luni, 1 noiembrie 2010

Un pic de ajutor, va rog. Cat sa comentez?

In ultimul timp vad tot mai multe (si mai multe si mai multe) poze cu bebei purtati rau in slinguri sau wrapuri.

Daca bebeii sunt purtati in slinguri de-ale mele, recunosc cu mana pe inima ca nu am nici.o.jena sa comentez. Dar nici una. Chiar daca slingul/w/mt e la al doilea proprietar - care se uita ciudat la mine - tot nu ma stresez deloc.

Insa atunci cand e vorba de un produs facut de altcineva... hmm... fac ce fac si, in 90% din cazuri, nu zic nimic. Pe de o parte chiar as vrea sa spun, pentru ca sunt lucururi evidente. Pentru ca bebelusii/ copiii nu stau bine, pentru ca sunt inconfortabile pentru mama, si nu in ultimul rand pentru ca sunt nesigure. Ei, si cum ma apuc eu si scriu si scriu...fac ce fac si sterg si inchid fereastra.

Mi se pare ca merg pe o linie atat de fina incat prefer sa nu mai zic nimic de teama sa nu para ca o sar. Am vazut produse proaste (raaaaau), am vazut cele mai inconfortabile pozitii si cele mai nefericite materiale. Am vazut cazuri in care copilul nu ar fi putut fi purtat bine nici de cea mai priceputa si experimentata mama, la fel cum am vazut produse super folosite super aiurea desi stiu ca, la acele produse, exista niste instructiuni beton. Si totusi tac in cele mai multe cazuri la ambele. Din cand in cand, ma apuca mustrarile de constiinta. Ca de ce tac. Ei bine, tac pentru ca am vazut la fel de multe incercari de a atrage clenti prin comentarii 'binevoitoare' si 'inofensive'. Si la slinguri dar si la multe altele.

In ultimul timp am inceput sa mai comentez la categoria a doua. Produse f bune, purtate prost. Ma gandesc ca daca tot a dat 3-500 ron pe produsul cu pricina, n-o sa-si imagineze ca vreau eu sa-mi fac reclama, cu slingurile mele la juma' de pret. Si ma mai gandesc ca are totusi instructiunile acasa si se mai uita o data pe ele. Dar nici aici nu ma omor cu bagatul in seama, pentru ca efectiv nu-mi cade bine.

Si totusi, prima categorie e cea mai periculoasa. Cand mama poarta fie un produs foarte prost calitativ (si aici nu ma refer la faptul ca materialul x nu e bio, ci e cumva cum ai face o rochita de vara din raiat, o geaca de iarna din panza topita sau o rochie de mireasa cu crinolina din jerseu) care efectiv nu are cum sa tina copilul bine, sau cand poarta un produs care nu e potrivit cu varsta copilului.

Asa ca vin si va cer ajutorul: eu ce sa fac?
Sa zic, pentru ca bebele ala merita sa fie purtat in siguranta, pentru ca mama aia merita sa stie ca se poate purta si mai bine si ca poate fi chiar placut si comod sa isi simta puiul in brate?
Sau sa nu zic, de teama ca cineva isi va inchipui ca de fapt vreau sa promovez produsele mele, sau de teama ca vreo alta mama isi va inchipui ca ii fac concurenta neloiala sau ca vreau sa-i fur painea de la gura? (vezi si cazul wrap.ro...). Sau de teama ca va parea o reclama mascata ducand, pana la urma, la a-si purta copilul la fel de prost in continuare, sau, mai rau, deloc.

Idei? Sugestii? Propuneri?

22 de comentarii:

  1. Eu spun asa: daca tii intr-adevar mai mult la coloana copilasului respectiv decat la buna pace intre mame: scrie! Eu cred ca daca scrii cu tact una pe moment se supara dar ii ramane "bug"-ul in creieras si data viitoare va sti ce sa faca. Nici mie nu-mi place sa fiu criticata dar asimilez mereu critica ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. sa zici, of course.
    cine are minte sa inteleaga, va aprecia acest lucru.
    cine nu.. asta e, nici nu merita sa-ti pese ce va crede despre tine.
    in fond, ce ai de pierdut?
    daca macar unii dintre ei te vor asculta si vor purta mai bine copilasii - vei fi facut un lucru bun!

