vineri, 6 aprilie 2012

Codul international de marketing al substituentilor de lapte matern [replica]

Am citit, intamplator, in aceasta dimineata, un articol pe Desprecopii.com. Il puteti gasi aici:


Riscurile la care sunt supusi bebelusii hraniti cu formula si lapte matern simultan


Acest articol spune, printre altele:
Codul Organizatiei Mondiale de Sanatate referitor la hranirea bebelusilor sustine ca informatiile care trebuie oferite viitoarelor mamici despre hranirea cu biberonul trebuie sa fie minime, iar dupa nastere aceste informatii ar trebui date mamelor numai dupa ce acestea se decid sa renunte la alaptarea naturala.  Acelasi studiu a relevat faptul ca parintii schimba adesea formula de lapte praf atunci cand bebelusul regurgiteaza dupa ce mananca, considerand ca acest lucru se datoreaza unei intolerante fata de produsul respectiv. De multe ori insa regurgitarea se datoreaza alimentarii excesive.
Stiind un pic mai bine cu ce se ocupa Codul, adica avand placerea sa il citesc de  la cap la coada, mi-au sarit in ochi multe lucruri in neregula.

In primul rand, as banui ca Codul Organizatiei Mondiale de Sanatate referitor la hranirea bebelusilor se refera la Codul International de Marketing al substituentilor de lapte matern. [Linkul duce catre un fisier .pdf in engleza, pe siteul OMS]
Pentru cei realmente interesati de subiect, puteti vedea si Legea privitoare la marketingul substituentilor de lapte matern, cea pe care o asteptam zilnic sa iasa din Parlament. [Fisier .pdf, in romana, pe siteul Senatului Romaniei]

Pentru cei care nu au timp sa citeasca acest Cod, insa nici nu planuiesc sa scrie despre el, dar ar vrea sa stie despre ce e vorba, iata cateva idei, pe scurt, si comparatia cu articolul de mai sus.



Articolul 1. Aim of the Code.
Telul acestui Cod este sa contribuie la oferirea de hrana sigura si adecvata pentru copii, prin promovarea si protejarea alaptarii si prin folosirea corecta a substituentilor de lapte matern, atunci cand acestia sunt necesari, pe baza informatiilor adecvate si prin marketing si distributie potrivite.

Asadar, telul acestui Cod nu e nici pe departe obligarea mamelor sa alapteze [si am mai vazut asa ineptii prin presa atunci cand a venit prima oara vorba de Cod], sau obligativitatea introducerii laptelui praf pe reteta, din contra.
Atunci cand este necesara sau dorita folosirea unui, de exemplu, lapte formula, scopul Codului este ca aceasta formula sa fie oferita in cunostinta de cauza, iar alegerea ei [veti vedea un pic mai incolo] sa fie facuta pe baza proprietatilor sale si nu pe baza reclamei preferate, de ex., sau a recomandarilor unui medic in functie de sponsorizarea primita de la o anumita firma.

Oricat de ciudat ar putea sa sune, Codul ii protejeaza in egala masura si pe cei care aleg, sau trebuie, sa isi hraneasca micutul cu o formula de lapte.



Articolul 2. Scope of the Code.
Codul se aplica marketingului, si practicilor inrudite acestuia, urmatoarelor produse: 
-substituenti de lapte matern, incluzand lapte formula; 
-alte produse de lapte, bauturi sau mancaruri, incluzand alimente complementare hranirii cu lapte praf, atunci cand sunt vandute ca fiind potrivite, cu sau fara modificari, pentru a fi folosite ca inlocuitor partial sau total al laptelui matern; 
-biberoane si tetine/suzete;
Se aplica, de asemenea, cantitatii si disponibilitatii lor, si informatiilor privitor la folosirea lor.

Deci Codul face referire si la informatiile privind folosirea unei formule de lapte praf.

Bun, trecem mai departe.


Articolul 3. Definitions.
Acest articol defineste termenii folositi [alaptare, mancare complementara, distributor, sistemul de sanatate, etc.] si nu voi insista asupra lui, pentru ca scopul meu astazi e sa va arat cat de prost inteles este Codul in articolul de mai sus si nu numai. Cred ca e destul de clara pentru toata lumea partea cu definitiile.


