Indiscutabil.
O data pentru ca omul a ajuns la mersul biped cu acest 'sacrificiu'. De a scurta perioada de gestatie, deci a scoate copilul cand inca nu e pregatit sa mearga (mai stiti alte mamifere mari care au 'problema' asta? ) si de a isi purta copilul pana acesta reuseste sa mearga singur.
A doua oara pentru ca acolo ii e bebelusului cel mai bine, langa pieptul mamei, langa inima ei, primind caldura ei. Exista zeci de studii despre Kangaroo Mother Care, despre cum o singura imbratisare salveaza vieti, despre cum viata copilului poate depinde de caldura si protectia mamei.
A treia pentru ca mamei ii e cel mai usor asa. Pentru ca asta e modul prin care legatura dinte mama si copil nu se rupe, prin care amandoi invata sa isi traiasca noua viata, separati dar impreuna. Riscul de depresie post partum e mai scazut, mama isi intra mai repede 'in rol' si e mult mai increzatoare in ea.
Si nu ultima, pentru ca asa bebelusul e cel mai in siguranta.
Era asa si acum cateva sute de ani, e asa in orice cultura de pe lumea asta. Bebelusul e cel mai sigur in bratele mamei sale. Instinctul de supravietuire al femeiii se transforma in instinctul de supravietuire al mamei, cea care intotdeauna isi va salva prima oara copilul. Exista studii privitoare la cresterea brusca a adrenalinei in momente de supravietuire, cea care face omul sa alerge de doua ori mai repede sau sa ridice obstacole uriase pentru a se salva. Sau, in cazul mamelor, pentru a isi salva copiii.
In maternitatile romanesti copiii sunt separati de mama la nastere. Pentru ca ... le e mai bine asa. Cui ii e mai bine?
In nici un caz copiilor. Pentru ca ei au nevoie de o trecere lina la lumea din afara uterului, au nevoie de timp sa se obisnuiasca cu ea, au nevoie de singurul lucru cunoscut in aceasta lume noua: mama. Nu de fata ei pe care nu o stiu, nu de vorbele ei, pe care poate nu le recunosc. De respiratia ei, de caldura ei, de mersul ei, de ritmul ei. De ingrijirea ei. De hrana data de ea, pentru trup si pentru suflet.
In nici un caz mamelor. Pentru ca ele nu au nevoie de odihna, au milioane de hormoni care le fac pregatite sa stea toata noaptea cu copilul. Ele au nevoie de copil, au nevoie de suptul lui care sa ii declanseze toate acele sentimente pe care numai o mama le poate avea.
Si nici macar cadrelor medicale. Pentru ca atat mama cat si copilul au nevoie de mai putine ingrijiri medicale atunci cand sunt impreuna.
Exista totusi matenitatile child friendly. Care ar trebui sa aiba alt nume. Ar trebui sa se cheme 'human friendly'. Pentru ca acelea sunt locuri umane. Giulesti nu era o maternitate umana :(
dumnezeu sa-i odihneasca pe micutii aceia si sa-i intareasca pe cei care au scapat. Oare chiar e nevoie sa moara cineva pentru a initia schimbari in tara asta? :(
RăspundețiȘtergerezoozie
RăspundețiȘtergereeu refuz sa ma gandesc. pur si simplu nu pot. suflete nevinovate care au murit singure. nu cred ca e ceva mai trist pe lumea asta. poate suferinta celor cu cu arsuri.si parinti... nu, nu POT sa ma gandesc la asta :(
Am mai scris o data un comentariu, cred ca nu a fost trimis.
RăspundețiȘtergereLa maternitatea Giulesti, ca si la alte maternitati, numai putine mame primesc copiii in camera, in rezerve. Nu sunt child friendly
Dar in cazul exploziei de la Giulesti, bebelusii erau prematuri, nu puteau sta cu mamele lor. Sectia unde erau se presupune ca le oferea cea mai buna ingrijire :(
Nici eu nu pot sa ma gindesc cit de mare e drama lor si a parintilor lor :(
Simona, imi e tare greu sa discut de cazul Giulesti. Cum ii spuneam lui Zoozie, pur si simplu nu pot.
