marți, 15 iunie 2010

Ajutati-ma cu amintiri din maternitate

Dragele mele,

Am nevoie de ajutorul vostru. In alt fel decat pana acum. Am primit invitatia de a scrie un guest post pe un blog tare drag mie (o sa va povestesc cand ajung acolo). Acest post se refera la campaniile Nestle (si nu numai) din maternitati. Am multe amintiri proprii si foarte multe povesti de la prietene dragi, de pe forumuri si din auzite. Insa as vrea sa aud si mai multe.

In ce maternitate ati nascut si cum se oferea laptele praf? De care si cu ce ustensile (lingurita, siringa, biberon). Nu ma refer in special la prematuri, e vorba de toti copiii nascuti in maternitatile cu pricina. Românesti. Daca mai stiti si ce lapte praf era, ar fi minunat.
(La Bucur, acum 4 ani, se purta lingurita si nan)

Ma mai intereseaza daca ati plecat din spital cu reteta de lapte praf si pe ce motiv. Si ce lapte praf. (eu da, cu nan, sa fie acolo, in caz de nevoie)

Daca ati primit fluturasi, pliante, carticele cu reclame la lapte praf. (eu da, mai multe, cu de toate)

Daca va amintit de halate cu broderie. Eu da, insa nu-mi amintesc ce companie de lapte praf era.


In caz ca va intrebati de unde si pana unde, toate cele de mai sus incalca Codul International de marketing privind substituentii de lapte matern. Si promit ca voi reveni cu mai multe detalii.


Va multumesc foarte mult pentru ajutor. Orice alta informatie despre care credeti ca ar fi utila, e binevenita.

62 de comentarii:

  1. nu stiu daca te ajuta cu ceva, dar aici in mexic, daca ai asigurare medicala, i se dau copilului 4 cutii de lp gratis, si e NAN.
    daca investigatia e doar pt Ro atunci sorry de deranj :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ah, Diana, am doua povesti. Una cu final nefericit, pentru care nu ma iert nici acum si una in derulare si sper cat mai lunga.

    Cand l-am nascut pe Edy acum 5 ani jumate, am avut parte de o dr. neonatolog extraordinara, care venea in salon (am avut salon mama si copilul) si ne explica si ne arata de toate, ca am crezut initial ca e asistenta. Ea mi-a aratat cum sa pun cpilul la san si m-a incurajat. Edy primea lapte praf in maternitate (parca Humana. Ei nu ne-au zis. Am intrebat eu.) cu siringa, cam 10 sau 20 ml, deci aveam sanse mari sa scap de el. Am ajuns acasa (fara reteta de lapte praf) si m-am lasat influentata de unii si de altii si am ajuns sa ii dau cu biberonul si tot asa, din ce in ce mai mult, pana nu a mai vrut sa suga deloc si nici lapte nu am mai avut. Inca ma simt groaznic. E cel mai mare esec al meu si sper ca intr-o buna zi sa nu ma mai doara atat.

    Cand l-am nascut pe Iannis (acum 10 luni jumate)am avut o dr. neonatolog de toata jena. Nu ne-a explicat nimic (eu n-aveam nevoie. Acum am pornit informata.). Veneau asistentele si ii luau la vizita si probabil ca dr. nici nu punea mana pe ei. L-am tinut cu mine in salon tot timpul ca sa nu ii dea asistentele lapte praf (acum habar n-am ce aveau). In prima seara a fost foarte agitat si l-am dus sa-i dea completare. A venit asistenta cu el dupa nici 5 minute. Cred ca nu i-a dat nimic, ca el cauta tzitzi. Atat a avut el contact cu laptele praf, aaa si in primele 24 de ore in care nu mi l-au adus deloc, din pacate, desi eu am tot batut din picioare. Imi ziceau ca trebuie sa ma odihnesc, dar eu eram disperata sa-mi tin pruncul in brate.
    Acum ma simt implinita si fericita. Cu toate ca ajunsa acasa cei din jur m-au asaltat din nou cu aceeasi problema "Da-i completare. N-ai destul lapte, d-aia sta asa mult la san."
    Povestea mea nu prea e despre lapte praf.
    Ah si da, am primit o multime de pliante, in ambele cazuri, dar le-am aruncat, ultimele cu ciuda si nu mai stiu cu ce lapte praf erau.

    RăspundețiȘtergere
  3. In Craiova:
    La biberon (doar daca e nevoie) : NAN (bleach), cu biberonul si tetina spitalului (yachhhh) daca Doamne-fereste nu ai tu de acasa. Doar pentru primele 3 zile. Daca ai probleme cu alaptatul, sa fii sanatos, dupa cea de a treia zi nu mai primesti. Te lasa in schimb cu laptele tau praf, iti dau ei apa fiarta.
    Ce halate...ce linguritze...Goanga rulz in Spitalul judetean!
    Neonatologul (o tipa super) mi-a recomandat fie Humana, fie Milupa. Sotul a gasit Humana, si de 9 luni Humana papam ca si completare (ca suntem tare fomisti :) ).
    Am primit un pachet, cu 1 pampers nr 1, o cutiuta de Sudocream, 1 tub de bepanthen, 2 cartulici cu sfaturi pentru ingrijit bebele si cateva pliante cu reclama la Nestle.
    Cam atat imi aduc aminte asa de dimineata.

    aaa...si o sticla de 2 litri de apa Dorna.
    Si pentru toate mai trebuia sa stai si la coada!

    Ce ha

    RăspundețiȘtergere
  4. aaaa...mda.
    fara reteta de lapte (ce e aia? :D )
    Am avut probleme la inceput cu alaptarea (mameloane ombilicate) si, in ciuda tuturor obstacolelor, si acum papam tzitzi.
    Si lapte praf (doar seara).
    E un copil hranit mixt, sanatos, voios si destept!

    RăspundețiȘtergere
  5. De ce aveau NAN in maternitate? (doctorita neonatolog mi-a pus in vedere sa nu cumva sa ii dau copilului Nan ca e apa chioara)
    Pentru ca de asta le da statul bani. Restul, probabil ca sunt prea scumpe.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna...eu am nascut in Iasi la Cuza Voda acum 2 ani...nu mai stiu ce lapte praf ne dadeau dar era in canite de metal la fiecare 3 ore doar ca eu nu i-am dat niciodata...il aruncam...stateam si 3 ore cu juniorul la san daca era nevoie desi am avut si rani la sani ...comprese, creme cat dormea el si in rest cu el agatat de san...nu mi-am pus problema ca pot sa ii dau lapte praf. Pliante am primit tot felul dar nu le mai retin: ceva cu Happy, Pampers, Johnson, etc dar parca de lapte praf nu am primit. De plecat cu reteta din spital nu a fost cazul ...din cauza ca ii dadeam san de cate ori vroia si cat vroia (nu la 3-4 ore cum tot ziceau asistentele) la iesire din spital mi l-a cantarit de 2 ori pe cantare diferite ...in 5 zile de la 3.500 am iesit cu 3.900 :D
    Nu stiu daca faptul ca habar n-aveam pe ce lume eram sau ca subconstientul meu spunea ca trebuie sa il alaptez dar cum scancea putin cum ii bagam sanul in gura si stateam asa si 3 ore daca era nevoie...el la san si eu citind cate o carte peste capul lui :D
    Cat am stat internata, o singura data a venit sa verifice daca sta corect la san, mi-a mai aratat odata cum, mi-a sublinit ca tre sa ii fac program si sa ii dau doar odata la 3 ore si gata educatia. Dar per ansamblu s-au purtat ireprosabil desi nu am cotizat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Tot eu :) Am uitat sa zic ca cele care dadeau completare trebuiau sa dea cu lingurita si te certau daca te vedeau cu biberonul :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Cluj-Stanca
    Si noi am primit ceva carticele si mostre.
    Din cate imi aduc aminte:
    -ceva carticica despre baita bebelusului care facea reclama la Johson's baby
    -mai era una despre alaptat dar care din cate imi amintesc "linistea" mamicile dand informatii despre formulele de lape praf din ziua de azi care imita f bine compozitia laptelui matern
    -ceva pliant despre un unguent gen bepanthene, nu mai stiu exact cum ii spunea
    -o cartulie despre cum sa iti cresti copilul (pe asta o citea al meu pe buda :)))
    -un pampers
    -servetele umede pampers si johnson's baby
    -ceva ceai pentru lactatie, cred ca de la hipp era...nu mai tin bine minte
    -o mostra sudocrem
    -o mostra gel de dus de bebe johnson
    -ah...si un colant pt masina cu baby on board de la hipp

    Laptele praf pe care il foloseau era nan cred.Am vazut la o colega de salon ca ii dadea bebitei dintr-un biberonas cu un ursulet albastru pe el. So...Nan, nu? Am vrut sa ii dau micutei colostru de la mine ca eu aveam muuult si Purci nu manca atat. Mamica ar fi vrut dar nu i-au dat voie asistentele.(Chiar, oare de ce nu e voie? Pericol de boli? Sau?Eu din cate stiu, din povestile parintilor, pe vremuri era permis ca bebelusii sa suga de la alte mame daca mamicile lor nu aveau laptic, si puii se numeau "frati de lapte" sau ceva de genul)
    Cam atat am reusit sa-mi scormonesc prin memorie. Daca imi mai amintesc ceva revin :)

    RăspundețiȘtergere
  9. diana, dar un aspect pozitiv nu te-ar ajuta pt postul tau?
    am nascut acum 1 an si 9 luni la municipal - era fara lapte praf, fara pliante cu reclame la formule, nu ti-l indopa numeni pe ascuns (decat daca, probabil, mituiai serios vreo asistenta), aveai parte sistem de rooming in chiar daca erai trecusei printr-o cezariana.. deci acolo TREBUIA sa alaptezi!
    sau, in fine, asta e experienta mea, de asta am vazut ca aveau parte si mamicile din jur; aveau sau "nu aveau lapte", era obligatoriu ca, la externare, toata mamicile sa fi izbutit cu alaptatul!
    ah! iar neonantologul era dr ana culcer, bineinteles, cea renumita pt "fixul cu alaptarea" :)

    RăspundețiȘtergere
  10. si eu tot la municial.
    nici acum 8 ani, nici acum 3ani n-am vazut reclame la LP. Dimpotriva, nu le lasau sa se externeze daca nu stiau sa alapteze. Au tinut o mamica 6 zile pana cand bebelusul a apucat cum trebuie sanul.

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu am nascut la maternitatea Bega din TM.Acolo bebelusii erau hraniti cu seringa(nu stiu ce formula era, cred ca NAN)Erau hraniti in prima zi cand nu ii aduceau la mamele operate, dupa care din a doua zi ti-l aducea in camera toata ziua si daca nu reuseai sa alaptezi sau nu aveai inca lapte trebuia sa le chemi tu sa ti-l ia ca sa ii dea completare.La mine din fericire nu a fost cazul, din fericire, desi imi facuse zmerura sfarcul.
    La plecare am primit si eu niste cutii cu pliante ca si Amy, adica mostre de la pampers, sudocrem, bixtonim, jhonson,babydrink,hipp ceai pt alaptat si tot felul de alte pliante care sincer nu le mai stiu, le-am aruncat.