Articolul 4. Information and education.
4.1 Guvernele trebuie sa isi asume responsabilitatea de a se asigura ca informatia trimisa parintilor si familiilor este una obiectiva si consistenta. [...] 
4.2 Materialele pentru informare si educare, scrise, audio sau vizuale, referitoare la hranirea copiilor, menite sa ajunga la actuale sau viitoare mame si la familiile acestora, trebuie sa includa informatii clare despre:
(a) beneficiile si superioritatea alaptarii;
(b) nutritia mamei si pregatirea pentru si mentinerea alaptarii;
(c) efectul negativ al suplimentarii, asupra alaptarii;
(d) dificultatea revenirii asupra deciziei de a intrerupe alaptatul; si
(e) unde cand este cazul, folosirea corecta a unei formule de lapte, fie ea preparata acasa sau industrial. Atunci cand astfel de materiale contin informatii despre folosirea unei formula de lapte, acestea trebuie sa includa si implicatiile sociale si financiare si riscurile pentru sanatate atunci cand hrana nu este preparata corect. [...]


Dinnou, nici o legatura cu informatiile minime atunci cand se foloseste o formula de lapte, din contra. Codul obliga producatorul si nu numai [veti vedea mai incolo] la oferirea tuturor informatiilor, inclusiv cele despre prepararea corecta a laptelui formula si despre riscurile atunci cand acest lucru nu se intampla. Intre noi fie vorba, cate cutii de lapte praf fara specificatii despre gramaje ati intalnit?


Articolul 5. The general public and mothers.
Nu trebuie sa existe nici o forma de reclama direct catre publicul larg.
Producatorii si distribuitorii nu trebuie sa furnizeze, direct sau indirect, femeilor gravide, mamelor sau membrilor familiilor lor, mostre de produse la care se refera acest Cod.
[...]

Cum? Fara reclama deloc? Si atunci parintii de unde sa stie ce sa aleaga? Vedeti imediat.


Articolul 6. Health care systems.
Toate componentele Ministerul Sanatatii, trebuie sa ia masurile potrivite pentru a incuraja si proteja alaptarea si a promova principiile Codului, si sa ofere informatii corecte, inclusiv cele specificate in Articolul 4.2.
[...]
Hranirea cu formula de lapte, produsa industrial sau facuta in casa, trebuie demonstrata numai de catre cadre medicale si numai mamelor sau mambrilor famiilor care au nevoie sa o foloseasca; informatia trebuie sa includa si o explicatie clara a riscurilor folosirii incorecte.
[...]

Asadar, informatii corecte despre folosirea unei formule de lapte trebuie oferite oricui are nevoie [fie pentru ca nu poate alapta, fie pentru ca nu doreste], iar aceasta informatie trebuie sa acopere inclusiv riscurile unei utilizari incorecte. Si iarasi fac referire la articolul de mai sus, scris prost din atat de multe puncte de vedere.


Articolul 7. Health workers.
Cadrele medicale trebuie sa incurajeze si protejeze alaptarea. [...]
Informati oferite de producatori si distribuitori cadrelor medicale, referitor la produsele vizate de Cod, trebuie sa priveasca rezultatele si stintifice si factice iar aceste informatii nu trebuie sa sugereze ca hranirea cu lapte formula este egala sau superioara alaptarii. De asemenea, trebuie sa contina informatia specificata in Art. 4.2
[...]
Producatorii si distribuitorii produselor la care face referire Codul, trebuie sa faca publice orice contributii facute de de ei, sau din partea lor, pentru excursii de studii, cercetare, conferinte profesionale s.a.


Asadar, intorcandu-ne la punctul in care intrebam cum pot sa aleaga, parintii care au nevoie [dintr-un motiv sau altul, adica nu pot sau doresc sa hraneasca copilul cu lapte matern], tipul de lapte formula potrivit pentru copilul lor, iata si raspunsul.
Nu pe baza reclamei mai simpatice, nu pe baza mostrei de lapte praf primita in spital, nu pe baza preferintelor medicilor in functie de sponsorizari si in nici un caz pe baza insistentei unui angajat. Insa pe baza informatiilor clare, stiintifice, despre proprietatile fiecarui tip de lapte formula. Proprietati filtrate de gandirea unui cadru medical, acelasi care evalueaza starea copilului si, in unul din cazurile de mai sus [nu se poate sau nu se doreste alaptarea], alege produsul pentru nevoile acelui copil in acel moment.
Sincer acum, nu vi se pare cea mai buna varianta?


Articolul 8. Persons employed by manufacturers and distributors.
Aici e destul de simplu, acest articol face refeire la conflictele de interese. De exemplu, o persoana platita de un producator de lapte formula nu poate sa tina cursuri adresate gravidelor sau mamelor.


