marți, 12 noiembrie 2013

Eu si Alfie

Mult timp, când mă gândeam la Alfie, aveam în minte numai imaginea asta


Ok, o să vă las un moment. Gata? Dacă nu, e ok, puteţi să mai staţi un pic. Mai stau şi eu cu voi :).




Deşi a trecut ceva timp, deşi încă mai stau la imaginea asta mai mult decât normele decenţei :), între timp m-am îndrăgostit iremediabil de un alt Alfie. Şi dacă ne-am intersectat pe Facebook, ştiţi foarte clar cam cât de îndrăgostită sunt de celălalt Alfie. Alfie Kohn.  




Pentru că Alfie vorbeşte atât de frumos despre dragostea necondiţionată. Aia pe care o oferim copiilor noştri. Care copii se nasc toţi buni. Punct. Şi despre parenting.
In esenta, alegerea intre parenting conditionat si parenting neconditionat reprezinta de fapt o alegere intre doua moduri radical diferite de a vedea natura umana.

Şi despre cum, cât de inconfortabil!, noi suntem singurii care îi putem învăţa să fie răi. Despre cum putem să nu facem asta şi cât de greu e să luptăm cu noi.
Daca ni se pare atat de important ca ei sa nu devina "victime ale ideilor altora", trebuie sa-i educam "sa puna la indoiala toate ideile, inclusiv ale noastre". 

Pentru că Alfie merge mai departe de a încerca să controleze un comportament. Vorbeşte de sentimentele din spatele comportamentului păstrându-si empatia faţă de sentimentele părintelui dar fără a le pune pe primul loc.
O consecinta a dificultatii de a fi parinte este ca am putea fi tentati sa ne directionam energia spre inabusirea rezistentei pe care o opun copiii la cererile noastre, obligandu-i sa faca ce vrem noi. 

Daca nu suntem atenti, acesta ar putea deveni scopul nostru principal. Ne putem trezi alaturandu-ne tuturor celor ce pun mare pret pe docilitate si pretuiesc obedienta pe termen scurt mai presus de orice.

Pentru că Alfie vorbeşte, în afară de dragostea necondiţionată, despre toate acele moduri triste în care încercăm să controlăm comportamentele copiilor noştri.
The more that people in a culture want children to conform to traditional rules and authority (as oppose to thinking for themselves), the more likely, according to research, that they will use corporal punishment.

Şi despre pedepse, pe gustul meu, dar şi despre recompense.Tot pe gustul meu :).
Rewards and punishments are just two sides of the same coin -- and the coin doesn't buy very much.

Pentru că priveşte imaginea de ansamblu şi nu doar momentul prezent.

Şi pentru, de fapt, fiecare frază. Fiecare idee. Fiecare paragraf din cărţile lui.

Da, am avut-o, în România, pe Aletha Solter. Da, l-am avut pe Michael Tompson. Şi da, nu am scris despre ei. Nu pentru că n-ar fi bucăţi, idei de-ale lor care să nu mă atingă sau din care să nu fi învăţat ceva. Că sunt, o grămadă. Dar nu cu totul. Alfie Kohn e .. altceva. Pe Alfie eu una îl iubesc pe de-a-ntregul. Ca pe un copil, cum ar veni :). Nu e nimic care să nu îmi placă la el. Singurul criteriu după care am ales citatele de mai sus a fost Facebookul :D. Pentru că acolo le mai postasem fie eu, fie alte pagini pe care le urmăresc cu drag, toate despre copii buni şi liberi. Pentru mine, Alfie Kohn e Michel Odent-ul parentingului :).



Să vă spun cum am făcut când a postat Monica pe FB că vine Alfie? Cam cum ţopăiam singură prin casă în faţa calculatorului? Asta după primul moment în care am înţepenit şi am citit de vreo zece ori să văd dacă am înţeles bine. Şi dupa ce am dat o căutare pe google să fiu sigură că nu mai există un alt Alfie Kohn? :D :D :D

Să vă spun cum am sunat-o pe Monica să-i spun că  vreau să o ajut cu orice la Alfie? Că stau să împart pliante, dau cu mopul, fac orice, numai să ştiu că am făcut ceva pentru venirea lui Alfie?

