miercuri, 3 august 2011

Legea privind marketingul substituentilor de lapte matern

Cum astazi, in a doua zi a saptamanii internationale a alaptarii, micul meu secret a fost dat in vileag [a se citi am luat mamicile bloggerite si le-am strigat in gura mare: bei, o sa am nevoie de ajutorul vostru :)], pot sa presupun ca pot scrie si aici.

Dar sa o luam de la inceput. Acum doi ani si ceva, postam pentru prima data despre Boicotul Nestle. Pentru ca atunci au inceput lucrurile sa se miste.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), in colaborare cu United Nation Children's Fund (UNICEF), a intocmit, in 1981, Codul international de marketing al substituentilor de lapte matern. (Si pentru binele tuturor :), ii voi spune, de acum incolo, Codul.) A fost numit un minim necesar pentru a proteja sanatatea copiilor.

Toate statele Natiunilor Unite au adoptat, mai devreme sau mai tarziu (vezi cazul Statelor Unite, care au facut-o dupa 13 ani) Codul.



1.Ce specifica, de fapt, Codul.
Intr-o varianta foarte pe scurt, daca aveti placerea sa cititi varianta completa, o gasiti, in engleza, aici. [Contrar zvonurilor vehiculate in presa, legea nu interzice laptele praf si nu obliga mamele sa alapteze. Dâh!]
  • cere guvernelor sa isi asume responsabilitatea de a oferi, viitoarelor si actualelor mame, toate informatiile necesare privind nutritia copilului , ;
  • limiteaza donatiile de produse la cele cerute, ele necesitand aprobare de la autoritatile statului;
  • interzice oferirea de produse gratuite parintilor: mostre de lapte praf, suzete, biberoane;
  • interzice 'premierea' celor care vand mai mult decat norma;
  • desi permite informarea cadrelor medicale de catre producatori, interzice cadrelor medicale promovarea substituentilor prin afise sau mostre gratuite ;
  • obliga la o etichetare corecta, plus la afisarea, pe fiecare produs, a faptului ca laptele matern e superior. Interzice folosirea fotografiilor cu copii pe etichetele produselor;
  • obliga producatorii sa isi ridice standardele de calitate la nivelul Codex Alimentarius, si pe cele de igiena la Codex Code of Hygenic Practise for Foods for Infant and Children

Dupa cum am zis, foarte pe scurt.


2. Ce se intampla, acum, la noi.

Desi, teoretic, toate statele membre ale Natiunilor Unite au aderat la cod, OMS face, de fapt, o serie de recomandari, pe care statele membre se angajeaza sa le respecte si sa le integreze intr-un cadru legislativ. Ei bine, acum, 30 de ani mai tarziu, Romania se pregateste sa ofere acest cadru legislativ.

In acest moment, legea, initiata de UNICEF, este in Parlament. Cat va sta si cum va iesi de acolo, inca nu se stie :). Insa este mai mult decat sigur ca acolo avem nu unul, ci doua ajutoare de nadejde: Roberta Anastase, presedinta Senatului, si Claudia Boghicevici, deputat. (intre noi fie vorba, nu am ascultat nicicand cu mai multa placere un politician. D-na Boghicevici m-a cucerit, evident cu discutiile despre acest proiect de lege. Chapeau, doamna!)

Tot aici ar trebui spus ca acest proiect de lege (ca nu e lege pana nu e votata) este mai slab decat Codul. Nu are toate prevederile Codului, nici macar pe toate cele ale Directivei Europene (exact acelasi lucru, o recomandare catre toate statele UE de adoptare a principiilor Codului, intr-o forma ceva mai simplificata). Insa e un mare, foarte mare, pas inainte.



3. De ce ma bag eu in seama.

Candva in 2009, cand am aflat de Cod, am tot cautat sa vad ce se poate face atunci cand el este incalcat intr-o tara care nu are o legislatie in acest sens. Atunci am aflat ca, odata cu redactarea Codului, OMS si UNICEF au infiintat International Baby Food Action Network (IBFAN). Exact cum ii spune numele, IBFAN-ul este o retea, de organizatii non-guvernamentale, ce se ocupa cu monitorizare codului.