RăspundețiȘtergereDaaar, daca vorbim in general, atunci cand toti copiii sanatosi sunt cu mamele lor, ai mult mai multe asistente pt cei prematuri/cu probleme. In plus, sunt cazuri (unii zic ca toate) in care copiilor prematuri sau cu probleme le e CEL MAI BINE in bratele mamei.
eu am nascut ambele fete prin cezariana. pe cezara am vazut-o dupa doua (d o u a) zile de stat cu perfuzii ca cica eram slabita; nici nu simteam ca nascusem, stateam singura in camera, pe sot l-au lasat doar o data sa ma vada, pe fuga. pe sofia am vazut-o imediat ce am nascut-o si am pupat si am mirosit-i, am stat doua ore pt refacere, timp in care de abia asteptam sa imi vad puiul si m-am si refacut mai repede. de cand mi le-au dat in brate, nu au mai coborat de acolo. nici de la mine, nici de la tatal lor.
RăspundețiȘtergereDumnezeu sa odihneasca sufletele celor 4 ingeri si sa-i intareasaca pe parinti, bunici si frati.
RăspundețiȘtergereDespre maternitatile din Romania... ce mai poate fi spus... e jale... pacat...
si eu am in minte acea zi in care n-am putut sa-mi vad fetita dupa cezariana; am convingerea ca teama ei de a ramane fara mine de-acolo se trage.. de-atunci am tinut-o mereu langa mine, mi-a fost alinare in clipe de grea incercare si am fost sprijin in lume pentru ea.. si tot simt cum mi se strange inima gandindu-ma la clipele acelea.
RăspundețiȘtergerestarea maternitatilor, a sistemului sanitar poate fi precara, dar nimic nu justifica neglijenta si faptul ca acei copii n-au fost supravegheati.. este vorba de umanitate.. de lipsa totala de umanitate a celor care ar fi trebuit sa aibe grija de acei copii..
cand imi doarme fetita sanatoasa in patul ei, tot merg din sfert in sfert de ora sa vad ce face.. daramite sa fie un copil in suferinta..
acolo n-a fost vorba de lipsa personalului sanitar.. putea sa lase o infirmiera, o femeie de servici doar sa supravegheze locul.. atat, minimum de efort si responsabilitate.. dar acestea nu exista, e o abrutizare generalizata.. brute care au grija de oameni.. scuzati-mi limbajul..
Poate ca asa se vede de la voi...de la mine se vede un sistem politic iresponsabil, care ignora faptul ca o sectie de terapie intensive are nevoie de minim 3 asistente...Nu a hotarat directorul spitalului sa angajeze doar o asistenta, asa i s-a impus. Nu asistenta aceea a hotarat sa plece la alta treaba ci i s-a dat alta treaba si a fost nevoita sa execute, pentru un salariu de mizerie, de frica sa nu-l piarda. Nu e vina asistentelor si a doctorilor ca nu mai avem discernamant si responsabilitate. Clasa politica dicteaza aceasta dezumanizare. Nu li s-a lasat de ales, au avut doar doua variante, ori sa plece din tara ori sa accepte sa lucreze intr-un sistem sanitar bolnav, imbolnavit de clasa politica.
RăspundețiȘtergereMihaela, din punctul meu de vedere nu exista nici o scuza pentru o asistenta care lasa singuri prematuri pentru 20 min.
RăspundețiȘtergereDa, e bolnav sistemul, da, e bolnava clasa politica, da, e sunt bolnavi cei la companiile de formule care sunt absolut singurii care beneficiaza de pe urma faptului ca mamele nu sunt in salon cu copiii.
