duminică, 22 mai 2011

Transpiratia e buna

Imi cer scuze, acest post contine limbaj care nu ar trebui sa isi aiba locul pe acest blog, dar sunt plina de nervi. Daca sunteti sensibili, asteptati postul de maine, cu zambete :)


Ca la fiecare inceput de primavara/ vara/ toamna/ iarna trec prin diferite stari, majoritatea de furie si frustrare, vazand copiii imbracati ca pentru toamna/ iarna/ iarna la pol. Si stiu ca nu-s singura. Asa ca azi dau toate planurile peste cap si imi fac timp sa scriu despre transpiratie. Asa, la nivelul de intelegere al unui copil.

Pentru ca da, transpiratia e buna.



Atunci cand corpul se supraincalzeste, fie de la caldura de afara, fie de la prea multe haine, incepe sa transpire. Rolul picaturilor de apa ce ies pe piele, aka transpiratia, este de a raci pielea. E ultimul lucru pe care corpul il face, dupa ce trimite la creier toate semnalele (dezbraca-te, bre! du-te la umbra! nu mai face efort!).

Cand copilul imbracat cu 15 cojoace zice ca ii e cald, inseamna ca semnalele au fost trimise. Daca mama/ bunica/ bona tampita nu dezbraca copilul si nici nu il lasa sa o faca singur, corpul se vede nevoit sa reactioneze. Transpirand. Pentru ca incearca prin toate mijloacele sa se raceasca.
Dintre toate organele, creierul reactioneaza cel mai rau la caldura, adica nemernica aia de caciulita face cel mai mult rau. Dar nu de asta vorbeam.

Problema e ca dupa ce corpul elimina aceasta apa pentru a se raci, are nevoie de alta apa pentru a isi rehidrata celulele. Adica daca tii copilul sa moara de cald, apoi nu ii dai apa sa nu transpire mai rau, esti de-a dreptul imbecil. Pentru ca la un moment dat corpul nu va mai transpira, dar nu de bine, ci pentru ca intra in faza de supravietuire, pastreaza orice picatura de apa pentru creier si nu-l mai intereseaza de restul corpului. Deci cand ala micu' a transpirat de l-a luat bâţul si dupa aia s-a oprit, iar tu tot nu ii dai apa ca raceste, saracul e in ultima faza.

Cum spuneam, dupa ce transpira, are nevoie de mai multa apa. Daca apa este mai rece, interiorul corpului se raceste mai usor si are mai multa apa la dispozitie pentru a raci si exteriorul prin transpiratie. Deci da, transpira mai mult. Dar asta nu e de rau.

Si pentru ca nu sunteti printre cretinii care isi chinuie astfel copiii (stiu ca nu sunteti, ca altfel nu citeati aici), va povestesc metodele mele preferate de a pastra corpul si creierul copilului sanatos vara.

  • Cand beti apa, opriti un pic si pentru a uda bratele pana la cot sau mai sus, la fel si picioarele pana la genunchi sau cel putin zona expusa la soare.
  • O batista sau un prosopel umed, cu care sa ii umeziti corpul.
  • Inghetata :D
1 si 2 fiind, evident, nu pentru a sterge transpiratia, ci pentru a ii raci corpul.




22 de comentarii:

  1. Alina Petrescu22 mai 2011 la 18:38

    Perfect de acord cu tine!!!!!
    In lista mea mai este si limonada care e buuuuna, aromata si racoroasa. Pe asta insa o bem cand intram in casa, pentru ca ne asteapta cuminte la frigider.

    RăspundețiȘtergere
  2. Noi plecam de fiecare data cu juma de litru de apa dupa noi. Si daca il terminam , mai luam din oras.
    Eu pe al meu l-am scos deja la maieu, bandana si sandalute...si ma uit ca tampita dupa copii cu pulovere si caciulite in cap!!!
    Da, am in rucsac si un tricou, asa just-in-case, ca sa nu zic ca nu am ce cara :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Infofolirea este boala nationala la noi.Dar chiar am invatat sa ignor sfaturile date ca un verdict.Spun mereu,senina:nu,n-au nevoie de caiula si de ceva in spate.pune-ti-va dumneavoastra,daca va este frig!.Mari

    RăspundețiȘtergere
  4. mda.. la copii transpiratia e amenintatoare, adica prevesteste intotdeauna o raceala, iar la adulti e motiv de rusine. de cate ori n-am auzit tineri razand de petele umede de pe tricourile altora, facand repede trimitere la antipersiprantele 'minune' de pe piata?

    RăspundețiȘtergere
  5. mintea romanilor e un cerc vicios, cu cat infofolesc puii mai tare cu atat transpira si racesc mai puternic, deci, ii imbraca si mai gros si tot asa.

