vineri, 20 februarie 2009

Nestle Boycott & Ban the bags

Initial am vrut sa scriu un articol pe tema asta dar cum, la nici doua luni de viata a siteului, am dat nas in nas cu furtul intelectual :) (adica altii copiaza de la mine, nu eu de la ei), am sa scriu un simplu post, sa inteleaga tot omu' despre ce e vorba si sa ma pot certa cu bogdana fara sa deranjez pe nimeni :))))).

Companiile producatoare de lapte formula au facut, de-a lungul timpului, publicitate agresiva pentru produsele lor. La inceputul anilor '80 Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF au propus The International Code of Marketing of Breast-milk Substitutes. Pe scurt, firmele producatoare de formula si mancare pentru bebelusi trebuie sa recunoasca faptul ca laptele matern e cea mai buna hrana pentru copil in primele luni de viata si ca diversificarea e recomandata nu mai devreme de 4 luni.

Din pacate, in tarile lumii a 3-a, nu e tocmai pe primul loc respectarea acestui Cod (sincer, inca nu m-am lamurit daca are caracter de obligativitate sau, in anumite zone, e doar la nivel de recomandare). Deci in unele tari companiile producatoare de formula si mancare la borcanel scriu frumos in toate reclamele lor ca laptele de mama e cel mai bun aliment pt copil in primele luni, si nu au nici un borcanel pe care sa scrie ca ar fi potrivit pentru mai putin de 4 luni (cand se accepta diversificarea pentru copiii hraniti artificial) iar aceleasi companii, aceleasi produse, in alte tari ... se fac ca ploua. Beneficiile formulei sunt ridicate in slavi, nu se vorbeste nimic despre alaptat, produsele lor sunt promovate la maxim.

Nestle este tinta boicotului pentru ca e compania care a sarit calul cel mai des. (o tot boicoteaza de prin anii '70, partea buna e ca sunt si rezultate, partea proasta ca inca o boicoteaza)

Una din cele mai pacatoase forme de publicitate este aceea prin care, in maternitati, se ofera lapte praf gratuit. Exact in perioada in care mama are nevoie de suptul copilului pentru a porni lactatia, acesta e hranit cu formula. Formula se digera mai greu, deci copilul suge mai rar, corpul mamei primeste informatii gresite despre nevoia de lapte a copilului deci produce mai putin, copilul primeste suplimentul gratuit, se ajunge la un cerc vicios.
Odata ajunsi acasa, copilul plange de foame, mama da fuga sa cumpere niste lapte praf si uite asa apare o piata noua acolo unde nu era nevoie.

Ban the bags tot la asta se refera. La gentuta cu biberoane, tetine, suzete si o mostra de lapte praf, pe care mama o primeste la iesirea din maternitate. In SUA, in urma miscarii Ban the Bags, circa 300 de spitale au renuntat la promovarea in maternitati a produselor necesare alimentatiei artificiale.

Mai multe informatii si mai detaliate, cu studiile de rigoare, gasiti la Nestle free zone si Ban the Bags



P.S. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si UNICEF declara ca circa 1,5 milioane de copii ar putea fi salvati de la moarte in fiecare an, in intreaga lume, daca ar fi alaptati.

6 comentarii:

  1. Mi se pare o inițiativă normală, boicotul ăsta. Dar sincer aici n-am pomenit nimic din marketingul ăsta agresvi. Mai agresivă este campania și educarea pro-alăptare. Cât despre reclame la lapte praf - sunt absolutamente interzise în orice media, cu excepția celor la laptele pt copii peste 12 luni. Așa că nu m-am lovit de lucrurile astea, din fericire.

