vineri, 26 august 2011

Ce stiu eu despre masinile de cusut

Primesc tot mai multe intrebari despre masini de cusut. De unde, de care, cat.


Cu timpul in minte, va povestesc aici tot ce stiu si ce cred ca trebuie sa stiti si voi despre masinile de cusut, in caz va ganditi sa va cumparati una. A iesit un post mai lung decat ma asteptam, daca nu va bate gandul sa va luati acum o masina de cusut, e posibil sa devina extrem de neinteresant. Insa daca vreti sa stiti mai multe si vi se pare ca am omis ceva, va rog sa ma intrebati.


Bon, daca vreti o masina de cusut, trebuie sa stiti in primul rand pentru ce vreti sa o folositi. Nu e cazul sa va luati o masina cu 200 de cusaturi ornamentale daca nu o sa aveti nevoie de ele. In primul rand pentru ca pretul e cu totul altul si in al doilea rand pentru ca nu merita investitia. Daca vreti ceva la un pret cat mai accesibil, o masina care trage linii drepte si face si un zig-zag e arhisuficienta.

Dar deja am luat-o inainte. Sa ramanem la lucruri simple.

1. Tipuri de cusaturi

1.1. Cusatura dreapta, simpla. E cea mai intalnita cusatura, cea cu care se imbina bucatile de material, se fac multe tivuri. Exceptand masinile industriale specializate pe altceva (vezi mai jos), toate masinile fac aceasta cusatura. Daca planuiti sa folositi masina numai pentru, sa zicem, perdele, esarfe si fustite de vara, aceasta cusatura va e suficienta. Daca planuiti sa coaseti mai multe tipuri de materiale, e bine sa va interesati daca puteti regla pasul cusaturii. Materialele mai groase necesita un pas mai mare (de ex, blugii - uitati-va la tighele), cele mai subtiri un pas mai mic (de ex. bluze subtiri de vara din material netricotat).

Exista si un tip de cusatura dreapta cu lant, insa asta se face la putine masini industriale, uneori la pachet cu surfilatul (cusatura de la blugi de pe interior, intre craci, de ex) si unele de brodat si aproape sigur nu asta cautati daca cititi postul asta.

cusatura dreapta si cusatura zig-zag [ sursa]


1.2. Zig-zag-ul. E cusatura folosita pentru butoniere si, in unele cazuri, pentru a opri materialul de la a se destrama. Spun ca e folosita uneori pentru ca masinile care surfileaza cu adevarat sunt separate, din cate stiu eu nu exista masina care sa si surfileze si sa si faca cusaturi simple. Asa ca zig-zag-ul e o alternativa mai ieftina la surfilat.

butoniera [sursa]

Daca vreti sa faceti articole de imbracaminte complete sau din tricot, e bine sa aveti si acest tip de cusatura disponibil. Mai poate fi folosit la aplicatii si la prinderea elasticului direct de material.
E ideal sa puteti regla pasul (sa fie mai deasa - ca la butoniere, sau mai rara - in loc de surfilat), dar si latimea cusaturii.

1.3. Cusaturile ornamentale.
Dupa parerea mea, sunt cea mai mancatoare-de-bani inventie :)). Si relativ inutila. Sunt extrem de putine cazuri in care chiar ai nevoie de cusaturi ornamentale pe care sa nu le poti face altfel. In plus, toti cei pe care ii stiu (inclusiv eu) si care au masini cu multe cusaturi ornamentale, nu folosesc mai mult de 1-2 si si astea foarte rar.

cusaturi ornamentale [sursa]

1.4. Surfilatul
Se face, din cate stiu eu, numai la masini specializate. Cu 3 sau 5 fire, si cu preturi din alta categorie :). Daca nu vreti sa faceti produse de serie, nu e cazul, dupa parerea mea, sa investiti intr-un triplock.
[edit: am auzit ca in Europa- aka engrossul ala cu chinezisme de la capatul lui 14 - exista triplockuri mici la preturi decente. daca aveti drum pe acolo si vedeti, lasati un comentariu, sa afle si altii]

surfilat [ sursa]

