duminică, 24 martie 2013

Despre doule

Mai ştiţi bannerul cu venirea lui Michel Odent la Bucureşti? Ăla pe care l-am pus în septembrie şi, deşi Odent a venit la 1 octombrie, a stat pe blog până prin ianuarie? Bun, despre asta vorbim :).


_______________________________

Am fost la cursul de doula ţinut de Michel Odent şi Liliana Lammers. Şi, patetic vorbind, mi-a schimbat viaţa. Am fost acolo nu neapărat pentru că doream să devin doulă, ci pentru că, recunosc, m-am gândit că Odent are deja 80 şi ceva de ani şi nu vreau să păţesc ca la Jack Newman, unde am ratat cu graţie vizita sa în România. Că am plecat de acolo alt om... asta e altă poveste.Ca să vedeţi cât de frumos s-au legat, pentru mine, lucrurile, trebuie să ştiţi că doulele 'au apărut' în urma unui studiu despre Kangaroo Mother Care.

În anii '80, după ce cadrele medicale au observat scăderea numărului de decese la prematuri de la 70% la 30% numai lăsând copilul pe pieptul mamei (1), au decis să studieze dacă acest lucru se întâmplă peste tot. Aşa că, în anumite maternităţi, au fost trimise tinere, de obicei studente, care să 'ţină contabilitatea'. Să noteze câte mame îşi primesc copiii pe piept după naştere, câte nu, şi cum evoluează aceştia. Dar, vedeţi voi, femeile care erau acolo numai ca să facă 'contabilitate', fără nici un fel de pregătire medicală, erau, spre deosebire de majoritatea cadrelor medicale de la noi :P (2), oameni. Şi nu puteau sta degeaba. Aşa că, dacă gravidele în travaliu le cereau ajutorul, ele ajutau. O vorbă bună, un pahar cu apă, o strângere de mână, un zâmbet. Lucrurile acelea mici şi extrem de importante pentru care cadrele medicale nu au timp.

Ei bine, într-una din aceste maternităţi, în Guatemala, după intervenţiile unei astfel de femei fără nici o cunoştinţă medicală, care era acolo doar pentru a completa fişe, s-a observat o scădere majoră a naşterilor cu complicaţii (3). Studii ulterioare (4) au confirmat faptul că prezenţa unei doule la naştere scurtează travaliul, scade riscul de cezariană şi de utilizare a forcepsului la naştere.Deci ce e, de fapt, doula?

Daca întrebi un medic, cel puţin de la noi, cel mai probabil răspuns e: "nimic". Dacă întrebi o mamă care a avut alături de ea, la naştere, o doula, răspunsul va fi unul diferit.

Doula este o persoană fără pregătire medicală, care însoţeşte mama la naştere şi care, spre deosebire de cadrele medicale, nu este acolo pentru a monitoriza travaliul, ci e acolo pentru mamă şi familie.
Ce poate face o doula? Te ţine de mână, îţi umezeşte buzele, îţi pune comprese reci pe frunte, îţi face masaj. Îţi face întuneric, vă uitaţi împreună la film, te ţine de vorbă sau îl face pe soţ să tacă :), o sună pe mama sau pe bunica, îti oferă un umăr pe care poţi să plângi, sau nu face nimic. Te încurajează, te susţine, te ajută, empatizează cu tine şi îţi oferă respect, siguranţă, căldură şi confort.

Doula poate oferi ajutor şi post-partum. Poate să îţi gătească o masă în prima zi acasă, să arunce două rufe la spălat, sau doar să te asculte.

E un fel de mamă/ soacră/ soră/ bunică dar fără toate părţile nesuferite :). E o persoană cu tact, care a trecut prin tot ce vei trece tu şi care îţi e alături în acele momente. Aşa cum ai tu nevoie.Ce nu e doula?

După cum am mai spus, şi vreau tare mult să repet, pentru că am impresia că, la noi, există o mare confuzie, doula nu e moaşă. Deşi este posibil ca o moaşă sau un medic să fie şi doula, doulele nu au nici un fel de competenţe medicale.

O doula îţi va putea spune când travaliul progresează (noţiuni de bază, poate cronometra contracţiile şi poate aprecia intensitatea lor după comportamentul tău) şi ar trebui să mergeţi la spital, însă nu îţi va măsura dilataţia, nu îţi va monitoriza bebeluşul şi nu are pregătirea necesară pentru a recunoaşte posibile complicaţii în timpul travaliului. În plus, doula nu îţi va prinde copilul :).