    RăspundețiȘtergere
  12. Exact ce ai nevoie: http://zicolorata.blogspot.com/search/label/Alaptatul%20Help%20Line

    RăspundețiȘtergere
  13. si eu, una calda, una rece.
    acum 4 ani, Borsa, Maramures : copilul la mine dupa 3 ore de la nastere, asistentele insista sa alaptez, sa apuce sanul bine. pentru ca plangea mult si avea colici- glucoza cu lingurita si siringa. Am primit pliantele de la Pampers, un scutec si servetele. Recomandare neoficiala Beba sau NaN
    anul trecut,Borsa, Maramures : copilul la mine dupa 10 ore de la nastere, aha... ca am si lasat-o atat, ce sa zic? asistentele nu insista cu alaptatul (ca doar vazusera cu cine au de a face), dar la mamicile noi s-au implicat. cand aplans miedzuruca toata noaptea, au venit intai cu baby drink apoi cu biberonul cu lp nan de la alta mamica (sterilizat) am primit aceleasi cartulii si pliante Pampers, o cutie de baby drink si una de otocalm, de la pharko, + pliantul cu produsele pharko.
    doctorita era cam absenta...

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce bestiala mi se pare treaba de la municipal de mai sus!

    Baia Mare, clinica particulara

    Ei aveau nan hipolaergenic, daca tu nu iti duceai de acasa alt lapte preferat. Si la fel, daca nu iti duceai tu biberoane, aveau ei, biberoane, strilizatoare, pompa,... Chiar asa, cine si-ar duce lapte praf si biberoane la maternitate? :)) Pai inseamna ca stii sigur ca nu o sa reusesti :D. N-am inteles oricum treaba cu hipoalergenicul, ca eu stiam ca daca nu ai probleme de alergii nu e chiar indicat.

    Ma laudau ca am colostru, m-au laudat cat a crescut la externare doar cu colostru. DAR a trebuit sa ma lupt in prima zi sa mi-l aduca ("lasa, odihneste-te macar aici, ca acasa numai cu el vei fi"). Si in timpul orelor de vizita trebuia sa-i ducem la neonatologie, sa nu intre in contact cu strainii. Ei, acolo, daca tot strangeau toti copiii, asistentele nu mai tineau cont ca unii sugeau tzitzi, alti lp, ii luau la rand cu sticluta. Cu aceeasi sticluta pe rand, cu acelasi lapte, la toti. Am stat de paza si bateam in geam cand il luau si pe al meu in brate. Cand imi spuneau ca ii dau ca sa ma odihnesc, sa merg in camera, le aratam camasile ude leoarca de colostru si imi dadeau copilul.

    Ne-au dat ceva pliante, nici nu le-am deschis, habar n-am, ca nu ma interesau nici daca erau cu johnson's, nici daca erau cu nestle. Eu am pornit hotarata ca voi alapta exclusiv no matter what, asa ca asta am si facut!

    Abia astept sa vad ce scrii.

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu am nascut la Giulesti. Nu am vazut nicio reclama la formula, nu mi s-a recomandat nicio marca de lapte praf, ba chiar neonatologul mi-a spus sa alaptez exclusiv 6 luni si sa continui pana la minim un an. Din maternitate am plecat cu o sacosica de pliante si mostre, dar nu-mi aduc aminte sa fi fost ceva de la vreo marca de lapte praf.
    Bebelusilor le dadeau formula, cel putin o data la 24 de ore, noaptea la ora 3, dar nu stiu ce anume. Eva doar atunci a servit formula.

    RăspundețiȘtergere
  16. So, eu am nascut la maternitatea particulara, Clinica President din Timisoara, prin cezariana (desi mi-as fi dorit mult natural, acuma aproximativ 6 luni. Am nascut seara la 10.30 si mi l-au adus pe bebe dimineata la 8. Intre timp i-au dat lapte praf, Humana, cu biberon NUK din plastic :P. Am reusit sa alaptez, mi-o aduceau cam din 3 in 3 ore ziua (noaptea nu), dar ii dadeau si completare, lapte praf, pe motiv ca nu se satura. I-au facut si proba suptului, adica au cantarit-o inainte de supt si dupa, si cica nu sugea destul ( in ziua a treia parca trebuia sa suga 20 grame, si ea a supt doar 10, asa ca concluzia asistentei a fost: "tie inca ti-e foame, hai ca-ti fac lapte praf"), desi a lasat-o doar timp limitat la san (nu-mi amintesc daca 15 sau 30 de minute, desi ea ar mai fi stat la san). Cand am intrebat de ce nu o mai lasa la san daca ea ar mai suge in loc sa-i dea lapte praf, asistenta a zis ca ea ar mai sta la san pentru ca ii e foame, dar lapte ii vine foarte putin, cate o picatura, si asta nu e suficient. N-am comentat nimic, nu aveam chef si stare sa ma contrazic cu lumea de pe acolo, desi eram cat de cat documentata. Cand am discutat cu neo-natoloaga mi-a recomandat cu caldura Humana 1, pe motiv ca fetita nu se satura, ca dupa ce am alaptat-o abea i-a ajuns o masura de lapte praf. In ultima noapte inainte de externare am nimerit o asistenta mai draguta care m-a lasat sa o tin pe fetita cu mine in pat, si nu a plans de loc, nici nu a marait de loc toata noaptea, desi nu mai primea completare. Inainte de externare i-au mai bagat totusi un biberon cu lapte praf, ultimul, pentru ca dupa ce am ajuns acasa totul a mers perfect cu alaptarea.

    RăspundețiȘtergere
  17. inca un "amanunt"; cand am nascut eu, la ora aia era un prematur in municipal (un pic trecut de 1 kg) care era alaptat.. LA SAN! inchipuiti-va!
    cand cartea vreo mama ca nu poate alapta, ca bebe nu stie sa suga, ori ca.. ca.. dupa ce i se arata in mod amanuntit cum sa procedeze cu alaptatul, argumentul cu bebelusul de un kil si-un pic alaptat la san era ceva.. cum sa zic, nici n-am cuvinte!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Si eu exact ca adra_bell. Giulesti, m-au batut la cap cu alaptatul, nu mi-a facut nimeni reclama la nici o formula, copiii primeau formula cand nu veneau mamele la alaptat, sacosa cu pliante imi amintesc ca avea foarte multe reclame la Pampers.

    RăspundețiȘtergere
  19. Cand l-am nascut pe primul bebe, la Cantacuzino, imi amintesc ca am vazut bebeii la neonatologie cu biberoanele in gura. nici nu-i tineau in brate, erau in patuturi, cu biberonul sprijinit de un scutec. cred ca au mancat si ai mei lapte praf, pana mi-i aduceau in salon.pe urma ma descurcam eu si nu mai era nevoie. cel putin la primul copil s-au straduit sa-mi arate cum sa-l pun bine la san, si asistentele si neonatoloaga explicau cum e cu alaptatul. reteta de lapte praf n-am primit. la vreo doi dintre copii mi s-a recomandat si un lapte praf in caz ca nu ma descurc, dar la nici unul nan ( o data milumil, alta data topher). de pliante nu-mi amintesc, nu le-am acordat nicio atentie, nu cred ca erau si la lapte praf

    RăspundețiȘtergere
  20. Am nascut la Euroclinic prin cezariana. Cum m-au adus din operatie a venit si Matei si a insistat asistenta sa il pun la san. In afara de o asistenta care a spus ca acum ii va da lapte adevarat- referindu-se la lapte praf, toata lumea a insistat sa alaptez. Cand i-am rugat sa mi-l aduca noaptea, mi l-au adus. Doar ca imi era mie teama sa stau cu el sau sa il iau in brate, altfel te incurajau sa il tii cat mai mult cu tine. Iar laptele praf era Nan, facut cu apa Humana, insa nu mi s-a recomandat, am aflat cand am intrebat.

    RăspundețiȘtergere
  21. buna

    desi povestile mele cred ca le stii bine, ti le mai scriu odata...
    2 nasteri la activ ambele la elias
    acum 3 ani jumatate cand am nascut-o pe Adina, am alaptat-o prima data dupa aproximativ 12 ore asta pentru ca am avut eu ceva probleme la nastere si nu m-am simtit deloc bine. pe atunci copilul statea cu tine in camera ziua doar seara pe la 11 ii strangeau la neonato si la 6 dimineata ne duceam iar dupa ei. deci ziua papa doar titi, noaptea sigur ii dadeau formula - humana. in timpul zilei era o doamna foarte draguta consilier in alaptare care se plimba prin fiecare salon si te ajuta, indruma, invata ce si cum sa faci. Adina fiind mare, 4 kg aproape avea si nevoie de mai multa papa, in consecinta statea mufata mai toata ziua si tragea din titi.

    acum 10 luni alta poveste. Stefan mult mai activ dupa cum putem vedea acum, s-a grabit sa ne cunoasca. ne-am intalnit cu vreo 5 sapt mai repede decat trebuia, cu greutatea statea bine - 2850. a fost dus la terapie intensiva. m-am dus sa il alaptez dupa 4 ore jumate de cand am nascut. prima data mi l-au dat apoi s-a schimbat tura si nu mai vroiau - pe motiv ca e mic si oboseste si o sa ii fie rau. am vb cu dr si m-a lasat sa il alaptez dar sub supraveghere, urmand sa ii dea ele apoi prenan completare cu biberonul. la elias la prematuri le dau prenan, la restul humana.
    o zi am cam lalait-o asa, dar seara nu am mai putut de nervi, de suparare pe o cretina care nu m-a lasat sa il alaptez deloc ba nici sa il tin in brate sau sa ii vb nu ma lasa si te-am sunat. plina de disperare ca nu am lapte cat vreau eu, ca el nu are putere sa suga suficient ca ma lasa la intru doar o data la 3 ore si atunci el doarme si nu suge si de atunci de unde lapte...
    ai pornit o avalansa pt mine, ai sunat multi oameni i-ai mobilizat si a doua zi dimineata m-am dus hotarata sa ma externez. erau 2 dr, una careia ii era indiferent ce fac desi nu era de acord sa ma lase acasa cu copilul dar daca semnez, pe ea nu o interesa cealalta interesata de copil m-a invitat sa discutam sa gasim solutii.
    i-am spus tot ce ma doare ca intru doar la 3 ore, ca nu alaptez copilul ca nu vreau antibiotice doar pt ca pare incruntat copilul. accept tratamente doar daca imi justifica cu analize sau alte informatii.
    am cazut la pace. am voie sa intru cand vreau la copil, il alaptez cand vrea el si ii fac analize complete si daca apar nereguli eu voi fi de acord cu tratamentele lor.
    desi erau si asistente nesuferite care erau clar deranjate de prezenta mea acolo oricand doream am intalnit si multi oameni acolo care m-au ajutat.
    bb sugea la 4 ore, asta era ritmul lui, desi scazuse deja 300 g dupa ce i-am respectat programul a recuperat imediat 70 g si fara nici un supliment de lp. in schimb papa nu o primea doar de la titi. sugea cat sugea adica vreo 2 minute si adormea si nu mai reuseai sa il trezesti. asa ca ma mulgeam si ii mai dadeam cu seringa cate 10 ml. m-am muls si ca sa vina mai mult lapte si lui sa ii fie mai usor sa suga, sa nu oboseasca.
    pana la urma am iesit pe semnatura ca dupa ei l-ar mai fi tinut la terapie intensiva. astazi Stefan are aproape 10 luni si are 10 kg jumate si papa titi intensiv. papa e asa o gustarica mica ca tot titi e baza.
    te pupam cu drag

