luni, 26 septembrie 2011

001- Chestii de facut in timpul liber. Pentru suflet

Bon, m-am invartit toata saptamana, m-am mai invartit inca un pic, am facut un plan, doua, trei, am sters tot, am luat-o de la capat. Sa fie usoare? Asa ar putea face toata lumea. Da, dar daca sunt prea usoare nu mai fac cele experimentate. Sa fie chestii utile? Sau mai degraba simpatice? Sa le folosesti sau sa te uiti la ele? Sa fie pentru copil, pentru ma-sa, pentru pisica, bunica?

No, bun, dupa ce, cum ziceam, am sters tot, am luat-o de la capat cu ce imi place mie sa fac. Si cum zilele trecute am descoperit ca nu mai am nici o agenda/ caiet liber si inspiratia tot batea la usa, am cumparat un amarat de caiet studentesc din Billa. 5 lei. Mult, putin?

Sa va explic, eu sunt aia care e in stare sa stea 3 zile in Diverta, holbandu-se la toate agendutele si porcarioarele posibile. Si care, da, ocazional [bine, hai, o data, maxim de doua ori] a fost in stare sa dea o gramada de bani pe o agenda supersimpatica. Una complet inutila, ca nu se deschidea complet si scriam pe juma' de pagina, una super utila dar al carei elastic s-a rupt si oricum acum e plina ochi.

Asa, revenim :). Sa va povestesc, deci, cum mi-am imbracat caietul si acum mor de dragul lui, de nici nu-mi vine sa va mai povestesc ci sa ma duc sa mazgalesc ceva :D


Deci, de ce aveti nevoie:
  1. un caiet de imbracat :)
  2. niste material care sa va inspire [juma' de metru e arhisuficient, eu m-am incadrat intr-un sfert. ideal e ceva ce aveti prin casa sau unul care va place extrem de mult. Sa dai 20-30 lei pe un metru de material care nu te atinge la corason e absurd :)]. Ideal ar fi unul cu un pic de tinuta, adica ceva mai baţos. La Ikea sunt tone, super simpatice, si va taiati voi exact cat vreti.
  3. Ata
  4. Foarfeca
  5. Ideal - masina de cusut. Merge si fara.
Optional:
  1. elastic simpatic [se poate foarte bine si fara elastic]
  2. intaritura care se calca cu fierul [v-as da link dar habar n-am pe unde se gaseste la noi, eu am un sul de vreo 10 ani :D]. din cea mai batoasa, de preferinta. 
  3. banda dublu adeziva care se lipeste cu fierul. Preferata mea e asta, de la Ikea
Bon, la fapte dară.

Pasul 1- Masurati caietul


Masurati si cam cat ati vrea sa intre coperta in interior.[si spuneti-mi cum sa fac cu pozele rotite de blogger]


Pasul 2 - Faceti planul


Nu luati de bune masurile mele :). Vedeti exact cat ati vrea sa va vina coperta in interior, eu pana la urma m-am mulat pe materialul meu, dar mergea mai mult. 
R- e rezerva lasat in partile superioara si inferioara. Cu cat e mai mare cu atat scade riscul sa va iasa afara sau sa se vada vreo ata.
r- va fi in functie de cum tiviti materialul in interior. Daca il puteti surfila sau face zig-zag, aveti nevoie de 1 cm. Daca nu, lasati 2-3 cm, sa puteti intoarce inca o data.


Pasul 3- pregatiti materialul 
Calcati materialul si taiati-l la dimensiunile potrivite. Un zig-zag sau surfilat de jur imprejur e perfect.

[Eu am avut o bucata cu pisicute care insa nu era suficient de lunga. Intrebati-ma cum stiu ca sa ghiciti ce pas am sarit :D. Am adaugat stanga-dreapta cate o bucatica roz, sa mearga cu pisicile bezmetice, apoi am surfilat tot. 
Cum nu multa lume are masina de surfilat, merge foarte bine si un zig-zag. Daca nici asta nu se poate, nu-i mare nenorocire, insa atunci chiar ar fi bine sa fie un material mai tepos si care nu se destrama asa repede. Toate marginile vor fi in interior, destul de mici sanse sa se vada, insa daca se destrama veti tot culege ate.

Daca folositi un material sintetic e si mai simplu. Il treceti usor prin flacara de la o lumanare, el se topeste si se sigileaa pe margini, nu-l mai destrama nici mama lui :). Si v-ati scos.]