Articolul 9. Labelling.
Etichetele trebuie  sa contina informatiile necesare pentru utilizarea corecta a produsului, si sa nu descurajeze alaptarea.
Producatorii sau distribuitorii de lapte formula trebuie sa se asigure ca fiecare cutie are un mesaj clar si lizibil pe ea, sau pe o eticheta ce nu se poate detasa usor, in limba tarii in care este comercializat, care sa cuprinda urmatoarele:
(a) cuvintele "Important Notice" sau echivalentul lor;
(b) o declaratie privind superioritatea alaptarii;
(c) o afirmatie ca acest produs trebuie folosit la recomandarea unui cadru medical si metodele de utilizare;
(d) instructiuni pentru prepararea corecta si un avertisment privind riscurile prepararii incorecte.
Nici cutia, nici eticheta unei formule de lapte nu pot avea fotografii ale copiilor sau poze sau text care idealizeaza utilizarea unei formule de lapte. [...]
[...]
Eticheta unui produs la care acest Cod face referire trebuie sa specifice si urmatoarele:
(a) ingredientele folosite;
(b) compozitia.analiza produsului;
(c) conditiile de depozitare;
(d) numarul lotului si data pana la care produsul poate fi consumat, luand in calcul conditiile climatice si de depozitare ale tarii in care se comercializeaza produsul.


Dupa cum se poate vedea, acest Cod este cel care impune inclusiv etichetarea corecta, cu toate instructiunile si avertismentele, nicicum, asa cum s-ar putea intelege din articolul citat, sa fie cel din cauza caruia mamele care alapteaza nu stiu sa faca o formula de lapte praf.


Articolul 10. Quality
[...] Produsele la care face referire acest Cod, trebuie sa indeplineasca standardele recomandate de Codex Alimentarius Commission si Codex Code of Hygienic Practice for Foods for Infants and Children.

Artcolul 12. Implementation and monitoring.
Despre acest articol as vrea sa va vorbesc separat, pe larg, intr-un post viitor. El nu are legatura cu articolul de mai sus, cel de pe desprecopii.com, asa ca voi reveni cu mai multe detalii, pentru ca merita dezbatut pe larg.
______________________________________________


In concluzie: articolul de mai sus nu numai ca arata lipsa de cunostinta despre informatiile legate de Codul international de marketing al substituentilor de lapte matern, ci si induce grav in eroare cititorii. Pe scurt, Codul este cel care reglementeaza marketingul acestor produse, protejand  consumatorul, prin decizii informate, protejand cadrele medicale, prin oferirea accesului la informatii de calitate si protejand si producatorii de substituenti de lapte matern de practicile marketingului incorect.

Avantajele formulelor de lapte praf comparate intre ele, nu cu laptele matern caruia ii sunt inferioare, vin direct  in beneficiul copiilor, acestia primind, atunci cand este cazul, laptele cel mai aproape de nevoile lor.

Informatii despre compozitia si modul de preparare al formulelor de lapte, clare si cuprinzand tot ce este necesar unui parinte, vin de asemenea in sprijinul beneficiarilor.

Cadrele medicale sunt cele mai in masura sa ia o decizie asupra unei formule de lapte pentru copil, pe baza unor informatii obiective si pe baza evaluarii acelui copil.

Acest Cod nu este o sperietoare pentru industria de lapte formula, si scopul lui nu este sa oblige mamele sa alapteze, ci sa protejeze alaptarea oferind informatii bazate de fapte reale, nelasand parintii sa cada in capcana marketingului.

Insa atat timp cat acest articol pleaca de la aceasta premisa:
Incercarea medicilor de a promova tot mai mult alaptatul natural datorita influentei pozitive pe care o are asupra sistemului imunitar si asupra creierului este sustinuta si de studii care arata ca alaptatul le protejeaza pe mamici impotriva atacurilor de inima.
cred ca faptul ca se face referire la Cod intr-un mod atat de eronat este totusi una din cele mai mici probleme.

39 de comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. am scris si-am sters din greseala. Voiam sa spun ca astept si eu cu nerabdare sa apara Legea privitoare la marketingul substituentilor de lapte matern. Nu sper sa creasca f mult nr mamicilor care alapteaza. Sper doar ca macar cele care dau formula sa fie informate corect de catre medici, ma dau cu capul de pereti cand aud ca formula PRE e doar pentru prematuri, cand se recomanda de medici formula pentru completare in variantele incorecte.