Si ajungem, in sfarsit, la micul meu secret :).
Inca din 2009 am colaborat cu IBFAN-ul. In cel mai simplu mod cu putina, raportand incalcari ale Codului. Si cand am inteles munca titanica pe care acesti oameni o fac, voluntar!, cand am inteles exact care e cel mai bun mod in care ii pot ajuta, cand visul unui Cod legiferat si la noi a ajuns atat de aproape, am deci ca e timpul sa avem si un IBFAN Romania. Cum ies judecatorii din vacanta, va fi gata :)



4. Planul
Da, acum urmeaza marele meu plan si momentul in care eu va cer voua ajutorul.

In primul rand, chiar si inainte de votarea legii, voi incerca sa fac, la intervale regulate de timp, cate o postare despre lege. Un soi de discutii pe marginea legii, pentru ca toata lumea sa inteleaga exact despre ce e vorba.
Bineinteles, daca aveti orice nelamurire, sa o discutam impreuna.

Apoi voi avea nevoie de ajutorul vostru efectiv. De fiecare data cand vedeti o incalcare a Codului, sa o semnalati IBFANului. O veti putea face la cel din Romania sau la oricare altul, important e sa o faceti. Evident, dupa votarea legii vor fi si mai multe locuri in care veti putea semnala incalcari, cel mai sigur ar fi sa o faceti peste tot :), cel putin la inceput.


5. Deci

Ar fi pacat ca un pas atat de mare si greoi sa ramana in zadar. Avem mare nevoie ca aceasta (sper) viitoare lege sa fie si implementata cum trebuie si pentru asta e nevoie de ajutorul vostru, al tuturor. Sper din suflet sa fiti alaturi de mine.

P.S. E posibil sa nu reusesc sa comentez pana saptamana viitoare cand ajung la un net decent.

13 comentarii:

  1. Diana, suntem alaturi de tine. Ma bucur sa aud ca exista si politicieni care se preocupa de asta. Eu in maternitate nu am primit mostre, dar era un cadou in care erau tot felul de pliante de la Nestle. A si faptul ca micutei mele i-au dat lapte praf la inceput, in loc sa ma lase sa o alaptez.

    RăspundețiȘtergere
  2. La noi a fost la fel, cu pliante, fara mostre, dar LP in maternitate

    RăspundețiȘtergere
  3. Laptele praf e strans legat de faptul ca baby friendly sau nu, spitalul, cu legile si angajatii lui spalati pe creier, te desparte de copil in primele clipe, uneori zile. De aici cred eu ca se rupe filmul, asta strict legat asistenta din majoritatea spitalelor :-(
    Diana, sunt sigura ca vei primi feedback de la multe mame, felicitari pt. ca te implici in demersul asta. Noi te vom ajuta cu siguranta.
    Am primit cadou cand am nascut si protectii silicon dar si tampoane de sani.
    Nu m-a incurajat nimeni sa alaptez, nu m-a invatat nimeni, dar nici nu m-au impiedicat. Au adus laptele praf si l-au pus langa bebe urmand ca sa decid eu ce si cum...
    N-a fost rau, stau si ma gandesc acum...dar nu e bine. Daca cineva s-ar interesa si ar face un studiu referitor la cate mame alapteaza si pt cat timp, ca vorba reclamei, "dupa sase luni cand laptele matern nu mai e suficient...", deci daca am avea niste cifre, cred eu ca ca am constientiza ca ede fapt e foarte rau.

    RăspundețiȘtergere
  4. Diana cred ca e prima mea postare pe blog-ul tau desi te urmaresc din umbra azi miine de doi ani. De cand o am pe Isabela.
    Laudabila initiativa ta si a celor doua doamne parlamentar. Este necesara o asemenea lege care sa ne protejeze pe noi mamele. Ca eu una nu imi imaginez ca vor fi schimbari remarcabile in sistem. Nu atata timp cat firmele producatoare de lapte praf isi permit (din pct de vedere financiar) sa "stimuleze" pediatrii, neonatologii si asistentele...sau nu atata timp cat sunt inca mame care sunt convinse ca cea mai buna mancare pentru bebelus e laptele praf ca asa zice reclama... de la televizor dintre cele doua telenovele...:).
    Chiar azi a aparut in ziarul local un articol legat de alaptare. Concludent! Uite aici link-ul:
    http://www.monitorulcj.ro/actualitate/5922-alaptarea-la-san-a-scazut-la-12
    Eu una voi fi alaturi de tine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Diana, jos palaria! Nu credeam ca pot sa te admir, sa te respect si sa te iubesc si mai mult! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. pai si cum trimitem incalcarile? poze, articole, life stories....?