1.5. Broderia
Va spun din start ca eu nu ma omor dupa broderii. Sa zicem inca, sa las loc de intors :D. Deci aici nu va pot ajuta prea mult, stiu doar ca sunt masini care fac numai broderie dar si masini combinate. 

broderie [ sursa]


2. Tipuri de masini
Masinile de cusut se impart, dupa cantitatea de munca pe care o presteaza intrr-o viata :), in doua categorii:
  1. casnice
  2. industriale.
2.1. Masinile industriale fac, de obicei, o singura operatie. Mult si bine :). Exista masini industriale pentru butoniere, pentru cusaturi drepte, pentru surfilat, pentru tricoturi, pentru tivuri ascunse si multe altele. Vorbesc de ele pentru ca, cel putin in ultimii ani, odata cu falimentarea fabricilor de confectii, au aparut si la noi multe pe piata, la mana a doua, dar in stare foarte buna si la preturi extrem de bune pentru ce stiu si pot sa faca.

masina de cusut industriala Mitsubishi [ sursa]

Dezavantaje:
  • fac un singur tip de cusatura.
  • unele din ele merg la 380, nu 220, deci e posibil sa aveti nevoie sa le adaptati (nu e mare branza, se rezolva rapid).
  • sunt foarte mari si grele. Daca vreti sa lucrati intr-o camera folosita si pentru altceva (dormitor, bucatarie), probabil nu veti avea loc pentru o masina industriala.
  • posibil sa arate urat :)

Avantaje:
  • daca aveti sau planuiti un birou special pentru lucru, masinile industriale sunt excelente.
  • se intretin foarte usor; in primul rand pentru ca au partea de jos libera si pentru a le curata e suficient sa dati o matura pe jos dupa.
  • le gasiti la preturi bune gratie falimentelor.
  • rezista la mai mult decat le veti putea folosi vreodata; ganditi-va ca sunt facute sa fie folosite aproape non-stop.
  • sunt foarte rezistente, majoritatea numai din metal, toate piesele si accesoriile metalice, nu vi se va rupe, sparge sau indoi nimic la o masina industriala.
  • au o masa mare incorporata ce ofera suport pentru material si va face lucrul mai usor.
  • raport calitate pret - pentru o masina industriala la mana a doua - excelent.

2.2. Masinile casnice

Sunt facute, dupa cum le spune si numele, pentru casa. Deci daca vreti ceva sa puteti folosi acasa, asta ar fi alegerea ideala.
Ele se impart in alte doua mari categorii
  • vechi
  • noi
2.2.1. Cele vechi sunt de tipul Ileana, Camelia, Sanda, Singer vechi. De cele mai multe ori sunt masinile de la bunica. Majoritatea au o masa de care sunt atasate si sunt mecanice, adica nu se baga in priza ci functioneaza cu pedala.

singer veche [ sursa]

Dezavantaje:
  • daca nu stiti sa trageti la masina, poate fi o provocare.
  • daca nu aveti experienta, aveti neaparata nevoie de cartea masinii pentru ca sunt sanse mici sa o gasiti pe net :)
  • ocupa ceva loc din cauza mesei si pot fi foarte grele (in special Singerurile vechi)
Avantaje:
  • sunt foarte ieftine (1,5-3 mil)
  • au piese rezistente, toate reglajele la vedere.
  • sunt o optiune buna daca stiti sa trageti la masina si va place/stiti sa faceti reglajele* singure.


2.2.2. Ultima categorie, si cea mai mare, si preferata mea :), masinile casnice noi.
brother in-novis 400 - ca a mea [ sursa]

  • sunt micute, usor transportabile (de pe masa in dulap, din dulap in bucatarie :) ), fara masa de lucru, deci nu ocupa loc mult.
  • se pot incerca **, vedea, pipai :)
  • sunt electrice
Dezavantaje
  • pretul, fiindca, evident, e o masina noua.
  • multe din masinile noi au componente nemetalice care se deterioreaza mai usor.
  • carcasele din plastic
  • curatarea. Masinile casnice noi, avand carcasa inchisa pe toate partile, nu pot elimina resturile (puf, praf) si necesita curatare destul de deasa. (Si destul de anevoioasa pt mine, obisnuita cu masinile industriale.Si enervanta la paturici pentru ca dupa fiecare matlasare trebuie sa desfac tot, sa curat si sa fac la loc. )

