Avantajul cel mai mare oferit de wrap este faptul ca greutatea se distribuie pe ambii umeri si spate. Dezavantajul este cantitatea mare de material. Si, in cazul in care doriti sa il faceti singura, luati in calcul si tot timpul de care aveti nevoie pentru a parcurge pasii de mai jos.
Cea mai dificila operatie este alegerea materialului. Si este motivul principal pentru care va recomand sa cumparati un wrap 'de firma'. Daca vreti sa il confectionati dumneavoastra, ar trebui sa luati in calcul:
- greutatea materialului. Veti avea nevoie de circa 5 metri de material, deci ar fi bine sa fie cat mai usor, diferenta de la 200 grame la 1 kilogram este destul de mare, mai ales cand odata cu wrapul purtati si un copilas de peste 10 kilograme;
- elasticitatea materialului. Daca alegeti un material neelastic, aveti nevoie de o precizie mare in legarea wrapului, lucru care se dobandeste in timp. Cu materialul neelastic veti avea mai mult de furca la inceput. Daca alegeti un material elastic, aveti grija ca acesta sa fie un pic elastic numai pe lat, nu si pe lung. Daca materialul este elastic pe lungime, wrapul se va lasa in timp ce va purtati copilul si veti avea nevoie sa il reglati constant sau sa stati incordata pentru a compensa balansarea copilului. Daca este prea elastic pe latime, copilul va atarna indiferent de pozitie si nu il puteti regla.
- compozitia materialului. Ponderea ar trebui sa fie minim 98% bumbac si maxim 2% fibre elastice. Materialul ideal este tricotul. Uitati-va cu atentie la materialul pe care il doriti, sa se vada ochiurile acelea de la un rand pe fata, unul pe dos. Le vedeti bine la pulovere dar si la tricouri, la o scara mai mica. Ideal ar fi un material tesut, la care sa puteti vedea acele ochiuri, si care sa aiba elasticitate datorita tesaturii, si nu datorita fibrelor elastice.
- grosimea materialului. Daca materialul este gros, va trebui sa il considerati ca o haina in plus. Atunci cand copilul ajunge la varsta la care doreste sa si mearga singur si doar ocazional sa fie tinut in brate, daca wrapul este prea gros, va fi ca si cum l-ati dezbraca de un pulover. Va recomand sa luati cel mai subtire material care indeplineste conditiile de mai sus.
- marginile materialului. Daca nu aveti o masina de cusut acasa, fiti atenta si la finisarea marginilor materialului. Daca acesta se rasuceste singur la margini si trebuie sa il desfasurati pentru a vedea cum este finisata marginea, inseamna ca va putea fi folosit si nesurfilat/netivit pe marginea lunga, va trebui sa il tiviti doar pe cea scurta, ceea ce va scuteste de vreo 10 metri de cusut. Incercati sa nu alegeti un material ale carui margini (pe lat, acolo unde este taiat la cumparare) se destrama foarte tare in momentul in care puneti mana pe ele. Acest material va poate crea dificultati chiar si cu un tiv intors de doua ori, deci ar fi mai bine sa il evitati.
Dupa ce l-ati spalat si uscat (de preferinta cat mai intins, ca sa nu mai calcati la el, eventual pus in doua pe un umeras agatat in cel mai inalt loc din casa), aveti nevoie de o suprafata plana pentru a intinde materialul. Parchetul curat e tocmai bun, la fel si gresia, daca nu cumva aveti prin sufragerie o masa de croit industriala :). Evident, daca aveti o masa mai mare puteti sa incercati sa il intindeti acolo dar aveti grija sa nu vi se deplaseze materialul in timp ce il taiati.
Daca materialul are 1,5m latime si marginile nu necesita surfilare, il puteti imparti la 3, pe lat, obtinand 3 wrapuri de 0,5 x 5 m. Daca materialul are 1,4 m latime sau necesita tivuire, atunci il taiati in doua, si veti obtine doua wrapuri de circa 0,66 x 5 m (in functie de tivuri). Daca materialul este simplu lat, adica intre 0,9m si 1,2m, si marginile necesita tiv, taiati ambele margini si pastrati bucata din mijloc. Daca faceti tiv, taiati marginea initiala a materialului, de obicei este mai putin elastica decat restul materialului. Daca nu aveti prea multa experienta si materialul nu are dungi sau vreun model dupa care sa va orientati, faceti semne inainte de a taia pentru a fi sigure ca laturile lungi vor iesi paralele.
Tiviti marginile materialului. Daca ati ales un material elastic, nu uitati ca pe latura elastica sa intindeti un pic materialul cand faceti tivul (daca nu cumva aveti o masina mai performanta care face singura operatiunea asta) pentru a nu plesni cusatura atunci cand materialul este intins pe directia respectiva.
Gata! Aveti doua sau trei wrapuri, puteti sa faceti si cadou. Acum nu va mai ramane decat sa cautati pe youtube o gramada de pozitii in care puteti sa va purtati copilul in wrap. Si, daca materialul nu s-a dovedit cea mai buna alegere, dar puiului ii place sa fie purtat asa, la fel si dumneavoastra, va puteti comanda unul. In cateva saptamani, de la sling.ro, evident :)
Servus! Foarte utila postarea. Mai greu e cu gasirea materialului. Eu nu prea ma pricep la tipuri de materiale si doamnele de la magazinele cu materiale au ele evidenta la cat elastan si bumbac are materialul? Wrapul vreau sa fie elastic, nu tesut si totusi sa nu se lase dupa cateva purtari. Cum as putea testa altfel elasticitatea materialului? Multumesc!
RăspundețiȘtergeream luat pt wrap elastic un maerial numit interlock, dar nu stiu cum se numeste materialul pt wrap tesut. puteti sa ma ajutati?
RăspundețiȘtergere