Doula poate veni cu tine la spital şi te poate ţine de mână (la figurat, la propriu numai dacă asta vrei :) ), şi la o naştere naturală şi la o cezariana la cald, dar nu are nimic de spus în faţa cadrelor medicale. Poate sta cu tine la naşterea acasă dar nu va şti să facă nici un fel de proceduri medicale şi nici nu este răspunzătoare pentru mamă sau copil.

Cum ar zice Artanu', doula e soru-mea, bă! :)
În această săptămână, între 22 şi 28 Martie, se sărbătoreşte World Doula Week. Acesta este motivul pentru care m-am mobilizat să scriu pe blog, după atât de mult timp de la curs. Pentru că lumea trebuie să ştie că doulele există. Şi că pot fi acolo, când ai nevoie. Şi că, dacă o femeie cu un clipboard a putut schimba atâtea naşteri, o femeie care e acolo pentru mamă şi care ştie ce să facă sau să nu facă, poate însemna o diferenţă majoră.

Cursul de paramana doula a fost unul extraordinar, celor care sunteţi în altă ţară şi aveţi ocazia să mergeţi la o conferinţă sau un curs al lui Michel Odent (pentru că la noi nu se mai întrevede nici unul într-un viitor apropiat), vă recomand să faceţi asta, indiferent ce planuri de viitor aveţi. Fie că vreţi să începeţi ceva nou, fie că aşteptaţi un copil, fie că aveţi deja unul.

Iar vouă, celor din ţară, vă recomand să vă uitaţi un pic, când aveţi timp, pe linkurile de mai jos. Postul meu de azi e o poveste de spus între prietene, datele de mai jos sunt însă uluitoare. Pentru că atât de puţin poate face atât de mult.


La mulţi ani, deci, nouă, doulelor de pretutindeni! (oh, how lame :D)______________________________________
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC527708/
2. http://www.rfi.ro/articol/emisiunile-rfi-ro/nasterea-maternitatile-romanesti-abuzuri-umilinta-situatii-degradante
3. http://www.blessedexpectations.com/birthdoula/doulastudies.html
4. http://doula.org.uk/content/research-doulas
http://childbirthconnection.org/article.asp?ck=10272
http://www.nurturingbirth.co.uk/medical_views.html
**********

Alături de mine, la cursul de doula, au participat câteva fete dragi pe care cel mai probabil le ştiţi şi voi din on-line şi care sper să scrie şi ele despre experienţa lor de doulă în această săptamână.

Irina Popescu - Naşte cum simţi
Raluca Bradea - Lucruri mărunte - http://mateicelmic.blogspot.ro/2013/03/sa-aducem-pacea.html
Ralu' Contiu - Ţara lui Habarnam

Am fost, în total, 40 de femei şi un bărbat :), din toate colţurile ţării.5 comentarii:

 1. Cu mare drag am citi acest articol. Nu am stiut pana acum ce este o dula, dar din fericire am avut parte de asa ceva la nastere :) Intr-adevar este de mai ajutor o astfel de persoana. Mai pe larg, am avut o asistenta extrem de amabila si calda, pe care am rugat-o sa stea langa mine si a acceptat. Astfel, nasterea a fost una extrem de frumoasa(am nascut pe cale naturala) si un moment de care imi amintesc cu mare drag. D-na asistenta nu a facut mare lucru, doar m-a tinut de vorba si am schimbat pareri, dar a contat enorm. Mi-ar placea sa pot afla despre astfel de evenimente pe care le veti organiza pentru a le putea promova. Felicitari!

  RăspundețiȘtergere
 2. Cu mare drag am citi acest articol. Nu am stiut pana acum ce este o dula, dar din fericire am avut parte de asa ceva la nastere :) Intr-adevar este de mai ajutor o astfel de persoana. Mai pe larg, am avut o asistenta extrem de amabila si calda, pe care am rugat-o sa stea langa mine si a acceptat. Astfel, nasterea a fost una extrem de frumoasa(am nascut pe cale naturala) si un moment de care imi amintesc cu mare drag. D-na asistenta nu a facut mare lucru, doar m-a tinut de vorba si am schimbat pareri, dar a contat enorm. Mi-ar placea sa pot afla despre astfel de evenimente pe care le veti organiza pentru a le putea promova. Felicitari!

  RăspundețiȘtergere
 3. Foarte frumos. Mi se pare una dintre cele mai bune lucruri care se pot face pentru cineva care se afla intr-un moment delicat. Cu astfel de initiative facem lumea ma buna.

  RăspundețiȘtergere
 4. Super tare articolul! Mi-a placut foarte mult ! Multumesc!

  RăspundețiȘtergere

Primesc cu drag orice comentarii, mai putin spam. Incerc sa raspund cat de repede.
Comentariile la posturile mai vechi de 14 zile sunt moderate si vor aparea pe blog cu o usoara intarziere.