_________________________________________________

Bon, despre masinile mele:
Am invatat sa cos prin clasa a 4-a cel tarziu, pentru ca stiu ca intr-a 5-a trageam fara probleme. Am invatat pe o Singer din aia veche, am cusut apoi pe toate masinile mamei, de la Camelia la Pffaf industriale si apoi la Brother-ul meu. Iubesc toate masinile pe care am cusut si fiecare din ele are ceva extraordinar. Daca ar fi sa recomand o singura masina pentru toata lumea, nu as putea sa o fac. Deci, exact ca la slinguri, trebuie sa gasiti ce vi se potriveste voua.


__________________________________________

Daca nu aveti deloc experienta si nici nu vreti sa faceti din masina asta viitorul vostru, dar ati vrea sa puteti sa lucrati de bun inceput cate ceva, eu as zice sa va orientati catre o masina noua, electrica, si simpla. Sunt usor de folosit, incep de pe la 4-500 lei, daca prindeti o perioada cu reduceri e si mai bine.


  • Sunt masini simple, destul de usoare, fara masa proprienu extrem de rezistente dar nici nu aveti mare nevoie. 
  • Reglajele sunt minime si se fac usor.
  • Majoritatea au o cusatura simpla, zig zag si cateva cusaturi in plus, sa nu ziceti ca n-aveti. Arhisuficient, dupa parerea mea. 
  • In loc sa comparati intre 7 si 24 de cusaturi ornamentale, mai bine va uitati la ce nu poate face masina. Eu una am incercat un Singer Madmoiselle care e, dupa mine, foarte buna pentru un incepator. Ce nu poate face insa este sa regleze pasul cusaturii. Adica sa traga diferit pe materiale groase si materiale subtiri. Nu am ales-o pentru ca imi place sa matlasez paturicile cu linii drepte si cu pasul cat mai mare, dar si sa fie rezistente, deci sa folosesc un pas cat mai mic la imbinat peticele. Revenind insa, pentru 5 rochite de copii, doi botosi, 3 perdele si 5 perechi de blugi, e beton :)

Daca vreti sa faceti paturici [ asta e intrebarea pe care o primesc cel mai des :)], aveti nevoie de o masina cu o treapta mai sus. Partea cea mai neplacuta e cea cu curatatul masinii dupa matlasare. Cu cat masina e mai 'sus', cu atat veti avea mai putine probleme la curatare. Daca faceti predominant free motion quilting, atunci va puteti uita linistite si la o masina industriala second, poate fi o investitie super.

Daca vreti sa faceti ceva profi, faceti-va calculele bine. S-ar putea ca 1-2 industriale second sa faca mult mai mult ca rezultate si mult mai putin ca bani decat o masina electrica de noua generatie, 17 in 1 :). Sau nu :).

Si fiindca au trecut cateva luni de cand am inceput postul asta :), puteti sa ma intrebati daca aveti nelamuriri si voi raspunde, nu mai continui cu scenariile :). 

______________________________________________

Nu in ultimul rand, inainte de a cumpara, sunati la dealeri. Eu am sunat si vizitat Singer si Brother si am numai cuvinte de lauda pentru amandoi. 
Doamnele de la Singer sunt extrem de dragute (am sunat la reprezentanta). Parerea mea despre ele, ca nu iti recomanda niciodata ceva 'mai sus' decat ai nevoie, mi-a fost confirmata si de altii. Nu te fac sa te simti prost, nu iti baga pe gat ceva ce nu iti trebuie. Nu au magazin propriu, insa iti spun toate magazinele in care le gasesti produsele si iti spun si cel mai apropiat sezon de reduceri.
Domnii de la Brother (reprezentanta de pe Sabinelor, in Bucuresti), sunt iar foarte tari. Poti incerca orice la showroom, nu pleci cu masina si fara training, si prin training vreau sa spun ca stai si o ora, si doua, si trei, pana iti arata fiecare operatie, fiecare accesoriu, fiecare reglaj. Evident, mergand in showroom, tentatia de a cumpara ceva peste ce iti trebuie tie e mai mare :D, insa daca sunteti in Bucuresti merita sa faceti asta chiar daca nu cumparati de la ei. E prea fain :)

Bon, deci intrebati-ma daca vreti sa mai stiti ceva, daca stiu va raspund :). Daca credeti ca am omis ceva, sau am gresit ceva, la fel :).