    RăspundețiȘtergere
  3. Hai sa comentez si aici. Multumim ca ai explicat totul asa profesionist si obiectiv.

    Pe mine idiotenia de articol m-a enervat la culme. Au devenit atat de hapsani astia de la companiile de formula, incat atenteaza acum si la mamicile ce hranesc mixt! Nu cumva, nu cumva sa le scape o cutie nevanduta. Hai sa le bage in cap ca e periculos sa alapteze atunci cand dau formula! Imi vin cuvinte grele in minte, dar, of, incerc sa ma abtin.

    Ca sa nu mai spun de minciuna crasa cu personalul medical care insista, maica, numai cu alaptarea! Unde sunt astia, mai??? Spuneti-mi si mie! Eu, dupa ce am specificat ca nu vreau sa primeasca deloc lapte praf, si am stat de paza la geam la neonatologie, si i-am batut in geam la idioata care voia sa-i bage o sticla de lapte praf in gura (aceeasi care fusese si la ceilalti bebelusi), si i-am aratat camasa mea de noapte uda de colostru, tot am aflat anul asta ca puiul meu totusi a fost hranit de ele si cu formula. Ei, e prea incomod pentru ei sa se streseze cu alaptarea. Unde nu e rooming in de la inceput, ar insemna ca trebuie sa duca copilul la mama, iti dai seama ce efort??? Ca sa nu mai spun ca stiu din doua surse (una e medic, alta lucreaza la o companie de formula) ca si maternitatile, si neonatologii, si medicii de familie, primesc "stimulente" daca reusesc sa puna un bebelus pe formula in loc de lapte matern! Ba mai mult, tipa de la compania de formula imi spunea cum medicii de familie cu care lucreaza ofera datele ei de contact femeilor insarcinate, ca s-o sune pentru consultatii, inca din sarcina!!!

    Asadar unde sunt medicii aia care nu le sustin pe mamicile cu formula? Cand eu la fiecare control, de la nastere si pana acum am auzit numai "formula, formula, formula", desi lua bine in greutate. Dar na, avea reflux, asa ca trebuia formula anti-reflux.

    Mi-e sincer mila de toate mamele care sunt atat de naive si neinformate incat asculta de medicii platiti si de astfel de articole scrise tot de langa buzunarul cu bani, fara sa ajunga sa isi dea seama vreodata ca au fost niste pioni pentru imbogatirea altora...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In Spitalul Municipal din Bucuresti, unde profeseaza d-na dr. Ana Culcer, unul din cei mai mari sustinatori ai alaptarii de la noi, [desi recomanda alaptarea la cerere dar nu mai des de 2 h...] atunci cand nu este ea in spital, asistentele trec cu un biberon de formula pe la toti copiii, ca, noh, au si eu nevoie.

      Chiar e nevoie sa spun mai mult despre cat de mult rau fac medicii axati pe alaptare mamelor care ofera biberon?

      Am ales sa explic un pic mai mult Codul pentru ca m-a enervat la culme referirea la el. Adica, chipurile, exista si un document oficial la care se face referire in acel articol.

      Ștergere
  4. "Cele mai recente cercetari legate de alaptarea bebelusilor arata ca hranirea sugarilor exclusiv de la sanul matern dupa 6 luni ii expune la un risc crescut de alergii, provocand aversiunea fata de alte tipuri de hrana si constituind, se pare, o cauza a obezitatii" subtitlul articolului este incredibil!! "

    Oare cat si de la ce producator de formula au luat cei care au scris articolul???

    Sper din suflet ca Legea asta sa apara odata, si mai mult, sa fie si aplicata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil cercetarile Milupa, pentru ca in ghidul lor pentru alaptare (!!!) se vorbeste foarte mult despre riscul aparitiei alergiilor. Bineinteles, o formula de lapte speciala e raspunsul...

      Si totusi, ei nu au indraznit sa spuna ca alaptarea dupa 6 luni creste riscul de alergii, ci doar ca parintii trebuie sa nu subestimeze riscul aparitiei alergiilor. Caz in care, dupa, 2 cuvinte despre dieta mamei, se da solutia salvatoare: o formula speciala de lapte.

      Daca de acolo s-a inspirat autorul atunci avem iar exmplul jurnalismului de 2 bani, cu exces de zel necontrolat si studiu zero.

      Dar, sa nu uitam, un articol nesemnat poate sa insemne foarte bine si un advertorial, adica scris fix de reprezentantul unei companii de lapte praf.

      Oricum ar fi, e mizerabil.

