Am povestit zilele trecute despre diferenţele majore dintre slingurile reglabile şi cele de tip geantă, bag sling. Am explicat, zic eu, destul de clar, de ce slingurile tip geantă sunt periculoase pentru un copil poziţionat culcat, oricum ar fi folosite. Voi adăunga astăzi un al patrulea motiv pentru care un sling reglabil e mult mai sigur decât cel tip geantă, îl veţi putea vedea în acelaşi post, aici: Ring sling vs Bag Sling. Dacă nu aţi accesat blogul în week-end, vă rog citiţi şi acel post, e la fel de important.
Acum aş vrea să vă vorbesc un pic despre slingurile reglabile.
In orice set de instrucţiuni, achiziţionat odată cu un sling reglabil, de la orice producător care ştie ce vinde*, veţi gasi o serie de recomandări privind folosirea slingurilor cu inele.
Atât timp cât este folosit slingul corect, nu există nici un pericol nici pentru mamă/tată, nici pentru copil. Acest lucru este valabil, de altfel, pentru absolut orice lucru pe care îl achiziţionaţi.
Exemplul meu preferat este cel cu scaunul de maşină tip scoică. Care într-adevăr, poate salva viaţa copilului în caz de accident auto. Dar care, folosit incorect, de exemplu pentru a ţine nou-născutul în casă în timp ce doarme, poate duce la asfixierea copilului. Sunt scaunele de maşină sigure? Cu siguranţă, dar numai dacă sunt folosite corect, conform instrucţiunilor!
Am menţionat mai sus producătorii responsabili. Ce înseamnă asta:
Producătorii de eşarfe port-bebe, ca şi retailerii, sunt, în majoritate, părinţi. Părinţi care au descoperit beneficiile purtatului copiilor şi care au o experienţă proprie în acest sens. Cea mai mare firmă europeană ce produce wrapuri, Didymos, este înfiinţată de două mame ce şi-au purtat copii timp îndelungat. Cel mai cunoscător producător de mei-tai-uri din state, Kozy, este fondat de două surori cu un total de 7 copii :) şi cu o vastă experienţă in purtatul copiilor. Cel mai cunoscut brand de slinguri fixe, Comfy Joey, este condus de o mamă a 5 copii, purtaţi toţi. Cea mai veche firmă ce produce slinguri cu inele, în state, Sleeping Baby Production, e condusă de o mămică expertă în slinguri :). Toate aceste persoane sunt apreciate în lumea întreagă pentru produsele lor dar, mai mult decât atât, pentru atenţia pe care o dau tuturor clienţilor, pentru seturile de instrucţiuni complete care vin cu toate produsele lor şi pentru implicarea lor în tot ce ţine de popularizarea purtatului copiilor într-un mod corect, în mod deosebit pe cel mai mare site/forum de babywearing din lume, The Baby Wearer.
Pe lângă aceştia, în întreaga lume, au apărut mai mulţi producători de eşarfe. Unii o fac cu drag, pentru copii şi pentru părinţi, dornici să-şi împartă experienţa, alţii o fac din ratiuni pur financiare, fără nici o legătură cu purtatul copiilor. Sunt zeci de siteuri care afişează poze cu clienţii purtându-şi copiii în cele mai ciudate moduri. Şi care, evident, au instrucţiuni la fel de proaste. Şi care, odată ce şi-au vândut produsul, au terminat cu orice legătură cu clientul. Nu te descurci, sorry.
Eşarfele port-bebe nu sunt însă marsupii. Nu sunt elemente pe care le pui, bagi copilul înauntru şi gata, ai plecat. Ai nevoie, în functie de tipul eşarfei, de un timp mai lung sau mai scurt pentru a exersa, pentru a te obisnui, pentru a găsi poziţia perfectă pentru tine şi pentru copilul tau. Asta nu înseamnă că până nu ai experienţă nu poţi purta copilul sau o faci prost. Înseamnă că ai nevoie de încercări, de bună voinţă şi de judecată. Partea excelentă la eşarfe este că se pot mula perfect pe nevoile cuplului părinte-copil însă, în principiu, ai nevoie de timp pentru a vedea exact care sunt acestea şi pentru a te obişnui.
Eu ştiu că purtatul copiilor este o practică din cele mai vechi timpuri şi că se foloseau şi probabil încă se folosesc, în triburile izolate, simple cordoane pentru purtatul copiilor. Şi sunt mai mult decât în regulă. Însă pentru omul modern, obişnuit să primească totul pe tavă, fără a fi nevoie să mai gândească singur, un set de instrucţiuni proaste sau, mai rău, lipsa sa, pus lângă achiziţionarea unui produs doar pentru că este la modă, poate face mai mult rău decât bine. Şi nu toţi au rabdare să încerce de câteva ori să regleze slingul bine sau să înveţe să lege un wrap, fapt pentru care se rezumă la a o face deloc sau prost.
În acest context, avertizarea CPSC este mai mult decât binevenită. Fiecare producător de eşarfe va fi probabil obligat să explice foarte clar problemele care pot apărea la utilizarea produsului său, respectiv slingul şi să ofere soluţii viabile sau restricţiile necesare (în cazul slingurilor tip geantă, de ex, folosirea numai în pozitie ridicată, după 4 luni).
Partea mai puţin bună este că mass media preia ştirea într-un mod cel puţin interesant. Astăzi am văzut pe un site românesc (nu-l mai dau, că le fac reclamă degeaba :) ) ştirea trunchiată şi pusă lângă poza unui sling reglabil pe un manechin, cu o păpuşă înauntru, pusă, de altfel, impecabil :). Şi cum asta nu ar fi de ajuns, când cineva va cumpăra un sling geantă de la Mothercare, cu 2-3 milioane, cu siguranţă va cumpăra un marsupiu de calitate, conform preţului, în nici un caz un sling periculos.
Revenind la slingurile reglabile. Ale mele. În fiecare set de instrucţiuni pe care îl primiţi odată cu slingul, veţi găsi toţi paşii necesari, unde aţi putea greşi, cum puteţi remedia şi ce să NU faceţi când folosiţi/puneţi slingul.
În umbra noilor evenimente am să vă rog ca, dacă vă hotărâţi să vă faceţi singure un sling sau să faceţi cadou un sling făcut de voi, trimiteţi-mi un mail la diana[arond]sling[punct]ro şi vă voi trimite un set de instrucţiuni în format pdf pe care îl puteţi folosi sau îl puteţi printa şi ataşa la cadoul vostru.
foarte frumos din partea ta :)
RăspundețiȘtergerein alta ordine de idei au publicat aia comentariile. pupici!