55 de comentarii:

  1. Diana, ce ata folosesti pentru paturici, slinguri ? Eu am nevoie de ceva rezistent pentru papusi si nu prea stiu ce aleg, poti sa-mi recomanzi ceva?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Madalina,

    pt paturici folosesc bbc (coates mercerizat, se gaseste tot mai greu). paturicile sunt numai din bbc si exista riscul ca, in timp, dupa douamiiosutasaptezisipatru de spalari :D, poliesterul sa taie bumbacul. cum ar trebui sa dureze o viata cel putin, prefer sa nu, sa se miste la fel, si ata si materialul si vatelina.

    pt slinguri folosesc poliester, guterman si coates (de la mama :D). acolo unde materialul e in 6-9 straturi, bbc nu prea face fata. insa la cusaturile in zigzag des pe interiorul wrap=tai-urilor, de ex, la materialele mai subtiri folosesc bbc. tot asa, ca ata de poliester sa nu taie bumbacul din material.

    papusi nu am incercat, deci nu mi-am pus problema. insa principiul e acelasi: ata buna, poliesterul taie bumbacul subtire, bumbacul nu tine asa bine la multe straturi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Masina aceea singer am vazut-o zilnic toata copilaria mea, iar in jurul ei erau papiote, fasii de materiale, tipare si cate si mai cate :). Efectiv m-a cuprins nostalgia :).

    Ce as vrea sa adaug ca argument in favoarea celor foarte vechi este faptul ca sunt atat de simple ca practic nu ai ce strica la ele. In rest... nu se pot compara cu cele electrice.

    De la bunica stiu ca indiferent cat de buna e masina, fara un croitor talentat e degeaba, insa am vazut ca unele dintre masinile astea noi tin loc si de "meserias".

    Super articolul, o sa-l listez sa-l trimit bunicii care sigur o sa-ti impartaseasca opiniile (mai ales pe cea referitoare la broderii pe care le detesta :))!

    RăspundețiȘtergere
  4. Intrebare de baraj, in context specific sabinesc:D oare am vreo sansa sa invat sa fac macar un tiv la masina Singer?

    RăspundețiȘtergere
  5. Cristina,
    de fapt are ce sa nu mearga bine, insa partea buna e ca vezi si ai acces la tot, poti repara singur orice. La cele electrice... nu prea. Nu mai zic ca pierzi garantia daca o deschizi singura.

    Sabinule,
    Sigur! Pune pe cineva s-o vada, sa fie atele tensionate bine (la ac si la suveica), sa ti-o curete si regleze un pic inainte. Si apoi... doar sa tii mana pe roata la inceput, sa n-o ia inapoi si gata :)

    RăspundețiȘtergere
  6. am un singer, o nicoleta si un brother, si am si experienta unui triplock. deci subscriu la tot ce scrii si te felicit pt sinteza!;)
    am vazut si eu masini industriale sh si mi-as dori una, insa cum nu "scot bani" cu masinile mele si sint doar o utilitate casnica, na... insa cine stie, pe viitor, poate ma apuc sa fac si eu ceva :) mai ales ca am un balot de vatelina ;))))

    RăspundețiȘtergere
  7. Apropo, unde gasesc si eu vatelina? Vreun magazin, loc anume prin Bucuresti stii? Mc

    RăspundețiȘtergere
  8. Madalina,
    In Bucuresti eu stiu un singur loc, in spate la Cocor, de fapt pe straduta care coboara prin spate de la Himalaya spre Cocor. E un magazin mic si vechi cu chestii de cizmarie. Insa e groasa si poliester, naspa rau, iti distruge acele de masina si o umple de mizerie. Daca vrei umplutura pt papusi se gaseste la kg. Pe blog la Khrisu gasesti exact firma romaneasca care o produce. Si sa ne arati si noua ce faci :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Super articolul!!