Pasul 4 - Faceti tivurile
Dupa cum spuneam mai sus, exista doua variante.
Pentru surfilat/zig-zag, indoiti, calcati, tiviti. Sau indoiti, calcati, lipiti cu banda adeziva, daca vreti sa va spargeti in figuri :))) ca mine, si sa nu vi se vada nici o cusatura.


Pentru restul, indoiti, calcati, indoiti iar, calcati, tiviti.


Pasul 5 - inchideti
[Inainte de a inchide, eu am folosit acea intaritura termocolanta. Am taiat fix dimensiunile finale [dupa desen 12+43+12 / 30] si am lipit-o pe mijlocul materialului. Daca nu aveti, inca o data zic, nu-i bai.]

Mari scuze pentru calitatea pozei, la ora asta cu lumina naturala ioc, singurele care ies sunt... celelalte :D, adica close-up-urile.

Mai intai puneti totul in bolduri, pe care le scoateti in timp ce trageti. Daca iubiti sporturile extreme si senzatiile tari, puteti sa trageti si peste bolduri sau cu ele inauntru. Eu as zice pas.


O linie cu creionul sau macar o dunga calcata va vor ajuta mult. Puteti sa trageti si cu pixul, oricum e pe dos si n-o sa stie nimeni ;)
Ideal ar fi sa reusiti sa va opriti cu cusatura fix in capat, sa nu iesiti peste 'aripioare'. Evident, intariti bine la capete.


Daca v-ati hotarat sa puneti elastic [eu da, pentru ca altfel sunt invadata de omuleti de lego prin toate agendele], atunci cand inchideti aripioarele de la spatele agendei, bagati si elasticul in cusatura. 



Intariti bine cand trageti peste elastic. Si incercati sa-l puneti la distanta egala fata de capete, adica masurati un pic inainte.

Pasul 6 - intoarceti 
Prima oara taiati toate atele.

Intoarceti, calcati bine, folositi un bold pentru a intoarce colturile daca nu ies singure.
De obicei colturile se taie, sa nu fie prea umflate. Cum eu vreau ca a mea coperta sa stea cat mai rigida, nu am taiat nimic. 
[Asa arata intaritura mea, cea gri care se vede in mijloc]

Acum, daca doriti, puteti sa faceti tiv si la bucatica din mijloc. Mie una nu-mi place cum se vede, de asta am si lasat rezerva mai mare. Daca vreti sa fiti mai catolice decat papa :), puteti prinde cu banda adeziva. Inca o data zic, la mine nu a fost nevoie, un calcat sanatos e arhisuficient.

Pasul 7 - step back and enjoy :)

Asta dupa ce si bagati caietul in coperta, evident. 

Si doar am zis-o pe aia cu taiatul atelor :))


No, bun, acum e randul vostru sa-mi spuneti daca nu se intelege ceva, daca ati incercat sau orice altceva. Si, evident, sa va lasati creativitatea sa zburde si sa faceti patchwork sau broderie sau mai stiu eu ce nebunii :)








5 comentarii:

  1. Apoi la Ikea sa te duci tu sa-ti cumperi tot felu' :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Hai ca mi-ai dat o idee tare. Mi-am luat o agenda pentru jurnalul de sarcina, dar n-am avut timp sa caut si nici n-as fi dat zeci de lei pe ea, asa ca am luat ce-am gasit intr-un hipermarket. E simpatica, dar parca ii lipseste ceva. Hmmmm... O coperta faina, asta era!
    Cum ajung acasa ma apuc de cusut! Promit pe acul de la masina sa va spun cum a iesit. :)
    A, si multumim pentru idee+instructiuni!

    RăspundețiȘtergere
  3. n-am intaritura :D (se gaseste in mercerii SAU magazine de tesaturi?)
    si nici timp, acum..
    dar m-am gandit din ce material vreau sa fac coperta :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Corry
    intaritura nu e musai dar sigur gasesti la magazin de tesaturi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc pentru tutorial.Eu vreau sa cos un model pe o bucata de etamina ,pe care sa o cos pe o panza,apoi sa vad cum fac sa fac si eu o coperta de agenda asa frumoasa ca a ta :)

    RăspundețiȘtergere

Primesc cu drag orice comentarii, mai putin spam. Incerc sa raspund cat de repede.
Comentariile la posturile mai vechi de 14 zile sunt moderate si vor aparea pe blog cu o usoara intarziere.