    RăspundețiȘtergere
  7. Primul copil nu am reusit sa-l alaptez decat extrem de putin, tocmai pentru ca am urmat cu sfintenie recomandarile medicilor, cele pe care le stiti si voi, alaptat la 3 ore, 15 minute dintr-un san, 15 minute celalalt san, scos aerul pe umar apoi pus copilul in pat...si uite asa am esuat cu brio in alaptare.
    La al doi-lea copil am decis sa ascult de parerile altora (Andreina, Rox, Christa si nu numai) si deja, dupa 9 luni eu consider ca este o reusita, chiar daca nu ma pot compara cu cele care au alaptat 2, 3 chiar 4 ani. Pentru mine este extrem de mare lucru ca am reusit sa alaptez si odata cu scurgerea acestor 9 luni s-au schimbat si mentalitati si atitudini, asa ca o sa incerc sa sustin si eu activ aceasta initiativa.

    RăspundețiȘtergere
  8. Stefania, Ralu,
    multumesc

    Alice
    exista un studiu, va fi lansat luna asta, 12% din copiii romani sunt alaptati exclusiv 6 luni. 12!

    Cecilia
    multumesc. Eu nu sunt initiatoarea, UNICEF este, eu doar am participat la intalniri din partea IBFAN. Multe persoane s-au implicat, sa vedem cum mergem mai departe.

    Luthien
    pe siteul ibfan.org exista un formular ce poate fi completat pt raportari. O sa fie si la noi unul, anunt imediat ce vor fi gata toate formalitatile.

    Mihaela
    bravo! Ca ti-ai asumat ce ti s-a intamplat, ca ai inteles care a fost cu adevarat problema si ca ai luptat mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  9. Felicitari, Diana! N-am stiut cat suflet pui. Esti de admirat, intr-adevar! Ma bucur ca te cunosc si imi doresc sa ajut cu tot ce pot.

    RăspundețiȘtergere
  10. :D las ca ridicam noi media (si prin noi ma gandesc la mamele blogerite).
    :) eu inca il mai alaptez pe al meu, si, iote acus` dupa colt, facem 2 ani!

    RăspundețiȘtergere
  11. Diana, felicitarile mele.
    Si eu la fel ca si Mihaela, la primul bb am esuat cu succes, apoi la al doilea am avut norocul sa va intalnesc pe voi si iaca avem 2 ani si ceva si lm este prezent in alimentatia puiutului meu, cu toate ca multa lume ma dezaproba.
    Ma intristez tare cand vad mamicile cu lp in carucioare si se scuza ca nu au avut lapte suficient.
    In maternitate n-am primit lp, dar am primit o gramada de pliante cu reclama la el. In plus copilul nu este langa mamica inca din prima clipa de viata, ba mai mult (si mai trist) este adus abia a doua zi.

    RăspundețiȘtergere
  12. Diana, te urmaresc de mult timp, iti admir munca teribil de tare! Eu am bebe de 6 luni, am reusit sa o alaptez aproape o luna. Chinuit. Din aceeasi dezinformare, lp in maternitate, etc. Am facut si o infectie ultra urata la rinichi chiar la 3 sapt dupa nastere, dar anyway...informata corect si incurajata inca din spital, reuseam! stiu sigur! acum faptul e consumat, dar cu urmatorul PROMIT ca fac altfel! Deci...chiar daca Bia papa LP, o sa fac tot posibilul sa fiu atenta si sa reclam. Azi am facut o poza cu telefonul intr-un supermarket unde am gasit o anumita marca de lp cu un bebe superhappy pe ea. o sa incerc pe ibfan.org. Daca nu ma prind cum sta treaba, iti trimit tie poza?

    RăspundețiȘtergere
  13. alexandra
    uite aici linkul.
    http://www.ibfan.org/code_watch-form.html

    RăspundețiȘtergere

Primesc cu drag orice comentarii, mai putin spam. Incerc sa raspund cat de repede.
Comentariile la posturile mai vechi de 14 zile sunt moderate si vor aparea pe blog cu o usoara intarziere.