    RăspundețiȘtergere
  3. Da' de ce sa nu comentezi? Atata timp cat esti interesata de pozele respective (sau ma rog, ajung sub ochii tai dintr-un motiv sau altul), si din moment ce ochiul tau format vede problema si poate oferi o solutie ... go for it! Eu zic ca orice mama cu capul pe umeri o sa te asculte si o sa incerce sa aplice sfaturile tale. Iar daca o sa creada ca iti faci doar reclama, ata ete, e o piata libera si fiecare are voie sa se exprime (plus ca sunt atatea aiureli de produse care au reclame ... de ce sa nu promovezi un produs care stii ca e util (si ce daca esti tu cea care-l vinde)?).

    RăspundețiȘtergere
  4. Diana, comenteaza:)Si daca se ajunge si la publicitate, asta este.

    RăspundețiȘtergere
  5. eu cred ca primul pas ar fi sa-ti analizezi starea interioara: de ce te temi sa vorbesti daca ai o parere? pt ca s-ar putea sa fie gresit interpretat? si daca e gresit interpretat ce se poate intampla mai rau? raspunsuri sunt multe, cauta-l pe-al tau si vei afla unde e blocajul. eu simt ca ai o temere, nu stiu de ce fel.. dar pe aia e benefic s-o identifici.
    eu pot sa-mi spun parerea din punctul meu de vedere, dar sigur nu seamana cu ce simti tu, asa ca degeaba as spune. ce am observat totusi este ca un mesaj ajunge sa fie inteles atunci cand e "descarcat" de manie.
    scrie cu dragoste, chiar daca initial ai vazut ceva revoltator- un copil purtat gresit, un produs slab calitativ etc.
    scrie cu dragoste si vei fi inteleasa :)

    RăspundețiȘtergere
  6. :) zambet amar...
    mai tii minte discutie cu educatul bananierilor? tot aici se ajunge in final!
    mh...acum poate sunt rea, poate ca persoana respectiva nu merita incadrata la "bananier", ...
    de exemplu, azi am fost iar pe la un doctor (de ochi, de data asta) si ..."dar nu e prea mare sa stea in marsupiu?". "nu! si asta nu e marsupiu!" "dar ce e?" "este un carier, de influenta asiatica. se numeste mei-tai" (acum poate si eu am dat cu bata in balta...)
    ...pediatrul ma stie drept "mamica cu mei-tai-ul si cu scutecele din bumbac"...asta asa off-topic...
    logic ca nu trebuie sa taci!
    cine are minte sa inteleaga bine, cine nu, ce te doare sa deschizi gura? ca niciodata nu stii unde si cand va inflori samanta care o plantezi tu in mintea aia...

    parerea mea... :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Alina, intre noi fie vorba, refuz sa cred ca o mama isi va purta copilul rau atlundeva decat in casa, cat sa faca doua poze pentru facebook, blog, forum sau o prietena. Adica banuiesc ca totusi, atunci cand il pui prost, iti dai seama ca nu e asa bine cum ar trebui. Si a doua oara ori esti mai atenta ori n-o mai faci. Refuz cu indarjire sa cred ca faci ceva numai ca sa show-off, desi simti ca nu e bine. Dar scriind asta imi dau seama ca de fapt asta se intampla cu mult mai multe decat purtatul copilului, deci poate n-ar trebui sa fiu asa sigura...

    Dar da, nici mie nu-mi pica foarte bine criticile :-S desi le rumeg dupa.

    Corry\,
    multumesc.

    Andreea,
    ce intalnire placuta am avut :) Ma bucur mult ca m-am intors din drum :) Multumesc pentru raspuns.