    Raluca, Adina si Stefan

    RăspundețiȘtergere
  22. si continuarea

    pliante erau in cutiile alea cadou de la nan. atat imi aduc eu aminte cel putin. a si parca si aptamil... sper ca imi aduc aminte bine.
    halatele nu erau brandate...
    reteta de pl nu se dadea...

    doctoritele de la elias recomandau alaptarea, cel putin declarativ, dar nu se impuneau in fata asistentelor care administrau lp plus ca sistemul de vizita a copilului la 3 ore nu incurajeaza alaptatul. pt ca am stat mult pe sectie am vazut ce se intampla si nu era ceea ce isi inchipuiau mamicile.
    impresia generala era ca asist hranesc copiii inainte sa vina mamele si de aceea acestia nu mai sug.
    in general altfel se intampla.
    copilului ii era foame dar era lasat sa planga ca mai era jumatate de ora, o ora pana cand trebuia sa vina mamica lui sa il hraneasca. pana cand venea mamica atata plangea de foame ca era deja epuizat si odata ajuns la san tragea de cateva ori si adormea. mamica tragea de el, el extenuat de atata plans dormea linistit ca doar era in bratele mamicii sale, ii auzea inima, melodia atat de cunoscuta lui. in final dupa 15 minute bb era depus in patutul lui si mamica pleca in salonul ei. bebe mai dormea cateva minute si se trezea cu foste proaspete si vroia papa, aka titi, care titi era departe deja in salon. si uite asa acum primea lapte praf...

    Raluca, Adina si Stefan

    RăspundețiȘtergere
  23. Eu am nascut la Euroclinic, prin cezariana (copilul afost foarte mare). La 10 minute dupa ce am iesit din operatie , mi-a fost adus copilul sa il alptez. Nu aveam decat colostru si nu ii era deajuns, asa ca, daca inca mai plangea de foame i se dadea si lapte formula. Am fost tot timpul incurajata sa alaptez si puteam tine copilul langa mine oricat doream. Nu am primit pliante promotionale pentru niciun produs, doar cele realizate de spital , in care erau prezentate "tehnicile" de alaptat si alte lucruri legate de ingrijirea copilului acasa. Doar la plecare am intrebat ce fel de lapte praf i s-a dat si mi s-a spus Similact, parca , sau Humana. Nu a mai fost nevoie sa folosim , pentru ca am putut alapta fara probleme si am alaptat copilul pana la un an si 4 luni :)

    RăspundețiȘtergere
  24. tot la municipal (de fapt universitar) am nascut si eu de doua ori. tot cu "fixul" cu alaptatul preluat de acolo de la dr ana culcer. totusi stiu ca in prima noapte au primit bebeii mei si niste lapte praf (banuiesc ca pe ascuns).

    pe al treilea l am nascut in ljubljana unde a stat lipit de mine fara intrerupere. nu s a pus vreo clipa problema de lapte praf.

    in schimb, prietena mea a nascut la euroclinic anul trecut si a primit completare din momentul zero, apoi a plecat acasa cu reteta de lapte praf (cred ca nan).

    RăspundețiȘtergere
  25. la Iasi, maternitatea Cuza Voda - am nascut in septembrie 2008, cezariana. Dupa operatie, pana am ajuns la bebe a primit lapte praf - nan, dat cu lingurita. apoi l-am alaptat, nu am primit foarte multe sfaturi, dar citisem mult si eram informata, iar la noi alaptarea a mers bine de la inceput. nu am primit pliante, brosuri, mostre sau recomndari de a da completare.

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna!
    Eu am nascut la Giulesti pe 30.03.2009.
    Nu am primit nici un pliant legat de lapte praf (la externare ne-au dat o sacosica cu o apa dorna, un calciu, vigantol, cateva mostre de ... gel de dus/ulei de masaj ptr. bebe, 2 scutece de la happy si vreo 2 carticele cu sfaturi despre baita, somn etc)
    Stiu ca noaptea primeau formula toti. Am vazut la copii care erau hraniti ziua cu biberonul ca primeau Nan si am presupus ca si bebele meu a papat tot Nan.
    In timpul programului de alaptare, asistentele veneau cu o seringa si iti puneau cateva picaturi de glucoza pe mamelon. Eu am refuzat. Majoritatea asistentelor pareau de partea alaptarii dar nu intotdeauna le incurajau pe mamici suficient. Eu imi "facusem temele" de acasa asa ca nu mi-a fost greu. Vizionasem filmulete, citisem despre alaptarea si imi propusesem sa reusesc. Insa erau si mamici dezorientate care ar fi avut nevoie de mai multe incurajari si sfaturi.
    Au existat 2 ture de asistente care nu respectau intervalul de 3 ore si ne chemau chiar mai devreme. Asta s-a intamplat dupa o mica revolta a mamicilor care doreau sa evite cat mai mult formula.
    Neonatoloaga noastra nu a pomenit nimic despre alaptare dar mi-a scris in biletul de iesire din spital sa alaptez exclusiv pana la 6 luni si sa continui pana spre 2 ani.
    Daca nu eram bine pregatita as fi cedat imediat. Pentru Lena, laptele praf si biberonul sunt niste necunoscute.

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna,
    N-am avut timp sa citesc toate povestile de mai sus dar pot sa spun povestea mea.
    Am nascut prin cezariana pe motiv de miopie forte (si acum imi pare rau ca am cedat si n-am incercat natural ... dar asta-i alta poveste). Aveam colostru dinainte sa nasc deoarece aveam pete galbene pe sutien. Am nascut la 9 seara, bineinteles ca l-au luat si nu mi l-au adus decat dimineata. Adevarul e ca operatia cezariana mi s-a parut absolut oribila si la durerile pe care le aveam nu m-am gandit sa cer copilul peste noapte la terapie intensiva. Deci nu stiu daca mi l-ar fi adus.
    Ceea ce s-a intamplat cu bebele meu pana dimineata habar nu am pentru ca nu mi-au cerut acordul pentru nimic si nici nu mi-au spus. Cert este ca a doua zi dimineata, in jur de ora 9 mi l-au adus in salon (am nascut la Cantacuzino unde exista rooming in la o parte din saloane - cele cu 2,3 paturi). Asistenta mi-a spus exact aceste cuvinte:
    "Acum este linistit pentru ca a mancat, peste 3 ore se va trezi si va trebui schimbat, il puneti la san si, daca mai e nevoie, veniti sa cereti completare de lapte praf". Si a disparut. Eu, proaspata mamica, abia ma miscam, eram singura, habar nu aveam cum sa pun copilul la san, nu mi-a aratat nimeni. Neonatologul venea in fiecare zi si-mi spunea sa pun copilul cel putin 5 minute la fiecare san si apoi sa-i dau lapte praf, daca nu am inca lapte. Fara insistente, era barbat deci nu am cerut sa-mi arate ceva ... asistentele nici nu se uitau la mine ... pt ca nu le-am uns prea bine. Am alergie la spagi si m-am codit.
    Am intrebat ce lapte praf au in spital pentru ca eram convinsa ca va trebui sa-i dau si acasa. Era NaN.
    In a treia zi am rugat-o pe mama sa stea cu mine pana cand voi reusi sa alaptez. Lapte aveam dar cu pompa nu reuseam sa stimulez nimic si scoteam doar o picatura de lapte dupa care nimic. In conditiile astea riscam sa nu alaptez niciodata. Asa ca am stat impreuna cu mama si ne-am chinuit cam vreo ora jumatate cu bebele. Si, bucurie ... am reusit, a mancat ... am si scos vreo 30 ml cu pompa dupa ... am si facut rani ... destul de nasoale. Dar eram fericita ... a mancat lapte de la mine, reusisem ... si m-am chinuit in continuare.
    La plecare am primit fluturas cu reclama la Hipp si un flacon de vigantol. Nuciun sample dar bebeii primeau lapte praf la greu in spital, era Nan, se mentiona alaptarea dar nu se insista, nu se arata ... hmm, poate li se arata fetelor care veneau la 3 ore sa hraneasca bebeii, neavand rooming in. Stiu ca le vedeam pe toate alaptand intr-o sala cu o asistenta care efectiv patrula printre ele.
    Dupa 2 saptamani a venit neonatologul sa-l vada (chemat de mine). Cand a auzit ca tin copilul si cate o ora la san a facut o mutra lunga si mi-a spus ca e prea mult. Cel mult 20 minute si sa-i suplimentez cu lapte praf. Din pacate nestiind foarte bine ce sa fac i-am suplimentat o masa de lapte pe zi cu lapte praf, pentru ca era foarte slab. Se lungise mult dar nu se ingrasase deloc. Pe la vreo 3 luni am renuntat la acea masa suplimentara.
    Acum are 1 an si aproape 2 luni si titim fericiti. De cel putin 2 ori pe zi (cand merg la birou de 2 ori pe zi si noaptea cand se trezeste, in week-end mai toata ziua, la cerere). Bineinteles ca mananca si mancare. Dar tot lapticul e mai bun :).

    RăspundețiȘtergere
  28. La Elias, acum un an si jumatate, fara pliante, fara reteta de lapte praf, fara recomandari pentru un anume lapte praf, nu-mi amintesc de halate inscriptionate.
    Bebeii primeau "supliment" lapte praf la biberon (nu stiu ce marca), alaptatul se facea la fiecare trei ore, la noi a functionat f bine, la externare n-am avut nevoie de lapte praf.