Dar toti suntem mai inainte de toate oameni. Peste sistem, peste greutati, peste probleme. Ma rog, unii suntem. Altii nu :|
Eu am nascut cu cezariana. In ziua in care, la terapie intensiva fiind, ne-a ridicat din pat, ne-a scos sondele urinare - ei bine, in ziua aceea, in spital s-a intamplat o nenorocire, o urgenta, o alta fata care nascuse avea nevoie urgenta de ajutor. In afara de faptul ca au venit multi medic, a fost nevoie de foarte multe asistente. sectia la care eram eu avea in permanenta 2 asistente si o infirmiera, carora eu nu am ce sa le reprosez pentru ca s-au purtat ireprosabil. Totusi, in acea situatie a fost nevoie de ele, din simplul motiv ca nu exista suficient personal, iar noi, in jur de 7 lauze, la mai putin de 24 ore de la cezariana, fara sonda urinara, eram blocate in pat, nu puteam merge la wc, pentru ca era o urgenta. A cui a fost vina? A bietei lauze care avea nevoie de ajutor? A asistentelor de la ATI, care au fost solicitate pe linie de serviciu in alta parte? Sau a celor care din motive doar de ei stiute au redus numarul de medici si asistente din spitale?
RăspundețiȘtergereMihaela, probabil ca in cazul tau ai fost totusi ferita de probleme; istoria mea personala este incarcata de experiente cutremuratoare legate de felul in care mi-au fost tratati parintii, fratele, sora, si in care am fost tratata chiar eu la maternitate de catre medici si asistente.
RăspundețiȘtergereatunci erau suficiente cadre medicale, omenie nu a fost.
nu detaliez; oricum sunt pline forumurile si blogurile de exemple, al meu personal e prea stufos ca sa-l aduc in discutie..
totul se reduce la omenie. daca ne gandim la trecut, spitalele si tot ce s-a facut pe linia medicinii s-au facut la inceput din caritate si nu ca sa se castige ceva. cine nu e in stare sa aiba grija de oameni si se gandeste la cat de bine e platit, mai bine se duce sa aibe grija de animale, nu de oameni si poate-ar castiga mai bine. nimeni nu le opreste pe acele cadre medicale acrite si sictirite sa-si aleaga alta profesie mai banoasa.
da, e adevarat ca se face risipa de bani, nu se investeste acolo unde trebuie.
Dar in acelasi timp cu totii suntem responsabili ca avem o asemenea clasa politica. doar majoritatea i-a votat.
Pai eu tocmai asta nu cred, nu cred ca oamenii se nasc lipsiti de omenie ci ceva ii aduce in starea asta. Ce anume oare? Uitandu-ma ieri la imaginile filmate la maternitate in timpul incendiului m-a socat faptul ca nimeni nu se agita. Era fum de nu se mai vedea si toata lumea era indiferenta...cred ca e vorba aici de o abrutizare generala, nu numai a asistentelor. Este ceea ce eu am observat pe strada si anume cate un om cazut pe jos, om care mie nu-mi pare boschetar si totusi nimeni nici macar nu se apropie sa vada ce e cu el, macar sa simta daca miroase a bautura...este o lipsa de omenie generala, parerea mea.
RăspundețiȘtergereNu iau apararea acelei asistente sau a asistentelor in general, nu cunosc asistente, am fost in spital doar cand am nascut, dar imi este greu sa cred ca jigodiile isi aleg cu predilectie meseria de medic sau asistenta, ma gandesc ca sunt doar oameni normali, la fel ca restul si ca ceva anume ii face sa ajunga lichele.
Mihaela, ce-i face pe majoritatea oamenilor sa fie asa? eu cred ca in primul rand lipsa urmarilor . Si daca ma refer strict la medici, intr-o tara civilizata un medic care greseste este exclus de societate, pe langa faptul ca face inchisoare si ca plateste pt fapta lui. Pe cand la noi ai vazut vreun medic sau asistenta platind mai mult de cateva luni de suspendare din functie?