      Ștergere
    2. Articolul este semnat: autor: Anamaria Ghiban, Redactor Desprecopii.com, traducere dupa Medical Journal, 2011

      Ștergere
    3. Uite ca nu am vazut asta. Traducere... libera, presupun. Acum vad ca e in categoria 'Intarcatul bebelusului'.

      Ștergere
    4. Da, da, tema lor de rezolvat este intarcarea bebelusului, !@#$%^^&&*!!!!

      Vreau si eu sa vad linkul catre articol. Doamna Anamaria, daca ajungeti sa cititi si pe aici, poate dupa ce inchideti taburile de la Milupa si Nestle, dati si de linkul articolului tradus, va rog!

      Ștergere
    5. categoria n-o vazusem eu.... dar are sens

      Ștergere
  5. eu la exact acest paragraf m-am blocat. Sa le trimit o poza cu pustiul meu SLAB SI FARA ALERGII, in ciuda alergiilor crunte pe care le am eu , si care a fost hranit aproape exclusiv cu LM pana la 10 luni????
    nu mai spun ce stres pune pe o mama a carui copil de 6 luni si 1 sapt refuza diversificarea o astfel de afirmatie....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ionela, din pacate astfel de lucruri pot fi considerate posibile exceptii.
      E extrem de importanta legea asta la noi in tara, pentru ca astfel exista un minimum de sansa intr-o astfel de lupta.

      Bineinteles, Romania a semnat faptul ca adera la Cod si ca va pregati o lege care il sustina, acum vreo 30 de ani. Partea buna e ca legea a fost facuta si, daca nu ma insel, de aproape 1 an se plimba in Parlament printre Camere...

      Ștergere
    2. Cred ca o sa se tot plimbe asa mult si bine sub grija 'baietilor buni'. Vreau sa ma insel in cazul asta.

      Ștergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Acea formula Milupa 'speciala' am vazut-o prezentata intr-un jurnal tv (pe protv cred ca) facut la targul Baby Boom . Jegosi, mizerabili...ce cauta formule de lapte praf la targuri?
    Am comentat pe DC si i-am rugat sa publice exact studiile la care fac referire, cercetatorii implicati, cat si numele celor care au sponsorizat studiul respectiv. Sunt convinsa ca nu exista nici un studiu si mai ales ca nici n-o sa-mi publice comentariul:))).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am comentat, mai mult decent, zic eu. Astept, la fel, publicarea.

      Ștergere
    2. Nu, nu, nici eu n-am sarit ca arsa, doar i-am rugat frumos sa ne spuna la ce studii se refera.

      Ștergere
    3. Da, in articolul 5, Codul explica foarte clar ca nu este permisa interactiunea directa intre producator si public. Deci Milupa, Nestle, Nuk s.a. nu ar avea ce sa caute la targuri. Bineinteles, Nestle e sponsor principal la Babyexpo de multi ani, daca nu cumva a fost dintotdeauna.

      Ștergere
  8. Culcer recomanda alaptarea la cerere dar nu mai des de 2 ore ? :(...haide mah :(( si eu o iubeam pe tanti asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are foarte multe parti bune si duce o lupta grea fara multa sustinere. Insa are si parti mai putin bune.
      Asta cu intervalul de supt e una, a doua e faptul ca apare, cu un citat [ce promoveaza alaptarea, e drept] in ghidul pentru alaptare de la Milupa. :|

      Ștergere
    2. Of... probabil lipsa banilor o face sa mai faca si compromisuri/partiale compromisuri.

      Ștergere
    3. Da, e foarte greu sa conduci cinstit si curat chiar si un ONG. E foarte posibil sa fi preferat sa aiba posibilitatea distribuirii pe scara larga a unui pliant cu informatie 90% corecta despre alaptare [exista si scapari, si niste reclama, insa mult mai putin decat ce am vazut in alte parti] decat sa nu poata face nimic.

      Ștergere
  9. Din pacate, prea putine mamici au timp si chef sa citeasca informatii ca cele postate de tine aici.

    Incerc sa fiu optimista, dar sunt prea multe atacuri la alaptare/sustinerea alaptarii. Nu inteleg de ce... Suntem doar 12,6% care am alaptat exclusiv pana la 6 luni. Pe cine deranjeaza asa tare acest procent de incearca pe orice cale sa reduca la 0?

    (A)ndreea I

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andreea, o sa incerc sa postez cateva si despre cum s-a ajuns aici. In momentul in care industria laptelui praf a explodat, practicile de marketing infecte au dus la niste vanzari spectaculoase. Normal, oamenii astia vor sa-si tina firmele cat mai profitabile, nu? Si nu le pica bine un regres.