Să vă spun cum am făcut când mi-a spus Monica că aş putea fi partener la venirea lui Alfie?

Neah, e prea jenant de spus în public :D.



Să trecem la lucrurile spuse frumos :).  Iată deci, anunţul oficial: Sâmbăta asta, Alfie Kohn va susţine două conferinţe în Bucureşti. Prima este despre şcolile pe care le merită copiii noştri, a doua despre parentingul necondiţionat. Aici aveti toate detaliile despre ele. Conferinţele Alfie Kohn în România. Eu o să fiu acolo, la amândouă. Ţopăind :D :D :D. Şi, cel mai probabil, o să povestesc pe Facebook live, la fel cum am făcut şi la lansarea cărţii. Ceea ce ne duce la punctul doi.




Ştiu că mulţi dintre voi au citit deja Unconditional Parenting. Dar da, acum e şi în română, sub titlul de Parenting Necondiţionat. Şi mama n-a lăsat-o din mână de ieri, de când i-am strigat că e alături de mine numai când viaţa mea intră în tiparul pe care-l vede ea pentru mine. Ştiu, am fost dură :), dar Parenting Neconditionat nu e o carte doar pentru părinţii din noi, e una şi pentru copiii din noi. Şi eu una, la fel ca pe Conceptul Continuu, aş recomanda-o oricui, fie că are copii, fie că n-are.

Şi pentru că Mona a fost tare drăguţă, mi-a lăsat şi două cărţi cu care să fac ce fac vreau eu. Ţopăind :D. Staţi liniştiţi, pe a mea am plătit-o, nu m-am schimbat deloc, nu facem lucruri 'din acelea' pe blogul meu :). Deci, dacă parintele din voi sau copilul din voi ar vrea să citească Unconditional Parenting în română, lăsaţi un comentariu mai jos şi mai rămâne să văd cum împart două cărţi la mai multe comentarii :).

*********

Monica e Monica Reu de la Asociaţia Pentru Comunicare Nonviolentă, care a reuşit să îl convingă pe Alfie să vină în România. Sunt convinsă că n-a făcut-o pentru mine :D, dar trebuie să spun şi aici: îţi mulţumesc, Monica!

Mai multe articole despre Alfie Kohn se găsesc pe siteul Totul despre mame, implicaţi şi ei în organizarea conferinţelor lui Alfie,1, 2, 3, pe paginile de FB Totul despre mame, .Asociaţia pentru comunicare nonviolentă, Poartă-mă!, sau dupa hashtagurile #AlfieKohn, #vineAlfie. Un like, o măslină, o atenţie, un share, sunt toate binevenite :). Iar evenimentul pe Facebook e aici





51 de comentarii:

  1. Imi doresc mult cartea Parenting Neconditionat!

    Sper sa fie cadoul meu de la mos craciun :)

    Madalina

    RăspundețiȘtergere
  2. Me, me, please pick me!! Pentru ca am nevoie de aceasta carte (nu am citit-o nici in engleza), pentru ca mi-am luat bilet pt sambata si pt ca merit!! Multumesc..