    RăspundețiȘtergere
  6. legat de hidratarea si supraincalzirea organismului eu am alte date.
    cred ca fiecare dintre noi a simtit senzatia asta, in timpul verii, dupa ce a ingerat o bautura rece; racorire de moment, dupa care transpiratie ambundenta, urmata de senzatia de supraincalzire. deci eu stiu ca bauturile reci si inghetata sunt solutii inselatoare si doar de moment.
    ref la o hidratare optima, sunt de preferat bauturile cat mai apropiate atmosferei pe care organismul trebuie s-o suporte, bauturi chiar calde (pt cine le tolereaza) pt ca o bautura rece obliga organismul sa cheltuiasca energie (deci caldura) ceea ce duce obligatoriu la supraincalzire. ce e cel mai nimerit sa facem este sa ajutam organismul SA SE ADAPTEZE temperaturilor pe care trebuie sa le suporte, iar asta prin hidratare cu lichide neindulcite si, cum ziceam mai devreme, la temperaturi nu foarte scazute. acasa, intotdeauna lichide la temp camerei, caldute chiar sau, in orice caz, doar cu putine grade sub; fara cuburi de gheata sau apa tinuta la frigider.

    RăspundețiȘtergere
  7. Daaaaa, toate functiile organismului uman sunt o amenintare pentru acesta. Si cand iti vine sa faci pipi, cu rusine si ambitie trebuie sa te abtii cat poti, ca e prapad sa iti lasi corpul sa-si urmeze cursul firesc, pardon, sinucigas. iar daca ti-e foarte cald, iti incordezi bine, bine de tot glandele sudoripare :D sa nu cumva sa declanseze procesul ucigas si mai pui o pufoaica pe tine sa nu cumva sa strabata vreun firicel de aer la pielea ta, chiar daca sunt 40 celsius la umbra.

    pe de alta parte, probabil unii copii nu sunt normali, daca la ei transpiratia nu cauzeaza intotdeauna o raceala. poate au puteri supranaturale, vreun sistem imnunitar de super-erou. eu cunosc multe cazuri de copii cu aceste puteri supranaturale, e un fenomen ciudat.. or fi iradiati. S-o intrebam pe Diana, poate are experienta.

    oricum, si eu cred ca uneori la copii transpiratia e amenintatoare, de multe ori 'prevesteste' faptul ca au parinti idioti care le dau pulovar de lana, cojoc si caciula cand o maneca lunga subtire ar fi de ajuns pentru un om sanatos.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca ar trebui tiparit articolul si lipit prin parcuri poate le citesc si bunicile care le dau copiilor 100 de bluze.

    RăspundețiȘtergere
  9. Noh, asta cu infofolitul e o traditie la romani, cam ca taiatul porcului la Craciun sau, mai bine zis, mai rau de-atat.
    Ieri seara in parc, cred ca erau vreo 30 de grade si parintii incepusera sa le dea copiilor gecile de iarna. Nu exagerez. Ma intreaba si pe mine o mamica daca nu ii imbrac pe ai mei ca aveau tricouri. La care ii raspund ca pe ai mei ii calesc pentru la iarna cand o sa facem baie in Timisul inghetat.
    De-ati fi vazut ce fata a facut!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Diana m-au uns la suflet . Mi-am amintit cum odata ma plimbam cu una bucata copchil in brate..in luna mai, numai ca afara 30 grade..copil fara boneta pe cap si picioarele goale... m-oprit un batran pe strada si-a inceput sa ma certe efectiv...pot sa zic ca l-am redus la tacere cu un "dute-n... ma-tii" am simtit ca iau foc:))..ala micu' de 4 luni..mi-am zis ca nu intelege injuratura.:))

    RăspundețiȘtergere
  11. bun articol cu tot cu limbaj, bune comentarii! din pacate da, e traditie la noi, inca ne lovim in proportie mare de gandirea asta comunista de la stra-stra, care a tras frigurile vietii si care din ignoranta crasa prefera sa pastreze traditia.eu is foarte acida si nasoala cand mi se intampla pe strada sa mi se dea "sfaturi" de la te miri ce "gospodina" cu mult exces de zel "educativ". si e parcul plin de specia asta...:)) pai sa le fi vazut fetele cand o plimbam in sling pe beba cand avea vreo 2 luni de aveam si dreadurile :))..a mea nici nu suporta nimic pe cap de ex si fiind mai durdulie e clar ca mai degraba ii e cald decat frig...si cand te gandesti ca nordicii isi tin copii lejer imbracati la ce clima au...asa se intampla din pacate, ca din diverse motive, copiii raman in grija bunicilor care nici de ei insisi nu mai sunt in stare sa aiba prea multa grija iar parintii sunt prea absorbiti de munca si alte cele sa mai realizeze ca nu tot ce spune bunica e si bun si valabil...diana, si mie mi-ai mers la suflet, ca de obicei!