      Si cand spun marketing infect, ma refer la, de ex., angajate Nestle, imbracate in asistente, care intrau in spitale si sfatuiau mamele. Care mame nu aveau habar ca acele femei NU sunt cadre medicale. Oprirea marketingului agresiv nu e o fita.

      Pe langa asta, suntem o societate de consum. Oamenilor le e foarte greu sa inteleaga ca sunt victime ale marketingului si multora le vine mai usor sa isi ia apararea pentru greselile facute decat sa le recunoasca si sa mearga mai departe.

      Ștergere
    2. Parerea mea este ca acest procent este rezultatul muncii lor. Tocmai ca el sa fie mentinut ori scazut articole de genul asta tre sa apara intr-una.

      Ștergere
    3. Totusi, multi o fac din nestiinta si inversunare (de unde li s-o trage? ) . Ma refer la atacurile blogaritelor, si sfaturile medicilor (cei mai multi din ei). Eu refuz sa cred ca aceasta conspiratie a ajuns atat de departe, incat firmele de lapte praf sa plateasca pe toata lumea ca sa puna bete in roate.
      :((
      Eu sper sa ne trezim!!! Macar astia care nu suntem platiti.

      Ștergere
    4. Eu cred ca acele mamici inversunate nu sunt "cumparate" ci isi apara alegerile si constiinta. Atunci cand motivatia e intrinseca lupta e si mai puternica. E intre acceptarea greselilor si negarea lor

      Ștergere
    5. Problema nu e simpla, nici pentru mame si nici pentru cadrele medicale. O lectura destul de stufoasa dar foarte buna e cartulia scoasa de OMS cu recomandari pentru alimentatia sugarului si copilului, special pentru estul Europei si tarile fost sovietice.

      http://www.who.int/nutrition/publications/infantfeeding/9289013540/en/

      E explicat destul de clar contextul, daca pui langa si informatiile despre marketingul agresiv al substituentilor, ai o imagine de ansamblu.

      Adaugi faptul ca si medicii sunt tot oameni, unii mai buni, unii mai putin pregatiti din punct de vedere profesional, unii pasionati, altii dezinteresati. Medicina nu e o stiinta exacta, e ceva ce se schimba mereu, se dezvolta, trebuie sa ai ochii deschisi, sa studiezi, sa gandesti (!), sa pui pasiune pentru a fi un medic bun.

      Mai pune un pic si din sistemul educational(?) din Romania si acum ai un tablou complet.

      Ștergere
  10. Eu am ajuns la concluzia ca trebuie sa ma pun serios pe citit, caci in lipsa de cunostinte m-au ajutat doar instinctele... Daca nu simteam ca e gresit sa renunt asa de usor la alaptat (desi eu am avut multe probleme pana cand s-a stabilizat raportul cerere - oferta) acum puiul meu era de muuuuult timp pe formula :( Asa cum m-au 'incurajat' pediatrii si neonatologii si medicii de familie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lenke, cred ca te poti considera din cele fericite, care au instinct si il si asculta.

      Cat despre citit, documentat, gandit, cum ziceam si mai sus, eu cred ca sunt cele mai bune unelte ale noastre. Nu neaparat in vreo lupta, ci pentru noi insene. Si, normal, pentru copiii nostri.

      Ștergere
  11. Frate, DC-ul ar trebui pocnit puternic peste maini ptr publicarea mizeriei asteia!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. sincer, nu ma mai pasioneaza nimic din prevederile nici unui cod... eu am ratat ambele starturi care mi-au fost date...
    Cea mai buna solutie (nu numai pentru aceasta situatie) inloicuirea totala a personalului medical din spitale (inclusiv maternitati). Numai oameni noi pot aduce viziuni noi.... din pacate.
    Cat despre LP eu sunt la un pas de reclamatii la Nestle: in ultimele 5 cutii am gasit mizerii (chestii negre, sau formatiuni albe ce par resturi de productie. tura urmatoare, pastrez bonul si mor cu ei de gat daca mai gasesc ceva! Culmea e ca amandoi ai mei crescura cu LP (din motive diferite)si pana acum nu am mai patit asa. Astept cu nerabdare sa faca si Vladimir un an sa il trec pe "mixtura" de capra cu vaca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabriela, nici pe mine nu ma mai afecteaza direct, avand in vedere ca nu vad nici un bebedoi intr-un viitor apropiat :). Si nici eu nu sunt de acord, ca principiu, cu impunerea anumitor lucruri prin legislatie.