    RăspundețiȘtergere
  3. De cand am auzit de Alfie si ca Vine am simțit ca am ratat un pas important in pregătirea mea pentru mamicie!
    Unde am fost de nu am auzit de Alfie si nu l-am citit pana acuma!?!? Bine ca am citit tot Internetul si pe el l-am sărit!
    Vreau sa Vina Alfie la mine pentru ca eu nu pot veni la el!
    Cumva, in orice limba, voi pune mana pe cartea lui ASAP!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. De cand am auzit de Alfie si ca Vine am simțit ca am ratat un pas important in pregătirea mea pentru mamicie!
    Unde am fost de nu am auzit de Alfie si nu l-am citit pana acuma!?!? Bine ca am citit tot Internetul si pe el l-am sărit!
    Vreau sa Vina Alfie la mine pentru ca eu nu pot veni la el!
    Cumva, in orice limba, voi pune mana pe cartea lui ASAP!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Copilului meu (2,2 ani) ii plac poeziile. Asa suna poezia de azi dimineata:
    "Pitic mic face baie ibic
    Ibic asturnat
    Pitic necat
    Vai vai pacat
    Pitic necat
    Bravo"
    Am nevoie de carte ca sa inteleg si, mai ales sa-i fac sa inteleaga pe cei din jurul meu de ce "bravo" nu-si are locul in poezie :-)
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  6. pick me, pick me! as putea s-o cumpar desigur dar n-am castigat niciodata nimic prin concursuri si as fi tare fericita :)

    RăspundețiȘtergere
  7. da,vreau si eu o carte!mi-am dorit foarte mult sa ajung la conferinta,dar in viata se mai intampla si chestii neprevazute.,sunt intr-un moment de criza,nu mai functioneaza nimic si sunt sigura ca aceasta carte m-ar salva de la ceea ce se prefigureaza a fi un mare esec.da,stiu,asa spun toate mamele,dar mie chiar mi se pare ca am pierdut controlul si ca nu mai stiu cum sa ma comport cu fiul meu ca sa nu ajungem sa ne ranim reciproc.de abia astept sa citesc ,sa vad sau sa aud macar fragmente din conferinta si sa citesc aceasta carte in care sper sa gasesc raspunsuri la intrebarile care ma framanta.
    O zi minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Caut mereu sa umplu golurile in comunicarea cu fetita mea. Stiu sigur ca mi-ar fi de ajutor cartea lui Alfie Kohn!

    RăspundețiȘtergere
  10. nu am apucat sa citesc versiunea in engleza, poate apuc sa imprumut de undeva cartea in romana. as vrea sa o citesc nu pentru copilul meu, cat pentru mine, care am vanat recompensele (sub orice forma) toata copilaria mea pentru a ma simti apreciata.
    sper ca dupa ce citesc aceasta carte sa reusesc sa inteleg golurile din relatia parinte-copil, pentru a putea sa imi cresc si sa imi indrum copilul sa fie OM de sine independent.

    RăspundețiȘtergere
  11. daca ajunge la mine, in primul rand o dau sotului sa o citeasca ;) apoi o citesc eu.

    RăspundețiȘtergere
  12. Vreau si eu cartea!! Nu am citit-o in engleza, abia asteptam sa fie tradusa, asa ca alege-ma pe mine plss !
    Am un baiat pe nume Vlad de 1 an si o luna pe care il ador, si eu si tatal lui :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Uh, am spicuit cate ceva, concluzia e ca daca imi pica in mana, voi face clar din cartea lui Alfie un viral intre mine, sotul meu, mama mea :) Prin noi o va citi si simti cu siguranta si baietelul nostru :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Si eu vreau cartea, s-o citim amandoi, si eu si sotul meu!

    RăspundețiȘtergere
  15. Pentru ca am un bebe pe care nu am vrut sa-l cresc cu 'dogme clasice', ci cum simt si pentru ca in sfarsit cineva pune in cuvinte mentalitatea mea (considerata de catre cei jur prea relaxata!) de parenting. Oamenii trebuie sa inteleaga ca asa cum a crescut generatia noastra nu e neaparat cel mai bine (pentru copii).

    RăspundețiȘtergere
  16. Pentru ca am un bebe pe care nu am vrut sa-l cresc cu 'dogme clasice', ci cum simt si pentru ca in sfarsit cineva pune in cuvinte mentalitatea mea (considerata de catre cei jur prea relaxata!) de parenting. Oamenii trebuie sa inteleaga ca asa cum a crescut generatia noastra nu e neaparat cel mai bine (pentru copii).