    RăspundețiȘtergere
  29. Baia Mare, clinica particulara, 2007. Am nascut dimineata la 5, am primit copila in camera pe la 8 jumate, cred (avusese cordonul in jurul gatului si a stat un pic la oxigen); seara (pe la 11) au luat-o si au dus-o cu ceilalti bebelusi proaspat nascuti, de toanta nici nu mi-a trecut prin cap sa cer sa ramana. Dimineata au adus-o la 6, presupun ca macar o data in noaptea aia a primit lapte praf/glucoza. Pana la externare a ramas cu mine, laptele a venit de a doua zi insa putin. Pentru ca era maaare, evident ca am auzit placa cu "nu se satura, n/aveti destul", deci am primit completare (biberonul si tetina lor, lp. Nan). Mare lucru nu mi-a aratat nimeni, ba, o asistenta m-a strans de san de am crezut ca o pleznesc. Erau prietenoase, raspundeau la intrebari... si aduceau completarea :D. Neonatologul mi-a spus-o pe aia cu 20 de minute la fiecare san, apoi asta mi-a repetat-o si pediatra acasa. Care pediatra a inceput vizita cu "e mare, are nevoie de supliment si de program", dar asta-i alta poveste. Din spital am plecat parca cu ceva brosurica de la Nestle, nu i-am prea dat atentie.

    RăspundețiȘtergere
  30. La Maternitatea Polizu am nascut eu, pe 5 martie 2009. Bebelina a venit odata cu mine in salon. Mi s-a spus ca trebuie pusa la san si cum trebuie sa apuce mamelonul ca sa traga bine. O puneam la san de cate ori voia, dar se vedea ca nu prea avea ce trage. Am incercat cu o pompa, nu am reusit sa iau mai mult de doua picaturi, pe care i le-am dat cu o seringa. Cand m-am plans ca nu am lapte, o infirmiera mi-a replicat: "Cand o sa mananci o jumatate de pui, o paine intreaga si cand o sa bei un pahar-doua de bere, atunci sa te plangi ca nu ai lapte." A urmat stransul sanului (groaznic, intr-adevar) care a "inflorit" imediat si asa am avut convingerea ca va fi bine. Laptele "a venit" abia a cincea zi. (ma bucur ca nu a durat mai mult, altfel cred ca cedam). Nu am pus in practica ad-literam ceea ce mi-a spus, insa am inteles ca numai compotul si iaurtul nu ma ajutau prea mult. Mi s-au mai dat doua variante de marire a lactatiei: ceaiul de chimen si anason (sotul a luat primele cani de la bucataria spitalului) si Galactogil. Am primit si noi brosurele diverse, in care se dadeau sfaturi referitoare la ingrijirea bebeului, una dintre ele numita "Tu si copilul tau...", una de la Nivea, cateva mostre de produse, carnetul de sanatate al nou-nascutului. Numele nou-nascutului era trecut pe un cartonas in forma de inimioara, pe care era reclama la Pampers. Nu ni s-a spus nimic de lapte praf, de aceea mi-a luat ceva vreme sa inteleg ce e aceea "formula":-)Din cauza plangerilor mele in privinta lipsei laptelui, intr-una dintre cele trei zile cat am stat acolo a venit o asistenta si i-a dat 5 ml de glucoza cred. (era mai mult incolor lichidul; daca a fost lapte praf, era extrem de diluat). Ana a papat numai titi 5 luni jumatate, apoi am inceput diversificarea, iar alaptarea a fost mixta, asa cum este si acum, la un an, trei luni si 10 zile.
    Eliza

    RăspundețiȘtergere
  31. Am nascut Degetzica acum 10 luni la Elias prin operatie cezariana. Am nascut la 9.30 dimineata, mi-au adus-o s-o vad candva, seara si la alaptat m-am dus la ora 9, a doua zi dimineata.

    Doar medicul cu care am nascut a insistat pentru alaptare, in rest, pe asistente nu le interesa. Aveam, n-aveam lapte ma duceam din 3 in 3 ore la alaptat, dar am vazut ca la finalul fiecarei sesiuni de alaptat li se dadea lapte praf cu biberon de plastic, sterilizat, cate unul la fiecare copil.

    NU ne-a intrebat nimeni daca suntem de acord sa li se dea lapte praf, li se dadea oricum, iar la ora 3 noaptea nici nu te chemau la alaptat, le dadeau la toti lapte praf si gata.

    Intr-o seara pentru ca aveau probleme cu niste bebelusi ce erau intubati ne-au dat noua biberoanele sa le dam bebelusilor sa manance.

    Laptele praf era Humana si da, am plecat acasa cu reteta de Humana pe care l-am si cumparat. I-am dat de 2 ori din el si atat.

    Au dat si sacosa cu "mita", am refuzat-o, deci nu stiu ce contine. NU au ridicat in slavi laptele praf, dar nici nu au insistat pe alaptat si pe beneficiile lui.

    RăspundețiȘtergere
  32. F interesant subiectul, abia astept articolul tau!

    Am nascut la CMU, natural. Mi-au dat-o la san la 10 minute dupa nastere, dar asta pentru ca a fost Ramona cu mine si a cerut in mod insistent sa mi-o dea. Au lasat-o 5 min la un san, 5 min la altul. Nu aveam atunci puterea sa discut cu ei.
    In prima noaptea a stat la neonato, pt ca eu cica trebuia sa ma odihnesc. Normal ca nu am putut dormi, eram surescitata. I-am rugat sa mi-o aduca la alaptat ori de cate ori e nevoie. Nu a venit nimeni cu ea. Am aflat la final ca i-au dat Nan. Dimineata am luat-o in camera mea si nu am mai dat-o la neonato.
    Nu am primit recomandare de lapte praf, nici pliante. Am fost f suparata ca i-au dat lapte praf fara a imi cere aprobarea. A fost si greseala mea ca a lasat-o acolo. Asistentele in loc sa ma incurajeze cu alaptarea, imi tot spuneau ca nu am lapte si ca micuta nu se satura. Noroc cu medicul ginecolog care a dat verdictul "stia linistita, tu ai destul lapte", asta mi-a dat multa putere.

    Legat de alaptare, cei de la CMU nu sunt prea prietenosi. Nu iti arata, ba mai mult imi tot numarau minutele cat o tineam la san si imi spuneau ca daca depasesc "norma" o sa fac rani. Nu am facut rani iar ei au concluzionat ca am eu pielea buna.
    Norocul cel mare a fost alaptare imediat dupa nastere, nu a avut nici o problema cu ea. A stiut din prima clipa cum sa prinda si cum sa suga.
    Au mai incercat sa ii bage si o suzeta, dar bebelina a refuzat.

    RăspundețiȘtergere
  33. Am nascut la CFR2, natural, acum 2 ani jumate. Bebe a fost cu probleme dupa nastere, asa ca a stat la terapie intensiva 3 zile. Puteam sa ma duc sa il alaptez, ma ajuta o asistenta sa-l iau cu tot cu fire. La inceput m-a ajutat sa-l pozitionez, desi si-a pierdut repede rabdarea. Daca nu nimeream sa ma duc la ora de masa, ii dadeau asistentele lapte Milupa cu seringa. Noaptea, desi ceream sa ma scoale sa-i dau sa suga, ii dadeau tot cu seringa.

    Era in salonul de terapie intensiva un bebelus nascut prematur pe la 30 de sapt, care era hranit cu seringa cu laptele muls de la mama. Aveau loc de stocat biberoanele cu laptele muls (de la pompa de muls, foarte buna).

    N-am primit reteta de lapte praf in maternitate, si nici reclame la lapte praf. Singurele materiale promotionale au fost cele din pachetul de la Hipp + un scutec de la Pampers.

    RăspundețiȘtergere
  34. Eu am nascut la Filantropia, prin cezariana. Pe Ioana am vazut-o dupa 18 ore (a 2-a zi dimineata), ca asa sunt regulile spitalului bla bla. La inceput a stat la neonatologie si m-am dus sa o alaptez ca nu m-am gandit ca trebuie sa cer eu expres sa mi-o aduca in camera, credeam ca e ca in strainatate, o aduc ei, iti ofera consultanta, vine doctorul, iti explica ...d-astea naive. De la inceput copilul a primit lapte praf (ca doar deh, explicatia lor, nu erau sa tina copilul nemancat atatea ore... :( ) Mie mi s-a instalat lactatia dupa vreo 6 zile. In spital a primit Nan. Nu mi s-a recomandat un lapte, am intrebat eu ce ii dau. In spital am stat destul de mult cu copilul la san dar veneau sa ma verifice si sa concluzioneze ca nu s-a saturat si ca sa-i dam completare. N-am primit reteta de lapte praf. Toate asistentele ma 'incurajau' ca n-am cum sa am lapte asa de repede, ca asa dupa vreo saptamana poate...una nu mi-a zis stai linistita, o sa ai lapte, hai ca poti, hai mai tine-o la san putin etc etc. Nici asistentele nici medicul neonatolog. O asistenta m-a sfatuit cu incredere ca chiar daca am lapte, seara sa-i dau totusi completare ca sa doarma mai mult, ca o sa fie obositor si o sa planga mult ...tot felul de lucruri frumoase am aflat eu cand am plecat din spital. Nu ma mir ca m-am depresat...Ajunsa acasa am stat nonstop cu bebelina la san dar aproape 2 zile i-am dat si completare cand vedeam ca tot plange dupa ore de 'alaptat'. In spital i s-a dat cu biberonul si n-am primit nicio alta informatie despre cum ar exista si alte modalitati de a da completare sau ca o sa se obisnuiasca cu biberonul etc. Si acasa tot asa i-am dat cand a avut nevoie in primele 2 zile. Am aflat ulterior ca la Filantropia nu se mai da Nan se da Topfer,laptele praf bio. Cam asta povestea.

    RăspundețiȘtergere
  35. Ma doare sufletul (si resimt asta si fizic, ca o piatra la nivelul pieptului, nu e doar o expresie) cand vad atatia puiuti care in primele zile, in primele ore, primesc lapte praf cu chimicale in locul colostrului, aceasta bogatie materna! Si mai ales, primesc o sticla in locul bratelor mamei... Am citit mai sus cum spuneau unele fete ca nu a venit laptele. Banuiesc ca totusi aveau colostru, nu? Eu eram super fericita cu colostru, si voiam sa imi vina laptele cat mai tarziu, ca stiam ca acest colostru este cel mai plin de bunatati pentru puiul meu. Si in stomacelul lor mic e destul sa intre doar cateva picaturi din minunea asta. Nu e nevoie de nici un lapte praf. Eu dinainte de nastere mi-am impus punctul de vedere la maternitate, le-am spus asistentelor de la neonatologie, sa nu primeasca nici lapte praf, nici glucoza copilul, ci sa mi-l aduca. Chiar si asa, cum am spus mai sus, era sa primeasca o data, noroc ca am stat de paza la geam cat nu l-am avut la mine in camera.