    Ariana,
    sa stii ca m-am gandit la ce ai zis. Si cred ca principala mea frica e sa nu fiu perceputa ca cei pe care ii detest. cei care isi fac reclama prin orice mijloace, care mai de care mai mizere. si tocmai am sters exemplele pentru ca nu are rost sa ma murdaresc expunandu-le aici.
    Cred ca totusi ai dreptate. Cu multa dragoste s-ar putea sa reusesc.

    Luthien,
    of, n-am sa inteleg prea curand cum e posibil ca in toata Oltenia asta (fosta si) a mea sa fie atat de putini oameni interesati de tot ce inseamna natural. Iti multumesc mult pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu zic sa zici. Cat e nevoie.
    Indiferent de reactiile initiale, sugestiile vor fi apreciate.
    Eventual, poti sa intrebi inainte (asa, ca un pre-comentariu) daca mama cu pricina are nevoie/vrea ceva sugestii care sa faca purtatul mai comod.
    Eu una as aprecia.

    RăspundețiȘtergere
  9. mai eu te inteleg, pt ca aceeasi reactie o am eu cand unui copil i se terorizeaza urcehile...cu cutiuta muzicala de pilda, dar la mine e muuuult mai greu sa intervin pt ca este f f repede interpretat ca snobism, asa ca am ales sa tac, desi creierul e la fel de important ca spatele, nu? numai ca fiind o chestie mai subtila si imposibil de cuantificat, nu pot fi credibila in sinc.eritatea demersului meu.
    Nu stiu cati sunt dispusi sa accepte (ca de inteles e simplu ) faptul ca muzica usoara face rau, dau un mic exemplu.

    Asa ca, repet, eu am ales tacerea , poate din cauza ca mi-e greu sa fiu judecata pt intentiile mele bune si sa mi se atribuie cele mai nasoale epitete.
    Dar ma simt vinovata ca tac, sa stii.

    Daca te tine;), eu zic sa vorbesti.

    Eu insa nu-mi dau seama cat ai de pierdut, material vorbind....ca sa fim si practici, la mine e doar mandria sifonata, nu si altceva.

    RăspundețiȘtergere
  10. eu v-as indemna sa mergeti putin mai departe. este teama de a nu fi judecata gresit, bun. Mai departe ma intreb: si daca sunt judecata gresit ce nevoie a mea e "incalcata"? nevoia de a fi recunoscuta asa cum sunt. cand s-a intamplat asta? poate de cand ma stiu, poate de mica , cand gigel si sora-mea au facut o boacana si am fost pusa in aceeasi oala cu ei.
    situatiile astea tot vor veni in viata noastra tocmai sa ne atraga atentia ca avem ceva de rezolvat cu noi, ca este necesar sa descarcam mania de atunci pe care o tot acumulam.
    dupa ce vom afla de unde ni se trage poate vom reusi sa vedem in cei ce reactioneaza intr-un fel sau altul, cei care nu ne inteleg sau nu ne vad asa cum suntem ca sunt si ei doar niste oameni raniti.
    tot citesc ca mamele care poarta copilul intr-un gen sau altul de sling, wrap etc sunt privite ciudat si atrag remarci rautacioase. nu am purtat-o prea mult pe fata mea, caci am descoperit din pacate cam tarziu- dar acum ca totusi o port- in primavara in wrap-mei-tai-ul de la Diana, asta vara in onbuhimo, acum am altceva, le mai rotesc, pot spune ca mereu am intalnit priviri si remarci de genul: waw, ce misto! mami, vreau si eu asa!
    e ca si cu remarcile ca lumea nu da locul femeilor insarcinate in mijloacele de transport: mie nu mi s-a intamplat. si cand aveam nevoie sa stau rugam frumos si mi se ceda locul. de ce oare? ma gandesc ca poate n-am plecat de la ideea asta: ca nimeni nu ma intelege.
    iar cand fac greseala asta sa presupun o reactie a celor din jur si fac un pas inapoi, categoric iese prost si se intampla chiar cum nu voiam si de ce ma temeam. de ce? banuiesc ca n-am invatat lectia toata :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu as merge si mai departe si as cere sfaturi. Am cumparat un mei-tai. Il am de ieri. Nu ma descurc si in asa hal ne-am frustrat si eu si micutul, incat azi am fost cat pe-aci sa zic: "Las porcaria asta acasa si iau carutul!!" De fapt, am zis-o, dar m-am razgandit si am mai incercat o data.