    RăspundețiȘtergere
  17. Mi-as dori si eu cartea - asa, sa o castig ca un cadou neconditionat, ar fi foarte potrivit :) Dar daca nu se-ntampla, cu siguranta am sa o cumpar!

    RăspundețiȘtergere
  18. am vazut un filmulet al lui Sir Ken Robinson acum multi ani si in cateva zile cred ca o sa topai si eu, va las linkul http://www.youtube.com/watch?v=_dUNWW2D3BM

    RăspundețiȘtergere
  19. Pentru ca vreau sa o citeasca mama mea, care nu a inteles niciodata ca a fi parinte si a fi copil nu sunt meserii, nu sunt datorii, nu sunt pedepse. Si-as vrea, in felul asta, sa priceapa in ce fel imi iubesc eu fetele si sa inceapa sa ne iubeasca si ea la fel, pentru ca nu e prea tarziu.

    RăspundețiȘtergere
  20. Oana Rada:daaaa !!! este cadoul pe care vreau sa i-l fac sotului meu pt ca noua ne place sa citim, in clipele noastre putine de singuratate si apoi sa discutam ce am citit ..si ne cam lipsesc noptile astea de debate...

    RăspundețiȘtergere
  21. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  22. O vreau, clar! Si chiar daca nu o.sa o castig, o voi cumpara! O vreau pentru ca imi place atat de mult cum ne vorbeste Alfie si mai ales o vreau penteu ca ar fi cativa parinti care au nevoie disperata sa o citeasca!!!

    RăspundețiȘtergere
  23. mi-as fi dorit sa pot merge si eu la conferinte (ma bucur totusi pt cei care pot sa mearga si pot sa-l vada pe cel care a schimbat parentingul de azi). Si cum nu reusesc sa fiu si eu acolo, macar cartea imi doresc sa o citesc. La cate lucruri minunate am auzit despre Alfie Kohn cred ca si cartea e minunata :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Si eu imi doresc aceasta carte - nu voi putea ajunge sambata si imi pare rau rau de tot .... sper sa pot compensa absenta asta prin lectura cartii. Stiu ca as fi foarte castigata cu lectura cartii, la 2,3 ani am nevoie de solutii pentru situatiile pe care pur si simplu nu stiu de unde sa le "apuc" :) Si daca nu voi castiga, trebuie sa o am !

    RăspundețiȘtergere
  25. Zilele trecute m-a intrebat sotul ce cadou imi doresc de ziua mea. I-am raspuns: Doua carti. Se numesc Conceptul Continuum si Parenting Neconditionat, iar informatii gasesti pe internet despre ele. Pentru ca am nevoie sa schimb. Multe. Si ceilalti au nevoie sa ma vada schimbata. Indiferent de cum vine cartea, important este sa o citesc, sa le citesc. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  26. Si eu as vrea sa citesc cartea dar nu cred sa ajung sa o am de aici :) Pt cine e in Bucuresti sau aproape bucurati-va si pt cei ce ar vrea sa ajunga si nu pot. Multumesc pt ca o sa fii live pe fb :)

    RăspundețiȘtergere
  27. Eu imi voi cumpara cartea, pt ca sunt sigura ca merita, dar imi place sa ofer si prietenelor mele mamici carti valoroase. deci, da, asta as face cu ea, as da-o mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  28. Cum facem sa il aducem pe Alfie si la Timisoara? Cum? Cum?
    Asa cum ajungem sub pielea copiilor prin joaca si muuulta interactiune, asa si cu parintii-se ajunge la miezul problemei prin conferinte, prin viu grai. Iar omul asta stie sa intre in sufletul parintilor:) Dar il vom si citi, bineinteles!