    RăspundețiȘtergere
  2. intru totul de acord! cred ca si la noi in tara au inceput mamele sa inteleaga importanta alaptarii naturale, acum cel putin la nivel teoretic. Dar am observat si fete (educate)care tind sa fie deturnate la primele obstacole si dificultati in alaptare. Tot educatia ne poate scoate si din rapa asta. Iar pt aceasta medicii neonatologi au o mare responsabilitate. Inclusiv in boicotarea marketingului acestuia din maternitati.
    Baiatul meu cel mic a vazut pt prima oara in viata lui o tetina pe un biberon la 18 luni la un bebelus si cand l-am rugat sa incerce (ca distractie) am observat ca nu stia ce sa faca cu el :) Si sunt multumita pt binele lui cu asta si...mandra.
    Contati pe mine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cand a inceput primul boicot, prin anii 70, Nestle era acuzat de moartea a sute de mii de copii din tarile lumii a treia (indirect, oarecum)- mame plecate acasa cu mostre de lapte praf, care sa tina numa bine pana scade lactatia si refuza copilul sanul; apoi, sarace fiind, fie nu aveau destui bani sa cumpere formula, asa ca puneau mai putina decat trebuia, fie nu aveau conditii de refrigerare/ apa potabila potrivita pentru preparare. Si uite asa au murit sau au fost subnutriti o gramada de copii.
    Si mai citisem undeva povestea unor parinti al caror copil a murit la nastere si care, timp de mai bine de un an, au continuat sa primeasca mostre de formula si diverse pliante cu mancaruri pentru copii.
    Mi-as fi pus si eu sigla boicotului, da' din pacate consum Nestle la greu :( Macar nu chestii pentru copii.

    RăspundețiȘtergere
  4. De faza cu lapte praf in maternitate m-am lovit si eu. Prima seara, zibe a supt ce-a supt si-a adormit. Vine asistenta. `A supt destul?`, `Da, cred ca da` (in conditiile in care a venit, mi-a adus-o, i-a bagat sfarcul in gura si-a plecat). Ea `Bine, aduc formula`, eu `Pai de ce s-o aduceti daca doarme? Inseamna ca e satula.` Credeam ca nu vb serios si la cateva minute, pana sa ma dezmeticesc, ii vara in gura fetitei care dormea, biberonul. Am sarit din pat proaspat nascuta si-am urlat una la ea de s-a speriat si-a iesit, dar tot ea `O sa vedeti ca o s-aveti nevoie...` La fel in fiecare seara, cand ceai mi se oferea, cand lapte, uneori plangea ca n-o auzeam, ele credeau ca de foame, in penultima noapte la 4 asistenta iesea din salon trantind usa de s-au cutremurat peretii, dupa ce-am urlat efectiv una la alta cu zibe tipand si ea intre noi. Cred ca intram in depresie daca mai trebuia sa mai stau o noapte.
    Am in casa o cutie Nestle, am luat-o de disperare la un puseu, dar tot nu i-am dat, am pus-o `intensiv` la san, urmaresc data expirarii si fac ciocolata de casa :D
    Virtual e nemaipomenit de incurajat alaptatul, in real life, la tot pasul ma lovesc de `gata, nu mai am lapte`, `da-i lapte praf ca doarme mai mult`, `suplimentez cu formula ca sigur nu-i ajunge`, insist si insist si insist si le spun de OMS, de statistici, se uita tamp la mine si ... revin la zibe a mea, fericita ca-i pot oferi doar laptic de tz.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ceea ce se intampla in maternitatile romanesti este foarte trist. Si mare parte din vina o au medicii si asistentele care nu sunt sau nu vor sa fie la curent cu recomandarile OMS si nu numai. Mamele care ajung sa alapteze exclusiv in primele 6 luni sunt fie foarte bine informate si, de multe ori, in conflict cu medicul copilului, fie total neinformate si merg pe insinct.

    ralu, si eu consum nestle, in special fulgii de porumb,dar stau cu constiinta linistia ca o fac pentru ca imi plac mult la gust, nu pentru ca mi-au fost bagati pe gat de n reclame sau pentru ca sunt cei mai buni pentru sanatatea familiei mele [omulet care-sai da ochii peste cap]. Dar tot ii boicotez si voi incerca sa fac (rost de) materiale publicitare pentru a sprijini boicotul

    RăspundețiȘtergere
  6. Vorbeam cu o mamica aici in Dubai si imi zicea ca a fost uimita ca la maternitate le-a facut teoria alaptatului exclusiv pana la 6 luni. Cica nu se astepta. Cred ca de punguta nici nu se pune problema.

    RăspundețiȘtergere

Primesc cu drag orice comentarii, mai putin spam. Incerc sa raspund cat de repede.
Comentariile la posturile mai vechi de 14 zile sunt moderate si vor aparea pe blog cu o usoara intarziere.