    Raluca Ungureanu, scumpa mea :-*, m-ai emotionat pana la lacrimi cum ai povestit, ca si cum ai simti ce gandeste puiul mic de om, saracutii, sa treaca prin asa ceva imediat dupa ce vin in lumea asta necunoscuta... M-a durut sufletul si am plans bine :). Si iti multumesc din suflet, pentru ca si tu ai o mare contributie pentru faptul ca am alaptat exclusiv pana la aproape 7 luni si acum la 8 luni inca 99% din masa ne e lapticul. Si cand spun exclusiv, chiar ma refer ca nu a atins un strop de lapte praf sau de altceva. Si stii si tu cate greutati am avut cu refluxul, cu plansul la san, etc. M-ai ajutat si cu multe sfaturi si informatii dinainte de sarcina, eram pregatita pentru multe probleme cu solutia la indemana, si cu faptul ca ai fost aproape dupa nastere. Chiar daca tu esti in Bucuresti si eu in Baia Mare. Te pup cu drag si sper sa nu se supere Diana ca i-am ocupat asa invaziv atata loc aici :).

    RăspundețiȘtergere
  36. Am nascut prin cezariana la Giulesti in 2007. Am nascut la 19.30 si am vazut copilul prima data la alaptarea de la 12.00 a doua zi (la pranz).
    Laptele mi-a venit destul de tarziu, dupa 5 zile...cam asa...Desi ma ducea la fiecare 3 ore si-l puneam la san.
    Nu stiu de ce nu m-am intrebat niciodata cum a trait copilul meu zilele alea...Cred ca a fost un sistem de auto-aparare...as fi dat in depresie...Auzisem ca li se da glucoza si lapte praf. Mai tarziu am vazut cutia de Nan.
    Nu stiu cat le dadeau sau cum. A, ba parca am vazut niste seringi la un moment dat.
    Cand am plecat acasa mi s-a spus sa alaptez exclusiv pana la 6 luni. Dar sa am in casa o cutie la LP just in case. Nu mi s-a recomandat o marca anume. Oricum eu eram hotarata sa nu iau Nestle...
    Ideea e ca nu mi-am pus niciodata problema sa dau copilului altceva decat san. Eu asa stiam de la maica-mea: bebelusii mananca san...Problema LP mi-am pus-o abia dupa vreo 2 luni acasa, cand era clar ca domnisoara nu voia decat foarte putin laptic...Atunci m-am gandit ca poate vrea LP :D Stupid me ! :D Noroc ca atunci cand i-am oferit l-a refuzat cu gratie :D
    Am alaptat exclusiv 5 luni jumate. Am alaptat pana la 1 an si 2 luni ai fetei.

    RăspundețiȘtergere
  37. Dragelor, va multumesc mult de tot. O sa revin mai pe larg spre sfarsitul saptamanii.

    Gratiela, orice experienta e binevenita :) si va multumesc tuturor. Stiu ca dr Culcer e exceptionala, stiu ca Georgeta Musat se lupta cu morile de vant la Elias, insa, din pacate, ele sunt exceptiile si nicicum regula :(

    RăspundețiȘtergere
  38. Hello,

    Am nascut prin cezariana la Elias acum 9 luni si un pic. Abia a doua zi am luat fetitza la alaptat, aveam deja colostru si mi-au lasat-o cam 30 mins. Asta era programul la ei, la 3 ore tineai copilul aproximativ 30 mins mai putin noaptea.
    Le dadeau in rest Humana, cu un biberon, cred ca acelasi pt toti copilasii. Nu mi-au dat reteta de lapte praf la plecare, doar ceva pliante, o mostra de sudocrem si ceva ceai de lactatie.
    A venit un consultant in alaptare sa ne vorbeasca putin, dar asa ceva foarte scurt, nimic concret...nu mi-a aratat nimeni cum sa pun copilul la san, drept urmare dupa primul supt am facut niste rani imense.

    Abia a doua zi cand m-a vazut o infirmiera cum plangeam mi-a aratat cum ar trebui sa fac.

    Ca si concluzie, suportul pt alaptat in maternitate a fost aproape egal cu zero.
    Insa chiar daca a primit lapte praf ea tot de san a fost atasata, pana la 7 luni a stat numai cu laptic si acum la 9 luni si jumatate abia "linge" cateva legume.

    Raluca, sunt mamici care nici colostru nu au la inceput, vine un pic mai tarziu. Iar cu stomacelul bebelusilor care e cat o cireasa si ca se satura cu o lingurita de laptic..nu stiu ce sa zic, nu cred ca e chiar asa. Nu-mi explic cum ar putea un bebe de o zi sa manance 40-50 ml de laptic.

    Daca ma ajuta Dumnezeu si voi mai avea un copil voi merge sa nasc intr-o clinica privata unde o sa specific clar ca vreau ca bebele sa stea cu mine, lipit de san.

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  39. Eu am nascut spontan in septembrie 2009 la Medlife. Mi-am vazut fetita abia dupa 9 ore de la nastere, bineinteles ca ii dadusera lapte praf intre timp, fara sa imi ceara acordul. Eu, in naivitatea mea, am tot asteptat, am crezut ca mi-o vor aduce mai repede, nici nu m-am gandit ca pot sa le cer eu sa o aduca. Desi nasterea a decurs foarte bine, am facut putina febra si mi s-au administrat antibiotice injectabil in primele 3 zile dupa nastere. Colostrul nu prea vroia sa se exprime decat foarte greu, micuta nu se auzea inghitind ceva, asa ca a primit lapte praf din belsug, era Toepfer. Toti copiii primeau lapte praf, mamele trebuiau sa atraga atentia asistentelor daca aveau colostru si doreau sa il dea micutilor, altfel nici nu prea le erau adusi bebelusii. Laptele praf il administrau in biberoane de plastic. A, si fetitei mele i-au dat chiar si o suzeta la un moment dat, dar a refuzat-o.
    Pentru ca nu mi-o aduceau sa o alaptez, am intrebat de ce si mi-au raspuns, "pai ce, v-a venit laptele?" Dar cum sa-mi vina daca nu pun copilul la san?
    Tare debusolata ma simteam si credeam ca toate stiu mai bine decat mine, doar aveau atat experienta, ma gandeam de ce sa chinui copilul degeaba, daca nu am ce sa-i dau... si se chinuia mititica sa suga..
    Am insistat sa mi-o aduca, si noaptea, pentru ca vreau sa incerc totusi. Seara am tot asteptat sa mi-o aduca, nu am putut dormi, pana la urma dupa mai mult de 6 ore de la ultima masa m-am dus la ele sa intreb ce s-a intamplat, de ce nu mi-au adus-o si mi-au spus ca a dormit tot timpul, dar daca vreau neaparat, o trezesc. Am spus sa mi-o aduca atunci cand se trezeste, si mi-au adus-o abia dimineata. Medicul neonatolog a spus ca nou-nascutii nu se tin atat de mult nemancati (peste noapte) asa ca probabil m-am inselat eu, i s-a dat si au uitat sa mi-o aduca.. cine stie..
    Dupa 3 zile laptele meu tot nu se exprima, desi sanii pareau plini, asa ca mi s-a facut oxitocina si m-au trimis acasa. Fara pliante, fara reteta de lapte praf, cu recomandarea sa alaptez exclusiv dar daca e nevoie, sa ii dau completare; ceea ce am si facut, din teama ca nu primeste suficient copilul.
    Multe greseli am facut pentru care ma doare sufletul si nu mi le pot ierta.

    Dar am deviat mult de la ce te intereseaza pe tine.. deci, da, se dadea lapte praf, cu biberonul, nu se dadeau pliante sau halate inscriptionate sau retete de lapte praf dar nici nu era atat de incurajat alaptatul asa cum ar fi trebuit, nu se mentionau alte modalitati de a oferi completarea si cum pot biberoanele si suzetele sa afecteze alaptarea.

    RăspundețiȘtergere
  40. Of, of, fetelor! Am citit postarile voastre si ma regasesc in multe dintre ele.
    Diana, poate un articol si despre dezinteresul pentru alaptare din maternitati. Ma refer la dezinteresul personalului, ca mamicile, saracile sunt tare debusolate (unele).
    Adevarul e ca sunt indignata, foarte indignata.
    Nah, m-am descarcat.
    Diana, scuze.

    RăspundețiȘtergere
  41. Am nascut la Maternitatea Botosani in oct 2009.Copilul a stat cu mine imediat dupa nastere, 3 ore in salonul de post travaliu, dupa care ne-au mutat impreuna intr-un salon normal. Eu nu am avut mai mult de o picatura de colostru, sanii moi (deci nu exista problema cu canale infundate), dar nimeni nu a venit sa imi ofere lapte praf, iar copilul meu cred ca a suferit de foame..:((
    Nimeni nu a venit sa imi arate cum sa pun copilul la san, eram foarte stresata, si a trebuit sa platesc neonatologul sa ma lase sa plec mai devreme de cele 3 zile regulamentare acasa, pentru ca nu puteam nici manca acolo.
    Nu ajutor la alaptat, la nimic, nu pliante, mostre etc. Era in schimb o asistenta care umbla prin saloane si vindea caciulitze si body-uri, si daca nu aveai bani fix, restul ti-l dadea in pampersi.
    Lapticul a venit din ziua a 4-a, dupa ce am ajuns acasa, m-am odihnit si am mancat. Am alaptat exclusiv pana pe la 5 luni jumatate, inca mai alaptez 99% (nu prea ii place mancarea) si bebe are 8 luni jumatate. Sper sa reusesc sa alaptez pana spre 2 ani.

    RăspundețiȘtergere
  42. Salut Diana,

    Povestea mea e complicata, dar frumoasa, spun eu.
    14.05.10 (20:30) - ruperea membranelor
    14-15.05.10 (20:30-04:30) - stat acasa, impreuna cu sotul Pedro si draga noastra prietena Ramona Rosu, crnomentrand contractiile haotice, dansand la lumina lumanarilor pe muzica buna si filozofand despre diverse
    15.05.10 (04:30-16:30) - stat in Spitalul Filantropia, sub medicamentatie de la un momentdat pt ca dilatia era de 1-2 cm maxim. Aici as vrea sa detaliez putin pntru viitoarele mamici ce vor sa nasca la Filantropia. Dragelor, insistati pe langa moase (cu zambetul pe buze) sa va lase sa va plimbati si cereti mingea de travaliu, pt ca au si pe voi va ajuta foarte mult.
    15.05.10 (16:30-15:30, cred)-operatie cezariana
    15.-16.05.10(06:00)- odihna la ATI
    16.05.10 (06:00)- declansareaz lactatiei si mutarea pe sectie
    16.05.10 (toata ziua) - alaptat Nadia care era cu mine
    16.-17.05.10 (toata noaptea)- rugat INSISTENT asistentele sa ma lase sa o laptez, dar ele au luat-o pe sectie cu promisiunea ca vin sa ma cheme la alaptat. Minciuna grosolana, asa ca mi-am pus ceasul sa sune din 3 in 3 ore, si cand ajungeam la bebe, era deja murdara la gurita de lapte praf dat cu biberonul. Si asta in conditiile in care imi explodau sanii de cat lapte aveam.
    17.05.10(12:00) - plecat acasa, fara nicio reteta de lapte si alimentat exclusiv cu san.