    RăspundețiȘtergere
  12. Si eu subscriu. Nu am trecut la pantaloni scurti pe motiv de multe cazaturi plus tarat, dar am ales cei mai subtiri si racorosi pantaloni. Si da, mai ales la tara se poarta genul asta. Vara trecuta cand copilul meu avea doua-trei luni il tineam numai in body gen maiou cu o palarioara pe cap si pana s-au obisnuit vecinii nu iti inchipui cate observatii si sfaturi veneau spre noi. Unele doamne mai batrane spuneau chiar sa il pun intr-o paturica, asa trebuie tinut copilul!!! Saracul! Dupa ce ca si-asa se mai incalzea si de la corpul meu... De experientele din timpul iernii nici nu mai vorbesc ca se intreba lumea ce oi fi facand eu cu copilul afara pe asa un ger...

    RăspundețiȘtergere
  13. eu sunt una din idioatele care la primul copil a ascultat de "sfaturile bine intentionate" ... si acu imi vine sa-mi dau palme ...
    cel de-al doilea are 3 luni si ... ma tratez :) citind acest subiect m-am "intarit impotriva asediilor" (atat proprii, v-am zis, ma tratez - uneori o mai iau pe aratura cu o haina in plus, cat si ale "bunicilor")

    Alina

    RăspundețiȘtergere
  14. Ah, deci nu sunt singura care se crucea de infofolirea copiilor in parc...
    Ale mele erau la maneca scurta, inclusiv bebelusul de 1 an, si l-am vazut pe unul mic saracutul in sac de cosmonaut, flausat, cu caciula si gluga pe cap!!! Parinti nebuni....

    RăspundețiȘtergere
  15. eu cred ca am inceput sa ma molipsesc de la toate sfaturile rudelor si grijuliilor din parc, pt ca am vazut copii mult mai subtire imbracati decat ai mei. noi am trecut la tricouri, dar inca nu la pantaloni scurti, deocamdata suntem la cei mai subtiri pantaloni lungi din dotare. asa ca imi face bine sa mai citesc mesaje din astea, sa-mi revin

    RăspundețiȘtergere
  16. mai eu ce fac cu Anda, vea strampi acum, eu ma opesc si ea plange daca nu-i dau! Am iesit acum catev zile cu ea in tricou si unjerseu gros pe care l-a adus ea, de m-a oprit o bunicuta sa ma intrebe ca ce imbrac copilul asa gros? Eu doamna? abia am reusit sa- dau decat atat!!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Dar daca iti zic ca am vazut la mare, la 30 de grade, un bebe de 5-6 luni imbracat cu hanorac imblanit si cu gluga pe cap ce ai sa zici? M-am uitat de 2 ori, am crezut ca nu vad bine...

    RăspundețiȘtergere
  18. Gratiela, ai dreptate cu apa foarte rece. Eu ma gandeam la apa normala, de la tasnitoare, care e pt multi prea rece :|

    Fetele, va multumesc pt comentarii, eu am ajuns sa ma lamentez pe blog pentru ca nu mai am putere nici macar sa vad, daramite sa mai zic ceva :(

    RăspundețiȘtergere
  19. @ zoozie
    Al meu cere mansusile, unde asta iarna era chin si jale sa i le punem in maini.
    Le-am pitit in fundul sertarului, da' le mai sobolaneste si bine victorios cu ele.
    =)) intr-o zi o sa il las sa-si faca damblaua si sa moara de cald cu manusile in mana! :D

    RăspundețiȘtergere
  20. Si noi subscriem! Primavara asta m-a oprit o babuta sa-i pun gluga pe cap ca e vaaaant si o sa vad eu ce o sa raceasca (nu a plecat pana nu s-a asigurat ca am pus-o si ca e pusa bine; am dat-o jos cand am iesit din raza ei vizuala ca era o batranica simpatica dealtfel), alta data a tipat o florareasa dupa noi sa punem ceva in cap la copil pe un ton de ziceai ca noi parintii abia iesisem de la nebuni si ne-am pomenit cu un copil pe care nu stim sa-l intrebuintam (amenintatoare tare tanti aia) si alte nenumarate voci care se auzeau in treacat pt ca noi mergeam mai repede si nu ne mai opream sa-i calmam. Eh, si am scapat de primavara asta si fara caciulita si fara raceala:)

    RăspundețiȘtergere
  21. Copilul meu este dintre cei care nu vor sa poarte in ruptul capului caciula. Probabil pe timpul iernii a simtit el ca asa e mai bine si isi tinea caciula pe cap, dar de prin martie (cand nu era chiar atat de cald totusi) - nu vrea si pace, isi desface singur inclusiv snurul care se leaga sub barbie... ce pot sa ii fac? il las in pace, sub privirile ingrozite ale binevoitorilor...

    RăspundețiȘtergere

Primesc cu drag orice comentarii, mai putin spam. Incerc sa raspund cat de repede.
Comentariile la posturile mai vechi de 14 zile sunt moderate si vor aparea pe blog cu o usoara intarziere.