RăspundețiȘtergereDaca fiecare din noi, punctual, am fi responsabili pt faptele noastre s-ar putea urni ceva si daca am lua atitudine macar in cercul nostru restrans ar fi un mare pas inainte. .
Mi-a placut indemnul Dianei de a multumi mamelor si parintilor care aleg sa-si alapteze copiii, sa-i poarte, sa le ofere atentie si sa-i asculte in mod real..adica sa-i iubeasca. Oamenii nu mai simt iubirea si de asta se face fiecare "vinovat" ; ei devin asa, nu i-a facut nimeni sau ceva anume.. constiinta de sine e tot mai mult in adormire..
Poate de aici ar trebui sa plecam, de la a incerca sa trezim pe cei din jurul nostru, si-astfel cercul va fi tot mai larg..
Sunt vorbe frumoase, din pacate nu cred in ele. despre un medic, un chirurg care are pe mana viata celor operati nu se poate spune ca nu isi asuma responsabilitatea, pentru ca el are o responsabilitate enorma. Si isi asuma o responsabilitate enorma fiind platit mizerabil. Nu cred ca medicii romani nu ar prefera sa fie platiti corect pentru munca lor. Nu cred ca nu ar renunta la spagi pentru un salariu care sa le reflecte munca si responsabilitatea. Ce iubire sa simta un chirurg care dupa nu stiu cate nopti nedormite, dupa nu stiu cate orori pe care le-a vazut, atins, mirosit primeste fluturasul de salariu cu un salariu care poate nu-i asigura nici macar plata mancarii lunare?
RăspundețiȘtergereNu cred ca poti cere cuiva (indiferent ca e medic, asistenta, gunoier, tractorist)respect fara a-i acorda respectul cuvenit. Si cand noi mergem la medic cu spaga eu nu consider ca mergem din respect, ci cumva din mila, din intelegerea faptului ca omului ala nu-i ajunge salariul sa traiasca si atunci ii suplimentez eu veniturile ca sa-si faca treaba, pentru ca am nevoie de treaba aia. dar asta nu inseamna ca-l respect si sunt convinsa ca nici el ca medic nu se simte respectat. Si din ce nu are n-are cum sa ofere. Probabil ca daca ar fi respectati ca medici, ar respecta si ei la randul lor pacientii.
Mihaela, sunt convinsa cu nu toti nesimtitii se fac medici sau asistente. De fapt, am intalnit atatia oameni nesimtiti in atatea posturi, incat nu stiu daca e vreun domeniu anume fara ei.
RăspundețiȘtergereUite, luni dimineata am ajuns la prima ora, la floreasca la urgente. Nu era nici un privat deschis asa ca am riscat. Am dat de 4 medici: unul de care trebuie sa scriu, un OM, si inca 3. Fiecare cu plusurile si minusurile lor. Primul era in primul rand om si apoi medic, 2 erau doar profesionisti, unul era medic si libidinos. In schimb tanti aia de la receptie era o scursura, nici n-am cuvinte.
Daca as accepta intr-o oarecare masura sa dau peste un medic care nu stie sa fie si om, sau care e prea aglomerat pentru asta, nu as accepta ca in acest sistem sa lucreze si oameni fara suflet, oameni mizeri, oameni fara legatura cu oamenii care vin acolo pentru ajutor. Iar tanti aia de la receptie era exact asa.
In ochii mei, o asistenta care lasa nesupravegheati copii prematuri, despre care acest sistem (medical) considera ca trebuie sa fie sub supraveghere permanenta si mamele nu in stare sa faca asta, ei bine in ochii mei aceasta asistenta e cea mai vinovata.
Daca ea fugea cu 3 copii, sau cu unu, si restul nu apucau sa traiasca, da, era vina sistemului. Pana atunci, pentru mine, ea nu e o victima.
si uitati si dovada ca atingerea mamei face MINUNI:
RăspundețiȘtergerehttp://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1306283/Miracle-premature-baby-declared-dead-doctors-revived-mothers-touch.html