    Afara e frig. In ce imbrac copilul, dat fiind ca il mai si scot din mei-tai si poate fi transpirat... ii pun geaca? Un pulover gros din fleece? doar pulover?

    Cum ma imbrac eu? Cum ma imbrac in anotimupul rece, astfel incat sa il pot purta in spate, dar sa il simt lipit de mine? Mi se pare ca nu-l pot lega peste haina groasa. Cand il pun in fata, il pun direct pe bluza si las geaca descheiata. Acesta e motivul principal pentru care nu il port in spate inca, desi as prefera. Azi am intrat intr-un magazin, dupa ce fusesem pe afara si am transpirat amandoi, iar el a devenit agitat si a inceput sa planga, asa ca a trebuit sa desfasor cei 2 metri de bretele acolo si sa il pun in carut.

    Copilul se lasa pe spate. Vrea sa vada una-alta si se cabreaza muuuult. Oricat m-as intoarce eu dupa dorintele lui de a privi, el tot in spate vrea sa se uite. Dupa 30 de minute, legatura nu mai e la fel de stransa si, daca are un acces de bucurie sau de suparare si sare sa se arunce pe spate, aproape ca reuseste.

    Intepeneste si nu-i place, ca nu se poate misca. N-o fi obisnuit? E hiper-activ? :D

    Astept cu interes "comentariile". Sunt gata sa postez si o poza cu felul in care il port, ca sa aflu daca e ceva in neregula.

    Ori n-o fi el prea ... "mamos"? :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Mamituni,
    Da, cu intrebatul ar fi fain. Dar si asta imi aduce a invitatie...Uf, lucrurile ar fi asa simple daca nu as vinde :(

    Sabina,
    De snobism nu cred sa ma acuze nimeni, ca nu am texte asa 'culte' la tesaturi sau la croieli. Dar, nah, cand e ceva flagrant, chiar imi sta pe limba. Deci da, intrebarea e daca ma tine :)

    Ariana,
    am sa iti povestesc mai pe lung intr un comentariu (sau mail) separat. Iti multumesc pentru tot ce ai scris.

    Andreea,
    special pentru asta am facut forumul. Intra, pune poze, plange-te :). Nu conteaza ca nu e de la mine, important e sa il poti purta. Si daca vorbim pe forum or sa mai vada si altii si poate ii ajuta si pe ei. Si eu nu mai scriu zeci de mailuri la fel :D Deci, te bagi? :)

    RăspundețiȘtergere
  13. m-am gandit si eu de multe ori la asta si am aceeasi dilema. de unde si pana unde e fair?
    de ex. nici la tine nu prea comentez, desi as mai zice cate ceva, mai ales la paturici, insa imi pun aceeasi intrebare: oare nu se interpreteaza ca ma bag in seama pt un click pe blog?
    si e nasoala senzatia, chiar daca la mine nu exista neaparat un scop indreptat catre beneficiul cuiva, asa cum sunt bebeii la tine.
    eu zic sa comentezi, asta e pana la urma.
    de cand cu atelierul, ma rup in doua particele: cum sa fac sa stie de noi cat mai multa lume, in asa fel incat cei interesati sa vina si in acelasi timp cum sa fac asta fara sa fiu perceputa aiurea in acelasi sens la care te refereai si tu?
    e complicat, insa concluzia mea e urmatoarea: cine o sa fie interesat o sa retina informatia/ sugestia/ parerea, iar cine o sa fie preocupat sa judece/ interpreteze/ comenteze, clar nu e interesat de subiect, deci nu conteaza mai mult decat cei din primul caz :)
    motiv pt care iata ca mai lasat un comentariu la tine si nu-mi pare rau :)