    Happy End :)

    RăspundețiȘtergere
  43. hai sa-ti dau si eu de treaba :)

    Am nascut la elias in octombrie 2008. Aveam programd e alaptat la 3 ore iar in 12 noaptea si 6 simineata nu aveam voie la pui. Le fdadeau in completare lapte praf (cred ca Humana, parca a intrebat cineva). Inainte ddee a pelca, ne-au strans pe toate mamicile intr-o camera si ne-au facut instructajul: cums e face baita, cum se ingruheste buricul si obligatoriu sa dam lapte praf in completare 30 ml dupa ce dam copiilor san ca chipurile nu sunt in stare sa suga deajuns si au nevoie :((.

    Odata mi-au dat copilul atatd e adormit incat n-am reusit sa-l mufez, avea gura cascata siera ca o carpa. Am dedus ca era burdusit cu lapte praf... O ora aproape am tinut-o langa mine pe Anda atunci (eu trageam mereu de timp, veneau ele sa mi-o ia) si n-am reusit s-o trezesc.

    Pliante cu lapte praf nu, n-am primit, doar pampers, nivea dsi un booklet inetresant in care vorbeau si despre alaptare dar nu mai stiu daca era vorba de vreo reclama ascunsa pe undeva.

    Halate aveau modele vechi fara vreo broderie de vreun fel. Foar niste scaune cu colan la neonato aveau sigla pampers si cred ca si paturile copiilor purtau acelasi hram.

    Sper ca am fost coerenta, succes!

    RăspundețiȘtergere
  44. Eu am nascut la maternitatea din Bacau prin cezariana la ora 10.45. L-am vazut pe bebe 5 minute cind eram la reanimare deoarece o rugasem pe dr neonatolog sa-l aduca sa-l vad. A doua zi dimineata am fost transferata in rezerva si la ora 15 am fost chemata impreuna cu celelalte mamici la alaptat. Bineinteles ca bebe deja primise la toate mesele lapte praf - Nan din biberoane sterilizate de la spital. Cind l-am pus la sin a inceput saracul sa urle. Statea cu sinul in gura si urla de foame. De atunci, la fiecare tura de alaptare era cite o asistenta mai mult sau mai putin binevoitoare care incerca sa imi arate cum sa il pun pe bebe la sin sau sa-l faca pe el sa inchida gura. Cit am stat in spital de 2 ori a supt bebe , de fiecare data pacalit cu biberonul. Eu am plecat de acolo cu vanatai pe sini de la cit m-au strins asistentele ca sa reuseasca sa ii bage sinul in gura copilului. Am avut cu mine pompa de muls in speranta ca ma vor lasa macar sa ii dau colostru copilului cu biberonul, dar n-au vrut; mereu imi spuneau "lasa ca poate acuma vrea" sau " e din cauza ta ca esti negativista, copilul vrea dar tu nu vrei sa-i dai". Am plecat acasa cu sinii tari ca piatra. De cind am ajuns acasa am incepul sa folosesc pompa si primele 2 luni bebe a baut laptic de la mine in biberon, dupa care nu stiu prin ce minune a pus gura pe sin si a supt singurel.
    Reteta de lapte praf n-am primit, doar mi s-a spus sa continui cu Nan, insa am primit pliante si o bandana albastra inscriptionata Nestle.

    RăspundețiȘtergere
  45. David s-a nascut in toamna anului 2008 la maternitatea Giulesti.
    In spital a primit glucoza cu seringa.Era un cerc vicios: eu nu aveam lapte cat sa il hranesc suficient, el primea glucoza cu seringa, eu nu aveam lapte pentru ca primea glucoza si tot asa.Cand am fost externati nu am intrebat si nici nu mi s-a spus ce fel de lapte sa ii dau acasa. Asa ca i-am dat NAN (citisem eu pe forumuri de NAN).Coincidenta sau nu la cateva ore dupa ce am fost exernati din maternitate ne internam la IOMC cu enterocolita.Unde i-am dat NAN fara lactoza.
    In spital am descoperit o doamna doctor minunata care m-a incurajat si mi-a aratat cum sa il pun la san.si mi-a explicat pe scurt despre cerere si oferta - ca trebuie sa il pun cat de des pot la san.Din pacate nu stiu numele doamnei dr - venea doar cand era de garda (nu era dr noastra 'titulara').
    La externare de la IOMC dupa o saptamana avea deja datorita doamnei dr de care am spus 80% din mese asigurare la san.Mi s-a spus sa continui cu san si cu NAN (nu stiu daca NAN ca il considerau mai bun sau doar ca si continuitate pentru ca deja ii dadusem NAN).Nu a insistat nimeni pe NAN, nu am primit reteta.
    De fiecare data cand am fost la control am fost felicitata ca il alaptez - intre timp reusisem sa capat suficienta incredere in mine cu ajutorul fetelor de pe forumul DC si sa il alaptez exclusiv.
    Deci nu pot spune ca atitudinea a fost fatis una 'pro LP' sau 'pro NAN'.La fel cum din pacate atitudinea nu a fost nici una fatis pro alaptare.
    La mine a fost o situatie de mijloc..

    RăspundețiȘtergere
  46. Am nascut la Cuza Voda, Iasi, anul asta in ianuarie. Se dadea lapte praf (nan cred?) daca mama nu avea colostru/lapte, cu lingurita (desi ei sustineau sus si tare ca nu baga biberoane cu lapte praf, am vazut cu ochii mei cum le dadeau cu biberonul la bebeii care, din lipsa de paturi, nu ajunsesera inca impreuna cu mamele in salon).

    Eu una, insa, m-am numarat - si ma numar inca - printre fericitele care nu au avut nevoie deloc... asa ca am fost destul de indiferenta la fenomen. Ce m-a secatla inima cu adevarat a fost, insa, faptul ca, desi aveam copil nascut la termen, bine mersi, natural, cu apgar 10... a durat aproape o zi pana am ajuns cu el in salon... TIMP IN CARE I-AU DAT FORMULA, DESI MIE IMI CURGEA COLOSTRUL PE CAMASA, PE MOTIV CA "NU SUNT SEPTICA, NU AM VOIE SA IL ATING". faza care mi s-a parut cu adevarat monstruoasa... de parca din momentul in care ne-au bagat impreuna in salon m-am dezinfectat brusc de cine stie ce puteam avea (sau, cine stie, si-or dezvoltand mai nou bebeii sistemul imunitar in 20 ore de la nastere?)

    pliante si alte reclame nu am primit... tot ceva mostre si cartulii la iesire, dar nimic despre lapte praf in ele. oricum nu le-am folosit/bagat in seama nici pe alea...

    presiuni de a trece pe formula am avut din partea pediatrei, dar asta e alta poveste. Pana una alta, mami cea blonda insista sa faca dupa neuronul ei si... tzata rules :D

    Ilinca

    RăspundețiȘtergere
  47. La Caritas se sprijina cat de cat alaptatul (dr. neonato Visan in special!), dar se da completare cu lp (nu stiu de care ca nu m-a interesat) in biberoane cu gauri mari la tetine...

    mai nasol e ca dupa nastere, desi aveam rooming in, mi-au adus copilul abia a 2a zi dimieata ( ca sa ma pot odihni! aiurea: am dormit doar 3 ore in noaptea aia, cred ca daca aveam micuta langa mine dormeam mai mult!)si cum era plina cu lapte praf nu o puteam nicicum trezi sa-i dau sa suga... din 3 in 3 ore venea asistenta cu completarea!:( iar pe mine ma strangeau de sani, de imi venea sa ma urc pe pereti, toate asistentele (si de la copii si de la mame)ca sa vada daca am lapte!!

    la plecare n-am primit nici mostre si nici recomandari pt un anumit lp, chiar mai mult, dr. Visan mi-a recomandat ca daca vreau sa-i dau competare cu biberonul, sa-i dau lapte de-al meu muls!!

    in schimb pediatrul ne prescrie lp completare (novolact?!)la fiecare cantarire la care nu rezulta numarul magic 750!!

    RăspundețiȘtergere
  48. Am nascut in 2006 la Polizu, cu cezariana de urgentza si mi-am vazut copila dupa 24 ore. Nu stiu ce i-au dat in cele 24 ore, n-am intrebat. In prima zi am acceptat o singura data sa i se dea completare, se dadea cu siringa. S-au oferit sa o ia din camera mea in a doua noapte, ca sa ma odihnesc, dar n-am vrut. Asistentele m-au ajutat sa o pun la san, mi-au aratat pozitii si mi-au explicat de mai multe ori... si lapticul a venit repede. Nu-mi amintesc de reclamele pentru lapte praf si nici nu mi s-a dat reteta.

    RăspundețiȘtergere
  49. oh, da, se pare ca au mamicile ce povesti la capitolul "sustinerea alaptatului in maternitati". Giulesti, copil infometat, nascut la 4,300 kg, lapte matern lipsa, a venit abia in a cincea zi,copil hranit inainte de ora de alaptat cu 10 min ,cand erau tipetele in toi , cu seringa cu glucoza,sfatul neonatoloagei " n-aveti doamna lapte, luati nan si dati copilul ca moare de foame" .Urmarea, plansete intr-un wc infect, aflata la un pas de depresie,si luata hotararea ca trebuie sa am lapte si copilul meu va fi alaptat . Reusita totala.

    RăspundețiȘtergere
  50. Hai sa-ti zic cum e la noi, ca-ti zic din "bucatarie" (sau mai bine zis, cum era, ca in aproape 2 ani de cand lipsesc eu, multe s-ar fi putut schimba - in bine sau in rau...):

    - in principui, daca nu sunt probleme nou-nascutul este adus mamei dupa 6 ore; daca este cerut, este lasat langa mama in sala de post travaliu, imediat dupa nastere;
    - in spitalul nostru sunt interzise reclamele pe pereti, pliantele cu LP, etc. Totusi... eu ( si alte colege de-ale mele) port un halat si un stetoscop primite in dar de la Nestle, carora ma chinui sa le maschez sigla - mi-am pus ecusonul cu numele pe buzunarul "marcat" si am sters cu acetona numele formulei inscriptionate pe gatul stetoscopului. Asa mi s-a parut mie ca-i corect.
    - "completarea" se da cu lingurita infipta in gura nou-nascutului, pe post de jgheab prin care curge laptele praf din seriga (oare cand o sa scapam de metehna "completarii" la ore fixe??);
    - dam ce e mai ieftin, in functie de firma care a castigat licitatia; de obicei e Nan;
    - nu se dau mamelor pliante cu LP, ci pliante care recomanda alaptarea.