    RăspundețiȘtergere
  29. Imi doresc mult cartea. Am trei baieti de varste diverse (10, 5, 1) si simt ca ar trebui sa invat/citesc mai multe despre parenting pentru a reusi sa intampin mai natural provocarile fiecarei zile. M-as bucura sa o primesc si indirect s-ar bucura si pruncii mei, fiindca cred eu ca as deveni o mama mai priceputa. Sunt sigura ca oricare dintre cei inscrisi s-ar bucura de un asemenea cadou! Succes tuturor! Si felicitari pentru un asemenea giveaway folositor! Nicoleta Liche (nicoletaliche@yahoo.com)

    RăspundețiȘtergere
  30. Ana B
    Am trei voinici minunati si de la ei am aflat despre mine. De la ei am aflat ca gresesc, ca nu sunt ceea ce le pretind lor sa fie si ca inca nu am invatat sa iubesc cu adevarat...incerc sa ma regasesc, sa ma inteleg, sa ma cunosc, sa-mi vindec rani vechi ca sa pot veni intreaga si senina la intalnirea cu copiii mei in iubirea neconditionata. Imi pare rau ca nu pot ajunge la conferinta si...daaaa vreau cartea!!!

    RăspundețiȘtergere
  31. Imi doresc cartea! Unconditional parenting e un stil de viata, e ceva natural, normal, chiar daca uneori o luam pe araturi.:)

    RăspundețiȘtergere
  32. Am in plan sa citesc cartea, mai intai trebuie sa pun mana pe ea :) indiferent prin ce metoda (noroc sau plata ei ;) ). Apoi trebuie sa imi gasesc timp, dar pana la urma se sincronizeaza si ai mei sa doarma deodata si atunci yupii ora de lectura.
    Deabia astept sa pun mana si ochii pe ea!

    RăspundețiȘtergere
  33. Eu...daca nu, va trebui sa mi-o cumpar. Nu pot sa citesc cu toata puterea carti in alta limba decat cea materna.Iar asta e una din aceea care trebuie .....cu toata puterea. Nu cred in nimic ca-n libertatea de a fi asa cum esti. De aceea imi trebuie.

    RăspundețiȘtergere
  34. As vrea sa stiu de cand o sa putem gasi cartea in librarii? Orice parinte responsabil si-ar dori cartea asta! Monica

    RăspundețiȘtergere
  35. Imi doresc si eu cartea. la fel de mult ca toti cei care au comentat inaintea mea.
    bineinteles ca mi-ar placea sa o castig. dar daca nu, sigur o voi cumpara.
    Si pentru mine e fost o veste neasteptata ca vine Alfie Kohn in Romanaia. si ma bucur ptr cei care pot merge la evenimente. (si pentru cei care au fost la lansarea cartii m-am bucurat.)

    RăspundețiȘtergere
  36. Si eu imi doresc cartea. Am patru copii, si daca la primii doi nu au fost cine stie ce provocari pana acum in privinta educatiei pentru ca sunt foarte docili, cel de-al treilea ne-a dat de furca si ne-a pus pe citit :). Am citit mai multe despre educatia fara pedepse si fara recompense si incercam sa punem in aplicare. Voi citi cartea negresit!

    RăspundețiȘtergere
  37. Imi doresc si eu tare mult cartea. Daca n-o castig o sa o cumpar. Oricum abia astept sa pun mana pe ea ;-)

    RăspundețiȘtergere
  38. Imi doresc si eu tare mult cartea. Daca n-o castig o sa o cumpar. Oricum abia astept sa pun mana pe ea ;-)

    RăspundețiȘtergere
  39. Imi doresc si eu tare mult cartea. Daca n-o castig o sa o cumpar. Oricum abia astept sa pun mana pe ea ;-)

    RăspundețiȘtergere
  40. Imi doresc si eu tare mult cartea. Daca n-o castig o sa o cumpar. Oricum abia astept sa pun mana pe ea ;-)

    RăspundețiȘtergere
  41. Recunosc, nu stiam cine e Alfie pana nu am vazut diverse anunturi despre venirea lui in romania. Atunci am inceput sa caut si sa citesc din cele scrise de el, dar nu am citit cartea (inca). Sper sa ma ajute sa aflu cum pot face sa nu ma mai alatur "tuturor celor care pun mare pret pe docilitate si pretuiesc obedienta pe termen scurt mai presus de orice ", caci am inceput sa fac asta destul de des si nu imi place deloc.

