Cea mai mare problema a textilelor tricotate este faptul că, în timp, se pot deforma. În funcţie de tipul de tricot, de componenţa firelor şi de calitatea lor, acest timp poate fi mai scurt sau mai lung. Evident, cele 100% din fibre naturale sunt mai predispuse modificărilor de orice fel. Cu cât materialul e mai puţin tratat, cu atât va rezista mai puţin în timp.
Cu puţină atenţie la întreţinerea lui, îi puteţi prelungi foarte mult viaţa.
Cel mai important, pentru a îşi păstra forma, este să îl uscaţi cu grijă. Grijă însemnând să încercaţi să nu îl deformaţi la uscare.
În cazul hăinuţelor, prinsul cu cârlige de rufe e ideal. Hainuţele copiilor sunt micuţe, se usucă repede şi se deformează mai puţin dacă le prindeţi cu cârlige în loc să le atârnaţi în două pe uscător.
În cazul wrapurilor elastice, lucrurile nu sunt aşa rele cum par. E suficient să aveţi două umeraşe disponibile şi o bară de galerie sau perdea.
Dacă îl atârnaţi pe două umeraşe agăţate de bara cu pricina, într-o oră, maxim două, wrapul e complet uscat. Plus că îşi revine a forma iniţiala, aka fără burţi, valuri sau alte neplăceri.
Un alt lucru important pentru tricoturile din bumbac e spălatul. Fiind din 100% fire naturale, tricotul tinde să se electrizeze. Cu cât e mai natural materialul, cu atât mai tare se electrizează. În cazul ăsta, e foarte important să folosiţi un balsam de rufe. Dacă nu vă încântă balsamul clasic (nici pe mine), folosiţi cu încredere o lingură de oţet alb la clătire. Îl puteţi pune direct în compartimentul de balsam. Şi dacă vreţi totuşi un miros, puneţi 1-2-3 picături de ulei esenţial. Preferatele mele sunt cele de la Solaris, le găsiţi la Plafaruri dar şi la multe lanţuri de farmacii. Sunt ieftine (4-7 lei o sticluţă) şi miros foarte bine.
Chiar dacă detegentul are balsam încorporat, puneţi o lingură de oţet la limpezire.
Şi ca să fie totul mai complicat, ideal e să călcaţi wrapul elastic. Pufuleţul acela care se poate electriza, prin frecare poate ajunge pe alte suprafeţe mai poroase, adică haine. Deci dacă nu vreţi neapărat să aveţi o bluziţă roşie sau neagră, pufoasă, evident :)), daţi şi un fier pe wrapul elastic după ce l-aţi luat de pe umeraş. Mirosul de portocale (sau de ce vă încântă pe voi :) ) din cameră va face treaba cu călcatul mai suportabilă :D.
Acestea fiind zise, vă doresc spor la wrapuit :)
P.S. Nu vă speriaţi, uleiurile esenţiale sunt volatile şi wrapul nu o să miroasă o veşnicie. După ce îl călcaţi mirosul o să se duce aproape de tot, în funcţie de câte picături aţi folosit. Nu o să îl ameţiţi pe bebe :)
P.P.S. Dacă nu aţi văzut până acum, puteţi găsi wrapurile elastice şi în magazinul Organic Baby. N-ar fi aşa fabulos, însă le găsiţi şi în showroom-ul de lângă Piaţa Romană. Adică puteţi să probaţi, pipăiţi, vedeţi cu ochii voştri :). Şi dacă tot v-am ameţit cu spălatul, la ei găsiţi şi o grămadă foarte largă de detergenţi ecologici, poate vă face ceva cu ochiul. Eu deja sunt în teste şi promit că revin cu impresii.
ulei esential se poate pune si la hainutele lui bb? eu am luat detergent dermalin, care nu are niciun miros, si mi se pare interesanta ideea ta!
RăspundețiȘtergerespor la paturici!
Musetelo :))
RăspundețiȘtergerela nou nascut parca n-as pune, chiar nu ai de ce. Un ciclu extra de clatire e ok, oţetul la fel, dar uleiuri...mm...macar cateva luni n-as pune.
Eu sunt lesinata dupa cel de porto si pun cate 5-6 picaturi, chia mai mult daca e masina plina ochi. Si nici macar dulapul de haine nu miroase, adica se duce repede de tot mirosul. Bine, le cam uit la uscat, adica mi-e lene sa le strang :))). Dar imi place cum miroase in camera cand se usuca rufele.
Insa unele UE nu sunt indicate pentru bebelusi, la asta sa fii atenta. Probabil nici in dormitor nu ar fi foarte bine sa miroasa asa. Adica daca nu esti lesinata dupa miros... cred ca mai bine nu.