    Io prefer masinile noi. Tot biznisu' meu il datorez integral masinii mele inovis 10 pe care am luat-o din curiozitate... citind instructiunile, jucandu-ma la ea mai mereu cand aveam un timp liber, m-a napustit inspiratia c-a trebuit sa continui intr-un mod mai serios.

    Acu vreau o Bernina Bernette E92c, tocmai pt cusaturile decorative. Mor dup ele... am doar vreo 2 cusaturi decorative la actuala masina...si-am mai folosit pe post de decorative, cusaturi utilitare, ca romanu'i inventiv.

    Cand ma asez la masina mea industriala imi piere toata inspiratia... :))

    khrisu

    RăspundețiȘtergere
  10. Am avut si eu ocazia sa incerc o masina industriala la verisoara mea. WOW e ceea ce pot spune! pentru quilting e super, are loc sa introduci paturica si sa faci cate cusaturi vrei, fara sa ai problema "unde sa mai incapa quiltul?". Ceea ce mi-a placut foarte mult este cat e de silentioasa. A mea, Brother ls2125, face o galagie infernala... Cu cea industriala poti sa cosi si noaptea fara sa deranjezi pe cineva.
    Mie imi plac mult cusaturile decorative, dar nu-mi permiteam alta masina.

    RăspundețiȘtergere
  11. Sultana,
    In cazul tau nu vad de ce ai vrea o industriala. Adica da, sunt misto cand tragi kilometrii de tivuri, dar altfel... poate doar sa-ti strici podelele :D {sunt grele... rau)

    Kitty,
    Uite ca nu m-am uitat la ale mele, o sa masor exact sa vad cu cat sunt mai mari. Insa, de ex, la ale mele plus ale mamei (5 in total), nu se poate atasa walking foot. Deci pt mine, la matlasat, sunt zero, pt ca folosesc numai in linie dreapta si imi trage de material intr-o veselie. Daca as fi facut free motion ar fi fost, intr-adevar, o diferenta.

    Dar daca zici de loc mult... ai vazut bernina 820? :D acolo loc de paturici... :D

    Si sa stii ca nu toate industrialele sunt asa silentioase, depinde de model. Cea la care lucrez eu slingurile e horror :D

    RăspundețiȘtergere
  12. Weii cn ma poata ajuta si pe mn ? Am o masina de cusut ileana si nu merge acum sa il mai dau inainte va rog ajutati-ma

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna, as vrea sa cumpar si eu o masina de cusut,brodat si surfilat de la pfaff (element by pfaff) ii zice insa nu gasesc mai nimic despre ea
    ma poti ajuta,plsss
    mersi

    foarte interesante si utile descrierile tale

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna , as vrea sa intreb daca acele se schimba in functie de materialul pe care il folosesti? Mentionez ca am o masina Naumann Sigma si am aceasta problema de a rupe acul. Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca rupe acul, cel mai probabil ai o problema la graifer si ar trbeui sa o vada cineva care se pricepe

      Ștergere
  15. Pe mine m-ar interesa o masina in general pentru confectionat blugi, pantaloni, tricouri, maxim bluze, imi poti recomanda ceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. blugii sunt, in geeral, f grosi, iar tricourile subtiri si elastice. nu prea merg bine pe aceeasi masina

      Ștergere
  16. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna,
    Am o intrebare in legatura cu postul: pe siteul Singer la modelul Mademoiselle scrie ca ar avea pas reglabil cusatura.(fiindca am vazut ca in post ziceati ca nu se poate regla pasul) - e vorba de altceva si nu am inteles eu (se poate...nu ma pricep prea mult si as fi vrut sa-mi cumpar o masina pentru incepatori).
    http://www.singer.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=107&Itemid=58 - aici e linkul de pe site, probabil ca cel mai bine m-ar lamuri personalul firmei.
    Multumesc mult pentru info :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna ,as avea si eu o intrebare:pt piele ce masina imi recomanzi??Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  20. azi,am luat de la bunica-mea o masina de cusut Ileana.am reusit sa pun ata pe ac,singura,singurica:-D.intrebarea mea este cum o sa stiu sa aleg acele???in functie de material........sau cum???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cel mai bine e sa intrebi la merceria de unde cumperi ace, ar trebui sa stie tantiile de acolo

      Ștergere
  21. Buna,am nevoie de putin ajutor. Sunt incepatoare in domeniu si vreau sa invat ce ata si ce cusatura sa folosesc pentru fiecare material. Cunosti vre-un site sau un ghid online?