      Insa cred ca e foarte important pentru noi toti sa intelegem cum s-a ajuns aici si de ce suntem mai predispusi [si aici ma includ si pe mine] sa inghitim ce ni se vinde, mai usor decat ce simtim instinctiv ca e mai bine.

      In Romania personalul medical e primul dusman al alaptarii, fie prin prisma informatiilor lipsa sau dezinteresului, fie prin usurinta cu care primeaza banul inaintea sanatatii pe care ar trebui sa o apere. Insa, cu acest Cod, avem macar o sansa in 'lupta' asta.

      Cat despre chestiile dubioase din laptele praf, neaparat trebuie sa spui. Nu doar pe blog. Mergi la OPC, sesizeaza IBFAN-ul. Codul nu se refera doar la marketing ci si la calitatea produselor iar IBFAN monitorizeaza respectarea Codului. Deci implicit si a calitatii produselor.

      E inadmisibil ca, pe langa marketingul agresiv, sa toleram si calitatea indoielnica.

      Ștergere
  13. Eu nu cred ca mamele opteaza pt lp sau lm din cauza unor cutii de lapte, a unor afise, etc. Sincer. Cred ca deciziile se bazeaza pe cu totul alte considerente. Nu zic sa nu va agitati si sa faceti campanii anti-companii, dar nu cred ca aici e problema. CAt de prost trebuie sa fii sa renunti la alaptare pentru ca ai vazut niste reclame frumoase la lp? Cred ca in alta parte ar trebui concentrate energiile astea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Roxana, vin cu doua contra-exemple:

      - cunosc mame mai putin informate care s-au lasat influentate de reclamele de la tv si de afisele din cabinetele doctorilor de familie si chiar de medici, si considera ca laptele lor nu e atat de bun ca si formula. Daca au bani, isi cumpara formula. Daca nu, se plang mereu ce ghinion are copilul lor, ca ele n-au bani de formula, si deci trebuie sa alapteze. Intr-adevar, marea majoritate sunt de la tara, dar na, si acolo sunt copii.

      - cunosc multe mame care au spus ca daca aveau in casa o cutie cu formula in serile in care treceau prin pusee de crestere, si aveau impresia ca bebelusului nu-i mai ajunge laptele, sigur i-ar fi dat. Dandu-i, nu ar mai fi produs ele mai mult lapte ca urmare a unui puseu de crestere. Deci "cadourile" care se dau in unele maternitati, cu mostre de lapte praf, sunt periculoase. Cunosc o mama eroina, tanara, la al treilea copil. La primii doi, la primul puseu de crestere a introdus formula si hranirea mixta nu dura nici o luna, ajungeau pe la doua luni hraniti exclusiv cu formula. La al treilea s-a ambitionat si nu si-a cumparat in casa cutie de formula, asa, "doar sa fie acolo, la nevoie", cum a facut la primii doi. Asa ca la puseele de crestere astepta sa ii creasca secretia. A alaptat exclusiv 6 luni si alapteaza in continuare, pe langa hrana solida.

      Deci un pic un pic conteaza toate aceste amanunte.

      Ștergere
    2. Roxana, eu nu vad o campanie anti-companii. Ci o campanie pro-educare, pro-informare. Pt o alegere benefica.
      Ce nu mai vad eu este utilitatea acestei impartiri in: noi si voi. Adica nu toate ne dorim ce este mai bun pt copii? Nu noi toate trebuie sa ne unim fortele pt a ajuta generatiile viitoare sa creasca sanatos, armonios?
      Si daca nu aici este problema (in mass media si modul cum producatorii induc necesitatea LP si ofera alternative destepte), atunci unde este/
      Daca ai descoperit o comoara de raspuns poate ar trebui sa o impartasesti. Pt ca mamicile mai active, mai dedicate sustinerii alaptarii sa foloseasca viziunea ta. Si asa cu totii avem de castigat: noi, copiii, societatea de maine.
      Eu vad energiile acestea ca pozitive, benefice si de urmat.
      Daca vezi diferit poti sa ne deschizi ochii.
      Adica marketingul asta inseamna. Sa faci omul sa creada ca e bolnav. Ii creezi nevoia pt un tratament. Si se duce si cumpara pastile. Si se mai si imbolnaveste. Pt ca el crede ca intr-adevar e bolnav.
      Asa si cu alaptarea. Altfel, de ce doar nii 13% dintre femei nu alapteaza, in aceasta tara?
      Nu cred ca de proaste, vorba ta:)