    De mentionat ca spitalul nostru e in curs de acreditare ca spital "prieten al copilului" si de aeea exista multe restrictii privind LP. In general nu e vazut cu ochi buni de catre medici, dar e foarte agreat de asistente si... din pacate, de mame...

    RăspundețiȘtergere
  51. Va multumesc inca o data tuturor pentru detalii.

    Din cauza unor probleme personale complet neprevazute, am nevoie de putin timp pentru familie si deci de mai putin pt net. Deja mi-ati dat peste cap toate planurile si guest-post-ul meu s-a schimbat intr-un mic roman :) insa imi e imposibil sa ma ocup de asta in viitorul apropiat.

    Va multumesc mult si va asigur ca si primul comentariu si al 40 lea sunt la fel de importante si, daca mai aveti povesti, le primesc cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  52. Eu nu-mi amintesc prea multe din cauza durerilor de cap. Am nascut in 2008, in Cimpulung Moldovenesc, David a primit lapte praf cu biberonul "ca sa ia in greutate" ca stagnase 2 zile. Cu siguranta ii dadeau si in afara orelor de masa. Recomandarea pediatrei, la plecare, a fost "Sa nu renunti la laptele matern". Atat. N-am intrat in contact cu prea multa lume in cele 7 zile de spitalizare pentru ca abia in ultima zi m-am putut ridica din pat, asa ca nu-mi amintesc de broderii sau alte indicii despre firma de lp. Pliante am primit doar de la Pampers.

    RăspundețiȘtergere
  53. Wow!Wow!wow!
    Mi s-a facut pielea de gaina, m-am luat cu mainile de cap, iar acum tre' sa-mi revin un pic!

    RăspundețiȘtergere
  54. Vin si eu cu o experienta proaspata, de 3 saptamani.
    Eu am nascut ambii copii la maternitatea CF2, fetita in iulie 2007 si feciorul acum fix trei saptamani, amandoi prin cezariana.
    Pe fetita mi-au adus-o la jumatate de ora dupa operatie, dar n-am pus-o la san ca nu stiam. Dar au adus-o asistentele in ATI la vreo 2 ore la alaptat, mi-au aratat cum se pozitioneaza si au ajutat-o sa se prinda si sa suga; pe parcursul zile mi-au adus-o de mai multe ori, noaptea insa nu. Dupa 20 de ore de la nastere m-am mutat in salon si mi-am cerut copilul; mi l-au adus imediat si de atunci a papat doar san , exclusiv pana la 6 luni, dar am alaptat-o pana la 2 ani. Nu stie gustul de lapte praf sau de cereale pentru sugari, le-a scuipat mereu. Stiu ca se dadea lapte praf cu seringa, nu stiu ce fel de lp, n-am primit si n-am vazut (sau nu mai tin minte) reclame la lp.
    Feciorul s-a nascut acum trei saptamani la acelasi spital pe aceeasi cale, mi l-au adus dupa vreo ora(aveau o urgenta cu alt bebelus si fiind seara era o singura asistenta si medicul de garda) si l-am pus la san imediat (experienta face diferenta!!)S-a prins imediat si a papat colostru. Posibil in noaptea aceea sa fi primit lp. Dupa 10 ore de la cezariana m-am mobilizat si am cerut sa imi aduca copilul; l-au adus imediat(cu precizarea ca daca nu ma descurc sa cer sa-l ia); ne-am descurcat perfect, toata ziua a stat la tzitzi. Colostru putin, fecior mancacios, mamica cu cezariana, rezultatul: noaptea am cerut eu lp pentru el(sugea bine, adormea dupa o ora, il puneam in patut adormit si in zece minute incepea sa bata din buzite a foame). Dar a doua zi pe seara a venit lapticul si de atunci este prietenul lui cel mai bun.
    In maternitate se incuraja totusi alaptarea, mamicile erau lasate sa se descurce singure cu puiutii, dar asistentele veneau daca erau solicitate. La un moment dat aveam in salon o mamica cu cezariana cu pui la incubator si a venit asistenta cu pompa de muls ca sa-i dea puiului colostru si nu lp.
    N-am primit mostre sau reclame la lp, doar la creme si scutece
    De precizat ca maternitatea CF2 este spital "prieten al copilului", poate conteaza si asta.

    RăspundețiȘtergere
  55. Si mi-am mai amintit ceva, desi este off-topic. Unul dintre pliante era o reclama pentru babywearing! NU stiu mai multe ca a disparut pliantul...

    RăspundețiȘtergere
  56. Am nascut la o clinica particulara din Cluj, Hipocrate. Am avut cele mai grozave asistente, toate tinerele si dornice sa obisnuiasca mamicile cu alaptatul. Am alaptat din prima zi. Da, i s-a mai dat completare in primele doua zile cu lapte praf, dat din sticluta adusa de mine. Dupa aceea mi-a venit laptele si am alaptat exclusiv zi si noapte.
    Nu am primit niciun plian, niciun sfat de marci de lapte praf, nu s-a incurajat nicio marca.

    RăspundețiȘtergere
  57. La spitalul jud.Baia Mare...

    Primul copil,acum trei ani si noua luni
    Mi-au adus-o dupa doua ore jumate de la nastere(cu mari insistente din partea mea).Asistenta chiar foarte amabila,a stat vreo jumate de ora sa-mi explice care-i treaba cu alaptatul,cu pozitia corecta,m-a ajutat s-o pozitionez bine..mi-a spus ca nu are nevoie de nimic altceva in afara de laptele meu.Nu ceai,nu apa,alaptat la cerere,asta insemnand de fiecare data cand are o nemultumire.Mai venea uneori la mine...dupa ce stateam vreo 30 min la san,spuneam ca ar fi imposibil sa nu se fi saturat,ca doar a stat asa mult...Insista sa o mai tin la san,cat timp doreste.(Culmea,era destul de batrana)Nu mi-a spus nimic de completare,m-a incurajat mult cu alaptatul.La iesirea din spital am primit doua scutece happy,carticica despre bebelusi(de pe vremuri)ceva servetele umede,un sticker pt masina,o crema ,si cam atat.Lapte praf nu.

    Al doilea copil,acum un an si opt luni
    La fel,mi-au adus-o dupa multe insistente si multe vociferari dupa doua ore de la nastere.Aveam deja doi ani de alaptat ,am pus-o rapid la san ...am expediat asistenta,ca eram grozava,doar.Cred ca eram obisnuita cu cea mare,(prindea deja altfel sanul)si n-am fost tare atenta cu pozitionatul .Mi-am facut niste rani de toata frumusetea,dar nu am renuntat la alaptat(De atunci chiar am inteles de ce multe mame renunta la alaptat.O spun sincer,ca daca as fi fost bla prima experienta,as fi renuntat probabil)Vazandu-mi ranile la ambii sani,o asistenta m-a intrebat daca nu vreau niste lapte praf.Am refuzat-o, a insistat cu glucoza.Am refuzat-o si pe aia.... a renuntat.La iesirea din spital am primit carticele,pliante multe,crema sudocrem,un scutec pampers,si precis si pliante cu lapte praf(dar chiar nu m-au interesat)

    Al treilea copil,acum doua luni
    Ca sa nu mai repetam povestea cu crizele sa-mi adiuca copilul repede,am vb chiar dupa nastere sa faca bine sa mi-l aduca deodata cu mine in camera.Asa a fost.De data asta,chiar am refuzat aproape tpt personalul medical,chiar nu mi s-a parut ca ar trebui sa-si piarda vremea cu mine,in timp ce poate altcineva chiar ar avea nevoie de sfaturi.Mai venea una tinerica sa ma intrebe daca nu vreau lapte praf pe timpul noptii.Bulbucam ochii de mirare,ea se mira si mai tare cum de nu am sticluta ,dar s-a prins repede care-i faza.De data asta chiar am vazut cum pregateau biberoane pentru alti bebelusi,pe principiul ca nu se satura.Erau vreo trei mamici la primul copil,eu ma tot stresam sa le explic ca e imposibil sa nu aiba lapte,cum credeau ele,le si aratam ca le cu8rgea efectiv pe camasa de noapte./Nu tare am avut succes cu explicatiile mele(eram si intr-o depresie mai profunda)Am pierdut batalia(in ciuda alaptatului meu de trei ani si sase luni)in favoarea functiei,presupun.Asistenta resp.nu avea copii,deci nici experienta in ale alaptatului.Ceea ce nu inteleg nici acum e chiar usurinta cu care se dadea laptele praf.A venit mamica,mi-a cerut,i-am dat.Cred ca laptele praf era nan.La iesirea din spital am primit ceva pachet,nu l-am deschis insa,l-am lasat unei tigancuse.

    Acum alaptez in tandem,il alaptez si pe cel mic,si pe mijlocia ,deodata.(am noroc ca ea sta in cele mai alambicate pozitii,si isi sustine singura sanul.Vrea de fiecare data si ea,asa ca mai tot din ora-n ora,sau de oricate ori doreste micutul,primeste si ea .

    Am uitat sa spun.La prima fetita,era in spital un bebe abandonat.Avea doua luni,ingerasul.Primea lapte praf Lactovit.Am vrut sa-l alaptez,insa nu mi-au dat voie.Am tot insistat,(nu inmtelegeam de ce nu as putea sa-l pun la san.Mi-au sus ca nu este bine,si m-au lasat in ceata totala)Chiar si acum regret ca nu am insistat sa-mi explice de ce nu e bine,sau pt cine nu e bine.....as fi vrut doar sa stiu.

    In linii foarte mari,astea au fost experientele mele.
    Marinela

    RăspundețiȘtergere
  58. Am doua povesti despre alaptat.La fel ca majoritatea mamicilor cu doi copii,prima poveste e cu final nefericit,acum la a doua poveste se pare ca mergem pe drumul bun.
    Am nascut la Cantacuzino,incurajarea alaptatului este facuta la modul "asa si asa" in sensul ca medicii pediatri si unele asistente incurajeaza asta,unii te si ajuta dar se apeleaza totusi prea repede la completarea alimentatiei cu lapte praf.

    Au intentii bune,la modul declarativ,cu practica e mai greu.Asistentele vin sa te ajute daca le "stimulezi",din proprie initiativa nu am observat ca s-ar implica.Daca nu poti tine copilul in salon sau nu doresti asta,se merge din 3 in 3 ore la alaptat,mai putin noaptea.Ultimul alaptat e la 9 seara si te mai cheama la 5 dimineata.In intervalul asta banuiesc ca ii consoleaza cu ce pot pe bebelusi:glucoza sau formula.Se da NAN in maternitate.Nu pleci cu reteta de lapte praf dar primesti de la pediatru o lista de recomandari printre care este mentionat si laptele NAN in caz de nevoie de suplimentare.Acum 3 ani si jumatate primeau lapte Topfer dar pe lista de recomandari primita de la neonato nu era trecuta in mod expres aceasta marca de lapte,ci o gama mai variata.Probabil ca cei de la Nestle s-au impus mai serios,ofera un bonus,nu stiu.
    Lenjeria nu era branduita,am primit mostre de Pampers,creme,ceai pentru lactatie ,cateva mostre de produse Johnson's Baby si doua carticele pe care sincer nu m-am mai obosit sa le mai deschid.