    RăspundețiȘtergere
  22. BUNA ZIUA
    pentru cunoscatori.........
    Ce parere aveti de masinile de cusut casnice de la JUKI?Ce stiti despre ele? Avand in vedere ca SINGER si BROTHER sunt excelente, care ar fi diferenta dintre ele si JUKI?
    Multumesc,

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna,am cumparat de curand un Singer Talent 3321,am comandat separat si piciorusul pt surfilat,dar nu sunt foarte sigura daca il folosesc corect,ai putea,te rog frumos sa ma ajuti cu un sfat?Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mai bine ar fi sa vb cu cei de la Singer, sunt foarte foarte draguti, sigur te ajuta mai bine decat mine

      Ștergere
  24. ...Brother Innov-is_ul meu 950 nu mai baga ata in ac..:)) Vreo sugestie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa mergi la Brother :). La fel ca cei de la singer, sunt extrem de draguti, te ajuta fie prin telefon fie la sediu. Daca e in garantie ti-l repara imedat, maxim in o zi.

      Ștergere
  25. am o intrebare..poate ma ajuta cineva... de ca transportorii de la masina nu se mai misca si cred k din cauza aceasta bate tot pe loc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai curatat-o recent? de obicei se blocheaza de la prea multe mizerii.

      Ștergere
  26. O marca de masina italieneasca imi puteti recomanda?

    RăspundețiȘtergere
  27. buna , am si eu o masina veche ileana ,am cusut la ea cam 10 minute (la un sarafan pentru fetita mea )si dupa care a inceput sa imi taie ata .ata care vine de sus de la papiota iese pe partea de jos a materialului ca franjurile . ai idee ce se intampla ? ce trebuie sa fac? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  28. buna , am si eu de la o prietena o masina veche ileana ,am cusut la ea cam 10 minute (la un sarafan pentru fetita mea )si dupa care a inceput sa imi taie ata .ata care vine de sus de la papiota iese pe partea de jos a materialului ca franjurile . ai idee ce se intampla ? ce trebuie sa fac? multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand sa scoti atele si sa o cureti f bine, inclusiv pe sub suveica, cu atentie sa nu fie vreo bucatica de ata prinsa pe acolo.

      Ștergere
  29. salut...as avea si eu nevoie de un sfat...cumpar de cativa ani reviste de moda si ma tot uit dupa carti de specialitate,forum uri, blog uri de moda si m am hotarat sa mi cumpar o masina sa vad ce iese...pana acum mi a fost frica...n am facut nici un curs, dar imi tot fac rochii, pantaloni, perdele, lenjerie de pat cusute de mine de mana sau le duceam la o doamna croitoreasa si o rugam sa mi le coasa...as vrea sa mi cumpar o masina si vreau sa stiu ce mi ai putea recomanda...nu stiu exact in ce directie o sa evolueze lucrul acesta, dar as vrea sa incerc/incep...si daca stii cumva unde as putea sa fac niste cursuri de croitorie care sa ma ajute....multumesc frumos si felicitari pentru articol, ma uit ca nauca pe net de ceva timp si al tau m a elucidat cel mai bine :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru masina, poti merge la Brother sau la Singer (eu la Brother am fost si sunt extrem de draguti, cu cei de la Singer am avut aceeasi experienta dar la telefon) si incerca mai multe masini, plus ca iti vor da si cateva sfaturi.

      Pentru cursuri, eu tin unele impreuna cu fabrix. Ai mai multe detalii aici: http://fabrix.ro/pagini/cursuri

      Ștergere
    2. vreau si eu un sfat,brother sau pfaff?vreau ceva cat mai bun si mai silentios,stau la bloc si am mania cusutului la ore tarzii

      Ștergere
  30. Salut, am nevoie de ajutor in a ma hotara asupra masinei ce urmeaza sa o achizitionez cadou pentru o incepatoare care nu a pus niciodata mana pe o masina de cusut insa care e foarte dornica a invata. Oscilez intre Singer 2250Tradition/ Singer Mercury 8280 si inger 2259 Tradition.Mersi!