      Ștergere
    3. majoritatea prietenelor mele care nu au alaptat au facut-o pt ca:
      - au fost convinse ca nu au lapte (no true);
      - au fost sfatuite de medici (special clinici private, deh) sa hraneasca mixt copilul si dupa 1-3 luni adio lapte;
      - au apreciat ca nu au sani formati pt lapte (eroare, again);
      - li s-a parut ca e mai simplu cu formula (si s-au inselat, plictisindu-se de sterilizare, fierbatoare, treziri nocture pt preparare hrana bebe etc; insa era prea tarziu. lapticul se terinase....);
      - medicii le-au spus ca nu pot alapta (din motive evaluate eronat medical, cum ar fi "purtatoare de virus B inactiv").
      Deci e trist si nu e roz. deloc

      Ștergere
  14. Roxana, din pacate, lucrurile nu sunt atat de simple.

    Am sa iti dau cateva exemple.

    Intr-o tara din lumea a 3-a, un mare producator de formula de lapte isi promoveaza produsele in maternitati. Medicii sunt convinsi, intr-un fel sau altul [prin stimulente materiale, aka bani, sau prin folosirea termenului de immunofortis, de ex, desi a fost demonstrat ca e un termen inventat si acele beneficii ale laptelui praf pur si simplu nu exista, ba mai mult, le-a fost interzis producatorilor sa foloseasca acest termen] sa ofere lapte praf in maternitate, in defavoarea laptelui matern. Mai departe, mamele primesc, la iesirea din spital, un numar de cutii de lapte praf, gratuit.
    In cel mai bun caz, ele ajung sa alapteze in paralel cu formula. Problema, in tarile subdezvoltate, este ca apa nu e intotdeauna potabila. Asa ca milioane de copii se imbolnavesc din cauza faptului ca formula de lapte nu se prepara cu apa potabila.

    Daca ai hranit copilul mixt stii cat de greu poate fi sa revii la alaptare exclusiva.

    Studiile Unicef spun ca, in fiecare an, 5 milioane de copii mor, din cauza ca nu beneficiaza de lapte matern.


    Al doilea exemplu, mai aproape de realitatea noastra.
    Lumea e obisnuita si accepta fara probleme un copil cu suzeta sau hranit din biberon. Pe de alta parte, alaptatul in public e vazut, de cele mai multe ori, ca ceva in neregula. Pune langa asta presiunea celor din jur, pentru ca am vazut cu totii ca Societatea Romana de Pediatrie sustine Milupa, au grija sa o spuna in toate reclamele lor, deci nu-i asa o nenorocire daca copilul e hranit cu lapte praf. Nu?

    In plus, Nestle iti arata clar, de 20 de ori pe zi, daca cumva te uiti la televizor, cum Victoras suge la 6 luni, iar la 13 luni e protejat de laptele praf.



    Traim intr-o epoca in care normalitatea trebuie redescoperita de sub muntele de comercial. Lucrurile nu sunt simple, in alb si negru. Deciziile ne sunt influentate, direct si indirect, de o multitudine de factori. Daca formulele de lapte, suzetele, tetinele, ceiuturile si piureutele nu ar fi atat de tare promovate ca remedii universale, daca nu ar fi atat de adanc intiparite in cultura noastra, atunci intr-adevar, aceasta lege si acest Cod ar fi inutile. Pana atunci, insa, mai e drum lung.

    RăspundețiȘtergere
  15. "You don't get a free pack of cigarettes "just in case" with your smoking cessation kit. There are no free Jack Daniels samples at AA meetings. There are no Burger King coupons at Weight Watchers. Moms who want to succeed at breastfeeding, should have support at every turn, not a formula sample at every turn."

    http://www.phdinparenting.com/2012/08/03/breastfeeding-is-more-than-a-choice-it-is-a-challenge/

    Si tot pe tema ultimelor comentarii, saptamana aceasta am aflat de o mamica ce a ajuns sa introduca LP doar ca sa incerce, sa vada daca bebe mai plange, si cutia de LP o avea data de la maternitate, "cadou" din bunavointa sponsorilor.

    RăspundețiȘtergere

Primesc cu drag orice comentarii, mai putin spam. Incerc sa raspund cat de repede.
Comentariile la posturile mai vechi de 14 zile sunt moderate si vor aparea pe blog cu o usoara intarziere.