    Daca esti incepatoare sunt sanse destul de mici sa pleci din maternitate alaptand.Daca esti la al doilea copil si pornesti la drum hotarata si deja cam stii ce ai de facut,e alta poveste.Concluzie:succesul depinde in mare parte doar de incapantarea mamei si de resursele ei interioare,emotionale,mentale samd.Daca te tii pe pozitii si rezisti tentatiei de a accepta biberonul cu formula si ai incredere in propriile forte,atunci da,reusesti.Altfel,nu prea esti ajutata pe partea asta.

    RăspundețiȘtergere
  59. eu am nascut in Cluj Napoca, la maternitatea Stanca, si anu asta si in 2005.
    In 2005 fetita era malnutrita asa ca au hranit-o la inceput cu sondita. ii dadeau Milupa. Si altor copii prematuri li se recomanda acasa Milupa cu bifindus., care stiu ca era destul de scump atunci.
    Eu nu am avut probleme cu alaptarea, ca fetita cum a vazut sanuletul nu l-a mai lasat desi fusese hranita destul de mulkt artificial.
    Si acum a fost cam tot asa, ca am nascut prematur, prin cezariana si ea statea la izolator si i se dadea Nan cred, nu am facut efortul sa retin ca la fel pustoica nu s-a mai dezlipit de san cand l-a vazut.
    Celorlalte mamici li se dadea Nan cand cereau.
    Altceva nu tin minte sa ni se fi dat, nici pliante , nici altceva.

    RăspundețiȘtergere
  60. Este un horror ce se petrece la noi :((
    Sunt din ce in ce mai indignata/amarata/disperata de ceea ce se petrece la noi.
    Am pornit la facultate de la momentul in care am fost revoltata (si) de faptul ca usa de la sala e travaliu tot timpul e lasata deschisa. Cum sa te "deschizi" ca femeie daca nu ai intimiate??? Si aceasta observatie a fost numai inceputul, au urmat altele, fel si fel... Sunt in continure revoltata de ceea ce se intampla in sistemul medical. Dar am intalnit si situatii bune. Din pacate acestea sunt exceptia la regula.
    Din pacate atat sistemul e infect, cat si noi, oamenii, studentii de ex la medicina... Stiti cat de putini au fost care au observat ca nu asa ar trebui sa fie???
    Scuze de offtopic....
    Deci: acum un an jumate am nascut normal la Spitalul Judetean din Sf Gheorghe, jud Covasna (cu episiotomie, oxitocina, presiune aplicata pe abdomen, dar totusi fara umilinte). Recunostinta mea sincera medicului ginecolog care m-a urmarit, m-a indrumat, m-a linstit si a incercat din rasputeri sa-mi dea o experienta a nasterii cat se poate de pozitiva avand in vedere circumstantele. Recunostinta mea si moasei. Am primit foarte mult ajutor de la asistentele de la neonatologie.
    Admit, am simtit faptul ca apartin personalului medical.
    Dar! Asistentele de la neonat veneau din 3 in 3 ore la fiecare mamica sa-i puna copilul la san. Nu numai la mine, veneau pe toata sectia, la tigancuse, la contabili, la toti. Explicau, aratau cum sa faci. Erau bine pregatiti din punct de vedere teoretic. Insistau sa primeasca copilul colostru, fiindca are efect laxativ (explicau pe indelete) si ajuta la eliminarea meconiului, samd. Din pacate copilul nu este cu mama in salon, ci intr-un salon alaturat, separat numai prin geam, deci la vedere :). Se practica alaptarea la 3 ore, cu pauza noaptea intre 12 si dimineata 6. Dar se poate deschide geamul noaptea si ai "acces" la copil. Se masura copilul dupa fiecare supt si numai atunci se suplimenta cu biberonul (Nan?) pana la valoarea dorita la instructiunile medicului sef. Daca ai adus alt tip de LP de acasa ("ca sa fie"), iti preparau. Alti medici si asistentele mai soptesc si despre alaptarea la cerere si cantaritul saptamanal al copilului :)
    Nu se dadea pliante cu LP, numai cu Pampers si Ghidul de ingrijire al copilului.
    De broderie nu imi amintesc (numai una cu Mustela).
    Ceea ce am observat ca multi au parasit spitalul cu protectoare din alea de silicon pentru mamelon (si eu: suspicionez ca seful sectiei a recomandat si la alti: ca sa nu inghita copilul sange din rhagade si sa verse apoi).
    In spital am mai primt completare, dupa ce am ajuns acasa, nimic, am inceput perioada cu alaptarile lungi-lungi 40 min...pana in 90 min (mai adormea intre timp si pe mine nu ma lasa inima sa o iau de pe san). De protectorul respectiv din silicon am scapat numai la 4 luni.
    Din pacate cu tot ajutorul primit si cu documentarea in prealabil, am avut dureri la alaptare pana in 5 luni. Numai acum ulterior am suspiciuni ce era problema (mamelon asimetric, pozitionare cu probleme, candidoza sustinuta de protectorul resp, nu e exclus sa fi avut si un fenomen Raynaud din cauza pozitionarii problematice, iar protectorul a perturbat tehnica suptului).
    In fine: succesul se datoreaza faptului ca m-am documentat mult in prealabil, faptului ca am primit mult ajutor si in spital, si din partea familiei. Sunt constienta ca in sital a contat faptul ca sunt medic. Dar asistentele sunt foarte bine informate, up to date cu informatiile si se implica. Repet: vin la toata lumea.
    Dar nu au efectiv timp sa explice la toti de la cap la coada productia de lapte, diferite probleme ce pot sa apara si cum se rezolva.
    Stiu ca descrierea mea este o exceptie. Si aici la Sf Gheoerghe s-ar putea si mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  61. Continuare:

    Este mare nevoie de mamici care sa promoveze alaptarea, sa informeze in prealabil gravidutele.
    Si sistemul medical ar trebui sa se implice!

    Inca un DAR! In timpul facultatii noi (absolventii de la Tg Mures) am primit informatii corecte despre alaptare (la cerere, insistat sa se evite biberonul, insistat ca nici apa nu are nevoie bebelusul sanatos inainte de 6 luni, insistat ca motivele medicale din cauza carora o mama nu poate sa alapteze sunt mult mai putine decat se crede in general). Insa NU am primit instructii practice: cum se pozitioneaza copilul la san (CHEIA!), ce sa recomandam (in afara de LP) daca copilul nu ia in greutate conform normelor, daca mama are senzatia ca nu are lapte, ce medicamnt e compatibil cu alaptarea, etc.
    Informarea de pe net nu costa, e adevarat. Dar stim si cat de contraditorii sunt informatiile de pe net. Cand esti in situatia reala, numai atunci incerci care sfat este valoros si care e prostie.
    Deci: inainte sa va lasati convinsi de un medic sa intarcati/sa completati cu formula, mai bine intrebati cat timp si-a alaptat copii. Poate nu are informatii veritabile, zice mai departe ceea ce i s-a zis. Nu e o scuza. E numai realitatea. Nu vreau sa caut scuze. Eventual explicatii.

    Asa cum nu e scuza lipsa de informatie, lipsa de respect (cand te iau de sus) e si mai naspa din partea "halatului alb".

    Sper, Diana, ca sunteti bine, asteptam sa revii :)

    RăspundețiȘtergere
  62. Polizu, aproape 2 ani si jumatate in urma...Radu a fost cu noi doi in rezerva de a doua zi. Nu stiu ce i-au dat sa manance pana atunci si recunosc ca in acele multe ore la reanimare, vreo 17 la numar, nu prea mi-a stat gandul la asta. Tot ce imi doream era sa treaca mai repede timpul, sa treaca durerea operatiei, sa pot sa imi recuperez fortele pentru Radu si sa fim, dupa 9 luni asteptare, cu totii in aceeasi camera. Stiam numai ca e pe maini bune. A doua zi dimineata, in sfarsit impreuna. Am inceput sa ne obisnuim amandoi cu mogaldeata plina de viata. L-am pus la san din prima clipa si asa am inceput sa ne acomodam cu alaptatul in prima zi. La 4 dimineata, dupa ce am rezistat eroic amandoi langa Radu care aproape toata noaptea a plans, nici noi nu mai stiam de ce, am "capitulat" si am chemat asistenta sa ii dea un supliment. A venit cu 15-20ml de lapte intr-o seringa. Dupa ce a infulecat cu mare pofta, Radu s-a linistit. Nici atunci nu m-a interesat ce era in seringa, tot ce ne doream, dupa maratonul de nesomn, greul sentiment al neputintei de a nu-l putea hrani cum trebuie si al necunostintei de inceput, era sa adoarma. Dar prezenta asistentei si hranirea lui Radu cu seringa a fost un moment crucial pentru mine, pentru ca atunci mi-am promis ca atata timp cat il voi putea alapta nu va mai pune gurita pe supliment. Lucru care s-a si intamplat timp de 6 luni. In spital am primit la plecare o cutiuta cu tot felul de pliante, sample-uri de sapun, pampers, servetele umede etc. O carte de buzunar scrisa de medicul neonatolog in colaborare cu alti medici, despre primele zile cu bebelusul, foarte utile si alte atentii. Dupa 6 luni de alaptat, marca de lapte praf cu care am inceput a fost Humana. Dupa 4 zile de administrare dimineata si seara, lui Radu ii apareau pete rosii in jurul guritei. Concluzia: Humana nu ii facea bine, fiind mult prea gras. Am trecut pe Nestle-Nan, cu care s-a inteles foarte bine, iar acum suntem pe lapte de vaca.

    Medicul pediatru a militat foarte mult pentru alaptare, minim 6 luni. Timp de 6 luni Radu nu a mancat decat lapte de la mami, fara nimic altceva supliment, nici macar apa sau ceai. Cand am anuntat-o pe d-na doctor ca intrerup alaptarea, a incercat mult sa ma convinga sa nu o fac, Radu fiind atat de norocos ca are parte de lapte foarte bun. Media lunara de ingrasare in aceasta perioada a fost de 1,2kg/luna. Cu un regim de alimentatie adecvat, Radu nu a avut deloc colici.

    Recomand tuturor mamicilor care pot sa alapteze, sa ofere bebelusilor lor acest beneficiu cel putin 6 luni.

    Anemari

    RăspundețiȘtergere

Primesc cu drag orice comentarii, mai putin spam. Incerc sa raspund cat de repede.
Comentariile la posturile mai vechi de 14 zile sunt moderate si vor aparea pe blog cu o usoara intarziere.