    RăspundețiȘtergere
  31. buna, ati folosit sau stiti cum coase Jack ShirleyI (direct drive),ca intentionez sa imi cumpar una,de la distribuitori(prin curier) dar nu pot sa o incerc inainte fiind la sute de km distanta.

    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  32. Buna.Am si eu o problema.sunt incepatoare in aceasta arta si mi-as dori mult sa o cunosc.am cumparat o masina mica de cusut insa nu stiu cum sa o folosesc.am instructiuni insa nu sunt clare.ma puteti ajuta?

    RăspundețiȘtergere
  33. Buna ziua!

    In primul rand va multumesc mult pentru postare - utila si la obiect.

    In al doilea rand am si eu nevoie de ajutor...cu toate info citite si tot nu ma pot decide...

    Sunt incepatoare in ale cusutului.

    Vreau sa folosesc masina pentru cusut materiale si transformat haine....dar in principal lucrez cu materiale mai groase, gen piele, din care fac bratari.

    Ma intereseaza si ceva functii decorative.

    Ma puteti ajuta cu un sfat exact de cumparare?

    Buget pana in 600 ron.

    Va multumesc si va doresc o zi minunata!

    Lisetchi Oana

    RăspundețiȘtergere
  34. BUNA SEARA,
    Mi-a cumparat sotul de curad o masina PFAFF 1212 , din Germania,second hand Nu sunt croitoreasa,am avut o nicoleta care s-a stricat si am mers pe mana sotului Problema e ca nici nu stiu sa pun ata Poate cineva sa ma ajute cu o carte a masinii in lb romana Platesc evident

    Multumesc anticipat ,Mariana

    RăspundețiȘtergere
  35. buna ,ma poate ajuta cineva cu niste instructiuni sau un manual pentru o masina PFAFF1212 este ok si conta cost

    RăspundețiȘtergere
  36. Buna,
    Am si eu o masina de cusut singer...din aceea veche cu masa metalica si suveica cartus.De la un timp nu mai face bucla intre cele doua ate...nu mai face cusatura...impunge materialul dar atele raman fiecare pe partea lor...ce trebuie sa ii fac?

    RăspundețiȘtergere
  37. Buna...vreau sa va intreb daca pot face o rochie(de la cap la coada) fara masina de surfilat?

    RăspundețiȘtergere
  38. Ce parere aveti despre masinile Haman . Care este valoarea unei masini Haman din 1861? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  39. buna as avea nevoie de un sfat ,am masina casnica pfaff,nu se coase ata de la suveica adica ata de sub material nu se coase ,doar cea deasupra materialului,se strange multa ata sub material,de ce oare?

    RăspundețiȘtergere
  40. Ai strans frana de la ata de deasupra prea tare;ceva (un cap de ata) a intrat in dispozitivul de franare si frana este prea tare ; ai incercat cu un material mai gros ca de obicei;acul s-a slabit din locasul sau si a intrat putin "inauntru"......

    RăspundețiȘtergere
  41. buna , de curand am primit o masina de cusut ileana , si nu stiu cum sa bag ata in suveica , ma poate ajuta cineva????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va raspund eu. Trebuie sa aveti ata pe mosor apoi introduceti mosorul in suveica in felul urmator: trebuie sa deschideti o mica clapeta de la suveica si introduceti mosorul in suveica apoi are un mic orficiu pe unde scoateti ata si nu dati drumul la clapeta de la suveica si o introduceti acolo in graifer. Succes!

      Ștergere
  42. Eu am o masina de cusut Ileana si din bun senin nu mai pot coase cu ea adica nu mai merge deloc la cusut. Am schimbat suveica, am schimbat acul si ata dar nustiu ce sa-i mai fac. Daca stie cineva va rog sa ma ajutati. Va multumesc anticipat1

    RăspundețiȘtergere

Primesc cu drag orice comentarii, mai putin spam. Incerc sa raspund cat de repede.
Comentariile la posturile mai vechi de 14 zile sunt moderate si vor aparea pe blog cu o usoara intarziere.