sigur gaseam o varianta buna, insa... nu stiu, chiar nu stiu cum am renuntat. De fapt stiu ca am avut multe idei bune si la mai toate am renuntat mai devreme sau mai tarziu, si din cauza lipsei de sustinere.

Derulam vreo 2 ani pana cand d a facut o iritatie foarte nasoala care era sustina cu mult aplomb de servetele. Am schimbat multe, daca nu toate marcile de servetele, am incercat hartia umezita dar nimic nu functiona cum trebuia. Asa ca am scos niste prosopele mici, de fata, si de atunci ele sunt baza. Mai placute decat hartia, mai sanatoase decat servetelele umede. Umezite inainte, spalate la chiuveta cu sapun, odata cu spalatul pe maini de dupa. Si lasate la uscat pe caloriferul din baie. Perfecte!


Dupa cateva luni in care ne-au salvat de multe, a rasarit si ideea. Oare le-ar placea si altora? Si a inceput cautatul. Iar acum, in sfarsit, le-am gasit. De cat de bune si utile sunt nu am nici o indoiala. Si nici de cat de usor se folosesc. Singura intrebare ramane: Cum vi se par?

14 comentarii:

  1. Sunt superbe! Nu am folosit niciodata servetele umede cumparate, m-a ingrozit lista de ingrediente. Asa ca la inceput foloseam servetele de bucatarie inmuiate in apa calduta (rola din aceea de prosoape e hartie), iar de pe la 6 luni direct cu funduletul in lighean.

    Dar varianta ta e mai ecologica decat alea de hartie :). Si mai simpatica.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt super faine.Imi plac mult.Si eu ma feresc cat pot de servetele.Pana acum il spal pe Edi in chiuveta.Dar a crescut mult si usor usor nu mai incape.Sa nu mai zic de rearanjarea etajerei mele de la baie :)).Sunt foarte faine lavetele!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu am incercat varianta la chiuveta dar pentru noi nu era o optiune. D avea 10kile jumate la 6 luni ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Noi folosim pentru bebe (3 luni) numai lavete lavabile. Le-am facut cam de 10x10 cm, o fata prosop (pentru "heavy duty") si o fata jerseu (mai moale). Avantajul fata de un material cu imprimeu este ca pot sa le spal la 60 grade. Am cam 35-40 de bucati, si le spal cam la 2 zile (cand jumate din ele sunt murdare). Ce m-a oprit in prima faza a fost modalitatea de udare. Nu mi-a placut idea sa merg de fiecare data la baie sa ud, noi avand masa de schimbat in dormitor. Scormonind netul, am gasit ideea salvatoare: un spray cu apa (e o sticla de spray de plastic, ca pentru flori). Pentru plimbari, am o sticluta mica (50ml) cu apa. Dupa 6 luni, cand continutul scutecului o sa fie mai consistent :D, probabil o sa adaug in apa o substanta lavanta (gel de dus, sapun lichid, nuci de sapun fierte - toate facute de mine). Sunt tare incantata de ele, si nici nu ma gandesc sa schimb la cele din comert. Sa nu mai spun de economia facuta :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte tare ideea! Si noi ne mai stergem cu vata inmuiata in apa sau cu servetele de hartie, deoarce nu suntem adeptii servetelelor umede (care contin cate si mai cate)chiar ne gandeam la varianta propusa de tine cu prosopele.
    Felicitari, noua ne place!

    RăspundețiȘtergere
  6. Noi am incercat si varianta asta, dar tot la vata ne-am intors (din motive de lipsa de timp. Recunosc, insa ca ne spalam la robinetul de la vana. pun piciorul pe margine, pe ea cu spatele pe piciorul meu si o pot curata foarte bine.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu din start am cumparat de la Ikea un set de prosoape mici (10), parca scrie pe ele Krama, a fost destul de ieftin, sint din bumbac si marime cam 25x25. Albe, deci se pot spala la grade mai mari.
    Eu am folosit 4 pentru fund, iar 6 au ramas pentru laptele ce iesea din asta micu. Spaland destul de des, cele 4 erau arhisuficiente pentru fund.
    Noi avem un lighean mic in care pun apa calduta pentru spalat copilul dupa treaba maare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Lixa,
    pe mine tocmai asta m-a incantat mult, ca le spal imediat dupa, odata cu spalatul pe maini. Ma gandesc ca totusi, la un bebe mic, folosesti mult mai multe, deci tot la masina ajungi.
    Sticla de plastic insa mi se pare super tare, nu m-am gandit :). Am gasit si eu pe net diverse retete, cea mai faina mi s a parut cu cateva lingurite de ulei si cateva picaturi de UE de tea tree. La noi oricum nu mai e nevoie, dar parca ma ia cate un gand de bebe mic cateodata :D

    Ralus,
    of, am urat vata aia :(

    Kisbozi,
    Da, da, cele de la Ikea! Stiu ca si eu am vrut sa iau de cateva ori numai din cauza pretului :)) m-am gandit ca tot le-oi gasi eu o intrebuintare :D. Numai ca nu m-a atras ca erau albe si m-am gandit ca se ingalbenesc urat in timp.

    RăspundețiȘtergere
  9. Diana,
    Pe mine tocmai asta m-a oprit sa le folosesc la primul baiat, necesitatea unei chiuvete in apropiere :D Problema cu uleiul si apa e ca nu fac o combinatie prea buna, ar trebui sa agiti tare bine sticla inainte de fiecare folosire, ca sa omogenizezi emulsia. Nu de alta, dar am incercat, si uleiul se separa deasupra...

    Din cele de la Ikea am folosit si eu, luate tocmai din cauza pretului, initial fara nici o destinatie anume. Din ele am facut pana la urma lavetele, taiate in 4.

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunt super. Eu folosesc prosoape de microfibra de la Decathlon. Dar astea sunt prea moi, deocamdata e ok, fiindca e mica si are scaunul f. moale.Va trebui sa ma reprofilez curand.

    RăspundețiȘtergere
  11. Lixa,
    Eu stateam cu un castonel din plastic cu apa pe masuta de schimbat. Dar ma omora vata, asa ca la momentul ala am renuntat. Acum oricum rezolvam la baie :)

    MamiCG
    am avut si noi unele moi moi, din bbc, de la Marks and Spencer, ffff faine pt fata. Dar pt asta nu erau ok, mai mult intindeau decat sa stranga. Scuzati detaliile :P

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu pentru cle mic folosesc dischete demachiante (orice fel, simple sa fie) si ceai de musetel :)

    Referitor la lavete: super colorate! Imi vine sa le iau pentru mine :))

    RăspundețiȘtergere
  13. si noi folosim asa ceva, deci utile mi se par.

    RăspundețiȘtergere

Primesc cu drag orice comentarii, mai putin spam. Incerc sa raspund cat de repede.
Comentariile la posturile mai vechi de 14 zile sunt moderate si vor aparea pe blog cu o usoara intarziere.