    RăspundețiȘtergere
  14. diana(dinatelier :D) oare ce s-a intamplat cu mesajul tau? :-S eu il vad pe mail dar aici nu. hmmm...dubios

    RăspundețiȘtergere
  15. fortele malefice pun piedici bunei intelegeri intre diane :)))
    vezi? daca las comentarii rar :))

    RăspundețiȘtergere
  16. bai, serios, deci unde e. ca mi-a placut mult de tot ce ai zis. si sa stii ca aici esti binevenita oricand, sa-i dam peste nas lu' nea bloger :D

    RăspundețiȘtergere
  17. Parerea mea e sa comentezi. O persoana cu minte la cap va lua sfaturile tale ca atare si se va preocupa de siguranta si confortul bebelusului. Si nu in ultimul rand de sanatatea spatelui lui. Doar o persoana ingusta la minte va vedea in sfaturile tale o reavointa.
    In momentul in care achizitionezi orice, te gandesti sa il folosesti la adevarata valoare si sa ii exploatezi tot potentialul.
    Sunt novice in purtarea bebelusului in sling. De aceea orice sfat mi se pare binevenit, pentru ca vreau sa profit din plin de avantajele slingului. Chiar o sa-ti trimit mai incolo niste poze pe email sa ma "critici" putin, chiar sunt curioasa daca o tin bine pe Bi in sling.

    RăspundețiȘtergere
  18. Andreea, sa stii ca am vorbit serios. te asstept pe forum :)

    Adina, de-abia astept poze!

    RăspundețiȘtergere
  19. nu stiu unde e :) nu mi s-a intamplat pana acum asa mister. e drept ca la mine abunda mailurile, comentarii mai putin, deci nu prea am experienta la capitolul asta :)
    si o sa urmez indemnul de la ultima postare, ne vedem pe forum, desi nici la astea nu prea ma pricep.
    salutari din atelier!

    RăspundețiȘtergere
  20. Ai putea sa spui in particular? Daca zici de facebook sau de blog, sa trimiti un mesaj persoanei respective, ca sa nu considere ca e critica publica.

    Eu am niste poze cu un sling pus rau, primit de la hiphip. Era chiar prima data cand l-am pus in slingul respectiv, primisem slingul, am facut poze si le-am postat rapid ca sa-i multumesc Cristinei. Si Cristina mi-a scris pe blog ca nu l-am pus bine. Chiar daca asta mi-a taiat putin din elanul cu care multumisem :)), recunosc ca nu m-am suparat deloc si am stiut apoi cum sa-l folosesc.

    RăspundețiȘtergere
  21. Dianaaa, l-am gasit! Era in spam :D

    Raluca, uf, pe privat mi se pare si mai nasol. Sau nu? Hmmm...ma gandesc

    RăspundețiȘtergere
  22. cand am sunat-o pe tipa de la wrap.ro si i-am zis ca fiica-ma are 6 luni mi-a recomanat site-ul tau ptr un sling, deoarece wrap-ul elastic e care il vinde ea nu imi mai ajungea prea multa vreme....pana la urma nu am cumparat de la tine...am cumparat de la unguroaica ca era mai ieftin... dar oricum pri faptul ca port produse similare cu ale tale dau curaj si altor mamici care vor mari piata asta...deci oricum ar fi e tot in avantajul afacerii tale...asa mai pe ocolite :)
    PS: chiar imi placi...pari o tipa stajnica :)

    RăspundețiȘtergere

Primesc cu drag orice comentarii, mai putin spam. Incerc sa raspund cat de repede.
Comentariile la posturile mai vechi de 14 zile sunt moderate si vor aparea pe blog cu o usoara intarziere.