    RăspundețiȘtergere
  42. Imi aduc aminte ca am avut momente faine de revelatie citind Conceptul Continuum (anul trecut pe vremea asta). Insa din ce vad pe net zilele astea, Parenting Neconditionat pare sa fie mult mai relevanta. Am ratat la mustata momentul in care mamicile din grupul meu au facut comanda 'en-gros', asa ca imi incerc norocul aici.
    Cred ca vreau, inainte de toate, s-o citesc pentru parintele din mine. In ultimul timp, nu prea mai am energie sa citesc pentru copilul din mine.. Cine stie, poate prind doi iepuri de-odata.
    Si semi-off-topic:
    Fiindca m-ai facut sa intru din nou pe blog (sarumana!) uite cu ce mi-am facut eu astazi ziua mai buna: http://poarta-ma.blogspot.ro/2010/03/ce-am-avut-si-ce-am-pierdut.html
    Si cred ca saptamana viitoare o sa-mi iau o zi de concediu. Asa, fiindca pot. Si cred ca-mi trebuie putina conexiune asa cum trebuie cu ai mei, fara stres si fara sa fie Craciun. Sa fie, asa, doar pentru ca este deja de fapt. Of, nu stiu cum sa ma exprim :D
    Nu mai sunt coerenta, imi zburda copila prin ganduri :)
    S-aveti cu toatele o zi cat mai faina!

    RăspundețiȘtergere
  43. Si eu vreau tare mult cartea. Este in wishlist, ca multe altele, pe care imi doresc sa le am.

    RăspundețiȘtergere
  44. Copilul meu, bucuria mea, merita ca eu sa citesc aceasta carte. Imi pare rau ca nu pot ajunge la Alfie (am stat mult sa ma gandesc daca sa ma iau cu copilul in brate si sa mergem amandoua), dar mi-ar placea sa nu treaca evenimentul fara sa-l sarbatoresc. Iar un cadou venit de la cineva care il sustine pe Alfie cu asa pasiune ar fi minunat!

    RăspundețiȘtergere
  45. imi doresc mult aceasta carte si mi-ar placea sa o am in romana ca s-o poata citi in voie si bunica si sotul :)

    RăspundețiȘtergere
  46. Vreau cartea din toata inima! Nu pot sa explic bucuria enorma cu care savurez articolele lui Alfie de pe net, si in general toate ideile despre iubire neconditionata aplicata atat oamenilor mari cat si copiilor.O vreau pentru ca imi doresc schimbarea pentru mine, pentru copil, pentru cei din jurul meu prin mine, vreau sa o daruiesc tututor din jurul meu s-o citeasca ca impreuna sa aducem schimbarea in lume :). We can all make a difference ! Alina B.

    RăspundețiȘtergere
  47. Vreau cartea din toata inima! Nu pot sa explic bucuria enorma cu care savurez articolele lui Alfie de pe net, si in general toate ideile despre iubire neconditionata aplicata atat oamenilor mari cat si copiilor.O vreau pentru ca imi doresc schimbarea pentru mine, pentru copil, pentru cei din jurul meu prin mine, vreau sa o daruiesc tututor din jurul meu s-o citeasca ca impreuna sa aducem schimbarea in lume :). We can all make a difference ! Alina B.

    RăspundețiȘtergere
  48. Ecaterina Zisu si Maria Catrina Damian, va astept cu un mail (cu adresa de livrare si numar de telefon) la diana@poarta-ma.ro pe care o sa il forwardez Monicai si care va va trimite cartile :).

    RăspundețiȘtergere

Primesc cu drag orice comentarii, mai putin spam. Incerc sa raspund cat de repede.
Comentariile la posturile mai vechi de 14 zile sunt moderate si vor aparea pe blog cu o usoara intarziere.